Ako ochrániť kamerunské kozičky pred krívačkou?
Ahojte , na úvod , nie sme zatiaľ v okrese ,kde je potvrdená , skôr sa pýtam dopredu..
Naši majú kamerunske kozičky,majú ich ako maznáčikov,ak sa potvrdí nákaza v okrese ,musia ich zabiť? Nakoľko sú veľmi nešťastný a nevedia ,boja sa čo z toho bude ,ak náhodou to pride aj k nám..majú ich len ako maznáčikov, na nič iné ich nemajú ..aké sú možnosti? Moja mamina už balí kufre 🙈..ono ich majú ako.psikov , majú ich radi .je tam nejaká pokuta, alebo niečo ,ak ich v prípade , že v okrese sa potvrdí ochorenie , nezlikviduju?bez hejtov poprosím, rodičia sú z toho zúfalý (uznávam že dopredu ,ale veď v televízore a v správach, nejde nič iné)..ďakujem
@oceanahory áno mám alergiu ,musím a mäso nejem , z presvedčenia od detstva..ale mlieko nesmiem
Je uplne zbytocne panikarit, lebo panika nikomu este nepomohla. Nemusia ani sledovat spravy, na internete clanky. Ked bude treba, dozvedia sa vsetko. Bohuzial tu nie su mozne ziadne vynimky, su to hospodarske zvierata, ktore mozu ochoriet. Pokial sa nakaza bude nachadzat v blizkosti, tak je nutne utratit vsetky zvierata v okruhu xy kilometrov.
@oceanahory ja som na rastlinnéj strave , tak pokiaľ toto existuje , pre mňa sa naozaj nič nemení
Hlavne udržovať paniku že áno. Môžu ich mať akokoľvek radi aj tak sú to zvieratá a keď bude treba tak ich proste budú musieť utratiť. Mama nech vypne televízor nech na to nemyslí stále.
Ja mam kamaratov farmarov. Prezivaju to iste,co vy a nebudete jedini. Vies,kolko ludi ma zvierata doma,ktore miluju? Nasi kamosi svoje kravy hladkaju,rozpravaju sa s nimi. Maju k nim vztah. Neviem si predstavit likvidaciu celeho chovu,to polozi nejedneho farmara. Ale bohuzial nariadenie je nariadenie. Zalezi od susedov. Ak vas nebonznu,mozu kozicky dalej zit.
Tak treba urobiť opatrenia aby sa nenakazili. Keď sa nenakazia, nikto ich likvidovať nebude. Ak sa nakazia, tak nič iné nezostáva, pretože tie zvieratká budú mega trpieť. Sťahovať sa je v podstate nemožné, pretože v rámci opatrení ich nemožno momentálne ani presúvať.
@jankalukasova Mozes robit opatrenia,ake chces. Staci,ze debily prevazaji zvierata cez pol republiky v otvorenych korbach. Nikto k tomu nepristupuje xodpovedne. To je to iste ako ked bol kovid. Nariadene ruska,zakaz zhromazdovania a ludia veselo pendlovali kade tade.
@marca12 áno to som videla na nete ..my tam máme nehnuteľnosť , kde to majú pochovávať ...pár km ďalej
@marca12 ak je to teda pravda že tam to bude ,lebo internet znesie vela
@jankalukasova ty odkial mas take informacie? Citala si o tom aspon nieco? Ked budu v okruhu nakazy, tak ich zlikviduju a bodka.
Autorka,verme, dúfajme,že sa to nedostane až k vám. Zatiaľ to nevyzerá moc ružovo,hlavne ak je pravda,že nedodržiavajú pokyny.
@marca12 jasné... Ak to príde vzduchom, tak jasné, že to nepomôže... Ale to je to čo píšem, že ak sa nakazia, tak tie zvieratká budú strašne trpieť... Na to sa normálny človek nedokáže pozerať.
@jankalukasova ako náhle sa na danom mieste vyskytne čo len jeden prípad,všetko skantria
Baby ja nerobím paniku , ja nič také nechovam ja ,ja mám psov , takže toto sa mňa netýka , ja pisem za rodičov , ktorý sú z toho v ..... Nič iné nemajú z ohrozených zvierat ani prasa nechovaju, ale majú tieto dve kozičky ...Danku a Janku🤣..
Nie sú v ohrozenom okrese ale tak vieme ako to chodí , čo je teraz ,nemusí byť za 10 minút...a možno to zostane len v DS..🤷
Ja to nepozerám ,nesledujem ,mne to nerobí dobre, ale neznamená že to nechápem ...
@jankalukasova Galanta sa nepotvrdila ,bolo to negatívne
@jankalukasova v okruhu, ktory nariadi veterinarna sprava. Ja nie som veterinar, takze cislo ti nepoviem, ale mozes si to aj ty vyhladat ak ta to zaujima.
@jankalukasova to neviem, presne. Možno kebyže hľadám nájdem. Ale na dedinách Baka, ide všetko. Ľudia majú nahlasovať ak majú doma tento druh. Aj sám veľký vravel,že odskodnia aj súkromných. Keď budem mať čas pohladam. Snáď budú nejaké vyjadrenia.
@tetapetra no jasné, v rámci dediny to chápem... Resp. viem si predstaviť nejaký radius. Hoci keď sa to vie šíriť až 300km 😔
@jankalukasova zatiaľ pre dunajskú stredu a okolie platí toto.
Roznáša sa to vzduchom do okolia 300 km a dnes išlo auto do kafilérky v ZA s "otvoreným deklom" a smrad všade čiže zamorené pol slovenska 😀 čo im pomôže? možno šamanský tanec
Baby idem sa ešte sama za seba opýtať , a to totálne sprosto , chápte prosím vás, že ja ozaj neviem , nakoľko jedna zabíjačka v detstve zo mna spravila doživotnu vegetariánku..ja som psa s rakovinou dávala uspavat len ..a to mi je jasné že s dobytkom to nerobia ako ich presne humánne ich utrácajú? Áno sprostá otázka ale už minule som nad tým rozmýšľala keď písali že ich humánne usmrcuju
Fuha, ohladne usmrcovania, urcite inak vo velkochove... Ale ja by som normalne zavolala veterinarovi a spytala sa na moznosti. Drzim palce, aby to ustali.
Ide mi o to slovo humánne
@hopatko ďakujem , ak bude treba ,určite budem volať
Autorka, je to smutné, ale ak príde nariadenie o usmrtení, rozhodne sa ho nesnažte obísť. Okrem toho, že tak budete podkopávať snahu zastaviť šírenie choroby, si koledujete o riadne mastnú pokutu - myslite totiž na to, že v zasiahnutých oblastiach je vyhlásená mimoriadna situácia.
@autorka prosím ta, fakt sa spamataj. Nejaká koza ci co bude stále iba zvieraťom. To, ze ty ju máš ako maznáčika a robíš s nou neviem co je iba tvoj problém. Pokial dôjde nariadenie, budu utratene, chapes to? Inak je to trestný čin, neviem ci ti za to stojí mat problém so zákonom. A co sa tyka usmrtenia, je viacero možností. Neviem, či nejaký z nich je humánny, ale budis.
@lienka.7 no veď ja som nikde netvrdila že to je človek 🤣
@lienka.7 a ja s nimi nerobím nič ,nie sú moje 🤷

@madeincssr a ked bude ich okres "nakazeny" tak nepomoze nic