icon

Ako postupovať pri zanedbávanej mačke u susedov?

5. nov 2024

Dobry den prosim vas suseda z oproti panelaku si zabestelovala macicku,moze mat tak polroka podla velkosti no lenze sú to tmavsi spoluobcania ktori pochopili ze to není hračka a zavreli ho na balkone je tam cele dni a noci je zima a on tam stale mrauci chudatko je to na tretom poschodi vidím a pocujem ho denne,sedi na leme balkona aj sa bojím ze spadne alebo skoci ja byvam oproti v panelaku neviete mi poradit co mam robit kam to nahlasit mam sama dve macicky je mi to luto

aandrea9
5. nov 2024

Bábiku treba zaplatiť a tento chudák bol asi darovaný do "dobrých rúk" . Poznáme 😔

autor
5. nov 2024

@aandrea9 aj ja si to myslim. Našťastie už môže pokojne spat aj keď moje dve nanho striehnu 😁 ale nerobia mu nic

katarinaba
5. nov 2024

@aandrea9 je uplne jedno co je to za macku. Znackova ci cipovana ci nie. Ta macka bola na sukromnom pozemku. Nas pravny system nerozlisuje ciganov a bielych. Macka im patri. Polovica sidliska videla ako sa ta macka odtial dostala, nech sa ti to paci alebo nie, kradez to je. Ani Kevesova si nedovoli vojst na pozemok kde su viditelne tyrane zvierata v ubohom stave bez povolenia. Nedovoli si to sloboda zvierat.
Ak na ulici najdes zviera, ktore viditelne nie je divozijuce, si povinna sa ubezpecit ci ma majitela.
Z ludskeho hladiska to vsetko chapem, keby bolo na mne, ludia co tyraju zvierata by pri mojich zakonoch prisli postupne o koncatiny. Ale zijeme v pravnom state, kde sa trestny cin neriesi inym trestnym cinom.
To, ze ich autorka oznacila za spoluobcanov este neznamena, ze su to asociali. Maju svoj sposob zivota, macku mohli dat na balkon v domneni, ze bude zit tam, len si musi zvyknut.
Ja tu nejdem nikoho obhajovat ci obvinovat. Nebola som na mieste, nemam preverene informacie, ktore tu mnohe padli uz z tretieho zdroja. Upozornila som, co autorke za jej dobry skutok moze hrozit. Ze sa ciganov neboji - tu bude otazka aki cigani to su. Lebo noc horsie, ako zly sused neexistuje. Niekedy by jedna facka bola prijatelnejsia ako teror, ktory mozu pomstychtivi ludia vyrobit.

kiki68
5. nov 2024

Jeej teraz som si precitala a napad s doskou zafungoval 😀😘❤️👍🏻👍🏻👍🏻 Dakujem za zachraneny zivot toho maciatka, neboj raz sa to vrati v nejakej podobe. A keby ak nie, tak zachraneny macaci zuvor je mega dobry pocit. Podla mna sa pytat nebudu, ci si vobec vsimnu, ze macky neni. Pre nich to bude tak nejak vyriesena vec.

autor
5. nov 2024

@katarinaba pozrite sa ak ta macka nie je cipovana mozu volať koho chcú jednoducho im nepatrí, mám dalsie dve macky, viem co to znamena. Ak neni ani vo veterinarnej komore hlaseny tak uz duplovane. Byvaju v bytovke oproti, nie sme uplne blizki susedovci. Skrátka to bola záchranná akcia aby macka nezamrzla alebo nespadla dole z 3poschodia. Nie su to ziadni mafiáni obycajna cigánska rodina ona ledabolo 18 rokov , trojrocne decko a chlap asi 25. Z nich sa nepokakam.

autor
5. nov 2024

A hlavne ja som na ich pozemku nebola jednoducho sme takú dosku z regalu dali cez balkóny a on preliezol

katarinaba
5. nov 2024

Ako myslite. Ja vam drzim silno palce, aby to vsetko uz bolo v podstate vyriesene. Ale mate mylne predstavy o vlastnictve. Ze nesplnili cipovaciu povinnost ich vlastnickych prav nezbavuje.

refly
5. nov 2024

@katarinaba Ale no tak.... budme realistickí. Pani zachránila kočke život. Technicky to môže byť krádež, ale čo urobí polícia? Keď volala ohľadne týrania zvierat, tak sa zasmiali. Ja mám tento rok s policajtmi skúseností až až a výsledky sú takéto: šlohli nám bike, zasmiali sa a povedali že dnes voláme už piati. Získali sme záznam z kamery, dotyčného cigáňa našli a aj so záznamom dali polícii. Polícia spísala, povedala že oni nemajú ako od hentakého vymáhať náhradu a bolo po paráde aj po bicykli. Potom sme volali políciu na suseda, lebo dlhodobo nám kradne a poškodzuje veci na záhrade, vrátane ničenia nového, niekoľko tisícového plotu. Povedali že to sú také susedské spory a máme si to vyriešiť medzi sebou. Polícia mi môže leda tak vyliezť na hrb. Hovadá, každý jeden z nich. Nič nerobia, len peniaze berú.
A akým právom by sa mala pani, čo urobila dobrý skutok báť a nejaké svine, čo by utrápili zviera na smrť nie? Týranie zvierat je tiež trestný čin. Pokiaľ sa polícia nemá k činu, tak tak nech aj naďalej sedia na riti berú peniaze, ako pijavice.
Ja som tiež šlohla mačku. Jedna pizda si priniesla do záhradkárskej oblasti dve samice. Roky sme sa snažili to na vlastné náklady vykastrovať, lebo tie záhrady sú totálna horor show. Choroby, zranenia, autá, psy, sused s pascami a vzduchovkou. Kúsance, odtrhnuté labky, zlomené chrbáty, choroby a vrodené defekty od výmyslu sveta... Na jeseň je tam kľudne 15 mačiat, jari sa nedožije ani jedno. Stará suka si tam donesie mačky, chodí tam maximálne tak v lete, občas, cez víkend, ani raz ich nenakrmila. Lebo šak oni si chytia. Kočky vychudnuté, soplavé, v hentej lokalite sú ešte aj rozšírené plesne...Ponúkali sme jej kastráciu ale bože chráň, " šak nech majú mačiatka 🙂 ".
Milé kočky som strčila do prepravky, vymyškovať a už aj išli novým majiteľom. Len tento rok som z tej lokality musela nechať utratiť dve mačiatka, lebo boli také, že by im už ani svätená voda nepomohla. XY ďalších tam len tento rok pošlo, lebo ja nemám také kapacity a boli moc divoké aby som ich vedela chytiť. 2 som darovala, tretiu mám ešte doma. Všetkému by sa dalo predchádzať, keby majitelia boli aspoň trošičku zodpovední. Velice chcú zviera a potom to vycapia na neobývanú záhradu, kde sa ukážu 8x do roka, alebo na balkón v prakticky neobývanom byte.
Ak by za autorkou došli policajti (no, mám strach) kľudne ich môže poslať rovno aj za mnou. Aspoň sa tých svíň opýtam kde mám bicykel.

katarinaba
5. nov 2024

@refly este raz z ludskeho hladiska to plne chapem a fandim jej. Ale z pravneho hladiska to koser nie je. Pol sidlisla videlo ako sa co stalo a ked ti cigani budu chciet macku spat, tak vedia narobit problemy. A prave po tomto ju budu urcite chciet spat. A vsetci vieme ako sa k tymto obcanom vsetci stavaju, staci ked sa zacnu ohanat rasizmom a neviem cim vsetkym. Obzvlast ked budu mat pocit, ze im niekto siahol na majetok, niekto im rajbal doskou po ich balkone.
Na druhu stranu, macka je stale selma, zas jedna noc vonku ju nezabije. Autorka mohla den pockat, nez sa vratia domov a macku si vypytat. Chcela by som vidiet ako im lezie na balkon ked su doma.
A taka podotazka - ak by tebe niekto z balkona zobral cokolvek co pre teba nema hodnotu, toboz volaco co hodnotu ma - ako by sa ti to pacilo? Uz len ten pocit, ze bolo tvoje sukromie narusene.

aandrea9
5. nov 2024

@katarinaba ja to všetko plne chápem 🙏 lenze som z tých, ktorí v záujme záchrany tiež spachaju trestný čin kradeze 🤷‍♀️ a aby paňika s macatom na balkóne nemala ešte opletačky kvôli týraniu zvieraťa. Lebo rovnako ako na krádež sú aj na to tyranie svedkovia. Vezme mačiatko, dá ho začipovat, čip evidovaný na nu a konečná.

janulik2008
5. nov 2024

@missviolet je mi luto mačiatka 💔 viem si predstavit tu bolest ked vidis macicku umierat 😔 inak mi napadlo ak je to tak zle nebolo by lepsie keby si ho dala k vetovi uspat?

aandrea9
5. nov 2024

@janulik2008 @missviolet alebo zmeniť veterinára 🤔 dostal drobec canglob?

oblecenie99
5. nov 2024

@katarinaba Ja sa ťa musím zastať, lebo máš pravdu, a akurát som išla písať a radiť, že len nech neurobí to, že to zviera odtiaľ svojvoľne zoberie, aby z toho nemala problémy. Lebo už vidím, ako by svedčila suseda, keby ju nebodaj navrhli ako svedka. Aj keď áno, aj ja som na 90 percent presvedčená, že sa to riešiť zrejme nebude a autorka, naozaj si urobila dobrý skutok, o tom niet pochýb. Tresťáčka nie som, tak v tomto smere "nemudrujem", aj keď čisto teoreticky by sa dalo brat možno ako krajná núdza...? Oni sa možno aj potešia, že sa to vyriešilo samo. Ale buď opatrná. Viac by som sa bála nejakých svojpomocnych následkov, ako právnych.
A klobúk dole pred tebou.

janulik2008
5. nov 2024

@aandrea9 my sme tiez mali choru macku a sama veterinarka povedala ze vydrzala by tyzden max tak sme ju dali uspat. Teda ja som tam nebola iba sestra ... ja by som to nedala 🫣😔 ... preto aj ked s tazkym ❤️ by som radsej dala macku uspat ❤️💔

katarinaba
5. nov 2024

@aandrea9 jasne, ze to moze mat nasledky aj na druhej strane. Ale tyranie je tiez osemetna vec - pokial malo co zrat, pit, nebolo bite, malo nieco, kde sa schova pred dazdom a vetrom, tak v podstate su jeho podmienky splnene. Ze jeden den napr. ostala miska prazdna este neznamena, ze trpi hladom. Ze mravci - no jasne, je to maca, nedavno odobrane od matky, je same, v novej situacii, je jasne, ze mravci. Ale casom si zvykne. Mozno ho chcu mat na balkone, lebo v byte nici nabytok, ale daju mu nazrat, napit, krabicu na spanie, nebudu ho bit, tak bude zit ako kazda dedinska macka, len teda ten priestor bude obmedzeny. Pocas dna moze byt vnutri, v nepritomnosti na balkone. Zial, nie kazdy ma predstavu a potrebu mat macku v byte, na vyhrievanom vankusiku s dobrotkami za tisice. Aj ked sa nam to nepaci, stale to este mohlo byt v norme. Ja som teda maca nevidela, fotku autorka stiahla, (ja som tu druhu foto povazovala za to maca), takze neviem posudit, ci bolo maca podvyzivene.
Ale teda rada by som vedela ako toto cele dopadne.

refly
5. nov 2024

@katarinaba Tak, suseda hovorila že sa do toho bytu vracajú 2x za mesiac. Bohvie koľko by tam tá mačka bola. žrádlo sa podhodiť dá, voda nie. Bohvie koľko tam už nezaobstaraná bola.
A chápem čo chcete povedať a určitým spôsobom máte pravdu, ale teda.... mne ukradli bicykel. Odkedy máme záhradu (asi 16 rokov) tak nám tam sused chodí a kradne všetko rad radom. od ovocia a zeleniny, žiarovky, kvetináče, náradie dokonca nám aj tulipány, ríbezle, figovník a višňu vykopal. Teraz nám na jednom mieste urobil dieru do nového plota. Takže viem aké to je. Polícia mi povedala že to je iba naše tvrdenie a máme si to vyriešiť medzi sebou. A bolo vybavené. Samozrejme že sa mi to nepáči. Ale nikto mi nepomôže. Suseda som konfrontovala, všetko poprel a bolo. A môžem sa kukať ako mu tam kvitnú špecificky tie odrody tulipánov, čo som kupovala a sadila ja.
Polícia sa takýmto niečím nenechá otravovať. Ak by sme to nechali na orgány, tak tak ten kocúr aj 10 krát zdochne. Autorka urobila správne.

mama_
Autor odpoveď zmazal
aandrea9
5. nov 2024

@mama_ píše, že býva v podnájme??????

aandrea9
5. nov 2024

@janulik2008 nie je to vždy stratené. V januári mi kilové mačiatko panku zvládlo vďaka veterinárovi 🙏

katarinaba
5. nov 2024

@refly pozor, k rodine chodia dva krat do mesiaca. Vraj dva dni nie su doma. Citujem: "vraj uz dva dni nie su doma a isli s detmi k rodicom vraj takto chodia dvakrat do mesiaca"
To, ze su oni neni doma, neznamena, ze o macku sa nepostara niekto iny. Pride, hodi zradlo, doleje vodu. Otazka 5 minut. Suseda ani len netusi.
Chcem tym celym povedat, ze tyranie sa podstatne tazsie dokazuje ako to, ze ona nastrcila macke dosku, zradlom ju vylakala z balkona, ktory niekomu patri. V kolkych mobiloch sa nachadza dane videjko? Ci uz to ludia natacali ako hrdinsky cin, ci ako funny video alebo dokaz pre rodinu.
A tiez, to ze teba okradli ti nedava pravo kradnut. Normalny clovek to nerobi. Kam by sme sa dostalu, keby sme si kradli, ved co, aj mne ukradli. Urcite existuje sposob ako macke pomoct legalne.
Nech uz je ako je, spat sa to nevrati. Tak dufam, ze dobry skutok nebude po zasluhe potrestany, ako sa hovori.

refly
5. nov 2024

@katarinaba Aha, tak to som zle precitala, moja vina.
Ale nehovorila som ze kradnut je ok, lebo mne ukradli. Hovorim ze policia na to zvysoka dlabe a pochybujem ze sa ma pani coho obavat. Ja som tiez mala videa, dokazy. Poslali ma s tym husy past.
Legalne sa to snazila riesit. Aj policajtov volala. Nepochodila. Takze legalna cesta k rieseniu neviedla.

katarinaba
5. nov 2024

@refly nejde o policajtov. Ide o tu rodinu.
Tazko nieco predpokladat - pani ich hned v uvode potrebovala oznacit za pocernych - cize hned vyvolala psycho hru s citmi a sympatiami. Co si budeme nahovarat. Neskor zas neboli ziadni mafiani, obycajna rodina. Ale nikdy nevies co v cloveku vyvola informacia o tom, ze ti niekto siahol na majetok. A hlavne ak poznas pachatela.To, ze si ludia zaobstaraju zviera a nevedia do coho idu sa stava mnohym rodinam. Mozno to zviera maju radi, len sa nevedia adekvatne on postarat. Su mozno "jednoduchsi" a nevedia, ze ho nemozu len tak vyhadzovat na balkon. Mozno, keby pani ten den dva pockala a zazvonila im, opytala sa ci jej ho nedaju alebo ci by nechceli pomoct s tym ako sa o maca starat, nakoniec by vsetko bolo uplne inak. Ale tak uz sa stalo, snad budu vsetci spokojni.

janulik2008
5. nov 2024

@aandrea9 aha lebo čítam na nete a masaker 😬

zuzanafrank00
6. nov 2024

@refly Presne viem o čom hovoríte . Ja som na záhrade jednu zachránila mám ju 4 roky očkovania sterilizovaná...všetko čo k tomu patrí z ľabkou mala problém všetko vyliečené. Sused chcel pre syna že keď prídu na záhradu nech sa hrá lenže prišli každý druhý deň alebo aj tretí veď je to mačka tá to dá a čo tie ktoré nemajú majiteľa ? Žiaľ takéto názory od dospelého človeka hrúza bolo mi kocúra ľúto tak som ho zobrala k sebe napádali ho veľké mačky bol hladný...starám sa . Pred 2 týždňami dôchodcovia čo prídu na záhradu raz za 4-5 dní dovliekli dve 2-3 mesačne mačiatka na zimu idioti. Najskôr aj chodili im dávať žrať ale asi už není čas. Tak som im dobre vynadala že ako si to predstavujú na zimu ich sem priniesť a že keď sa nepostaraju tak jedna im oslepne nech jej dajú kvapky a masť. Myslíte že niečo urobili? Ževraj si ich nemám všímať Jebnutá sedlač.Nemám slov samozrejme ako im v noci bola zima mám ich zasa ja majú domček z dekou očko vyliečené

autor
6. nov 2024

@mama_ majitel bytu je moj otec. Teším sa, že si si vzala z tohoto prispevku najdolezitejsiu vec, pekny den

aandrea9
6. nov 2024

@janulik2008 masaker to je, ale tam je dôležité podávať canglob👍

janulik2008
6. nov 2024

@aandrea9 ja našťastie nemám skúsenosť s tým 😉 tak nech sa vylieči drobec ♥️

missviolet
6. nov 2024

@aandrea9 @janulik2008 nemam prostriedky na liecbu pankeukopenie, bohuzial. Ani priestory. Mam 3 zachranene macky doma, jedna ma rakovinu, za nu ucet za oktoberbbol 600 eur, najmladsia sterilizacia minuly tyzden 90 eur. To sme na 690 eur. Krmim 15 pouliciek - dalsich 200 eur mesacne minimum, co je fixny vydavok plus som chceka s nimi zacat kaatracie/sterilizacie. Toto je vacsina mojho platu, platila som uz kreditkou, ktoru nemam ako vyrovnat, tak pojdu uroky. Predcerom jedna poulicla chradla, je velmi krotka, mila, k ludom - zaniesla som ju osetrit, 72 eur. No a vcera jej brat uplne ostal ako handra, utekala som - a panleukopenia v zlom stadiu uz... dostal infuzku s vyzobrenou zlavou, ze toto su proste poulicne macky, za 35 eur. s tym, ze vraj vsetkych 14 zvysnych maciek ma na 100 % vraj panleukopenou tiez... srdce mi trha, ale kde mam nabrat mkznosti tisicok eur za opakovane imunizacne osetrenie 15 maciek plus mam tu doma s rakovinou? Lahko sa rozdavaju rady... ale ked je to len na jednom cloveku... revem tu, dva dni som nejedla.... ani velmi nebudem. Povedze mi, ktory clovek ma moznost dat imunizacnu opakovanu liecbu 15 mackam? Bohuzial, tento prvy kocurik je uz na tom zle, ze len minuty ratame... vcera vraveli, ze rana nedozije. Nikto mi nikdy ani s krmenim nepomohol, nieto aby ludia prispeli na veterinara, som jednoducho sukromna osoba. Mesto sa nestara ani nekastruje...

hyta
6. nov 2024

@katarinaba Chápem tvoj postoj i obavy. No kým by sa všetko vyriešilo legálnou cestou, tak už nebude čo riešiť, lebo to mača by bolo po smrti.

janulik2008
6. nov 2024

@missviolet to je najhorsie ze nikto neriesi. Akoby sme zaspali dobu, ved macka sa o seba postara 🫣 tiez mame macky aj vonku ale maju sa chce schovat a aj spia pri psovi 😀 ... a akoze nepoviem po mysiach ani stopy takze chytaju ale aj tak dostavaju najest ...