icon

Ako prevychovať adoptovanú mačku z útulku?

1. dec 2024

Viete prosím poradiť, máme mačku z útulku, dcéra veľmi chcela. Skáče na kuchynskú linku, stôl otvorí aj skriňu. Ako ju pre/vychovať?

Strana
z2
liusa82
1. dec 2024

tak ti poviem ako mačkárka čo má nejakú mačku od svojich 9 rokov že nijako😀 lebo mačka má svoj rozum to neni ako psík.Nedá si rozkazovať.Zložíš zo stola a ak chce, je tam zachvilku znovu.Ony čo nechcú to nerobia

personality
1. dec 2024

To by si jej musela amputovať nohy. Toto je normálne správanie mačky a inak sa správať ani nebude.

slavomira236
1. dec 2024

Mojho kucira zlozim z linky mestih em sa otocit a je zas hore. A ziadnu hubku nemozem nechat pri alebo v umyvadle hned ju vezme a celu rozhryzie a ked je tam voda v nej tak po celej kuchyni ju mam. Deti nedovru skrinu satnikovu normalne saty z polic povytahuje na zem

aandrea9
1. dec 2024

Ach jaj. Nam skacu po linke 4 🙈🙈🙈 je zvedavá, ona z toho časom vyrastie. Áno, skákať bude vždy ale menej. Nebi ju, nekrič po nej 🙏 Ak ti to veľmi vadí, radšej ju vráť do útulku. Nie každý má pre mačacie moresy pochopenie.

mariska1989
1. dec 2024

Dá sa to eliminovať ale úplne tomu zabrániť nie . Mám dvoch kocúrov jeden 10 ročný druhý pol ročný . Už pol ročný vie že v mojej prítomnosti nemôže skúšať vyskočiť na stôl vôbec. Proste videla som že ide na stôl tak som na neho menom zavolala a on pozrel na mňa a už som sa s ním vadila že ani nech tam nepozerá a ani neskúša. Ľahne na stoličku na gauč a má všetko na háku .

anjelicek26
1. dec 2024

Na stôl a linku proste nesmie.. mame dve, rozprasovac na vodu a pár dní dosledneho striekania a bolo vybavene.. keď tam nebudeš nechávať jedlo tak ju to ani motivovať aj tak nebude,teraz je proste viezla a chce všetko vidieť...skrine, dvere, púšťať vodu.. to vedia obe naše mačky, to už ani neriešim...

liusa82
1. dec 2024

inak susedov kocúr čo je skoro nonstop u nás tak dokonca pije aj olej ak náhodou necháme na linke a rýchlo neschováme po vysmážaní😀 pahltnejšie zviera ako on som ešte v živote teda nevidela.Ale moja cica tá originál naša už nie je taká pahltná ako on tá sa vie lepšie správať a nechodí ani po linke.Ale po stole áno aj keď vždy po nej skríknem ona má aj tak na háku

dzulli1980
1. dec 2024

My máme dvoch kocúrov ... odučila som ich skákať na linku, na stôl atď. ... som si naivne myslela ... raz som prišla nečakane z roboty skôr, obaja chrápali na linke 😀 ... mačke nerozkážeš, mačku nepreučíš, pes Ťa poslúchne, mačka má svoju hlavu, v tomto sú jedinečné, pokiaľ sama nechce, neurobí ... buď sa s tým zmieriš alebo budete bojovať, mačku neprevychováš.

slavomira236
1. dec 2024

@liusa82 moj tiez ma na haku 5krat ho okriknem zlozim a skoci aj 6sty krat..maju svoju hlavu.

aalt
1. dec 2024

Zaklad nenechavat jedlo, ktore moze najst. Rozprasovac zvykne pomoct, aspon ked tam budes. Problem je, ze macka vie, ze tam nema ist, len ma v pazi a je zvedava. Takze naplnit zvedavost, vyhrat a unavit. Casom sa mozno ukludni. Macka nema rada zakazane priestory, pre nu to je nebezpecna, nepreskumana oblast a musi zistit, ci je bezpecna. Ak tam nebude nic zaujimave, a navyse uvidi ze to nechcete, casom prestane.

ivana3111
2. dec 2024

My sme našu od maciatka učili tiež s rozprasovacom vody a pritom sme hovorili no no! Teraz ide na linku len večer, keď už tam nič nie je a vtedy nám to nevadí. Ked niečo robíme cez deň a vidím na nej, že ma úmysel tam ísť a poviem no no! Hneď sa otočí a len sedi pod ňou.

pieksamaki
2. dec 2024

My mame takú milu mačku.....vyrastala bez mami.....a asi ju majitelia naučili na deti......tie naše ju nosia ako bábätko....je naozaj fajn....necha so sebou robiť čo chce......leží pri nohách na posteli.....a je fajn..nikdy som nemala v detstve mačky.....tak pre mňa to je nove

cmarzarafom
Odpoveď bola odstránená
andreatytler
2. dec 2024

Jasne ze sa da naucit.
V prvom rade ale nesmies drzat ziadne jedlo na linke.
Vytvor jej vyvysene miesto kam si bude moct chodit... niekolko polic na stene ako schodiky na skrinu.
Ked si v kuchyni a vyskoci, postriekaj vodou.
Ked ides prec (noc, praca) daj na linku nieco pichlave, alebo lepkave, ako napriklad takato umelohmotna trava. Macky nemaju radi pichlave povrchy. Ale musi to byt na celej linke aby nemohla chodit okolo toho.
Po par tyzdnoch uz nebudes musiet tu travu davat a macka nebude vyskakovat na linku. Ale za nejaky cas asi znovu skusi a potom zase das travu na par dni a dojde jej to.
Skrinu, neporadim. Macka potrebuje mat pristup k celemu svojmu reviru. Jedine ze skrinu zamknes, inac ti tam bude pravidelne chodit na obhliadku.

tinqua
2. dec 2024

Ja som minule videla trik s alobalom, tak som to vyskusala na parapetu, kde mam kvety a funguje to...kusok alobalu na miesto kde doskakuje, zoparkrat ju to vydesilo a teraz mi tam uz vobec nechodi, stratila záujem

saraxyz
2. dec 2024

@tinqua aj ja mám alobal na linke 🤣

13uzivatelka11
2. dec 2024

@anjelicek26 a mate doma kameru, ze vieš, že po linke nechodia, keď nie ste doma? 😅 známemu mačky tiež nechodili na linku..ale len ked bol doma

muskazlata90
2. dec 2024

U mna je zaklad, ze nechodia do spalni a kuchyne bez dozoru. Ak su same doma, tak su zavrete na chodbe. Ked su s nami, tak si nedovolia. Ale som si 100% ista, ze keby mali pristup v nasej nepritomnosti, tak by tam chodili. Inak mne macky nechodia ani na gauc a do postele, nesmu tam. Hladkame ich v pelechu, maju ich niekolko, alebo na zemi. Mam ich 10 rokov, zvykli sme si vsetci na pravidla. Obe su z utulku.

sense
2. dec 2024

Mačky nemajú radi vôňu octu ani alkoholu. A základ nemať nič na linke. Napr naše nechodia ani keď doma nie sme (máme kameru). Zvyčajne prespia, jedna na kresle a druhá na koši na prádlo. Jedna chodila ničiť kvetinu v kvetináči, pár krát po nej leteli noviny a prestala ale teda skúšala ako decko, ešte sa vedela aj pozrieť či sa pozerame

jana0412
2. dec 2024

Môj Murko vyskočil na linku odtiaľ na chladničku a odtiaľ hore nad linku. Hlavu si oprel o neón a tam dokázal stráviť celé hodiny lebo mal dobrý výhľad na ulicu. Samozrejme, že si aj zdriemol. Čo mám druhého ( ten sa ku mne dostal ako 2 r.), tak ten sa bojí výšok. Takže tam toto neriešim. Domáca mačka je skrátka šelma, ktorá má v génoch loziť do výšok.

anjelicek26
2. dec 2024

@13uzivatelka11 u nás je vlastne vždy niekto doma... a v noci spia s deťmi v izbe...tak asi fakt nie..

colsami
2. dec 2024

Neprevychovas. Jedine riesenie je zamedzit pristup tam, kde nechces aby sa Ti promenadovala (napr ta kuchyna).

janqa27
2. dec 2024

Ja mam kocúrika od kedy bol maly..ako mačiatko mi tiez chodil hore dole po linke, ved chcel vsetko objaviť 🫣 vzdy ked som to videla dala som ho dole ale nikdy som na neho nekricala ani ho nebila..teraz ma az viac ako 4 roky a na linku mi uz hodnú dobu nechodí 🤷‍♀️ sem-tam vyjde na pult (nemame jedalensky stol len pult), ale to tiez vyjde len vtedy, ked mame hostí 😁 neviem ci sa potrebuje pred nimi povytrčať alebo čo, no inak na pult nechodi, ked jeme tak si len sadne k nam na barovu stoličku, no na pult nevyjde 😁 viem ze vtedy vzdy musim hovoriť hosťom, ze inak je to vychovaný kocur, ze toto nerobi len ked je tu návšteva 🤷‍♀️😁 takze tak, on je celkovo kľudný kocúrik, odkedy je vykastrovany tak este viac 🙂
Este ma napadlo, ze by bolo dobre mu zabezpecit take to skrabadlo na ktore moze lozit do vysky a mozno sa ti na linku vykašle 😀 moj je vzdy tam alebo na okne a sleduje vonku vtačikov 🙂

evansova
2. dec 2024

@janqa27 Tak ako pises, zakazom nerozumeju a krik nechapu. My nasho Kocenka milujeme a nazivame v zhode. Spociatku horor, sklbal taburetky, vyskakoval na stol, na linku, ved to poznate.
Postupom casu sme zistili, ze taburetko škriabe keď je hladny. Ked som videla, ze sa blizi k taburetke, okamzite som bola na nohach a volala som ho papat. Uz dlho si pyta jest tak, ze sa postavi predomna a povie mnau. Ked ho volam menom otoci, rozumie pod ku mne, rozumie nemozes. Ked vidi, ze odchadzam, postavi sa k dveram, pripraveny ist so mnou. Verte, neverte, zavelim sadni, zavelim ostan a on posluchne. Myslim, ze je to preto, ze citi nasu lasku a oplaca ju.
Jedine co ho nevieme odnaucit, je nicit vianocne stromceky. Ta situacia je, pravda, raz do roka, takze sa nam neda vytvorit rutinny navyk.

janqa27
3. dec 2024

@evansova aj náš je dosť rozumný 🙂 reaguje na meno, tiež rozumie poď a dokonca daj pusu 🫣 led sa ho spýtam : mikey, chceš mňamku? Daj pusu..pride a da mi pusu 😁 a este ked si chce mnamku vypýtať, tak nas zavedie k škrabaciemu stromu, vylezie naň a hneď ked k nemu prídeme tak rozdava pusinky pokym nedostane mňamku 😁 a jedlo si pytal tak, ze sa posadil k miske a čakal kym si ho všimneme 😁 teraz uz ma automaticky davkovac takze ma stále včas doplnenú misku 🙂
A ľudia, ktorí tvrdia, že mačky sú hlúpe, nikdy mačku nemali ☝️

rozkvet1
5. dec 2024

Videla som video kde majitelia mačiek dali alobal na linku, ona vyskočila a zlakla sa toho zvuku. Skús takéto veci, aby sa zlakla a už tam nešla

janina14
5. dec 2024

Mačky lezú hore, lebo to majú rady. Výšku, bezpečie. Ak jej na stenu dáte pár stupienkov, a niečo na leňošenie, na linku nepôjde, lebo bude mať iné miesto. Pokiaľ nepôjde za jedlom....

pikachu999
6. dec 2024

Daj si na linku citrusy smrdí im to 🙂 alebo zatváraj kuchyňu , a viac sa s ňou hrajte

simca06022011
6. dec 2024

🙏😂 boze.. ja som chcela macku :DDDD Ja som vedela, ze je to potvorka, ale ked to tu citam :DD

simca06022011
6. dec 2024

inak videla som relaciu nejaku myslim na bbc alebo kde, kde sa venoval chlap problemom s mackami, mozno najdes niekde na nete / youtube.. on riesi, co potrebuju ako s nimi fungovat atd, ked robia problemy 🙂

Strana
z2