icon

Aké sú mesačné náklady na čivavu?

26. máj 2025

Ahojte,
náš 9-ročný syn veľmi túži po psíkovi – najradšej čivavu. Je milovník zvierat. Nechcem však urobiť rozhodnutie len podľa srdca, ale aj podľa rozumu.
Netuším totiž, koľko stojí čivava „v bežnom živote“.
– aké sú pravidelné náklady na krmivo?
– koľko sa platí u veterinára – očkovania, odčervenie, prípadné choroby?
– aké sú výdavky na výbavu – pelech, obojok, oblečko, strihanie pazúrikov?
– ako často treba ísť na veterinu a čo všetko riešiť preventívne?
Ak máte doma čivavu, alebo malé plemeno, budem vďačná za vaše skúsenosti, približné mesačné náklady, aj úprimný pohľad – či by ste do toho šli znova.

Strana
z2
kiki68
26. máj 2025

Odporucam obratit sa priamo na chovatelske stanice FCI, pripadne na klub. Tam vsetko velmi dobre zodpovedaju, vratane moznej genetickej zataze plemena. Kamoska ma civavu z Rakuska, z CHS pod FCI, stala cca 1500eur a zatial mali naklady iba na ockovanie a potom take drobnosti ako pokazeny zaludok. Treba sa vyhnut roznym chovatelom z b.....u a mimo FCI chovu, nakolko zatazenie plemena je vdaka tymto nesvarom pomerne velke a tiez si potom mozne velke vet naklady.

anjelicek26
26. máj 2025

Pre 9 rocneho chlapca to nie je zrovna povahovo a ani velkostne primerane zviera, ked s nou bude chodit na voditku, to si on vybral toto plemeno, alebo hladate nieco "male mile"... Kamoska maju dve civavy a na veterine uz dali tisice, proste stale maju volaco a ano maju ich z chovnej stanice a aj tak... strava ako pise kocka vyssie, velmi senzibilny zaludok, nesmu velmi menit...

kiki68
26. máj 2025
@anjelicek26

Pre 9 rocneho chlapca to nie je zrovna povahovo a ani velkostne primerane zviera, ked s nou bude chodit na voditku, to si on vybral toto plemeno, alebo hladate nieco "male mile"... Kamoska maju dve civavy a na veterine uz dali tisice, proste stale maju volaco a ano maju ich z chovnej stanice a aj tak... strava ako pise kocka vyssie, velmi senzibilny zaludok, nesmu velmi menit...

@anjelicek26 ta kamoska ma 2 chalanov doma, ona chcela skladneho psa na mozne cestovanie, tiez civava nezje ako velka doga. Je dobre, ked ma CHS priamo geneticke testy, cize nepusta prenasacov do chovu. Toto sa robi az posledne roky, preto je tam take zatazenie.

simca06022011
26. máj 2025
@kiki68

@anjelicek26 ta kamoska ma 2 chalanov doma, ona chcela skladneho psa na mozne cestovanie, tiez civava nezje ako velka doga. Je dobre, ked ma CHS priamo geneticke testy, cize nepusta prenasacov do chovu. Toto sa robi az posledne roky, preto je tam take zatazenie.

@kiki68 neviem o tom, ze by geneticke testy u psov riesili zaludocne problemy, alergie a pod ochorenia ktore sa mozu/nemusia objavit.

simca06022011
26. máj 2025

autorka, vsetko co pises si predsa volne najdes = ceny pelechov a prislusenstva vygooglis podla toho co si vyberies/budes potrebovat/a cenu si tiez vyberies podla moznosti.
Aj veterinar kazdy ma inu cenu, ja si tbl na odcervenie kupujem, a rocne ockovanie ani neviem kolko stoji (20-40??), je to popri celom tom psovi to najmenej. Este kupujeme bravecto proti kliestom raz rocne (to je na velkeho psa cca 50EUR).
najdrahsie veci su tie neocakavane, choroby, urazy a to mozes/nemusis potrebovat = mozu to byt stovky az tisice eur. Ak pes nie je chory, na veterinu ides raz rocne.
A inak tiez nie som zastancom tohto plemena k 9r chlapcovi. A vlastne ja vobec... A hlavne nezabudajte, ze pes je zodpovednost. Poviem len tolkok tomu,ze ten pes ostane TEBE na krku.

bg92
26. máj 2025

nie velmi dobre sa pytas. cenovo sa vsetko velmi rozni - pelechy, krmiva a pod si vygoogli nech mas predstavu podla svojich moznosti (pelech napr. na temu 5 eur, ortopedicky pelech slovensky vsak 150 eur - nevieme ake mas ty moznosti a preferencie), detto ako aj nastava veterinara, bude mat inu cenu v dedine pri Dolnom Kubine a inu v Bratislave. Plus pes moze byt aj alergik alebo byt citlivy na vsetko co zje a na veterine budete kazdy mesiac a budu to stovky eur. ale nemusi mu byt nic a pojdete raz rocne na ockovanie.
a k tomu plemenu - civavu chce on alebo ty? treba ratat aj prvotnou investiciou - neviem kolko stoji civava s papiermi ale ratam ze dost.... o mnoziarni dufam neuvazujes.
my mame stredne plemeno a male psy doslova neznasam, o to viac odkedy som sama psickarka - su v 90 % nervozne nevychovane a stekave :(
plus rataj aj s polozkou VYCVIK a TRENING - ak ste doteraz psa nemali tak vychovu uplne sami nezvladnete. ceny sa opat roznia.

puertorico
26. máj 2025

nech sa vyjadria tie , ktoré majú doma čivavu a nie že "kamoška má" . ja mám dve čivavy, jednu 13ročnú , jednu ročnú . zožerte ma, ani jedna nie je z chovnej stanici . tiež mám 10ročného syna .
granule na mesiac vyjdú podľa toho aké chcete dávať . my dávame kvalitné , vyjdú tak 15-20€/mesiac. ono tie malé 1,5kg balenia sú drahšie ako veľké , ale tak však toľko ani nezjedia. sem tam im kúpim tie kuracie beháky, to vychádza 0,50€ kus, dám im to tak raz za mesiac .
veterina zo začiatku je nákladná , pretože keď je psík malý musí mať rôzne očkovania, čip . to je aj 100€ počiatočná investícia. ale potom sa chodí tuším len raz za rok na očkovanie , cca 20-30€ (ceny sú u môjho veterinára) . pazúre jednej strihá veterinár alebo v salóne , vychádza to 5-7€ mesačne chodí . druhej netreba lebo si ich prirodzene oškrabká vonku . inak možno by ste to zvládli aj doma .
odčervovaciu tabletku kúpiš aj v lekárni alebo u veterinára a dáš jej to , stojí asi 1€ alebo ako to vychádza. tiež na kliešte dávame takú vodičku , stojí 4€ a vydrží mesiac .
obojok, postroje, oblečenia , všetko je na vás, aké sa vám páči . moja staršia má jeden obojok a jedno vodítko celý život, značky Hunter, kožené , ale pekne drží a nie sú známky poškodenia . mojej mladšej spravil muž obojok kožený doma. okrem toho som jej kúpila obojok Barbie v Pep..u za 2€ , ale myslím že to bude mať akurát tak na jednu fotku 😂 obidve majú milion päťsto búnd. 😂 milujem ich obliekať . inak staršia sa neznáša obliekať a nosí furt len tú istú , tú som kúpila za 15€ , takú ružovú . mladšia ich má ozaj 15 , väčšinou som kúpila na vin... po 3€ , všetky sú pekné , a keď vidí bundičky tak sa teší .
hračky majú tiež také že "celý život" lebo ony nikdy nič nezničili, ani doma.
jaj a mladšej kupujem podložky na cikanie , 100ks okolo 10€ (záleží od veľkosti) , vydržia tak 2 mesiace.
pelech si kúpiš hocijaký , ja kúpim v pep..., ted... , hocikde , v každej izbe majú . milujú to.
majú aj prepravku , staršia v nej spí , je to jej útočisko aj keď je búrka a bojí sa , alebo tam má svoj kľud. využívame ich najmä keď cestujeme, obidve majú rovnaké , ružové či aké , jedna stála 10€ .
aj tak spia obidve s nami v posteli , pod paplónikom . no a čo . dokonca majú cez leto aj svoj bazénik .
pre mňa aj môjho syna je čivava najlepší psík na svete . samozrejme treba s tým rátať že keď bude psík maličký tak bude mať obdobie keď vás bude hrýzť a bude to taký "dinosaurus", ale trvá to len také 2 mesiace a potom sú úžasné stvorenia. spia asi tak 23hodín denne 😂 milujem ich . keď idem po syna do školy a beriem aj jednu z nich tak všetky deti nalepené na dverách a tešia sa . sú veľmi múdre , hravé , úžasné . berieme ich všade, boli aj na dovolenke v chorvátsku , bez problémov zvládli cestu . pas stál 15€/pes ale to máš na celý život .
okrem týchto dvoch kuriatok máme ešte belgického ovčiaka z chovnej stanici a to je veru iná liga 🙈 podľa mňa je čivavka úžasný tvor. aj do domu, aj do bytu . to, že s nimi treba chodiť von je normálne, veď aj my sa potrebujeme vyvetrať . nič nenahradí tie veľké očká keď sa na mňa pozrú a pritúlia sa .
jaj a staršia je sterilizovaná , mladšiu to ešte len čaká , veterinár povedal že nás to bude stáť 120€ . čo som ešte zabudla ?

kiki68
26. máj 2025
@simca06022011

@kiki68 neviem o tom, ze by geneticke testy u psov riesili zaludocne problemy, alergie a pod ochorenia ktore sa mozu/nemusia objavit.

@simca06022011 to nie, ale napr taka polycystonuria a taketo shity, tie naozaj zavazne ochorenia, ono tie alergie su diskutabilne vobec. Ale napr taka epilepsia, syringomyelia, to uz je ina kavickaa poriadne draha.

puertorico
26. máj 2025

Posielam pár poburujúcich fotiek ťažkého života civav

stellarstar
26. máj 2025

Mám 2 čivavy, na vet chodím len raz ročne na očko, neboli chorý, so starsim som bola 2x na ošetrení zubov v narkóze, ceny ocko nejdem písať lebo nežijem na sk,ale na dvoch to mam 120-140 eura. Co sa týka stravy presne neviem ale ca 50 e mesačne, zvyknem im aj objednávať či už maškrty alebo kapsičky. Pazúry im strihám ja, ceny strihania pazúrov, pelechu atd nájdeš na nete alebo v chovateľských potrebách.

puertorico
26. máj 2025
@stellarstar

Mám 2 čivavy, na vet chodím len raz ročne na očko, neboli chorý, so starsim som bola 2x na ošetrení zubov v narkóze, ceny ocko nejdem písať lebo nežijem na sk,ale na dvoch to mam 120-140 eura. Co sa týka stravy presne neviem ale ca 50 e mesačne, zvyknem im aj objednávať či už maškrty alebo kapsičky. Pazúry im strihám ja, ceny strihania pazúrov, pelechu atd nájdeš na nete alebo v chovateľských potrebách.

@stellarstar no akurát som ťa aj chcela označiť aby si sa vyjadrila .

moonlight1210
26. máj 2025

Kupna cena - zalezi od chovnej stanice.

Mesacne - jedlo, podlozky (cikaju aj doma v noci) - cca 150 eur/pes/mesiac

Zmenu jedla treba zavadzat postupne, po troske miesat s povodnym zradlom a sledovat, aby sa nevyskytla alergia, ci hnacka (preto neriskovat narazovo nove jedlo, to potom dost stoji na specialnych konzervach, alebo liecbe, ak by bola hnacka vazna. Je to drobny pes, rychlo sa dehydruje, zlyhaju mu oblicky a koniec).
Objavit viac druhov konzerv, granul a domaceho jedla, co ma pes rad a striedat to.
Potom mas spolah, ze vsetko zje, nic mu nebude a bude zdravo prosperovat.

Rocne - ockovanie - zalezi od veterinara, u nas 80 eur/pes (besnota a pre psa smrtelne nakazlive choroby)
Odcervenie - par drobnych za tabletky/polrok.

Prilezitostne - pamlsky, pelech, obojok, postroj, voditko, kefy na cesanie, hracky, oblecenie do chladu - 100 eur/pes/rok - to je len na vas kolko investujete

Narazovo - chory pes - 500-2000 eur/pes (a viac. Zalezi od problemu.)
Sterilizacia - 150 eur/pes (mame fenky, takze je to vacsia operacia, psik je lacnejsi).
Cistenie zubov od kamena - ak sa vyskytne - 80 eur/pes (s uspatim)

Nekupeme (ich srst to nevyzaduje) a pazuriky strihame doma, takisto kefujeme doma. Takze na kozmetickom salone setrime.
Ale vytlacenie analnych zliaz u veterinara - cca 10 eur/pes/polrok

Urcite dbat na vycvik. Civava nemusi byt nutne ustekana, podrazdena a utocne klbko nervov. Vie sa prekvapivo rychlo ucit.

Su to strasne maznace, radi sa tulia, skrabkaju a zdielaju spolocnost.
Miluju prechadzky, su zvedave.

Naucili sa bez nehody spat i v posteli (maju schodiky, takze si v noci obehnu na prizemie na podlozku a vratia sa.).

katica06
26. máj 2025

A ešte niečo, váš budúci psík sa môže pri správnej starostlivosti dožiť 15-20 aj viac rokov. Syn o pár rokov vypadne na internát kam si ho isto nevezme so sebou.
Za mňa namiesto šteniatka by som zvážila adopciu trochu staršieho zvieratka.

puertorico
26. máj 2025
@moonlight1210

Kupna cena - zalezi od chovnej stanice.

Mesacne - jedlo, podlozky (cikaju aj doma v noci) - cca 150 eur/pes/mesiac

Zmenu jedla treba zavadzat postupne, po troske miesat s povodnym zradlom a sledovat, aby sa nevyskytla alergia, ci hnacka (preto neriskovat narazovo nove jedlo, to potom dost stoji na specialnych konzervach, alebo liecbe, ak by bola hnacka vazna. Je to drobny pes, rychlo sa dehydruje, zlyhaju mu oblicky a koniec).
Objavit viac druhov konzerv, granul a domaceho jedla, co ma pes rad a striedat to.
Potom mas spolah, ze vsetko zje, nic mu nebude a bude zdravo prosperovat.

Rocne - ockovanie - zalezi od veterinara, u nas 80 eur/pes (besnota a pre psa smrtelne nakazlive choroby)
Odcervenie - par drobnych za tabletky/polrok.

Prilezitostne - pamlsky, pelech, obojok, postroj, voditko, kefy na cesanie, hracky, oblecenie do chladu - 100 eur/pes/rok - to je len na vas kolko investujete

Narazovo - chory pes - 500-2000 eur/pes (a viac. Zalezi od problemu.)
Sterilizacia - 150 eur/pes (mame fenky, takze je to vacsia operacia, psik je lacnejsi).
Cistenie zubov od kamena - ak sa vyskytne - 80 eur/pes (s uspatim)

Nekupeme (ich srst to nevyzaduje) a pazuriky strihame doma, takisto kefujeme doma. Takze na kozmetickom salone setrime.
Ale vytlacenie analnych zliaz u veterinara - cca 10 eur/pes/polrok

Urcite dbat na vycvik. Civava nemusi byt nutne ustekana, podrazdena a utocne klbko nervov. Vie sa prekvapivo rychlo ucit.

Su to strasne maznace, radi sa tulia, skrabkaju a zdielaju spolocnost.
Miluju prechadzky, su zvedave.

Naucili sa bez nehody spat i v posteli (maju schodiky, takze si v noci obehnu na prizemie na podlozku a vratia sa.).

@moonlight1210 presne aké jedlo a podložky za 150€/mesiac ? nerýpem, len sa pýtam slušne .

mimikarol
26. máj 2025

Ak bude pes relatívne zdravý, tak len počiatočná investícia bude väčšia. Očkovania tie prvé, potom sa chodieva 1x do roka, tabletky odčervovacie kúpiš aj v lekárni, pelech tiež není drahý, ja mám jeden zo sinsay asi za 7e a aj som ho už 2x mala v práčke a prežil, čo som milo prekvapená. Granule kvalitné sú drahšie ale na strave sa šetriť neoplatí, výhoda je, že čivava je malá takže zožerie málo. Nikto ti nenapíše presnú sumu. Lebo sa to nedá. Ale ak sa bojíš mať psa kôli peniazom tak ho nemaj. Pretože keď ochorie tak tie veterinárne poplatky sú drahé asi všade

moonlight1210
26. máj 2025

Save podlozky na cikanie (ak sa aj vykakaju, to hned vezmem do toaletaku a vyhodim do zachoda.)
A konzervy/kapsicky a granule roznych znaciek. Musela by som pozriet presny nazov doma.
Ale konzerva/kapsicka cca 1,80€/ks x 2 denne. Granule cca 30€ a do toho este sem-tam doma varene.
Kupovala by som aj lacne v tescu, ale to neznesu.
A ked ich raz ako steniatka poprehanalo, uz neriskujem nic.

lucia147852
26. máj 2025
@puertorico

Posielam pár poburujúcich fotiek ťažkého života civav

@puertorico áno, vaše psi sú zlate a je o ne postarané, ale človek čo kupuje takto a podporuje mnozky nikdy nepochopí prečo je to zle a koľko utrpenia zvierat za tým je. Kúpila by si si tu svoju civavku z mnozky aj keby vieš, že jej matka vyzerá takto?

lucia147852
26. máj 2025

Autorka, pes je prvotná investícia, čím menší, tým zvyčajne drahší. Určite treba psa s PP z chovnej stanice. Stravu treba kvalitnú, drahšie granule a konzervy. Ďalej nevieš či to bude len 1 očkovanie do roka a čip alebo bude psík slabší a bude potrebovať pravidelnú ver starostlivosť. Môže prísť operácia napr za niekoľko stoviek. Takže pes vo svojej podstate nemusí byt vôbec lacná záležitosť. A ďalej pre 9 ročného chlapca čivava určite nie je vhodne plemeno.

puertorico
26. máj 2025
@lucia147852

@puertorico áno, vaše psi sú zlate a je o ne postarané, ale človek čo kupuje takto a podporuje mnozky nikdy nepochopí prečo je to zle a koľko utrpenia zvierat za tým je. Kúpila by si si tu svoju civavku z mnozky aj keby vieš, že jej matka vyzerá takto?

@lucia147852 samozrejme že by som si ju nekúpila, veď psa nekupujem každý pol rok ako topánky . a preto chcem vidieť tých rodičov ako vyzerajú . a rovnako aj chovné stanice som už videla ktoré takto "týrajú" psy a robia to len kvôli peniazom. ja som toho názoru že ten malinký pes za to nemôže že sa narodil a treba mu dať domov , lebo ktovie čo by s ním bolo. garantujem ti že u nás sa má ten pes lepšie ako v hocijakej inej rodine . a oveľa lepšie ako niektorí ľudia .
a ešte povedz nám a autorke prečo nie je čivava vhodný pes pre 9 ročného chlapca ak po nej túži , a aký je podľa teba vhodný pes k 9 ročnému chlapcovi .
môj syn vyrastal s malým psom a nikdy by som nepovedala že čivava nie je vhodný pes . máš doma jednu čivavu ?
lebo moje dve sú absolútne kľudné , úžasné stvorenia a neviem si predstaviť mať doma nejakého retrievera alebo nejakého uštekaného špica alebo yorkshira . nie všetky psy sú rovnaké .

puertorico
26. máj 2025
@moonlight1210

Save podlozky na cikanie (ak sa aj vykakaju, to hned vezmem do toaletaku a vyhodim do zachoda.)
A konzervy/kapsicky a granule roznych znaciek. Musela by som pozriet presny nazov doma.
Ale konzerva/kapsicka cca 1,80€/ks x 2 denne. Granule cca 30€ a do toho este sem-tam doma varene.
Kupovala by som aj lacne v tescu, ale to neznesu.
A ked ich raz ako steniatka poprehanalo, uz neriskujem nic.

@moonlight1210 no hovorím. niektoré psy sa majú lepšie ako ľudia . ❤ mojim zvyknem občas uvariť ryžu a mrkvičku , alebo varené mäsko . inak sú na granuliach. a kapsičku tiež dávam ale jednu majú na tri dni lebo potom priberajú 😂

moonlight1210
26. máj 2025
@lucia147852

@lucia147852 velky problem je, ze u nas nie su dostacujuce tresty za tyranie zvierat. Keby par mnoziek zavreli a majitelia by skoncili v base, tak by si kopec ludi dalo s mnozenim pokoj (zial nie vsetci).

puertorico
26. máj 2025
@lucia147852

Autorka, pes je prvotná investícia, čím menší, tým zvyčajne drahší. Určite treba psa s PP z chovnej stanice. Stravu treba kvalitnú, drahšie granule a konzervy. Ďalej nevieš či to bude len 1 očkovanie do roka a čip alebo bude psík slabší a bude potrebovať pravidelnú ver starostlivosť. Môže prísť operácia napr za niekoľko stoviek. Takže pes vo svojej podstate nemusí byt vôbec lacná záležitosť. A ďalej pre 9 ročného chlapca čivava určite nie je vhodne plemeno.

@lucia147852 samozrejme sa nechcem hádať ale tiež nepoznáme chlapca a možno by sa staral ako by vedel. mamičky tu na modrom koníku sú hádam všetky proti psom pre deti . vieš ako sa stará taký môj syn o tie psy ? a to nehovorím aj o tom maliňákovi , chodíme na výcvik s ním, na obrany, na stopu , na všetko možné . celý deň sa teší zo školy domov za psami , spí s nimi , venuje sa im , snaží sa cvičiť s nimi , chodí s nami k veterinárovi , drží psa keď ho idú očkovať aj keď netreba, ľahne si aj na zem vonku keď tam ten pes leží len aby mohol byť pri ňom a hladkať ho . ťaháme ich na výlety, na dovolenky, do lesa, do mesta, ozaj sa pekne stará . tak nemôžeme vedieť aký ten druhý chlapček je, či je rozumný a uvedomuje si že pes nie je hračka ktorú vypnem a odložím do skrini, a či by sa staral aj on . treba si to samozrejme dobre rozmyslieť , ale podľa mňa je čivava vhodný malý pes k deťom. zodpovedným .

moonlight1210
26. máj 2025
@lucia147852

@lucia147852 "A ďalej pre 9 ročného chlapca čivava určite nie je vhodne plemeno."

Praveze u nas dostali psikov okolo tohoto veku a hodne to pomohlo k tomu, ako sa k zvieratkam spravaju. Nie zeby predtym boli k nim zle, ale toto je ich vlastna skusenost so zivym tvorom, za ktoreho maju zodpovednost a ktory ich lubi, takze maju na zvieratka nielen teoreticky pohlad.

A zalezi od rodica, lebo vycvik zvieratka musi viest dospely clovek. Aby z neho nevyrastol "rodinny tyran", teda ta utocna, nervacka civava, u ktorej jeden nikdy nevie, ci zrazu neuhryzne, lebo vies ist v emociach z nuly na sto na sekundu.

cafelatte
26. máj 2025

Mam male plemeno pomeranian, z CHS 2000Eur, pelech v cene, granule kupujem na váhu Fitmin kilo na mesiac 8 eur, pazuriky striham doma, postroj 10 Eur. Tabletka proti kliestom na rok 30 Eur, veterina 20 Eur ročne. Na podložky na obštiavanie by som nikdy psika neucila a k deťom už vôbec nie, naša ma hygienické navyky, nehodu ma raz za 3-4 mesiace ak sme dlho preč.

cafelatte
26. máj 2025

Ešte doplním naša nemôže konzervy, vždy dostala krvavú hnačku a antibiotiká 70 Eur. Okrem granuliek papa varenú ryžu, tvaroh, mrkvu.

24beruska24
26. máj 2025

Mám čivavu, psíka. Teraz v máji oslávil 19 rokov ... Keď bol šteniatko,tie finančné náklady neboli až tak vysoké... Raz za rok očkovanie, prehliadka ... Posledné roky ako pribúdajú ochorenia je tá finančná záťaž dosť vysoká... Zlyhávala mu pečeň, takže sme museli prejsť na diétnu radu konzerv, tie už konzumuje dlhodobo... Raz zjedol otravu na sídlisku a odvtedy mával hnačky, zvracanie niekoľko rokov... Vždy, keď to prišlo smer veterina, infúzie, lieky... Raz zle zoskočil zo sedačky a narazil si chrbticu, opäť veterina, RTG, lieky.. tieto návštevy veterinára stoja cez 100e ... Teraz ako je už senior, tak nevidí, nepočuje a pridružila sa aj demencia... Keďže ho ľúbime, tak s nami bol na každej dovolenke... Príplatok za ubytko psíka v hoteloch bolo okolo 200-300e ako kde... Keď si to tak zhrniem, psík nás stál a nebudem klamať keď poviem, že cez tisíce... Ale! Je to člen našej rodiny takže neľutujem .. dával nám veľa lásky, tej jeho psej lásky ♥️ ... nákupy pelechov, vodítok, obojkov, tašiek na dovolenky ani nerátam, za tie roky toho bolo strašne veľa ...

summer23456
26. máj 2025
@24beruska24

Mám čivavu, psíka. Teraz v máji oslávil 19 rokov ... Keď bol šteniatko,tie finančné náklady neboli až tak vysoké... Raz za rok očkovanie, prehliadka ... Posledné roky ako pribúdajú ochorenia je tá finančná záťaž dosť vysoká... Zlyhávala mu pečeň, takže sme museli prejsť na diétnu radu konzerv, tie už konzumuje dlhodobo... Raz zjedol otravu na sídlisku a odvtedy mával hnačky, zvracanie niekoľko rokov... Vždy, keď to prišlo smer veterina, infúzie, lieky... Raz zle zoskočil zo sedačky a narazil si chrbticu, opäť veterina, RTG, lieky.. tieto návštevy veterinára stoja cez 100e ... Teraz ako je už senior, tak nevidí, nepočuje a pridružila sa aj demencia... Keďže ho ľúbime, tak s nami bol na každej dovolenke... Príplatok za ubytko psíka v hoteloch bolo okolo 200-300e ako kde... Keď si to tak zhrniem, psík nás stál a nebudem klamať keď poviem, že cez tisíce... Ale! Je to člen našej rodiny takže neľutujem .. dával nám veľa lásky, tej jeho psej lásky ♥️ ... nákupy pelechov, vodítok, obojkov, tašiek na dovolenky ani nerátam, za tie roky toho bolo strašne veľa ...

@24beruska24 wau nádherný vek má ❤️

maddie1711
26. máj 2025

My mame 1x ,,civavu” a jedného ,,yorka” z útulku. Pelech majú jeden, aj tak spia v posteli a na gauči, podložky som kúpila 1x, hračky sem tam, nejakú za 5€. Oblečko na zimu som kúpila jedno kvalitne pre každého a mam pokoj už 6 rokov, nerobím z nich módne ikony. Očkovanie ročne 50€ za oboch, čistenie zubov 35€ (len jeden to potrebuje), salón mam svoj čiže si ich úpravim sama, civava sa nestriha čiže max pazúry ale to sa naučíš a strihas doma, analne vačky pokial to nie je nutne nevytlacat, strava mesačne okolo 150€ (ešte mam dvoch kocúrov), tabletky pre tu akože civavu mesačne 50€ ( problém s chrbticou) …. Ale to všetko je hudba budúcnosti, ak chceš psa z bazosu, radsej sa na to vykasli nakoľko podporis nejakého množiteľa a moze sa ti stať že budeš mesačne dávať tá psa viac ako rodine na stravu, ak chceš z chovateľskej stanice tam bude suma oveľa vyššia ale máš vylúčené genetické vady napríklad (a presne s genetikou ma moja ,,civava” problém, deformita chrbtice od mladého veku ) ak chce psa len syn, nedovoľ to … radšej ho zober to útulku a choďte vyvencit nejakých psov a uvidíš ako dlho ho to bude baviť, pretože moj zvieratá síce miluje ale starám sa o nich ja a mam ich s tým vedomím, ze zodpovednosť za ne nesiem ja nie 9 ročný chalan, to by už pokapali po týždni od hladu a doma by som prehadzovala kopy hovien. Ďalšia samostatná kapitola sú dovolenky, výlety a pod…. My cestujeme zo psami ale treba to zvážiť do budúcna či ho bude mat kto strážiť.

betulinka1
26. máj 2025

Ked je civavka zdrava, tak tie naklady nie su take velke ale za dobre krmivo treba ratat urcite tych 20€ mesacne. Strihať sa naucis aj doma pazúriky. Civavky su velmi učenlivé. Moja vedela triky a aj ju to bavilo sa ucit. Ale myslim si, ze psik nie je vhodny pre 9 rocne dieta, pokial po nom netúži cela rodina. Lebo starost ostava aj tak na rodicoch. Pozor civavka plzne a dost. Zacala by som venčenie v útulkoch za kazdeho pocasia 😉.

maddie1711
26. máj 2025
@betulinka1

Ked je civavka zdrava, tak tie naklady nie su take velke ale za dobre krmivo treba ratat urcite tych 20€ mesacne. Strihať sa naucis aj doma pazúriky. Civavky su velmi učenlivé. Moja vedela triky a aj ju to bavilo sa ucit. Ale myslim si, ze psik nie je vhodny pre 9 rocne dieta, pokial po nom netúži cela rodina. Lebo starost ostava aj tak na rodicoch. Pozor civavka plzne a dost. Zacala by som venčenie v útulkoch za kazdeho pocasia 😉.

@betulinka1 nič v zlom ale 20€ za kvalitne jedlo na mesiac pre psa je žalostne malo. Mňa stojí 2,5kg granúl cca 25€, mesačne ma strava pre 4 zvery stojí ca 150€ a to neratam ryžu,zeleninu a mäso čo im kupujem. A to sú dvaja maly kocúry a 2 psy do 10kg, žiadne obludy

Strana
z2