Aké domáce zvieratko zvoliť
Zvažujeme ďalšie zviera. Zaujala nás mastomyš. Chováte ich niekto? Ďalšie do úvahy pripadajú pieskomil, osmak degu, prípadne klasické malé myšky. Morčatá už máme. Pes ani mačka nepripadajú do úvahy.
Mali sme pieskomily, a teraz mame osmagy. Co potrebujes vediet?
@moonlight1210 aká je náročnosť na starostlivosť? Treba im aj výbeh po byte? Parazity, choroby, atď. Na čo sa pripraviť.
@anonym_autor Chameleón je zlatý. Ďalšie fajn zvieratko je mačka, ale to som čítala, že ty vraj nechceš.
@anonym_autor pre mňa je top papagáj, doteraz to boli len andulky, no od februára máme alexandra malého a ten je teda úžasný
Nase nebehali po byte, aj ked sme ich vyberali a mali na rukach.
Vzdy zili a ziju v klietke (treba dost priestrannu, potrebuju behat, nasa ma meter x 60 cm x meter a povedala by som, ze je im mala).
Narocnost na krmenie je nizka. Krmime ich klasicky krmivom z chovproduktu (zrniecka a susena trava). Na pitie maju flasu s vodou.
Dostavaju aj susenu zeleninu a ovocie a oriesky. Ale treba dat pozor, nekrmit len tak hocicim, lebo mozu mat sklon k cukrovke.
V klietke maju poschodia (zakryte plastom, kvoli lahsiemu cisteniu) a kadejake preliezacky a koliecka na behanie (priemer cca 20-25 cm, inak si nezabeha), aby sa nenudili, ale netreba nic drahe, vsetko rozhryzu (udrziavaju si tym zuby). Treba to po case vymienat.
Cistenie - denne defizinfekciou prebehnem poschodia (cikaju a kakaju vsade po nich, ale nie je toho vela). Raz za dva tyzdne sa vymiena podstielka (piliny, drevena vlna, slama - radi v tom robia tunele).
Raz mesacne sa cela klietka vystrieka dezinfekciou a umyje.
Kedze radi hrabu, treba klietku s vyssim okrajom, lebo piliny a slama bude lietat vsade naokolo (ja to vezmem okolo klietky 2x denne tycovym vysavacom, za minutu cisto).
Potrebujes parik (rovnopohlavny parik, nie obojpohlavny, aby ste nemali mlade - lebo ich vedia mat 3x do roka po 2-8 kusov mladych).
Jeden osmag je velmi priatelsky, vezmes ho do ruky, pohladkas, druhy ti ide po prstoch, ak neponukas zrovna jedlo. Takze povahy rozne.
Parik preto, ze spolu sa zabavia, a ak je iba sam, byva smutny a moze mat depresie.
@anonym_autor Máme osmakov, psa, mačku, hada. Mali aj potkanov, morča, axylota, papagája,.
Degu je úplne v pohode zvieratko. Má rado spoločnosť. Nenáročné, v noci spi, nezapácha.
@anonym_autor papagáj Žako
Pekný večer.
Pridám sa k diskusii,pretože sme už chovali široké spektrum zvierat. A pre nás keďže sme mali deti s alergiami a kedysi doporučovali hlavne bezsrsté ,tak sme mali viaceré plazy. Po mnohých rokoch a rôzných zvieratách je pre mňa mimoriadne jednoduché chovať Pegekóny riasnaté. Netreba im UV lampu a v byte ani výhrev,živia sa hmyzom iba z 30% čo ak nieje práve k dispozícií,tak je možné kŕmiť kašičkou, ktorá obsahuje všetko potrebné.Sú to jašterky akurát do ruky a keď sú deti rozumné a vedia pekne s nimi manipulovať ľahko skrotnú a nechajú sa hladkať a tiež tú kašičku papkajú pekne aj s lyžičky.
Nám sa aj rozmnožili bez inkubátora a nejakých opatrení , teda viem aj odrastené mláďatko ponúknuť.
Ale aj tak u nás sú najväčší maznáci dva Bernské psy a dvaja kámoši kocúry, čo mi je jasné, že každý nemôže mať a už vôbec nie v byte.
Držím palce pri rozhodovaní.
@anonym_autor pre mňa je top papagáj, doteraz to boli len andulky, no od februára máme alexandra malého a ten je teda úžasný
@anonym_32405b Nie je dobrý nápad odporúčať vtáka ako domáce zvieratko. Vtáky sú super, sama mám, ale človek si musí byť SAKRA ISTÝ že chce vtáka.
Okrem hulákania a bobkov totálne všade treba rátať aj s tým že bude okusovať nábytok, steny, káble, všetko. Pierka rastú v takom obale, ktorý sa rozdrobí na prach. To množstvo vtáčieho prachu je absolútne zarážajúce. A hlavne potrebuje byť mimo klietky väčšinu dňa a pokiaľ nemá skutočný kŕdeľ, tak ľudia musia plniť túto funkciu. Vtáky sú emocionálne citlivejšie a sociálnejšie než akékoľvek iné zviera. Na papagája musí byť človek fakt pripravený a vedieť do čoho ide.
My máme zajaca, korytnačky a akvárium.
@anonym_32405b napíšeš mi niečo viac? hoc aj súkromne. My sme doteraz chovali neofémy, nedávno uhynula naša posledná, 12-ročná. Zvažujeme alexandra.....
@anonym_32405b Nie je dobrý nápad odporúčať vtáka ako domáce zvieratko. Vtáky sú super, sama mám, ale človek si musí byť SAKRA ISTÝ že chce vtáka.
Okrem hulákania a bobkov totálne všade treba rátať aj s tým že bude okusovať nábytok, steny, káble, všetko. Pierka rastú v takom obale, ktorý sa rozdrobí na prach. To množstvo vtáčieho prachu je absolútne zarážajúce. A hlavne potrebuje byť mimo klietky väčšinu dňa a pokiaľ nemá skutočný kŕdeľ, tak ľudia musia plniť túto funkciu. Vtáky sú emocionálne citlivejšie a sociálnejšie než akékoľvek iné zviera. Na papagája musí byť človek fakt pripravený a vedieť do čoho ide.
@refly vtákov určite nechceme, mali sme, všade trus a všetko oďobane plus neustály škrekot. Nikdy viac.
@anonym_32405b napíšeš mi niečo viac? hoc aj súkromne. My sme doteraz chovali neofémy, nedávno uhynula naša posledná, 12-ročná. Zvažujeme alexandra.....
@nikaeli no my sme boli preňho v apríli, to mal akurát 2 mesiace a on je ručne dokŕmený a nechá sa hladkať, boli sme preň pri Ostrave v jednej dedine, no museli sme ho ešte doma aj my prikrmovať zo striekačky-ešte nežral sám. A teraz už je z neho fešák, rozpráva pár slov, má 10 mesiacov a mohol začať až od 6.mesiaca rozprávať. Tak, samozrejme robí aj neporiadok, pretože on viac je ovocie a zeleninu oproti andulkám. Ale stojí to za to 😉
@nikaeli a ak papagája, tak za mňa určite ručne dokrmeného, sú síce drahší, no oplatí sa to
@refly nuž ja mám papagáje celý život a neviem si ho bez nich predstaviť a žiadne iné zviera sa nepozrie na teba tak inteligentne ako papagáj (niekedy ani človek nie 🤣)
@nikaeli no my sme boli preňho v apríli, to mal akurát 2 mesiace a on je ručne dokŕmený a nechá sa hladkať, boli sme preň pri Ostrave v jednej dedine, no museli sme ho ešte doma aj my prikrmovať zo striekačky-ešte nežral sám. A teraz už je z neho fešák, rozpráva pár slov, má 10 mesiacov a mohol začať až od 6.mesiaca rozprávať. Tak, samozrejme robí aj neporiadok, pretože on viac je ovocie a zeleninu oproti andulkám. Ale stojí to za to 😉
@anonym_32405b brali by sme od chovateľa, isto nie z pet shopu.. tá naša neoféma so mnou aj žehlila 🤪
@refly nuž ja mám papagáje celý život a neviem si ho bez nich predstaviť a žiadne iné zviera sa nepozrie na teba tak inteligentne ako papagáj (niekedy ani človek nie 🤣)
@anonym_32405b ja mám tiež jedného už 10 rokov. Len tiež viem aký je to záhul a že to nie je pre každého. Vtáky sú najzbavovanejšie domáce zvieratá a väčšina ľudí, čo ich kúpi ich aj velice rýchlo dáva preč. Ja a ani nikto, koho poznám nepoznáme nikoho, kto by mal papagája až do ich smrti. Keď vidím tie andulky a korely v tých mini klietkach, vymknuté a izolované na balkóne, tak je mi fyzicky zle.
Absolútne zbožňujem vtáky, ale pre ich dobro... nie je dobré ich len tak odporúčať náhodným ľuďom. Realita je taká že ich málokto bude tolerovať a ešte menej ľudí sa o ne postará správne - to je nechať ich na voľno väčšinu dňa a naplniť ich sociálnu potrebu.

Mali sme pieskomily, a teraz mame osmagy. Co potrebujes vediet?