icon

Ako zvládnuť problémové správanie šteňaťa?

15. júl 2024

Ahojte som zúfalá ja teda neviem či to je ok a či sa to zlepší 😭 kúpili sme pred dvoma týždňami psa mal vtedy 8 týždňov je to bernský salašnícky pes čítala som že sú to kľudne psy. Ale teda ja neviem či toto robia všetky šteňatá. Na začiatku bol taký že sa bál ale čo robí posledné dni...začal aj po mne len tak riadne stekat úplne sa dá do ľahu a ide do mňa akoby skočiť išla som ho pohladkať a on do mňa tiež išiel skočiť mi po ruke inokedy sa nechá. Najviac sa bojím skrz deti mám 3 ročného a 5 ročného aj po nich steka a kuse ich mladšieho dnes uhryzol do zadku ten začal plakať samozrejme a staršiemu vždy dociahne zas dopredu a tam ho vždy hryzie. Viem že tí čo ho mali keď sa narodil sa k zvieratám chovajú pekne. Snažíme sa mu stále hovoriť fuj že nesmie aj mu capnem trochu hlavne keď ide po deťoch ja už neviem bojím sa on bude za chvíľu veľký a že nás tu všetkých dotrha hlavne deti. Ja som pôvodné psa k deťom ani nechcela ale čítala som že tento je priateľský ale ja sa ho u normálne občas bojím. Je to podľa vás ok? Je to ešte také bláznivé šteňa? Mali ste to podobné a zlepšilo sa to :(? Nerada by som ho dala už teraz preč ale teda ostal hrozný

ukgirls
15. júl 2024

je to stena .. treba sa naucit ho cvicit a to sa sama od seba nenaucis..skus si pohladat v okoli cvicisko ... pes potrebuje vodcu niekoho kto ho vsetko nauci a koho bude najviac respektovat .. on sa chudak chce len hrat ,ale tym,ze je velky moze byt aj nebezpecny v zmysle ze pohryzie ked nechce zhodi na zem dieta a podobne .. pockaj az sa budu menit zuby a pride puberta .. kym sa =ukludni uplne to potrva-to si si mala ako prve nastudovat ... skus si pohladat ked tak aspon fb supiny choatelov rovnakeho plemena a pouzit sa od nich

marca12
15. júl 2024

Je to steniatko,potrebuje sa hrat,blaznit. Prvy rok,dva je pes takyto nevybureny,potom sa ukludni. S tym musis pri steniatku pocitat,ze sa bude takto spravat.

autor
15. júl 2024

@abbey1 no ja neviem z čoho to je smutno. Ja som sa pýtala práve preto aby som si doplnila ďalšie informácie. Sú psy ktoré sú týrané a na reťaziach tento má milujúcu rodinu kopec výbehu a myslím si že dobrú starostlivosť takže ja nechápem prečo tieto vaše komentáre nikto určený z neba nespadol keby to mám na slané tak sa tu ani nepytam a bolo by mi to jedno

abbey1
15. júl 2024

Nerada by som ho dala už teraz preč ale teda ostal hrozný

erika237
15. júl 2024

Vyzera ze realne nemate velke skusenosti so psami, ak pre tohto nechcete najst radsej inu rodinu treba ist na cvicisko a ziskat nejake zaklady, vela sa mu venovat, a zacat studovat ako sa psy spravaju v jednotlivych etapach zivota.
Brali ste velke plemeno, mali ste si uvedomit, ze ako steniatka su poblaznene a nechtiac ked hrknu do dietata tak ho zhodia, taktiez kusu a s tymi ich ihlickami to boli aj dospeleho.
Podla mna aj vratit chovatelovi je cesta a ak chcete realne psa znova by som si sadla a velmi tuho popremyslala nad plemenom a asi nic vacsie ako 15 kilove by som nebrala.

gejb
15. júl 2024

Áno bude ešte dlho hrýzť. Nás prestal hrýzť v dvoch rokoch.
Vtedy dospel a bol rozumný.
Ty si si asi predstavovala ze bude v kľude ležať a len sa nechať hladkat...sadni si k PC a studuj, lebo kým sa toto stane ešte veľa vody pretecie...

enmery
15. júl 2024

Autorka, to je vporiadku niečo nevedieť a opýtať sa. Ale podľa Tvojho opisu je to fakt zlé, lebo ty nevieš, že pes funguje vo svorke, že tieto jeho výpady sú výzvou na hru, že to jeho hryzie je úplne normálne. Ale pes potrebuje autoritu, vodcu. Výcvik, hodiny času. Keďže v tom máš takéto medzery, normálne vyhľadaj cvičíteľa. On Ti všetko vysvetlí.

enmery
15. júl 2024

A ešte dodám, že báť sa 10 týždňoveho šteňatá je dosť sila. Asi preňho nebudeš najlepšia autorita a vodca, ktorého bude rešpektovať. Cvičitel a jeho reálne rady ako s ním pracovať.

erika237
15. júl 2024

Autorka este len tak, nikto ti tu nechce zle, ja psov zboznujem, ale mam male dieta, do prace cestujem pomerne dlho, casu mame malo a chcem ho venovat dcere, ale tuzim mat aj psa, len bohuzial si uvedomujem aj to, ze psovi sa budem musiet venovat, vencit, cvicit, riesit “strazenie” obcas a viem ze casu mam malo a radsej ho este venujem dcere, lebo viem, ze nieco by slo na ukor niecoho.

Nikto ta tu nechce presvedcit ze sa mas psa vzdat, ale musis si uvedomit, ze najblizsie dva roky budu narocne, a ani velky vybeh, lebo to je relativny pojem, nezruci ze pes sa “vyburi”, urcite nie bernsky salsnicky, mozno spic sa unavi na 20 aroch ale ani mna by nebavilo behat stale po tom istom dvore, ako aj moje dieta nebavi behat po nadom dvore a smykat sa na smyklavke, fajnovejsia je na detskom ihrisku.
To ze susedia mali psa ktory bol kludas od narodenia je bomba ale tvoj taky nie je. Davno sme mali psa ktory bol hyperaktivita sama, jeho surodenec bol ako plysak.

A aj sama si uvedom, ma 10 tyzdnov stena a ty sa ho bojis? Ako ho budes krmit ked bude mat tri roky? Budes sa mu bat podat tabletku alebo vziat misku na jedlo?

alickapusinka
15. júl 2024

vzali ste ho z útulku alebo kúpili

marlene
15. júl 2024

So psom je to ako s dietatom. Dlho trva kym z jeho chocania a reakcii vypozorujes a vydedukujrs co vlastne chce. Podla mna je 10 tyzdnove stena jednoducho hrave a spoznala svet a hlada si miesto v svorke. Takemu stenatu sa treba venovat - ak nemas skusenosti nastudovala by som si nueco , alebo zaplatila par hodin sukromneho trenera. Oplati sa to. My mame labradorku , je to uz vyskoleny asistencny pes a sami mavame na vikendy sem tam mladeho buduce asistencneho psa na socializovanie sa a vsetko su to este pojasene psy. Ale uz u malych stenuat , mozes zacat trening postupne s jednoduchymi ukonmi. Napriklad poved sadni mozes robit tak ze par krat ukazes psikovi pozor prstom tak aby ta fixoval a potom mu druhou rukou budes davat keksik zhora nad jeho hlavou smerom fozadu tak aby si musel sadnut. Vzdy treba tueto komanda robit rovnako , v klude, par krat zopakovat a vzdy psa pochvalit a odmenit. Pri kusani mu vzdy povedz rozhodnym hlasom „ nesmies“ alebo „ toto nie“ a vzdy ho zober prec od deti , popripade mu stisni papulku a potom vzdy odmena.Dolezity je ton hlasu a vzdy odmena. Takisto je dolezite u psa mat signal ( urcite slovo ) ked chces aby prestal s nejakou cinnostou- napr. ked sa s nim hraju deti a on zacne byt prilis divoky. A skuste si v rodine tieto komanda ( slova) spolocne vybrat - aby ste vsetci pouzivali tie iste a pes nebol zmäteny). Napr. Nas pes ma komando „ basta“ a vtedy vie , ze musi okamzite prestat.ak chces komando zdoraznit tak mozes pridat napr. Slovo okamzite - vsetky tieto zakazove komanda musis nacvicit hlbokym doraznym tonom a vzdy psa odmenit. Ono je to narocne, ale odmenou ti bude pes s ktorym sa nebudes bat ist na prechadzku, ktory ta bude pocuvat na slovo a bude obohatenim pre celu rodinu. Len to je praca na niekolko mesiacov .
Ja by som teraz zacala s povelmi ako ma sediet , potom podavanie labky ( napr. Ahoj) , lah na povel slovom a ukazanim plochej ruky smerom k zemi a povelom „ prestan“ a povelom kedy sa moze hrat, cize je na volno. Napr. Nasho sme naucili vela inych ci ma ist rychlejsie, pomalsie , doprava, dolava. Vobec ti neodporucam
psa niecom „ trepnut“ pretoze to neprinesie ziadny vysledok , akurat sa ta bude bat a to nie je zmysel toho mat psa. Zivot so psom je narocny, ale na druhej strane ak sa naucis psovi rozumiet a vnimat ho , je to nesmierne obohatenie a radost. Nasu sme distali ked mala 1,5 roka a hoci bola uz vytrenovana, napriek tomu to bol pojaseny pes ked bola mimo sluzby. Dnes nato spominame s usmevom , ale casto z nas s muzom doslovne tieklo , kym sme jej dokazali porozumiet co vlastne chce. Dnes je zivot s nou radost, reaguje na kazdy povel , prechadzky su uplny oddych .Drzim palce nech k sebe najdete tu spravnu cestu. Hlavne to nevzdavaj a ver tvojim schopnostiam a aj vasmu psikovi. Spolocne to zvladnete.

purple_wolf
15. júl 2024

preco si kupujete velkeho psa s vykonom jadrovej elektrarne najblizsie 3 roky k hobbitom??? je uplne jedno ake plemeno kazdy pes ked ma 10 tyzdnov je stena a zvycajne prve 2-3 roky su plne energie a potrebuju starostlivost a pozornost... to ho radsej vratte a kupte si plysaka 🤦

wolf_
Autor odpoveď zmazal
kabinka11
15. júl 2024

Ahoj, dohodni si nejaký výcvik a uvidíš čo ti povie človek, ktorý má skúsenosti. Tiež si myslím ze sa chce hrať. Keď tu pýtaš radu, tak máš dať psa preč. Keby si ho chcela dať preč zase je zle. Strašne zákerné a premudrale ženy tu sú niektoré.

autor
15. júl 2024
inom75
15. júl 2024

Predpokladam, ze od mnozitela.....

mamutka
15. júl 2024

No takto, jedny z najlepších spomienok z dectva sú, že ma naša fenka, vtedy ešte steňa, schmatla za pancusky a ťahala ma po koberci, vrcala, dupala…. S bratom sme sa s ňou tak besneli, až nás brucha od smiechu boleli. Občas ma aj do tej chudej riti omylom zakusla. To je normálny jazyk psov, hned si nájdi niečo o ich dorozumievani. Keď vystrči zadok hore, predná časť tela na zemi, vola ta hrať sa. Očami sa smeje, nevidíš to? Aj ušami komunikuje, nájdi si čo znamenajú uši dopredu, dozadu….
Hrýzť bude, lebo aj zuby bude meniť a bude ho to omínať. Musis si toho dosť naštudovať.

autor
15. júl 2024

@marlene ďakujem pekne 😊👏

autor
15. júl 2024

@wolf_
@kabinka11 veľmi pekne ďakujem za rozumné odpovede 😊

autor
15. júl 2024

@mamutka áno to mi je jasne mám doma aj nejaké knihy hľadám aj na internete dúfam že to zvládneme ďakujem

medda_beda
15. júl 2024

Štena hryzie dobré ráno stará mama.
To, že šteká z ľahu je výzva do hry.
Šteňa kuše a bude kusať, hlavne zvyknú do chodidiel.
Treba ho učiť, že je to fuj a na hru mu dať nejaký starý uterák nech ťahá, bude pritom vrčať, ale to je všetko hra.

Aj náš je kľudne plemeno a predsa je povahovo jak strela.
Mali ste si zobrať k deťom skôr retrívera alebo labradora.

marsmykkok
15. júl 2024

autorka pes z množiarne? Lebo chovateľ by do rodiny určite neodporučil takého aktívneho jedinca do rodiny s malými deťmi. On by bol vhodný k nejakému páru športovcov, čo by s ním pol dňa prešportovali alebo robili nejakú aktivitu aj profesionálne. Do rodiny treba kľudnejšieho jedinca, aj kvôli tomu, že nik sa mu nebude venovať intenzívne pol dňa, aj kvôli tomu, že je to veľký pes a aby ked neovládne temperament nezhodil deti a tak... Ja sa obávam, že tvoja rodina a pes si nesadnete povahovo a bude trpieť aj pes-že si nevybije energiu, aj vy-že Vám bude ničiť veci z nudy, štekať, zhadzovať deti a tak. Sama píšeš, že si chcela kľudného psa.

aweramina
15. júl 2024

"aj mu capnem trochu" ruka ktora krmi nemlati...zarabas na ku.va problem...

darijja
15. júl 2024

Boze.
Evidentne absolutne ziadne skusenosti so psom a hned ste si zadovazili takehoto velkeho psa. A dufam, ze od mnozitelov. Skoda reci.

aweramina
15. júl 2024

o spoch vies nic, a zase tu bude pruser, ked sa bojis vlastneho psa vyzarujes pachove signaly cez kozu, pes to citi moze to vyhodnotit nespravne,...ani tymto ani canutim sa vztah nebuduje, daj ego bokom a psa prec!!!!

krkavcia_mater
15. júl 2024

Prečo nekontaktujete chovateľa? Určite vám poradí. Pozná rodičov. Každá chovná stanica za zaujíma o svoje štenatá ako sa im darí

olimuc
15. júl 2024

Asi si skor mala vziat trochu starsieho psa z utulku (ca 1,5-2 roky) odporucili by Ti nejakeho kludnesjsieho. Ja som zobrala podla utulku labradora … ale bud bol kanadsky alebo niecim smrcnuty, lebo bol vacsi ako ovciak. A to bol absolutny kludas. Najdokonalejsi pes. Ludia mali respekt pred jeho velkostou ale nestekal, neutocil nikdy doma nic nepokazil, neokusal a aj ked mal
Max 1,5 roka nikto ho necvicil, nebolo treba Nedal sa nicim vyviest z miery … ani detmi nicim, skoro ako pomocny pes. Asi sa mu velmi intenzivne niekto venoval kym ho vyhodil (Chip nemal) … Bernasensky pes (susedin) bol oproti tomuto klbko nervov a potreboval ovela viac pozornosti ok nas labi, ten mal na haku sedel a pozoroval

kukuk29
15. júl 2024

Ach jaaj načo vám bol taký veľký pes keď nemáte o psom ani poňatia 🙈🙈🙈 už len z tvojich odpovedí mi ho je lúto :(

duppka13
15. júl 2024

Pes bude taky akeho ho vycvicis. Ano z par veci aj prirodzene vyrastie ale to bude trvat tak dva roky kym z neho uz nebude stena (nasa tiez kusala do zadku deti a bola to pre nu hra, kusala do ruk, skakala, trhala, vykopala snad 100 dier, teraz ju nic z toho ani nenapadne, no proste bola stena). Treba cim skor ist na cvicisko alebo nech chodi trener k vam, musite so psom pracovat a ukazat mu kto je pan a autorita, urcit mu hranice. Zrejme je to vas prvy psik.

betulinka1
15. júl 2024

Tak co boli na cvicaku boli 4 rocny a teda kľudný neboli. Iba ked bolo teplo 🤣🤣🤣 jedine taky starsi tam bol uplne kľudný do pohody, ani na voditku nemusel chodit ani po meste. Pekne pri panovi.