icon

Ako chrániť deti pred kliešťami na mačke?

aellea
29. mar 2025

Ahojte, prosim triezvy nazor a skusenosti tych, co maju macky a pustaju ich von a dnu. Manzel chova macku, ta chodi aj 5x denne von sa tulat po okoli a potom dnu do domu, spinava potom lezie na gauc, do izieb aj na postel detom. Velakrat jej nasli prisatych kliestov. Vojim sa toho, ze ked prisata samica kliesta z macky odpadne, roztrusi larvy/nymfy, tie sa zachytia hocikde a prelezu na deti. Viem, co je borelioza za svinstvo, mala som to. Nie je realne tu macku kontrolovat za kazdym. Dalsia vec je hygiena, casto kocur pride od hliny alebo bodliakov (nielen ze spinave labky) a je nerealne zachovat cistotu v dome, proste neustala spina, lozi spinava na linku atd. Ako to riesite s mackou/psom? Bud nepustat von vobec ze su len v interieri? Alebo limitovat vychadzky a po kazdej kontrolujete kliestov a umyvate zviera? Zial bojim sa o deti :(

pecatica
29. mar 2025

Pre zvierata existuju pipety proti kliestom, obojky proti kliestom, tabletky a injekcie. Za mna su naj tabletky proti kliestom. Veterinar alebo lekarnik ti poskytne podrobnu informaciu.

kiki68
29. mar 2025

@aellea Ved kup ma veterine spot pre macky proti kliestom

aellea
autor
29. mar 2025

@pecatica funguje to aj realne? Lebo teda nejake repelenty u ludi na kliestov nie

kiki68
29. mar 2025

@pecatica presne, staci sa poradit na veterine, tym padom macka nebude nosit ziadne parazity domov a moze byt von/ dnu.

gab1sol
29. mar 2025

@aellea my máme síce psa, ale tiež mám paniku z kliešťov. A tento rok ich už začal nosiť na sebe. My dávame Bravecto, máme dobrú skúsenosť. Ale snažím sa ho pozerať každý deň. Po prechádzke sú zalezení a keď si ľahne, začnú vyliezať zo srsti a hľadajú správne miesto, kde mi kusli. Vtedy ich najčastejšie nájdeme. Ak sa však už prisajú, vďaka Bravecto uhynú.

kiki68
29. mar 2025

@aellea Toto je odlisne, na ludi take veci zatial nie su schvalene ( nie ze by to nefungovalo), spot/ obojok/ tabletka obsahuje latky, co sa priamo vyplavuju do krvi zvierata a tym padom posobia napr nejaku dobu ( 2 mesiace napr ), tieto latky su ucinne na rozne vnutorne a vonkajsie parazity, tie klieste to citia a nechytia sa na to zviera, ani blchy. Nakolko by ich ta latka, co koluje v krvi otravila. Ale macka ma viac kil ako kliest a teda ta latka pre macku nie je nijak nebezpecna. Je to davkovane podla vahy zvierata.

colsami
29. mar 2025

Macka nech ma nonstop ochranu. Akonahle chodi aj dnu a k detom, tak si kontrolujte odcervenie a aj ochranu proti vonk.parazitom, kliestom a blcham. Tablety alebo pipety (obojky u vonkajsej macky su zla volba, a aj takej, co byva s detmi) a ANO realne to funguje, ale treba kupovat drahe overene pripravky, najlepsie u veterinara. Nie tie pareurove v obchodoch kade tade, a na baze eko bio pripravkou. Tie malokedy funguju.

colsami
29. mar 2025

Pozri si na macky napr Bravecto, Credelio, Nexgard Combo, Advocate. S tymito mame dobru skusenost - maju vyborny ucinok.

0silvia0
29. mar 2025

@colsami davas pipety len na vonkajsie parazity alebo aj na vnutorne, bez koprologie u veterinara?
Prave vyberam pipety proti kliestom pre macky a mam dilemu, ci len proti blcham a kliestom alebo aj skrkavky atd. Pre psa mame osvedceny obojok scalibor ale pri mackach vaham.

pecatica
29. mar 2025

@aellea - funguje to vyborne. My sme skusali aj pipetu /ale to treba casto obmienat/, obojok / musi byt nasadeny riadne, tak aby mal kontakt s kozou/ a tabletku /ta bola naj, a vydrzala celu sezonu/. Tabletky kupujem u veterinara /bravecto/

colsami
29. mar 2025

@0silvia0 som veterinar, macky nemam, ale toto si najviac klienti pochvaluju a nemaju ziadne nalezy potom. A bezne pri mojich psoch uplne normalne odcervujem, bez koprologie. Takze u macky by som to robila rovnako.

0silvia0
29. mar 2025

@colsami dakujem

lenkakravcova
29. mar 2025

@aellea okrem prípravkov vyššie spomínaných, sa mačky, ktoré chodia do izby aj kúpu. Aspoň raz za dva tri týždne v letnej vode so šampónom proti parazitom.

benit
29. mar 2025

Nasa macka dostava pipetu za krk a klieste sa prisaju a uschnu. Nie je pravda, ze na nu nepojdu. Teraz sme kupili sprej, ze by ani nemali na nu ist. Lebo vzdy to po nej lezie. Uvidime, ci ten sprej pomoze.

jazula
29. mar 2025

Mali sme mačku v podstate vonkajšiu, dnu chodila len cez deň oddychovať, časť dňa a na noc bola vonku. Špinavá nevyzerala nikdy…. Nesmela ale napríklad na posteľ, mala vyčlenenú deku na gauči, nech nie sú všade chlpy. Pravidelne očkovaná, odčervovaná, tabletami od veterinára proti parazitom.

adulka07
29. mar 2025

Advocate je dobré na odčervenie ale nechráni pred kliešťom...treba ba potom dať ešte spot on -Fronline