icon

Sklamanie z návratu na Slovensko: Kam ďalej?

daniellej
Dnes o 16:38

Ahojte.
Otváram túto diskusiu, pretože potrebujem poradiť. S priateľom ktorý je z anglicka máme spolu 3 ročného synčeka. Syn rozpráva viac po anglicky, ale rozumie aj po slovensky. Pred rokom sme sa rozhodli prísť na SK z Londýna, pretože sme chceli lepší sociálny život a tiež aby malý žil v bezpečnom meste a chodil do škôlky. Avšak prišlo veľké sklamanie. Po roku na SK sme zistili, že sme napriek všetkej snahe stále sami. Rodina ani priatelia nemajú záujem, stretávame sa raz za mesiac. Chápem, každý ma svoj život ale hovorím o úplnom nezáujme. Veľmi nás to sklamalo aj ranilo. Kým sme boli v anglicku, každý tvrdil že nás nevidia, že to bude na SK lepšie. Synček sa nám taktiež nezadaptoval a odmieta byť v škôlke. Môj partner chodieva za prácou do anglicka na 3 týždne a potom je týždeň na SK. Na Slovensku sa mu páči, hlavne je to tu bezpečné, nie ako v Londýne. Ale veľmi mu chýbame a dosť sa preto hádame. Po roku tu nevidím žiadnu pozitívnu zmenu, s prácou je to katastrofa, pretože v anglicku som pracovala z domu a tu si prácu nájsť už rok neviem. Taktiež žiadna pomoc od rodiny, ani keď sme chorí. O štáte ani nehovorím, žiadne možnosti. Priateľ sa chce vrátiť, pretože čo sa týka práce a financií tak sa máme v Anglicku lepšie. No ja sa tam necítim bezpečne, ani ak by sme sa presťahovali von z Londýna. Premýšľam či by bolo lepšie ísť napríklad do KE, kde je toho podstatne viac. Alebo či je to strata času, sťahovať sa znova tam a potom prísť na to, že je lepšie ísť do Anglicka. Cítim sa rozpoltene, strávila som 10 rokov v anglicku, mala som super prácu aj biznis.

Strana
z2
anonym_f7f5e6
Dnes o 18:11

Prepáč ale strašná kravina. A ist do Košic- čo tým získaš? Budeš v cudzom meste, kde nemáš už rodinu vôbec. Pracovne možnosti za nizky plat a partner stále ďaleko. Veď to nedava zmysel. A ak babka Vás za rok videla naozaj len 5x, tak to je celé o ničom. V anglicku máš ty lepšie pracovne možnosti (plat aj homeoffice), dieťa by som vrátila do skolky kde bolo zvyknuté, a aspoň budete vedieť, že tam sú Vaše korene a sústredila by som sa na budovanie vzťahov a kamaractiev tam. Predsa mozes stretnúť nejakú fajn kamarátku skrz deti - kruzky škôlka ihriska.. A v neposlednom rade, dieta čaká lepšia budúcnosť tam a nie v SNV.

jankadr
Dnes o 18:14

Utekaj späť na Anglicka alebo tu sa presťahujte do KE alebo BA,neverím,že s AJ nenájdeš prácu.A o dieťa sa máte starať vy,nie starí rodičia alebo príbuzní.Realne všetci žijú svoj život,práca,súkromie.Tiez sa s rodinou stretávame iba občas,je toho veľa,práca,deti,krúžky,domácnosť,hobby,...Ty si proste sama,muž je preč.Keby je tu,žilo by sa ti ľahšie.A nie je normálne,že muži musia takto do zahraničia chodiť,trpia tým vzťahy.Byt tebou,chcela by som byť s mužom v Anglicku.A bývať v nejakej bezpečnej časti Londýna.Niekde úplne mimo by som nešla,lebo to môže byť diera ako niektoré časti SK ti.Sice príroda krásna ale behať x km do práce je o nicom

bjnr
Dnes o 18:23

To, čo opisujete, je klasický rozchod s ilúziou, ktorý často sprevádza návrat domov po dlhých rokoch v emigrácii. Pomenujme to priamo, uviazli ste v pasci idealizovaného bezpečia. Vaše rozhodnutie vrátiť sa nebolo postavené na realite dnešného Slovenska, ale na nostalgickej predstave o rodinnej súdržnosti, ktorá mala vykompenzovať pocit ohrozenia z veľkomesta. Dynamika, v ktorej sa nachádzate, je delegovanie zodpovednosti za vlastné šťastie na okolie. Čakáte, že rodina zmení svoje priority, že sa štát postará alebo že iné mesto (Košice) zázračne opraví fakt, že váš partner je 75% času preč a vy ste stratili svoju profesionálnu identitu. Rodina vás možno vnímala ako „tých z Londýna“, symbol úspechu, ktorý nepotrebuje pomoc. Ich nezáujem nie je nutne zlomyseľnosť, je to len ich realita, do ktorej ste sa pokúsili nasilu vtesnať bez toho, aby tam bolo pre vás pripravené voľné miesto. Momentálne žijete v režime „obeť okolností“, kde je bezpečie vykúpené izoláciou a postupným rozkladom vzťahu. Bezpečie, o ktorom hovoríte, je v tejto chvíli len prázdna kulisa. Ak sa dieťa neadaptuje, partnerstvo trpí konfliktmi a vy profesijne chradnete, nie ste v bezpečí, ste v stagnácii. Fyzické bezpečie pred kriminalitou v Londýne ste vymenili za psychické ohrozenie stability vašej základnej rodiny. Prestaňte hľadať „lepšie mesto“. Problém nie je v geografii, ale v nastavení vášho fungovania. Ak sa chcete na Slovensku udržať, musíte prestať čakať na rodinu a začať budovať paralelný život, akoby tam žiadna rodina nebola. Ak však jediný dôvod, prečo tu ostávate, je strach z Londýna, potom neutekáte za niečím, ale pred niečím. A pred strachom sa nedá utiecť do iného mesta, ten si nesiete so sebou. Skúste sa na to pozrieť bez emócií. V Anglicku ste mali funkčný systém, prácu a sebestačnosť. Na Slovensku máte pocit bezpečia na ulici, ale rozpad systému vnútri domova. Čo má pre vás dlhodobo väčšiu váhu? Neriešte teraz krajinu. To je dôsledok, nie príčina. Najprv si nastavte nevyjednateľné potreby, 3 veci, bez ktorých váš život nebude fungovať (napr. stabilný príjem, reálna pomoc s dieťaťom, pocit bezpečia, ...). Potom sa pozerajte na každú možnosť (SK, UK) cez tieto filtre, nie cez nádej „možno sa to zlepší“. Zároveň si úprimne priznajte: momentálne žijete v režime prežívania, nie života. A v ňom sa robia rozhodnutia zo strachu, nie z vízie. To Vás bude točiť v kruhu, aj keby ste sa presťahovali ešte 3x. Čo konkrétne vo svojom živote teraz maskujete slovom „bezpečie“, aby ste nemuseli priznať, že ste urobili rozhodnutie, ktoré vám v skutočnosti berie životnú silu? Ak by ste vedeli, že ďalší rok bude presne taký istý ako tento, kde by ste sa rozhodli žiť a čo by ste boli ochotná obetovať, aby to konečne fungovalo? Čakáte, že sa prostredie (rodina, štát, mesto) prispôsobí vám. Doteraz sa to nestalo. Možno je čas začať rozhodovať tak, akoby pomoc nikdy neprišla, lebo realita zatiaľ hovorí presne to.

anonym_623d87
Dnes o 18:24
@daniellej

@anonym_893483 máme už prehľad, najmä Londýn a preto by sme skôr išli von z Londýna, kde máme aj priateľov a môj partner rodinu 🙂

@daniellej v Londýne je mrte Slovákov, nechápem aký socialny život na Slovensku si akože chcela rieisit
Vrátiť sa do takej diery ako je Spis

anonym_8ddadd
Dnes o 18:34
@renesance80

@daniellej vradte sa do uk ja tam mam tiez rodinu a je im tam ovela lepsie sj sovialne , aj financne aj pracovne aj po vsetkych ostatnych strankach, v zivote by sa sem nevratili , uplne ina dimenzia

@daniellej nepoznam z mojho okolia absolutne nikoho kto chodi prec z sk pracovat. Tazko vacsina.
@renesance80 nikdy, ale naozaj nikdy by som sa do Anglicka nevratila vychovavat deti. A vsetci moji znami sa odtial povracali domov. Je nam tu ovela lepsie. Lepsie a zdravsie podmienky pre deti, lepsia starostlivost, vztahy, vsetko.

martinka13
Dnes o 18:42

Jednoznačne sa vráťte do Anglicka. V podstate nechápem, čo Ťa tu drží. Teda okrem "bezpečnosti ". Isto sa aj tam dajú nájsť pokojné a bezpečné miesta pre život. Tu zdochol pes a ide to od 10 k 5....

renesance80
Dnes o 18:46
@anonym_8ddadd

@daniellej nepoznam z mojho okolia absolutne nikoho kto chodi prec z sk pracovat. Tazko vacsina.
@renesance80 nikdy, ale naozaj nikdy by som sa do Anglicka nevratila vychovavat deti. A vsetci moji znami sa odtial povracali domov. Je nam tu ovela lepsie. Lepsie a zdravsie podmienky pre deti, lepsia starostlivost, vztahy, vsetko.

@anonym_8ddadd js to mam naopak

anonym_72f463
Dnes o 19:13

@daniellej Možno to bude znieť kruto, ale vy ako rodina ste sa nepresťahovali, ty so synom si sa presťahovala... Odlúčenie od partnera/otca vám rozbíja rodinu, vašu základnú bunku, ktorá je viac než širšia rodina. Tiež som sa pred rokmi vrátila zo zahraničia, dvakrát, raz z UK a potom z Írska. Návrat je náročný, kým sa adaptuješ, najmä po rokoch... Ale naše rozhodnutie vrátiť sa bolo pevné, bez akýchkoľvek pochybností a očakávaní od okolia, s tým, že si tu začneme opäť raz budovať nový život úplne od základov, tak ako predtým v zahraničí. Po rokoch som tu už nemala ani kamarátov, všetko sa rozcestovalo. Zvažuješ presťahovanie do Košíc, kde je viac práce... Budeš popri práci stíhať nosiť a vyberať syna do/zo škôlky? Vykrývať choroby, návštevy lekárov, prázdniny? Tri týždne v mesiaci budeš jednorodič, tak ako si aj teraz, len budeš aj zamestnanec. S partnerom vediete separátne životy už teraz, napätie a hádky sa budú časom iba stupňovať. Hľadala by som spôsob, ako žiť spolu, aby mal syn mamu aj otca pri sebe, aby tatko nebol iba návšteva na týždeň v mesiaci, teda tretinu roka. Zvítajú sa a o pár dní sa už aj lúčia. Nie je to šťastný model, a to sa vôbec nedívame na to, ktoré miesto považujete za svoj domov. Ak je nevyhnutné, aby partner pracoval v UK, tak tam patríte aj ty a syn. Hľadajte lepšiu štvrť v Londýne, nemusíte žiť tam kde doteraz. Buduj si tam kamarátstva, komunita SK a CZ je tam veľká ak ti chýba práve tá, aj v parku či skôlke sa vieš zoznámiť s mamičkami. Nič nie je definitívne, stále sa viete presťahovať všetci spolu na jedno miesto, len sa treba rýchlo rozhodnúť a urobiť to. Nič neľutuj, ber to ako skúsenosť, vnímaš to ako zlé rozhodnutie, ale to ťa posunie ďalej a zmena, ktorú urobíš, ťa posilní. Držím vašej rodinke palce.

anonym_a8c163
Dnes o 19:34
@anonym_8ddadd

@anonym_8ddadd
Poriadne si najprv precitaj zaciatok, jej priatel je z anglicka

Strana
z2