Koľkokrát venčiť šteniatko po prinesení domov?
Ahojte. Koľko krát ste chodili venčiť psíka odkedy ste ho priniesli domov? Ako často? Na aké dlhé prechádzky? Ako to postupne navyšovat’? Ďakujem za každú radu.
@dada2703 zobrali sme si stena od známej, inak by bolo s ním zle. 🙂 Pýtam sa ľudí tu, pokiaľ nemáš odpoveď tak je tvoj komentár zbytočný.
Ak je to malé šteňa vyslovene, že 2-3 mesačne, vonku bolo nonstop asi každu hodinu, pretože cikalo vsade, od tých 4 mesiacov pochopil psík, že načo sa chodí vonku, a teraz asi 4 xdenne chodí vonku
A je také ťažké si to nájsť na nete, ? Chovám psov takze odpoveď mam ale už mi príde niekedy až smiešne co sa tu ľudia pýtajú. O chvíľu sa budú pýtať ci pes šteka alebo nie 🫣🫣
ahoj ja som mala šťena a chodila som ho venčiť každé dve hodiny aj v noci /vtedy možno každé 3 ale chodila a to som bývala na 6 posch. cca mesiac to trvalo a postupne sme predlžovali dobu aby vydržal. Ale nikdy sme nemali ani jednu mláčku, keď som dodržiavala ten režim, ktorý mi odporučili chovatelia. A psík potom vedel krásne vydržať postupne 3, 4 5 hodín bez venčenia a nakoniec aj 8-9 hodín keď som po škole po roku čo som ho mala začala chodiť do práce. Veľa zdaru a trpezlivosti.
Šteňa preklep v prvom texte, inak ku prechádzkam z rána krátke cca 10-15min. cez deň dlhšiu 20-30 min. a v poobede a ku večeru sme mali tiež tak tých 10-15min. krátke také na vycikanie a kakanie. Navyšovala by som postupne v rozmedzí 2-3 týžden zaleží od veku šteniatka, koľko má?
Keď bolo šteniatko ktoré doma spravilo nehodu tak ozaj ak každú hodinu, plus keď sa vycikala doma tak okamžite šla von hneď aby pochopila aj keby to bolo po 20 minútach. Našťastie bola veľmi šikovná po týždni pochopila že doma sa necika. Tak sme vencili tak 3-4 krát denne, samozrejme podľa možnosti, ráno pred robotou rýchlejšie, po robote možno 30 minút, medzitim podľa nálady a pred spaním. Teraz už je skoro staršia madam, má 8 rokov , a vyvencime ju ráno keď odchádzame a zvyšok sa sama pýta škrabkanim na dvere takže to už kľudne prispôsobíme tomu.
naša mala 2 mesiace keď som ju zadovážila, do týždňa intenzívnych vychádzok šlapala ako naprogramovaná že sa treba pýtať.
Áno, stalo sa aj potom párkrát ojedinele (ako aj s dieťaťom, keď sa dajú preč plienky) ale vo všeobecnosti ten proces určite netrvá do 4. mesiacov.
Ten týždeň bol intenzívny, každé dve hodiny som s ňou bola vonku na cikanie, čo sa "čísla dva" týka, v tom sme mali šťastie a to sa doma nestalo absolútne ani raz. Rovno prvýkrát sa jej podarilo vonku, hneď dostala pamls a pochopila okamžite.
@dada2703 ja hovorím z osobnej skúsenosti mám staforda a áno do 4 mesiacov cikalo nonstop asi každú polhodinu doma takže som si to nevymyslela len som upratovala a púšťala psa von!!! Som komplet mesiac ja kvôli tomu nespala čo som len cikanicky utierala, potom sa to utlo a bol pokoj
Kazde 2 hodiny? + Vzdy po jedle...
Kazde 2 hodiny
kazde cca 3hodiny a potom od takych 4mesiacov sa cas postupne predlzoval a ostali sme na 2-3x v dospelosti. A dlzka najprv len takych 5-10min aj tak 2-3mesacne stena prespi vacsinu dna 🤣 a od tych 4 tiez sme zacali predlzovat a teraz aj pol dna alebo cely den niekedy ked ideme na vylet sme vonku. Inak spravidla minimalne 2hod. Ale zalezi ake plemeno, ci nejaka mala civava alebo pracovny, polovnicky pes ktory ma energie na rozdavanie neda sa to vseobecne povedat kolko a ako dlho. Kazdy pes aj stena je ine neexistuje natp tabulka. Poznam ludi, ktori na prve mesiace na balkone urobili kus umelej travy na ktoru par krat do dna hlavne v noci a skoro rano chodilo stena na potrebu ale to je aj financne narocnejsie 2x do tyzdna menit aby to nesmrdelo...
Každé dve hodiny a aj v noci. Potom sa postupne čas predlžoval. Je to perfektná metóda ako naučiť šteniatko, že potreba sa má vykonávať len vonku. Bolo to náročné hlavne v noci, ale stálo to za to.
Každé 2 hod. aj s budíkom v noci, od pol roka uťalo a stačí mu okolo 23:00, potom ráno o 6:00 😁 a cez deň teraz chodíme už len okolo obeda, keďže pracujemz domu, občas sa ideme ešte podvečer prejsť po práci
zo začiatku sme na nejaké dlhé prechádzky nechodili. skôr len tak na pár minút, kým spraví potrebu a šup domov, aby sa naučil, že kvôli tomuto sme vonku. keď sa pýtaš, ako často, tak veľmi často 😀 ale to len tak prvé dva týždne, postupne sme tie intervaly predlžovali.
Dievčatá, pripnem sa sem, ako čerstvá majiteľka šteniatka, s otázkou: Ako docieliť, že keď zoberiem šteňa von, že ono vykoná potrebu? Lebo mojej toto nejako nedochádza. Sme vonku, zaujíma ju milión iných vecí, ani jej nenapadne urobiť to, kvôli čomu tam sme. No a prídeme dnu a vyciká sa na podložku. (Na tie podložky bola zvyknutá u chovateľa.)
Kazde dve hodiny, vyjst von, tam kde ma cikat/kakat a ked spravi co ma, pochvalit a domov = to je na zvyknutie si, aby robil potrebu tam kde treba. Bude sa to predlzivat, mozno v noci sa ani nezobudi na cikanie... Vonku sa mozete pohrat trochu, ziadne vychazdky este takemu malemu dlhe netreba... ostatne zalezi od plemena. Napr s urcitymi plemenami, ziadna zataz, dlhe vylety atd do roku, rok a pol sa nerobia = kvoli klbom. Treba si naozaj vygooglit konkretne plemeno ktore mas (ak je to krizenec, tak kldune jedno z tie z ktorych je... asi ... 🙂). V podstate my sme zacali realne na ulicu chodit, po ockovaniach vsetkych aj to len prejst sa za roh nech si to tu onucha, inak bol na dvore. Inak moj bol nauceny velmi rychlo tak do 2t vedel ist von, este sem tam nehoda, ale to bolo skor nahodou = nebola som doma atd)
@h2 ja nie som teda ziadny trener :DD ale podlozku by som doma ani nezavadzala a za potrabu vnutri som psa vyhresila a zobrala som ho vtedy von, dala do travy a "tam ma orbit" potrebu :DDD Lebo kym ma podlozku = bude podla mna chodit tam, ked je to cikacie miesto.
@h2 tam je práve ten problém sama si si odpovedala. Najhoršie je mať doma podlozky. Hneď vyhodiť. Šteniatko tým takto učíš, že vykonávať potrebu doma je v poriadku. Vyhodiť a chodiť von. Bude to trvať dlhšie kým pochopí ale pochopí. Vonku ak sa zadari tak chváliť a chváliť a doma keď to urobí tak predstieraj nezáujem utri to ttak aby to nevidelo lebo ono keď ta vidí, že hneď k tomu ideš tak si myslí, že to je pre teba zaujímavé. Troska psychológie 😀 čiže doma neriešit a utret nech ta nevidi a vonku chváliť a chváliť.
@simca06022011
@dada2703 Vďaka, vyskúšame. Ja som nikdy psa nemala (a úprimne, ani som nechcela), doniesol ju muž pred týždňom a už mal pre ňu tie podložky kúpené. On už mal viacero psov, tak som sa spoľahla, že on sa vyzná. Ale nikdy nemal šteniatko takto na zimu, vždy mohlo byť už hneď väčšinu času vonku, alebo mal psov, ktorí už boli väčší a vedeli, čo a ako.
@h2 podložky sú strašne kontraproduktívne.
Na jednej strane chce majiteľ naučiť psa na vonok a na druhej mu dá podložku, aby šiel tam, veď to je v poriadku. Je to rozhodne pohodlnejšie ohľadom nehôd, ktoré určite budú... že proste chytiš podložku a vyhodíš. Ale 100x lepšie je naozaj poctivo investovať energiu do učenia na vonok. Psom to dojde veľmi rýchlo a potom sa môžeš na nich absolútne spoľahnúť, či doma alebo na návšteve... Dokonca ani vonku sa moja nevy.... hocikde, zájde si obďaleč, aby nešpinila popod nohy. Naozaj pochopila a zvnútornila si prečo sa chodí von. Ja mám spomedzi psíčkarov skúsenosť, že podložkové psy nemajú problém to nechať na chodníku, pred obchodom, na prechode, doslova hocikde.. však hej, upraceš...ale dovtedy tam stojíš jak pako uprostred chodníka a čakáš kým sa ti pes pred očami všetkých čo ťa musia obchádzať vys....
Niekomu to nevadí, to je pravda. Mne by to vadilo.
Ja som mala v 3 mesiacoch psa už krásne náučného pýtať sa na potrebu. Von som s ním chodila po hraní, po jedle, a po spánku. Keď nespal tak každých 15-20 minút, postupne som interval predlžovala. Zo začiatku v noci 2x, potom nepamätám si už po akom čase len 1x za noc. Od 6tich mesiacov už vydržal celú noc.
Keď sme si šteňa priniesli tak sme fungovali na takom ako keby "cykle". Von, domov spať, von, domov spať a dokolečka. Von sme chodili aj len okolo baráku na chvíľu, ale aj na dlhšie - nie veľké výlety - ale v rámci socializácie všade kde sa len dalo, príroda, sídlisko, centrum mesta, nákupné stredisko, vlaková stanica, skrátka všetko. Samozrejme v tom celom zakomponovaná aj hra a tréning formou hry, len skrátka stále sme dodržiavali to, že vyvenčenie/aktivita a spať... Myslím, že prvý týždeň som chodila aj v noci na kratučké vyvenčenie a naspäť spať. Po tom týždni už chápala, kde sa robí a nerobí potreba.
Časovo, počtom, ako navyšovať aktivitu príp. skracovať intervaly medzi venčením je podľa veľmi individuálne. Jednak aj kvôli režimu a možnostiam človeka, ale aj povaha psa, plemeno, a proste všetko. Tak skôr aj si sledovať psa, naučiť sa ho vnímať a postupne si vytvárať hlavne taký režim aký bude vyhovovať tebe.
@simca06022011 Do plného zaočkovania skoro nikam a potom len za roh? 🤔 Však cca 2-3 mesiac veku je najintenzívnejšia fáza socializácie, a je viac než žiadúce ju využiť, nezanedbať... Jasné, ísť na to rozumne - napr. nepúšťať šteňa len tak k random psom, ale jedine k tým, o ktorých viem, že sú zdraví, zaočkovaní, odčervení a povahovo vyrovnaní. Ale práve v tom období sa má šteňa veľa socializovať (ľudia, psy, prostredia, povrchy, zvuky, atď atď), nie izolovať 🤔 Hmm
@wolf_ Vet aj chovatelka nam dali instrukcie a drzala som sa toho. Ja som na dedine, takmer pod lesom, tu najskor najdem random tulaveho psa, alebo hocijaku divu zver... ludi tu ma dost aj pachov aj zverov... nie som zavreta v panelaku v obyvacke so psom a urcite nie je izolovany.. a teda neviem, sice je to individualne, ale moj 2mesancy, ked sa 5minut prebehol po dvore zaspal hned a hocikde... vychadzku ten prvy mesiac aj tak vaic ako za roh nedal to by sa nam v strede cesty akurat tak ulozil a niesol by sa domov:D Potom uz ako 5-6+mesacny si svoje kilometre po lese nabehal (aj ten je za rohom) ale ziadne extremne samozrejme... napr. ked sa pretazil okolo roka, tak mali sme o zabavu s klbami postarane raz dva.. cize opatrne urcite na to treba ist v tom nizkom veku.
A okrem toho na dedine nevies, ktori pes je povahovo vyrovnany a neviem aky, ani tu zvacsa nestretnes male civavky, buldockov, ale velkych psov (ak neratam turistov, a tam ty psov nemas sancu poznat)... neskor podrastol a vsetko dobehol so susedskou svorkou a aj tak ma traumu, cize ta socializacia vobec nie je vsetko.. stacilo ze ho dohryzol pes, ktory vraj bol vyrovnany a vycviceny a vychovany a uplne bezpecny.
@wolf_ a okrem toho, do dnes ziadne davy psov moj nestretava a nevidim na tom nic zvlastne, podla tychto pristupov by som ho do jasiel mala nosti ako 2mesacneho ku psom, nech sa socializuje. Ale my sme si kupovali psa na dvor, do lesa, do domu.. a nie do mesta.
@simca06022011 ale socializácia predsa absolútne nie je len o druhých psoch... nech si každý samozrejme robí so svojim psom ako uzná za vhodné, ale fakt je ten, že intenzívna fáza socializácie prebieha zhruba do toho 3 mes. - a aj s tou info nech si každý robí ako uzná za vhodné 🙂 Len mi prišlo fajn pridať tu aj túto informáciu, autorka ak chce, nech si bližšie o tom naštuduje...

Zadáš túto otázku do Google a máš tam tisíc článkov... a verím, ze chovateľ ti všetko do podrobna vysvetli .