Život na Slovensku vs. iné krajiny
Vela ludi tu nadava na zivot v sr. Samozrejme je vela veci ktore by sa tu mali zlepsit. Ale zaujima ma voci sr. Ake mate skusenosti z tych top krajin na zivot
1) aka je celkovo uroven bezpecia - vreckari kradeze nasilne tresne ciny. Je tam safe chodit sam . Nechat veci v aute. Ist von alebo v noci alebo nadranom bez rizika napadnutia?
2) naklady na zdravotnu starostlivost. Vsade je lahko by bohaty a zdravy. Co takto urazy, zuby alebo tehotenstvo? Je starostlivost bezplatna alebo skoro bezplatna? Ceny liekov a tak. Preco sa tu chori vracaju?
3) work life balance. Je bezne pracovat 8 hodin a menej alebo viac? Su platene dovolenky 20 ci 25 dni. Socialne zabezpecenie? Doba cesty do prace a z prace.
4) ceny sluzieb a poistenia. Auto. Strihanie..zabava alevo alkohol🙂
5) tolerancia. Inej narodnosti kultury nazorov
Dik za info
Rakusko, plati to vlastne aj o Nemecku aj Kanade
1) bezpecne
2) zdravotne naklady normalne, strhavaju z platu. Plastika predneho krizoveho vazu bezplatna, platili sa iba 2-3 noci tusim 30-30 eur, op dopadla skvele. na sk by ta op stala 800 eur spoluucast
3) 25 dni dovolenky, nadcasy nevideli radi, work balance vyborna, starost o zamestnanca, vyssi plat ako domaci rakusania (IT), 14 platov, minimalne dvojnasobny dochodok aj vyssi ako na sk
4) ceny sluzieb mierne vyssie ako na sk, ale aj uroven sluzieb patricne vyssia
5) tolerancia vysoka
@anonym_c85e89 to kde v Nemecku zijes?mozno Bavorsko, bezpecnejsie urcite na SK, sluzby nepomerne drahsie, rozne poplatky dame, poistky na auto radovo vyssie, nemozna flexibilita pre matky na pracu na plny uvazok…
Zijem v Rakusku, v malom mestecku.
1. Bezpecnost je bezproblemova, asi ine to je vo Viedni kde je vela imigrantov
2. Na Slovensko za zdravotnou starostlivostou nechodim, naco, ked som poistena tu a (skoro) vsetko mam zadarmo.
3. Bezne je pracovat 8 hodin, dovolenka je 25 dni.
4. Ceny sluzieb su tu vyssie ako na Slovensku.
5. Tolerancia u mna bez problemov. Vo firme kde robim pracuje velka vacsina cudzincov a tam su na to zvyknuti.
Celkovo som tu spokojna, plus to nemam daleko na Slovensko, necelych 2,5 hodiny autom, mozem dojst hocikedy na vikend.
@catherin4 k tomu bodu 2 a takmer zadarmo zdravotníctvu len prosím este napis výšku odvodov.
A tiež napr.dochodcovia platia odvod vo výške 6% z dôchodku. To len ti naši si myslia, ze všetko budu mat donekonečna "zadarmo"
Zijem v nemecku a teda neviem, komu tu co pride nebezpecne (okrem tych amokov, ale to existuje vsade). Aj vo velkomeste, aj na malej dedine nemusis zamykat - teda my nemusime zamykat, byvam v normalnych stvrtiach. V urcitych stvrtiach, kde byvaju socialne slabsie skupiny, by som si to asi rozmyslela- ale tak spojenie socialne slabsie skupiny asi hovori za ocakavania. Ano, zabudnuta igelitka pred domom najde noveho majitela velmi rychlo (pred 20 rokmi by tam lezala aj tyzden, dokym by ju neodnieali k policajtom). Paradoxne s kradezami je to horsie vo vychodnom nemecku ako v zapadnom - tam vidno to komunisticke zmyslanie, ze este aj okna z nedokoncenej stavby vedia ukradnut🫣🫣🫣🫣
A zvysok ide od 10 k 5, aj so zdravotnictvom, skolstvom, nakladami, dochodkom pre normalne obyvatelstvo. Cestovanie - mhd, letecky, lodami ci vlastnou dopravou sa zmenilo v nemecku na vzklinanie cernoknaznika- dufas, ze dojdes a budes si tu cestu aj vediet zaplatit. Dojst niekam na cas a bez problemov, je cisto iluzia a nostalgicka spomienka na casy davne....Dochadzanie do prace je aj hodinu-dve, niekde viac, pribudli 30tkove uony na setrenie uhlikovej stopy🫣. Ak si nemec, tak si popracujes menej, ak nie, tak si zamakas viac.
Jedine, co sa skvalitnilo a este stale ide, a asi aj pojde od 5 k 10 je socialka- cim dalej, tym lepsie a vyssie €€€€ a nahrady dostavaju - zaplateny cely najom, zdravotka, cestovne, oslobodenie od zdravotnych priplatkoch, skolne, skolky, obedy, extra vydavky, skolske potreby, strava zadarmo, aj na dochodku staly prijem. Nanovo uz mozes mat aj vlastny byt a auto a dostanes socialku (kedysi to bolo nemyslitelne). Ako sa kedysi hovorilo "Hartz IV, der Tag gehört dir..."🫣🫣🫣
Keď sú spomenutí dôchodcovia - v de sa z dôchodku platí daň aj zdravotné poistenie.
Keď sú spomenutí dôchodcovia - v de sa z dôchodku platí daň aj zdravotné poistenie.
@anonym_19e1a5 aj vo Švajčiarsku tak
A ak poberať sociálne dávky a neskôr sa zamestnas tak sa to vracia
V AT sa platí daň z dôchodku, keď dostávate k tomu ešte aj Sk dôchodok, je to zrátavané spolu a tá daň už je ozaj dosť
@anonym_19e1a5 tak ale dan je v nemecku vysoko individualna a drviva vacsina nemeckych dochodcov neplati dan, kedze nedostavaju taky vysoky dochodok alebo su byvali zamestnanci statu (ti su zasadne oslobodeni od akychkolvek poplatkov). Zdanuje sa cez 1000e /mesiac/osoba cisteho prijmu nestatny zamestnanec a nie socialny pripad....
@anonym_autor KTN , Rakusko a super, kabelku bezne necham v aute, mobil tiez, my sme vidiek a teda je to ine ako Wien. Imigrantov je u nas malo, nakolko nedostavaju ziadnu podporu. My sme tazky Bundesland na pracu, u nas Rakusanky robia za pomerne male mzdy. To kamoska vo Wien by nevstala kvoli takej mzde a u nas Rakusanky ( bez ineho povodu) za to robia 30 hodin. Tiez sme najdrahsi region na cenu byvania skrz turizmus. Ale inak je to tu super.
A čo také Poľsko? Žijete niekto ?
@anonym_c85e89 ok. Dik. Idealne ma zaujima nie rovnake ale lepsie. Rovnake = zostat. Tj aspon 30 dni volna. Vsetko zdarma alebo laco. Absolutna pohoda a bezpecie. Vlci sa hraju s ovcami. Vsetko milujuci ludia.
@anonym_autor pod 20 odpracovanycj rokoch v AT dostanes dalsich 5 dni dovolenky navyse. Cize 30 dni.
Vela firiem ma viac dovolenky ako je v zakone (25, po 20 rokoch potom 30).
Byvame v okolo Viedne. Tiez kludne nechame woom bicykel pred domom aj cez noc (normalne odkladame ale niekedy dcerka zabudne) a este sa nikdy nestalo. Dvere nemame skoro nikdy zamknute. Postarka nam nechava baliky pred dverami. Ja jej nechavam vratky tiez len pred dverami, ona to sama vezme...
Cuzdincov mame (ved aj ja som) ale slusnych kedze domy tu su velmi drahe, nemoze si ich nikto dovolit zo socialnych davok.
Zivot v AT moze byt super ked sa snazis, mas dobre vzdelanie a dobru poziciu. Z platu predvacky by som tu veru radsej nechcela zit.
@anonym_19e1a5 Asi pred tromi týždňami to bolo rozoberané aj v ČT - priemerný hrubý nemecký dôchodok je medzi 1140 eur /ženy/ až 1260 /muži/.
Zdravotné odvody v de sa výrazne líšia od našich - z hrubého dôchodku sa platí 7,3 % zdravotné poistenie plus k tomu aj opatrovateľské - Pflegeversicherung - to je u bezdetných dôchodcov 4,2 %, tí, ktorí majú deti /čiže je predpoklad, že im bude mať kto v starobe pomôcť/, majú nižšiu sadzbu - 3,6 %.
Dôchodcovia tak z dôchodku odvádzajú 10,9 - 11,5 % na zdrav. + opatrovateľské poistenie,
Ak vezmeme do úvahy ich náklady na bývanie + služby, nemecký dôchodca s čistým dôchodkom 1000 eur je u nás na úrovni dôchodcu, ktorý poberá 750 - 770 eur.
Podla mna najvacsou vyhodou v AT je to, ze ak sa vratis po materskej (pozor, maximalne 2 roky ak chces poberat almuznu, alebo maximalne rok ak chces poberaz 80% platu - ale maximalne 2.000€) existuje tu matersky ciastocny uvazok na ktory mas zo zakona narok do 7. narodenin dietata.
Ja som napriklad hned po materskej nastupila na 25 hodin tyzdenne, teraz robim 30 hodin a je to super. Neviem si predstavit pracovat na plny uvazok s detmi tak ako je to na Slovensku..
@anonym_19e1a5 Asi pred tromi týždňami to bolo rozoberané aj v ČT - priemerný hrubý nemecký dôchodok je medzi 1140 eur /ženy/ až 1260 /muži/.
Zdravotné odvody v de sa výrazne líšia od našich - z hrubého dôchodku sa platí 7,3 % zdravotné poistenie plus k tomu aj opatrovateľské - Pflegeversicherung - to je u bezdetných dôchodcov 4,2 %, tí, ktorí majú deti /čiže je predpoklad, že im bude mať kto v starobe pomôcť/, majú nižšiu sadzbu - 3,6 %.
Dôchodcovia tak z dôchodku odvádzajú 10,9 - 11,5 % na zdrav. + opatrovateľské poistenie,
Ak vezmeme do úvahy ich náklady na bývanie + služby, nemecký dôchodca s čistým dôchodkom 1000 eur je u nás na úrovni dôchodcu, ktorý poberá 750 - 770 eur.
@anonym_eaee7a mas trosku nepresnu statistiku.
Priemerny hruby nemecky dochodoch ludi, ktori odpracovali minimalme 40 rokov (tolko kolko pottebujes na to aby ti bol vyplateny ozajstny dochodok) je 1.604€.
V tych priemernych 1.100€ su zaratani aj ti, ktori maju odpracovane len to minimum na minimalny dochodok...
@anonym_eaee7a Nechcela by som tam za takých podmienok žiť v dôchodku. Vlastne sa ani nedivím, že nemecké rodiny presúvajú dožiť príbuzných do iných krajín, zaujímalo by ma, koľko DSS (či nejaký jeho variant) stojí u nich.
@anonym_eaee7a Nechcela by som tam za takých podmienok žiť v dôchodku. Vlastne sa ani nedivím, že nemecké rodiny presúvajú dožiť príbuzných do iných krajín, zaujímalo by ma, koľko DSS (či nejaký jeho variant) stojí u nich.
@anonym_19e1a5 dss stoji okolo 2800e, zvycakne 3.500-4000e.🫣A sa mi zda, ze uz plati zakon, ze tuto sumu su dlzne deti danych dochodcov, ak na to nemaju...
@anonym_eaee7a mas trosku nepresnu statistiku.
Priemerny hruby nemecky dochodoch ludi, ktori odpracovali minimalme 40 rokov (tolko kolko pottebujes na to aby ti bol vyplateny ozajstny dochodok) je 1.604€.
V tych priemernych 1.100€ su zaratani aj ti, ktori maju odpracovane len to minimum na minimalny dochodok...
@inaemre ak nemaju odpracovanych 40 rokov a narok na dochodok, dostavaju socialku. Problem nemeckeho dochodku je, ze statni zamestnanci bez odvedenia 1centu do systemu dostavaju prilis vysoky dochodok (cez 2.500eur plus) plus privatne poistenie hradene kasou, ku ktorej prisluchaju (rozumej policajtom plati policajna, ucitelom ucitelksa kasa). Takze ak spriemerujes statneho a nestatneho zamestnanca, vyjde ti nieco minimalne nad zdanenim dochodku. Drviva vacsina dochodcov v privatnom sektore mava okolo 600-800eur dochodok.
Podla mna najvacsou vyhodou v AT je to, ze ak sa vratis po materskej (pozor, maximalne 2 roky ak chces poberat almuznu, alebo maximalne rok ak chces poberaz 80% platu - ale maximalne 2.000€) existuje tu matersky ciastocny uvazok na ktory mas zo zakona narok do 7. narodenin dietata.
Ja som napriklad hned po materskej nastupila na 25 hodin tyzdenne, teraz robim 30 hodin a je to super. Neviem si predstavit pracovat na plny uvazok s detmi tak ako je to na Slovensku..
@inaemre ja mam tiez max 30 hodin, na full to ani nevidim este 10 rokov a ani u nas neponukaju 40h teda. Ale mne to vyhovuje v podstate takto. Stiha clovek zit aj nieco zarabat
@inaemre ak nemaju odpracovanych 40 rokov a narok na dochodok, dostavaju socialku. Problem nemeckeho dochodku je, ze statni zamestnanci bez odvedenia 1centu do systemu dostavaju prilis vysoky dochodok (cez 2.500eur plus) plus privatne poistenie hradene kasou, ku ktorej prisluchaju (rozumej policajtom plati policajna, ucitelom ucitelksa kasa). Takze ak spriemerujes statneho a nestatneho zamestnanca, vyjde ti nieco minimalne nad zdanenim dochodku. Drviva vacsina dochodcov v privatnom sektore mava okolo 600-800eur dochodok.
@vevesh ok, nevyznam sa tak ako ty. Moja svokra bola statny zamestnanec...od 1.7. bude mat kralovsky dochodok. Svokor bol cely zivot zamestnavatel, on nedostane od statu nic, ale sukromne si sporil na dochodok.
Bez toho to aj tak neide. Ja sa na ziadny dochodoch od statu nespolieham.
Setrim si sama na dochodoch a investujem...
@vevesh ok, nevyznam sa tak ako ty. Moja svokra bola statny zamestnanec...od 1.7. bude mat kralovsky dochodok. Svokor bol cely zivot zamestnavatel, on nedostane od statu nic, ale sukromne si sporil na dochodok.
Bez toho to aj tak neide. Ja sa na ziadny dochodoch od statu nespolieham.
Setrim si sama na dochodoch a investujem...
@inaemre mm ma aktivne odpracovanych cez 30 rokov a rentenversicherung mu vyratalo dochodok okolo 350e🙈🙈🙈🙈a pri tom vsetkom, co sa deje vo svete sa na statny dochodok moze spoliehat len hlupy a slepy...🫣🫣🫣 ja nazyvam uz dlhsie statny dochodok v buducnosti je tzv. "mesacny prispevok na chleba"🙃🙃🙂
Nevie niekto náhodou, koľko percent z platu sa v de odvádza na štátny starobný dôchodok?
Nevie niekto náhodou, koľko percent z platu sa v de odvádza na štátny starobný dôchodok?
@no_predsa_ja 18,6 %, polka zamestmamec, polka zamestnavatel.

@anonym_autor co si od tejto diskusie slubujes? Nikde to nie je med lízať, nikde nie je ideálne. Keby áno, všetci sa presťahujú práve tam.
Pokial nemáš peniaze a normálnu pracu, tak dobre nie je nikde.
Ono totižto pečene holuby priamo do huby nepadaju nikde.