icon

Bábätko alebo psík? Ako sa rozhodnúť správne?

27. máj 2025

S priatelom planujeme babatko, ale chceli by sme si zaobstarat aj psika.
Co by ste odporucili skor? 🐶👶
Rozpravali sme sa o tom, premyslame, co by sme zvladli lepsie ako prve – a co je lepsie aj pre dieta, aj pre psika.
Zase cakanie na babatko moze trvat aj dlhsie, nie?
Mate niektora skusenost s niecim podobnym? Ako ste sa rozhodli vy?

Strana
z2
naily
29. máj 2025

Začali sme psíkom. Vlastne to bolo tak, že ju nikto nechcel tak sme sa jej ujali. O rok sa nám narodil syn a sú parťáci riadny. Ale tie prvé 2 roky sú intenzívne so psíkom lebo je to ešte "dieťa".

heln
29. máj 2025

predstav si to prakticky, steniatko, musis sa mu venovat, treba nejaky zakladny vycvik, naucit hygiene, pravidlam, do toho si predstav babatko, uspavas ho a steniatko ti skace, ze sa chce hrat, alebo babo sa ti plazi po zemi a do toho este nenaucene steniatko vykonava potrebu..... takze za mna najskor psik, ktoreho vsetko naucis, to vies naplanovat a potom babatko.

misiacik24
29. máj 2025

My sme mali najskôr psa ( teraz už 5r ), narodil sa nám chlapček ( momentálne 1r). Ako vyššie písali na psíka už nie je toľko času, strašne žiarli na malého a začal sa nám pokakávať vnútri ( nikdy sme s tým problém nemali až po narodení dieťaťa). Takže tiež riešime, že psík pôjde na dom ku starkým aby bol spokojnejší. Takže určite najskôr dieťa a keď bude staršie až potom psíka.

mon29
29. máj 2025

Urcite najprv dieta, my sme mali opacne, da sa zvladnut, ale neodporucam.. ak chcete mat pohodu tak len psa😆😅

1katkas
29. máj 2025

Najskor nad svadbou ste neuvažovali?

silvicka247
29. máj 2025

To nemyslíš vážne túto otázku 😆 mám psa aj deti a teda psov som mala skôr ale určite sme sa nerozhodovali takto. Pes je jednoznačne oveľa menej náročnejší ako dieťa a mačka ešte menej. No a čo skôr? Asi dospieť? Teraz kúpiš psa a za dva roky urobíš dieťa a potom skončí pes na bazos, že sa mu nestíhaš venovať? To nie je iba tak ani dieťa a ani pes. Myslím, že celkovo je tá otázka v hlave položená od veci 🤣

memma
29. máj 2025

My sme mali najprv dieťa a o pol roka manžel priniesol psa. Potom sme mali ďalšieho a keď mala staršia 3,5 roka pribudla mladšia dcéra. Bývame v dome, psov máme vnútri ale odpadá venčenie. Keď nebol čas stačilo ich pustiť do zahrady

wasabka
29. máj 2025
@sevrin

Psík sa o vás nepostará na dôchodku ani naň nebude prispievať. A už vôbec vám nedá vnúčatá.

@sevrin nikto sa nepýta na dôchodok a starobu...a to že človek dieťa ma, neznamená to ze sa o neho bude aj to na staré kolena starať 🤦‍♀️

jeennyv
29. máj 2025

Ked chcete decko tak najprv..potom psik..dieta a pes sa nemusia pohodnut…psik moze ziarlit atd atd x situacii..potom koncia psici v utulkoch, inak znama ma psika a mala tazsi porod, manzel pracuje mimo, no nie vzdy to dava psika jej venci ochotna suseda cize treba mysliet na kde co…

fobula
29. máj 2025

Ak uvažujete seriózne o bábätku, tak je na 1.mieste.
Psa môžete mať potom hocikedy, keď sa na to potom budete cítiť. (O 5rokov, aj o pol roka, veď uvidíte)
My sme mali 3roky pred pôrodom utulkaca (border s vlciakom) na byte. Asi pol roka nám trvalo,kým sme sa s ním zladili. Ale to bol už dvojrocak,keď sme ho brali. Malého ľúbil od narodenia, strážil ho, neskôr malý po ňom liezol a učil sa vstávať. Teraz sú kamoši a je frajer, keď ho chodíme venčiť. 🙂
Po narodení sme ano nanho mali málo času. A to chodil von len 2x denne. Chodil pripnuty o kočík,občas ho aj strážil 👍 teraz keď ho beriem von aj s malým na ihrisko, je pripnuty o strom opodiaľ. Mnohým mamičkám nevadí,niektore deti si ho idú pohladkať (má dobrú povahu, nikdy neublížil,keď ho bombardujú deti,radšej sa stiahne,ale neublíži)
Ja by som teda možno ak tak skúsila utulkaca (kvôli tomu,že to už nie je stena),ale voľte vhodne. Niektorí si chvalia tie bojové plemená (sú super na deti,ale neviem si predstaviť ako reagujú na návštevu,keď ide o dieťa,toto nepoznám) a isto nie malé plemeno, keď som videla,ako sa moje 12kg dieťa učí stverat na ňom,no jack-russel by to nedal. A tiež ten neporiadok doma,keď malý liezol po zemi a všetko dával do huby, a pes nám plzol 🤦
Keby uvažujeme s mužom o dieťati skôr,asi by sme psa odložili, kým bude väčší. Dovtedy sa príležitostne môže hrat s cudzimi psikmi, alebo chodiť pomáhať venčiť niekomu. Nám by napríklad bodlo, keby niekto mal chuť ho vtedy vyvenčiť.
Sestra má na dome 3psov a 1 dieťa. Tak to nejak vyšlo. Mali 3 už pred pôrodom. Takže majú výbeh. 2 umreli, 2 pribudli. Ich syn (8r) si 1vybral v útulku,ale nepočúva ho pes (nevie si vybudovať rešpekt, tak poslúcha najmä mamu a s psom sa veľmi neto) Ale len tak si do domu nevojdeme,aj keď sme rodina a poznajú nás.
Brat mál 2 psov. Ale volili zle,aj keď sú na dome. Mali labradora a husky. Straaasne veľa pohybu. Pes trpel - husky, nakoniec behal po postriekanom poli,oslepol a do mesiaca uhynul. Labradorku zbuchal sused, nakoniec mala chvalabohu len 1 stena. Ja by som asi fenu nechcela.
Držím palce. Ale určite sa venujte výrobe bábätká ❤️

evelyno
29. máj 2025

Poviem iba podľa seba....keď som s chlapom začala chodiť mala som svoju fenu yorkshirskeho teriéra + veľakrát sme varovali dvoch yorkshirov od mojich rodičov. O pár rokov neskôr nám v priebehu jedného roka všetci odišli a na konci tej mojej sme sa začali obzerať po psovi, mysleli sme, že sa šteniatka dožije. Žiaľ okolnosti vyšli ako vyšli a ostali sme bez psa, ale už sme mali vybraných chovateľov od kt. sme vedeli, že chceme psa. Žiaľ najbližšie krytie nevyšlo lebo sa narodilo len jedno šteniatko aj to zomrelo a my sme vedeli, že chceme fenku, takže sme čakali ďalší rok. Minulý rok sa ozvali, že majú nakryte a ja som vtedy zistila, že som tehotná. Ja som vedela, že psa chcem a tak som si sadla s partnerom, rozobrali sme to a dohodli sa, že pes bude - vedela som, že toho psa na tej materskej budem potrebovať 🙂. Vedeli sme, že šteniatka sa narodia v polovici augusta a odber bude možný v polovici októbra. Vedela som, že chcem mať tip top vycviceneho psa, lenže v tom čase fungoval na cvičáku iný level a nováčikovia mali začínať až v marci. Tak som si povedala, že veď som to už raz absolvovala, tak začnem s cvičením ja a socializovat budeme od začiatku. V decembri mala fena 4 mesiace a dokonca sa nám podarilo s ňou absolvovať prvú výstavu v Prahe. V januári som už bola doma , takže sme chodili hlavne na prechádzky a doma sme cvičili. Vo februári som bola v pôrodnici a 10. marca som už bola nastupena na cvičáku 🙂 v apríli na veľkej výstave v Čechách a máji sme boli tiež. Teraz riešime zdravie v rámci veteriny, chystáme sa na výstavu, chodíme na cvičák, teraz cez víkend s nou pôjdem na celodenný seminár, cez víkend sme boli u chovateľov v Čechách, keď je chuť chodíme na túry do Karpát. Týmto tu nechcem poukazovat na to, ako to doma skvelo zvládame a ako to máme doma ružovučké - vôbec nie, fena je v puberte a nie každý deň je super, ale tým chcem povedať, že primárne JA som toho psa chcela a neprišiel ešte zatiaľ žiaden deň, kedy by sme si povedali, že toto bola chyba. ALE ja som mala to šťastie, že som nemala žiadne problémy počas tehotenstva, popravde na mne nebolo vidno ani to, že som tehotná. Porodila som cisárskym rezom v polovici februára a ani počas, ani po pôrode som nemala žiadne problémy. Šestonedelie bola taká menšia divočina kým sme našli nejaký režim, ale so psom chodím cvičiť keď sa vráti partner z roboty a keď je energia, tak so psom chodím na dlhé prechádzky ráno o 5.00 - 5.30, ALE zas mám to šťastie, že moje dieťa ide spať o 20.00 a vstane ráno medzi 7.00 - 8.00, určite by to inak vyzeralo, keby sme boli v noci hore. + Mám partnera, ktorý mi dáva priestor k tomu, aby som sa mohla venovať psovi a občas pomôže cez víkend jeho mama, pokým som na cvičáku. Keď máme chuť ísť niekam, tak naložíme psa aj dcéru a ideme všetci, takže výsledok toho celého je, že nebyť toho, že má partner podporuje v mojich aktivitách + že je dcéra taká, aká je, tak by som nemala šancu fungovať takto...držím palce k správnemu rozhodnutiu 🙂

red_cat
29. máj 2025

U nas poradie pes, dieta, pes, pes, dieta😂 ale uz sme hadam kompletni

wanessmark
29. máj 2025

Ja by som zobrala psika a skoncila aj zaroven pri nom, ups 😀

foxyfox
30. máj 2025

Ja som chcela psíka, potom sa nám narodilo dieťa a prešlo ma to, psíky mám stále rada, ale uvedomujem si že nemám toľko času a hlavne energie. Plus ma odrádza že keď pôjdeme niekam na dovolenku tak budeme musieť niekoho otravovať alebo platiť starostlivost o neho. nedavno som už pokukovala po psikoch zas, lebo syn je väčší, ale už čakáme druhé, takže psíka zas odkladám 🙂 nechcem aby som ho odsúvala na druhú koľaj kvôli deťom. Máme kocúrika, ktorý je tak trochu ako pes, akurát že menej náročný na starostlivosť 😁

sfet
30. máj 2025

Určite skor dieta. Dovod? Psik pride a dietatko bude od začiatku člen jeho svorky a lahsie si vsetci zvyknete. Netvrdím, že opačne to nepojde, isto pojde, ale pokial je možnost rozhodnut sa, dieta ako prvé. A inak je to dobrý nápad, male sa trochu naučí zodpovednosti, laske ku zvieratam a pes je výborný parťák pre každého.

alyson29
30. máj 2025

My sme mali najprv psíka a až tak dieťa, dôležité je ho mať výchovaného a nebudeš mať s ním žiadne problémy pri bábätku..

mameha7
31. máj 2025
@wasabka

@sevrin nikto sa nepýta na dôchodok a starobu...a to že človek dieťa ma, neznamená to ze sa o neho bude aj to na staré kolena starať 🤦‍♀️

@wasabka 😂😂Tiež pobavilo. Dieťa sa na svet nepýtalo a nie je vôbec jeho povinnosť sa o mňa starať v starobe a ani plodiť vnúčatá. To ale mnohí ešte nechápu.

taja567
31. máj 2025
@ika02

Ahoj, len aby to nedopadlo tak, že budete mať psíka a keď sa narodí bábätko, na psíka neostane čas, energia.. a bude musieť ísť preč z domu. Potom sú plné útulky a nešťastné psíky.

@ika02 presne tak, bohužiaľ to zažívam aktuálne v rodine, moja Neter si kúpila s teraz už bývalým priateľom psa - väčšie plemeno, následne prišlo dieťa, rozchod.... psíka si nechala, ale nemala vlastne bývanie, tak psík pendloval kade tade.... no, boli ma z toho srdce, pretože neviem ako to celé dopadne, ale som proti "psím náhrádam" za dieťa... je to sebecké a veľmi nezodpovedné!!!

mtnns
1. jún 2025
@sevrin

Psík sa o vás nepostará na dôchodku ani naň nebude prispievať. A už vôbec vám nedá vnúčatá.

@sevrin 🙄 kde je zaručené, že dieťa sa postará na dôchodku o rodiča?? A vnúčatá??? Dnešna mládež už deti nechce..

inaemre
1. jún 2025

Najprv dieta, potom pes.
My to tak mame a je to Super.

Kamoska mala naopak a psik museli ist z domu lebo neznasal deti 😪

Strana
z2