Zistila som, že vysnívaný dom nie je pre mňa
Ahojte.
Som vydatá, mám muža, 2 deti. Bývame v meste viac ako 7 rokov, v malom byte síce, ale blízko centra. Deti sú tu šťastné, majú tu kopec detí okolo, všetky zariadenia max.10 minút peši. Cely čas som túžila po dome, so záhradou, psom…
Problém je, že keď som konečne vyriešila pozemok (dostala som ho dedičstvom, ale dlho trvalo vysporiadanie s inými vlastníkmi) tak som zistila, že jednoducho tam nechcem ísť bývať. Ja tu lokalitu poznám, je to na dedine, v blízkosti len 2 susedia, je to ďaleko aj od centra obce. Včera, keď som držala podpísané všetko zmluvy a doklady, som cítila paniku a stres, že cely čas som po tom túžila a teraz keď to konečne mám, zistila som, že to nechcem.. čo teraz? Manžel sa tešil, deti tiež, ale ja som tak na samote žila celé detstvo a jednoducho viem, že naše deti si tam dajú dobrú noc akurát tak so srnkami.. ja som si tu tiež našla známe, ktoré vidím aspoň na ihrisku, trochu sa socializujem. Tam nebude s kým. Ďalej kým sa to postaví, bojím sa, že sa tam zahrabeme, aj finančne. Že všetko pôjde do toho domu.. že budeme stále cestovať hore-dole autom (tu auto potrebujem raz za uhorský rok). Ja neviem. Predať to nemôžem (vedľa býva moj súrodenec) a s mamou sú zasadne proti tomu, aby som to predávala.. jednoducho ja tam vidím samé zápory. Keby som bola na dôchodku, možno by som tú lokalitu ocenila, teraz mi to príde ako z hororu. Ja som tiež cestovala každý deň do školy do mesta. Nenavstevovala som tam zariadenia. Nemám tam blízkych (okrem toho súrodenca s rodinou, ale to tiež nebudem s nimi nonstop v kontakte, tiež chcú mat súkromie).
@anonym_f4b5c2 čo sa da reálne robiť cez víkendy na takom mieste, ktoré je doslova zapadákov? Mňa by tam šlak trafil od nudy, žiadne sociálne vyžitie, žiadna kultúra, žiadni susedia, obchody, nič. Neviem si predstaviť, čo by som tam cez víkendy s deťmi robila. Umrela od nudy.
@katkazatka chceš mi povedať, že cez víkendy ťa baví behanie po obchodoch? Ak chcem ísť do kina, do mesta mám 13 km, ak chcem ísť do prírody do lesa, dám si dobre topánky a vykročim v pravo, po pár metroch už idem lúkou, kde sa za oplotkom pasu kravy, občas prebehne zajac cez cestu, je kľud, ticho, nazbieram bylinky na čaj na zimu, v lete huby, maliny, sipky na čaj., černice na džem....
@katkazatka chceš mi povedať, že cez víkendy ťa baví behanie po obchodoch? Ak chcem ísť do kina, do mesta mám 13 km, ak chcem ísť do prírody do lesa, dám si dobre topánky a vykročim v pravo, po pár metroch už idem lúkou, kde sa za oplotkom pasu kravy, občas prebehne zajac cez cestu, je kľud, ticho, nazbieram bylinky na čaj na zimu, v lete huby, maliny, sipky na čaj., černice na džem....
@anonym_bb2089 Zabudas na taky "maly" detail- nie vsetci su ako ty. A neuveris, niekoho bavi behanie po obchodoch. A??
@anonym_bb2089 Zabudas na taky "maly" detail- nie vsetci su ako ty. A neuveris, niekoho bavi behanie po obchodoch. A??
@anonym_a5a7e4 áno, ja som to ale myslela tak, že autorke ponúkam opis toho, čo sa žije na dedine aj v odľahlých častiach. V podstate mne je to jedno, že tebe vyhovuje chodiť po obchodoch, autorka môže aj to robiť, sadne do auta a pôjde do mesta do obchodov cez víkendy, kľudne. Ja som v práci v meste celý týždeň, víkend som rada, že vypnem.
@anonym_bb2089 nepotrebujem cez vikend behat po obchodoch, ale mam rada komfort vyberu. Ked cokolvek potrebujem, tak vybehnem a kupim. Od topanok, cez lyze, potraviny, kino...cokolvek a kedykolvek. Na bohom zabudnutej dedine sa neda nic robit. Zajace a srnku aj ja rada vidim. Ale raz za cas na dovolenke. Inak potrebujem k zivotu civilizaciu so vsetkym, co k tomu patri.
Veď si tam postavte niečo víkendové a časom, na tom dôchodku, tam pôjdete bývať alebo možno keď sa to bude stavať, tak začneš cítiť, že tam chceš isť. Poviem ti pravdu, ani ja si neviem predstaviť ísť mimo mesta. Buď dokým sú deti malé, škôlkari alebo vôbec. Pretože teraz si neviem predstaviť, vytrhnúť 11 a 9 ročných chalanov z komunity, ktorú tu majú. Že chodia sami von so spolužiakmi. Sú dni, kedy chodia domov len jesť a spať, každú chvíľu chodí ku nám niekto, oni k niekomu. A o tom rozvážaní do školy, zo školy, na krúžky a vlastne všade ani nehovorím, byť taxikárkou by sa mi teda v§bec nepáčilo. No veď skúste o tom v rodine ešte takto otvorene podebatovať a uvidíte.... Ale zatiaľ ten víkendový dom by bol ideálny. I keď neviem či by vás financie pustili, že stavať dom a nepredať byt. Ak áno, tak by som to urobila zatiaľ tak.

@anonym_autor ja by som to tak tragicky nebrala, že sa zahrabes. Môj muž je od narodenia bytovkar, prišiel bývať ku mne na dedinu, do domu, kde musí kosiť, sneh odhadzovať, stromy strihať..., ale on sa v tom našiel. Teraz vraví, že už by v byte nedokázal žiť. Určite by som si postavila malý bungalov, deti sa v ňom zabyvajú, zvyknú si a radi sa v dospelosti budú vracať domov. Je super ráno cez víkend zaliať ☕, vyjsť na terasu a len tak vnímať čerstvý vzduch, kľud, ticho ak sused nenosí 🫣. Teraz ak máš auto, nie je problém ráno deti dopraviť do školy a seba do práce. Ja by som určite stavala 👍😍.