Ako chrániť deti pred kliešťami na mačke?
Ahojte, prosim triezvy nazor a skusenosti tych, co maju macky a pustaju ich von a dnu. Manzel chova macku, ta chodi aj 5x denne von sa tulat po okoli a potom dnu do domu, spinava potom lezie na gauc, do izieb aj na postel detom. Velakrat jej nasli prisatych kliestov. Vojim sa toho, ze ked prisata samica kliesta z macky odpadne, roztrusi larvy/nymfy, tie sa zachytia hocikde a prelezu na deti. Viem, co je borelioza za svinstvo, mala som to. Nie je realne tu macku kontrolovat za kazdym. Dalsia vec je hygiena, casto kocur pride od hliny alebo bodliakov (nielen ze spinave labky) a je nerealne zachovat cistotu v dome, proste neustala spina, lozi spinava na linku atd. Ako to riesite s mackou/psom? Bud nepustat von vobec ze su len v interieri? Alebo limitovat vychadzky a po kazdej kontrolujete kliestov a umyvate zviera? Zial bojim sa o deti :(
@aellea my máme síce psa, ale tiež mám paniku z kliešťov. A tento rok ich už začal nosiť na sebe. My dávame Bravecto, máme dobrú skúsenosť. Ale snažím sa ho pozerať každý deň. Po prechádzke sú zalezení a keď si ľahne, začnú vyliezať zo srsti a hľadajú správne miesto, kde mi kusli. Vtedy ich najčastejšie nájdeme. Ak sa však už prisajú, vďaka Bravecto uhynú.
@aellea Toto je odlisne, na ludi take veci zatial nie su schvalene ( nie ze by to nefungovalo), spot/ obojok/ tabletka obsahuje latky, co sa priamo vyplavuju do krvi zvierata a tym padom posobia napr nejaku dobu ( 2 mesiace napr ), tieto latky su ucinne na rozne vnutorne a vonkajsie parazity, tie klieste to citia a nechytia sa na to zviera, ani blchy. Nakolko by ich ta latka, co koluje v krvi otravila. Ale macka ma viac kil ako kliest a teda ta latka pre macku nie je nijak nebezpecna. Je to davkovane podla vahy zvierata.
Macka nech ma nonstop ochranu. Akonahle chodi aj dnu a k detom, tak si kontrolujte odcervenie a aj ochranu proti vonk.parazitom, kliestom a blcham. Tablety alebo pipety (obojky u vonkajsej macky su zla volba, a aj takej, co byva s detmi) a ANO realne to funguje, ale treba kupovat drahe overene pripravky, najlepsie u veterinara. Nie tie pareurove v obchodoch kade tade, a na baze eko bio pripravkou. Tie malokedy funguju.
Pozri si na macky napr Bravecto, Credelio, Nexgard Combo, Advocate. S tymito mame dobru skusenost - maju vyborny ucinok.
@aellea okrem prípravkov vyššie spomínaných, sa mačky, ktoré chodia do izby aj kúpu. Aspoň raz za dva tri týždne v letnej vode so šampónom proti parazitom.
Nasa macka dostava pipetu za krk a klieste sa prisaju a uschnu. Nie je pravda, ze na nu nepojdu. Teraz sme kupili sprej, ze by ani nemali na nu ist. Lebo vzdy to po nej lezie. Uvidime, ci ten sprej pomoze.
Mali sme mačku v podstate vonkajšiu, dnu chodila len cez deň oddychovať, časť dňa a na noc bola vonku. Špinavá nevyzerala nikdy…. Nesmela ale napríklad na posteľ, mala vyčlenenú deku na gauči, nech nie sú všade chlpy. Pravidelne očkovaná, odčervovaná, tabletami od veterinára proti parazitom.
Advocate je dobré na odčervenie ale nechráni pred kliešťom...treba ba potom dať ešte spot on -Fronline

Pre zvierata existuju pipety proti kliestom, obojky proti kliestom, tabletky a injekcie. Za mna su naj tabletky proti kliestom. Veterinar alebo lekarnik ti poskytne podrobnu informaciu.