Bábätko alebo psík? Ako sa rozhodnúť správne?
S priatelom planujeme babatko, ale chceli by sme si zaobstarat aj psika.
Co by ste odporucili skor? 🐶👶
Rozpravali sme sa o tom, premyslame, co by sme zvladli lepsie ako prve – a co je lepsie aj pre dieta, aj pre psika.
Zase cakanie na babatko moze trvat aj dlhsie, nie?
Mate niektora skusenost s niecim podobnym? Ako ste sa rozhodli vy?
Ahoj, len aby to nedopadlo tak, že budete mať psíka a keď sa narodí bábätko, na psíka neostane čas, energia.. a bude musieť ísť preč z domu. Potom sú plné útulky a nešťastné psíky.
Ak nie ste velmi aktívny ľudia co doma neobsedia tak urcite najprv dieta a ked bude vacsie dieta potom psa
poviem vlastnú skúsenosť, psa sme si zaobstarali ako prvého, keďže sme deti chceli až keď dokončím výšku, dieťa prišlo po 2 rokoch na to ☺️
u nas najprv deti, potom pes...najmladsi mal 2r ked sme si kupili sucku...ona ma teraz uz 11r, je to nasa stara dama...nas 13r zachranca zvierat (miluje zvierata vsetkych druhov) si este k nej pred siedmimi rokmi zaobstaral macku - krmil maca od susedov a to od nas uz neodislo.
Ja si pamatam ze ako dieta sme mali vzdy psov (okrem inych zvierat na dedine) a vyrastala som s nimi...nikdy nebol problem
My sme mali dve deti už väčšie, tak sme si kúpili psíka. Potom sme zistili, že čakáme tretie( neplánovane) Ak by sme to vedeli, psa by sme nekupovali. Ale tu jeho hlavnú výchovu sme stihli kým sa tretí narodil, takže sa s ním dá ísť normálne na prechádzku aj s kočíkom. Čiže ak skôr psa, tak s babom by som min pol roka ešte počkala.
My sme už dávno mali psa, a potom deti. Ale pes je na dvore nie v spálni
Ja by som to riešila v poradí dieťa a potom pes, keď uvidíte, ako ste sa zžili s rodičovskou úlohou. Plus sa vyhnete možnej žiarlivosti psa a problémom s tým spojenými.
Psík sa o vás nepostará na dôchodku ani naň nebude prispievať. A už vôbec vám nedá vnúčatá.
Najskôr pes, zo šteniatkom je to časovo veľmi náročné
Psíky sa dožívajú v priemerne 15 rokov. S tým treba počítať. S bábätkom je veľa "práce" a so psikom, kým ho vychovas, tiež. Teraz situácie, ktoré nastanú: bábätko ti bude spat a psík niečo zacuje vonku a rozbrese sa. Alebo začne dieťatko chodiť a budeš s nim chcieť ísť na ihrisko, ale zároveň budeš potrebovať vyvencit psíka a psík na ihrisko nemôže ísť. Ako si to zariadis? Alebo ti bude spat len v kočíku, tak ti príde vhod aj 2-3 hodinky kočíkovat ale psík ti nebude chcieť chodiť na vodzke popri kočíku...pri malom dieťati je skutočne malo času na psíka. Píšem v vlastnych dlhoročných skúsenosti. My sme mali najprv psíka, keď mal 7 rokov, narodil sa prvý syn. Psík už bol v pohode rozumný, ale bolo na neho malo času. Dožil sa u nás takmer 18 rokov. Potom sme si vzali druhého psíka, ale to už zase boli deti 11 a 8 ročne. Suseda chcela psíka, vzali si z útulku a do roka sa im narodilo babo a ten psík bol minimálne venceny, ešte aj v byte ho zatvárali do tej malej prepravky, nakoniec ho našťastie dali starým rodičom, kde sa má fajn. Ak chcete teraz bábätko, vyriešte najprv toto. Lebo zatiaľ si nevieš predstaviť, čo obnasa mat male dieťa a co obnasa mat psíka a co obnasa, mať ich súčasne 🙂. Som psickarka a mam dve deti a viem, o čom hovorím 🙂.
S priateľom psíka a s manželom bábätko. Predsa len je to oveľa väčšia zodpovednosť.
Plány sme mali podobné ale som veľmi rada ,že dcérka prišla rýchlo a na zaobstaranie psíka nebol čas, teraz som si istá že kúpa psíka by bola chyba, keďže deti zhltnú veľa času a energie , plus bývame v byte a to venčenie 🫣
Plány sme mali podobné ale som veľmi rada ,že dcérka prišla rýchlo a na zaobstaranie psíka nebol čas, teraz som si istá že kúpa psíka by bola chyba, keďže deti zhltnú veľa času a energie , plus bývame v byte a to venčenie 🫣
@alenkatt nie každý to má tak ... ale pre vás áno, tak to bolo lepšie ...
najskor psika
Tesne pred otehotnenim sme mali rezervovaneho psíka na ktorého sme čakali 7 týždňov. Krátko na to som otehotnela, rezerváciu nám medzitým chovateľ z neznámeho dôvodu zrušil, mne nastali komplikácie a ďalšie šteniatko sme preto prestali hľadať, nevládala by som sa oň starať a šteniatko potrebuje veľa starostlivosti. Nakoniec sme boli radi, že nám rezerváciu zrušili.
Aj na takúto variantu treba myslieť. Ale záleží aj od toho, za ako dlho chcete bábätko. Aby psík - a najmä v tom šteniatkovskom veku netrpel, keď sa mu kvôli tehotenstvu alebo starostlivosti o bábätko nebudeš mať čas venovať. My sme preto psíka odložili, manžel často v práci a ja by som sa mu nevládala venovať a najmä šteniatko (samozrejme aj dospelý pes) potrebuje veľa času, výcviku, pevnú ruku, aktivity na vybitie energie a hlavne dôkladnú socializaciu, zvlášť keď bude neskôr s deťmi. Starší pes potrebuje samozrejme tiež starostlivosť ale väčšina (teda aj podľa plemena) časom skľudní, je už socializovaný, má výcvik a aj svoj režim a hlavne menej šialenej energie..
Najprv máj dieťa a potom psa. Ja som ľutovala tie mamičky keď chodili po vonku a ešte aj psy so sebou ťahali. Budeš unavená po prebdenej noci s dieťaťom a budeš musieť ísť so psom vonku tak isto na obed a večer. Jedine ak by ste mali dom, tak len v tom prípade by som uvažovala skôr o psovi, že len otvoris dvere a vyvenci sa sam.
po narodeni dieťaťa na psíka nebude až toľko času, no na druhej strane je super ak dieťa vyrastá pri nejakom zvieratko. Asi by som vzala psíka (aby si mala čas ho aj vychovať) a potom bábätko už k vychovanemu psovi (situácia u nás). Lebo buď bude už dieťa staršie - cca 5-6 rokov aby si mala čas na šteniatko. Lebo nejaké 1-2 ročne a stena, tak ďakujem pekne 😂
My sme mali najprv psi ja som mala psa uz ked sme sa zoznamili k mojej ked uz bola stara sme sa rozhodli zaobstart dalsie stena, mali sme dvoch …moja mi umrela ked mal maly 2roky a druhu mame stále pri dvoch malych detoch 4r a1r… ona ma 6 a vies co ti poviem keby sme ju nemali od narodenia, nemali ju radi a deti ju nemali este radsej tak ju dam prec lebo kym sme nemali deti nevadil ani ten bordel po tych psoch… teraz ma z toho ide porazit kazdy den treba riadit po psoch stopy srst a ine neduhy… takze ja uz by som dalsieho psa ku detom nechcela… a ked tato odide asi si aj vydychnem lebo o obrovsku starost menej budem zrazu mat… treba sa na to pozerat aj z tohto hladiska… ono je to vsetko krasne mile ako si funguju ze su partaci ale vela veci zacnes vnimat inak ked uz budu drobce a to ja som psickarka cely zivot
Mala by som dieta a psika, ked bude mat dietatko 5 a viac rokov. Mas na vyber, tak si nerob robotu naviac 😉.
My sme kúpili psíka, lebo sa nám 2 roky nedarilo bábätko. Narodila sa dcérka, psík už má 4 roky a poviem ti, že pes sa malej bojí. A to máme staforda. Stojí strašne veľa námahy dávať pozor, aby mala neubližovala psovi a aby naopak pes neprimerane nereagoval. Žijeme ale v dome, a keď krpatá chytí svoju chvíľku, že ide robiť zle a je to pre ňu strašne smiešne, tak psíka púšťam na dvor.
A potom je tu druhá záležitosť, ktorá má celkom vytáča, keď malej dám jesť, a je jedno ci je to jogurt, tyčinky, alebo riadny obed, tak psík jej kradne z ruky, z úst, z taniera.
My sme kúpili psíka, lebo sa nám 2 roky nedarilo bábätko. Narodila sa dcérka, psík už má 4 roky a poviem ti, že pes sa malej bojí. A to máme staforda. Stojí strašne veľa námahy dávať pozor, aby mala neubližovala psovi a aby naopak pes neprimerane nereagoval. Žijeme ale v dome, a keď krpatá chytí svoju chvíľku, že ide robiť zle a je to pre ňu strašne smiešne, tak psíka púšťam na dvor.
A potom je tu druhá záležitosť, ktorá má celkom vytáča, keď malej dám jesť, a je jedno ci je to jogurt, tyčinky, alebo riadny obed, tak psík jej kradne z ruky, z úst, z taniera.
@vevebono STAFORD čo hladá vo vnútri a prečo je vedľa dieťa keď má jesť?
@vevebono STAFORD čo hladá vo vnútri a prečo je vedľa dieťa keď má jesť?
@sisska96 lebo je to nas tulkáčik, nevidim problém, prečo by mal byť vonku? Ja som nekúpila psa, že tu si ta budem hýčkať a keď sa raz podarí dieťa tak ťa šmarím von.
Ako sa dá zabezpečiť, aby nebola pri malej keď je? Povedzme, že dám malej banán do ruky nech papá za pochodu, ako udržím psa od nej? Poviem nesmieš, ale stále chodí pri malej a čaká kedy jej co padne. A ze mala jej nastrčí ruku a ponúka ju.
Je to vec vkusu, autorke som písala len na margo toho, aby si zvážila možnosti, keďže aj takto vyzerá realita
@sevrin ona nemá dilemu buď - alebo… chcú oboje. len sa chce poradiť čo skôr…
@biba_18 tak ja som si myslel, že mať dieťa je vždy priorita, v danom kontexte by mi pes ani nenapadol, ba sprvu som si myslel, že zase ide o nejakú recesistickú tému, ale úsmev mi po prvých príspevkoch veľmi rýchlo zamrzol.
My sme kúpili psa až ked mali deti 17r a 11r. Teda 11rocne si želalo uz roky mat psa. Len ja som si to nevedela predstaviť. Mame ho 4 mesiace a začiatky boli zahul pre mňa, všetko co treba ho naučiť. 100x som to olutovala aj ked je to naša láska malá ,povedala som ,ze radšej ďalšie dieťa ako psa mat. Stále myslieť na psa ked niečo plánujeme, myslím ,ze som prišla o veľa slobody. Dieťa vezmes vsade ,ale psa ?
Hm, psíka môžeš mať aj zajtra, bábätko až keď sa zadarí 😉. Občas to s počatím bábätká nie je tak jednoduché a mnohé páry čakajú dlhšie.
my sme mali najprv psa, ale pre nás bolo samozrejmé, že budeme mať aj deti aj psa, pretože obidvaja sme vyrastali pri psoch

Tak bud psika skor, alebo psika ked bude mat dietatko 5-6 rokov...