icon

Ideálne zviera pre deti: Morča alebo činčila?

26. jan 2025

Viete poradiť nejaké menšie zviera pre deti na maznanie. Čo nie je príliš náročné a dá sa s ním vyhrať. Rozmýšľali sme nad morčaťom alebo činčilou. Máte niekto doma, aké sú skúsenosti ?

Strana
z2
koniarova
26. jan 2025

Za mňa mačka.

kavasmliekom
26. jan 2025

Tak v prvom rade, živé zviera nie je plyšák, nebude sa maznať len preto, že dieťa chce.
Za ďalšie, zase to nie je plyšák, že omrzí a posunieš ďalej, alebo odlozis na poličku.
Tiež si treba byť vedomí, že to potrebuje starostlivosť každý deň, či je to mačka, vtáčik, morča...nie všade sa dá vziať so sebou, v čase dovoleniek.
A za ďalšie, zostane to na teba. Tak vyberaj podľa seba, a čím sa ty stotožniš, dieťa to bude baviť možno mesiac.
Ja okrem mačky a psa nepovažujem žiadne zviera za Maznáčika. Aj v tomto prípade záleží na povahe.

0silvia0
26. jan 2025

Nenarocne na cas ci starostlivost? Existuju aj nekontaktne zvierata, co potom?

mimuska328
26. jan 2025

Tu sa také veci neoplatí pisár lebo radu nedostaneš. Za mňa by som zvolila pre dieťa akvárium s rybickami alebo bojovnicu. Je to nenáročné na čas aj venovanie a dieťa by sa malo naučiť starostlivosť o to zvieratko nie len si pomojkam a keď ma prestane baviť vyhodím na ulicu

primadona
26. jan 2025

my máme napríklad morča a dvoch potkanov no a starám sa o nich ja

lilianka28
26. jan 2025

No cincila určite nie. Je to zvieratko aktívne v noci.

aalt
26. jan 2025

@mimuska328 s akvariom je za mna porovnatelna starost ako s mackou. Ak teda neratas ako akvarium 3 litrovu gulu s jednou rybkou, kde raz tyzdenne kompletne vylejes a nalejes "cistu" vodu kym sa ta rybka do max zopar mesiacov nepominie ... a kupis dalsiu.
S akvariom je tym menej prace, cim je vacsie. A na druhej strane to chce cas aj niekolko mesiacov, kym sa nastartuje. Ano, potom to je starost "par" hodin tyzdenne. Vacsina rybiek je vhodna do akvaria 100l a vacsich.

margitaf
26. jan 2025

V prvom rade si treba zodpovedat otazku o ake zviera som ochotná sa starať ako rodič ale inak také potkany sú super akurát je lepšie ich mať viac ,sú spoločenské ,tak.isto aj morčatá a cincily ,treba na to.mysliet ,škrečok je zas samotár

gejb
26. jan 2025

Na cincilu uplne zabudni. Ano, viem, su rozkosne ale náročné na chov a nie je to maznak. Vôbec nie pre deti a žije v noci. Cez deň spia a v noci robia ramus.

lenuska9999
26. jan 2025

Ja by som hlodavce doma nechcela. Skôr mačku. Ale to je môj osobný názor 🤷🏽‍♀️

simsalabim
26. jan 2025

Macka - samostatna, kontaktna, nenarocna.

klementinka58
26. jan 2025

mame morca

veselo_neveselo
26. jan 2025

Nic, pre deti na maznanie sa kupuje plysova hracka, nie zviera.

biba_18
26. jan 2025

my sme mali králika a aj sa maznali, aj sa hrali (králiky sú sociálne tvory, radi sú s ľuďmi)… ale starala som sa ja - nie že sa syn nestaral, ale čistiť wecko nedokázal dostatočne, ale dával jej seno aj granulky občas. ale hrával sa s ňou, trénoval, mal ju v izbe…

mamalen
26. jan 2025

Idealne ziadne… ver mi, viem o com hovorim. Zostane to krmu tebe 🤷‍♀️
A teda rady typu… macka … omg… macka = milion chlpov!

mamickalisticka
26. jan 2025

Morča. Máme doma. Mali by byť ale dvaja. Mali sme jedného, dokupili sme druhého, ale tej starostlivosti je viac potom. V lete sme ich brali na zahradu sa popásť, teraz chodia vnutri, deri ich vozia na autách vo vlečke. Chcú sa mojkať. Za mna top zviera

lusilla
26. jan 2025

Potkany, nenarocne relativne, treba im cistit ale deti to davali v pohode, hrave, sikovne, mojkacie, ziju dva roky cize nic dlhoveke ako macka ci pes co je na 10 a viac rokov. Bala som sa toho, ale milo nas vsetkych prekvapili.

aalt
26. jan 2025

My sme domace zvieratko vybrali tak, ze k nam na prechadzke prisla vychudnuta, vyhladovana macicka.

kristina0611
26. jan 2025

Môj názor? Macka. Cistotna, samostatná, nesmrdí a po polroku a kastracii je jednoduché ju privyknúť na režim, nevyžaduje toľko, čo pes. Ja osobne mám 2 mačky, ale majú aj automatické krmidlo a fontanu na vodu, moja jediná reálne starosť je vyčistiť im záchod každý deň. Venujem sa im často, ale ak nie, aj som aj bola v práci 12h denne - im to bolo jedno, zabavili sa aj bezomna. Pracujem v chovateľských potrebách a úprimne, nič iné by som dieťaťu nezadovážila.
Ryby - potrebujú velke akvárium, nie guľu bez všetkého a potom sa ľudia čudujú že im za mesiac ‘vykapú’. Čistenie každý týždeň, odkaľovanie, pozorovanie chorôb, liečenie, - dosť narocne pre začiatočníka, ti ktorí sa vyznajú čistiť ani nemusia, ale je to umenie vychytať správnu rovnováhu - pH, kH, druhý rýb, rastlín, filtrácia, správne zvolene akvárium atd…
Hlodavce - okrem potkanov a zajacov a morciat nie veľmi kontaktné, väčšinou hryzu - pieskomily, škrečky, osmáky, činčily - taktiež tam je nutne veľmi často meniť podstielku - napr také potkany sú strašne cistotne a neznesu špinavú podstielku.
Pes - veľmi dlhodobá záležitosť, pravidelne venčenie, výcvik, nutná kopa trpezlivosti - nemyslím že úplne vhodne pre dieťa ak nepreberiete zodpovednosť zan vy.
Plazy - minimálne kontaktné, ja mám agamu, beriem ju na ruky, ale že by to bol nejaký maznak to asi nie, vkuse treba kupovať živú potravu, narocne na chov čo sa týka štúdia predtým a správneho vybavenia teraria.
Vtáky - pre mňa absolútne nie - s prepáčením všade to serie, vypluva potravu, škrieka, časté problémy s parazitmi z chovu - klieštik vtáčí.

Na vašom mieste by som zašla do útulku, a dala domov zvieratku ktoré nikto nechce. Trebárs takú staršiu mačku, mojkošku, čo bude rada že je v teple domova a odmení sa vám.

Toto je len môj názor, absolútne nesúdim keď chová hocikto hocičo, ale mne osobne by to vyhovovalo takto.

margotka17
26. jan 2025

Najskôr zistí, či majú deti alergiu na perie či srsť. Hneď vyradis papagája a iné pernate zvieratká. Ak sú alergický na srsť, žiaden psík či mačka a zrejme ani morča.... Deti sa veľmi ešte nevedia postarať o zvieratko, cize skôr to bude na rodičoch.

adiqe88
27. jan 2025

Jednoznačne mačka

iwesska
27. jan 2025

Morca nie,musia byt minimalne 2,nema rado samotu. Moja by chcela zajaca,ale viem,ze na to este nedozrela.

dasenka26
27. jan 2025

Zajac, zakrsly, my máme väčšieho ale je vonku v zajacniku. Ak sú veľké mrazy v pivnici. Ak bude v klietke treba ho pustiť každý deň po izbe sa prebehnúť, potrebuje pohyb. Náš sa naučil aj po dvore behať a vždy sa vráti k zajacniku. V izbe keď behá nikdy sa nevyspini. Čistia ho deti.

lubina
27. jan 2025

Mali sme mini zajacika, bolo to zlaticko ale samozrejme, ako kazde zvieratko, aj zajko vyzaduje starostlivost.

ayato
27. jan 2025

Zakralý králik ideálne z chovnej stanice, sú to vďačné zvieratká. Morčatá sú tiež príjemní spoločníci, ale chovať ich musíš v páre. My máme škrečka . Nenáročné zviera nie je žiadne. Každé potrebuje nejakú starostlivosť a nie je to len o mojkaní a výmene vody v miske. Pred tým ako si zvieratko zaobstaráte by ste si mali naštudovať čo všetko pre život potrebuje, aby sa nestalo, že bude žiť v klietke 60x40cm... Ak sa pre nejaké zvieratko rozhodneš, môžeš mi napísať, rada ti poradím ohľadne starostlivosti ( hlavne ak pôjde o hlodavca.

stanulienkat
27. jan 2025

Zviera nie je hracka. Mozte chodit vencit do utulku. Co pocas dovolenky, choroby??

betulinka1
27. jan 2025

Suchozemska korytnačka. Aj moj maly chcel zvieratko. Ze morca (musia byt dve), skrecok nocne zviera. Tak nakoniec korytnačka. Prvotná investícia bola vacsia, svetla, byvanie zariadiť. . Ale netreba nic extra co sa tyka starostlivosti. 2x do tyzdna vyzbierame hovienka, papa hlavne pupavove listy a ine zelene listy, sepiovu kosť ma vzdy. A hlavne nesmrdí a je ticho 😉. Nechame ju sem tam vybehat. Ked bude mat 3 roky, spravime jej výbeh vonku. Kopec veci nam poradil aj majitel, aj aku podstielku aj ake jedlo. Registrovali sme sa podla pokynov chovatela, kedze korytnačka je cipovana.

miskasiska
27. jan 2025

Aj za mňa suchozemska korytnacka.

kavasmliekom
27. jan 2025

@mamickalisticka a neserie to všade?

purple_wolf
27. jan 2025

ja by som sla do macky byt vami ... macka je samostatna ale morca alebo cincila potrebuju neustalu starostlivost

Strana
z2