Poradíte plemeno pokojného psa na dvor?
Poradíte kľudne plemeno psa na dvor?
Celoročné len vonku.
Hľadám kľudne povahu psíka🙂
Autorka to že si myslíš, že ten pes bol šťastný neznamená že aj bol. Chceš ho len vypustiť na dvor aby sa deti pohrali alebo sa reálne plánuješ starať? To znamená tréning, vychádzky atď. Pes je zviera spoločenské
@petracandle naco by mal byt retriever dnu? Je to pes s podsadkou a na to aby mal kontakt s clovekom, nemusi byt vnutri....nas pes je tiez vonkajsi, muz s nim chodi na prechadzky, sem tam ho pustime dnu ale max.na svoje miesto ,pretoze vonkajsi pes ma svoj pach, nie js cisty ako bytovy pudlik a pod. A to nehovorim o chlpoch... celorocne moze byt vonku a je spokojny. Pes potrebuje ,aby sa mu clovek venoval primerane a nie aby bol vnutri. Vonku ma ovela viac volnosti a pohybu.
Co neuznavam su voliery. To by som zakazala.
Posielam link na to nase plemeno. Fakt odporucam.
Primerana aj velkost za mna...ja napr.tie obrovske plemena neuznavam, uz len tie exkrementy😃 a celkovo to su psy na hory a polia na salas, nie di bezneho domu.
https://www.spokojnypes.sk/welssky-springerspan...
A inak, su vyborne a lahko cvicitelne , poslusne, mudre tieto psy.
@saskia_98 neviem preco by mal knucat .knuci iba ked ho naucis dnu a potom sa pyta.
K tomu špringrovi este...su dva, anglicky je ostrejsi a tmavsi.
Welsh je tu aj opisany.
@katrin21 lebo to je retriever. Kontaktne plemeno čo potrebuje človeka na to aby bol spokojny a šťastny. Okrem retrievera mam aj stredoaziata a ten ťa tak akurat odignoruje aj s celym pristupom dnu. Ma to na haku. O tom su povahy psov.. ale predpokladam že to veľmi dobre vieš. 🙂
Newfounland, Bernsky, Bernardín, Moskovsky pes, SAO, Kaukazak, Tibeťan,ČauČau,...akurat pri tych obranarskych povahach niektorych plemien si nie som ista,ci budu "kludne" a neuštekane 😄 ..a nenapadne mi teraz za toho svateho jedno plemeno...sused ho mal...no za mna....NO,jednoznacne... 😁
Ja milujem psy, mala som psa v byte a milovala som mat psa v byte. Aj v dome by som mala psa v dome - ale skutocne tolko ludi vidi problem v tom, ze pes je cely den na dvore? Ved ak tam ma svoju budu, vhodne upravenu a zateplenu, neni priviazany na retazi, ma kontakt s rodinou z domu ved je na rodinnom dvore, je onho postarane, ma pravidelnu stravu… nic zle na tom nie je ved toje zviera, zo svojej podstaty stvorene na samostatny zivot vonku, bez ludi 🤷♀️
Plyšový
@vanilkovazmrzka Tiež nechápem zmýšľanie dnešných ľudí.Pomaly dajú von deti a mužov,len aby bolo o zvieratá dobre postarane-respektive,rodiny ani nechcú.
U nás mal nás psík všetko čo potreboval a viem,že aj ďalší a ďalší co pridu-sa budú mať presne takto-hlavne slobodne.Ja ľutujem psov,ktorí sú zavretý v bytoch a vonku idú len vtedy,keď príde pánko z prace atď.Neviem co je horšie,respektíve veľmi dobre viem🙈
Autorka pes z byte má viac pozornosti a vychádzok ako ten na dvore. Takže o tom komu je lepšie by som sa tak sebaisto nevyjadrovala
@natall113 Prepáč,ale kde píšem,že mam male deti?
Kde píšem,že som psa nikdy nemala a neviem co to všetko obnáša?Pýtam si snáď rady- Ako sa vychováva pes?
Ach jaaaj.Chore.ale s jedným s tebou súhlasím,môj pes mi nikdy "nepovedal",že je s nami šťastný.Nevenovali sme mu toľko pozornosti a žiaľ následkom toho sme ho nikdy nenaučili rozpravat🤧Takú chybu už v budúcnosti nespravím.Hned,ako si zaobstarame psíka dáme vypoved v práci.Psika zapiseme do školy,aby sa všetko naučil ako ma a budeme sa veeeela rozprávať a určite sa aj my dozvieme co všetko majú radi a co vôbec.Uz teraz sa na to teším😊😊😊😊😊😚😊😊😊😊
@vanilkovazmrzka "zo svojej podstaty stvorené na samostatný život vonku bez ľudí" je veľmi otázne - či už sa bavíme o spoločenských plemenách alebo napr. hoc aj o určitých pracovných, ktoré boli vyšlachtené primárne na spoluprácu s človekom.. alebo tak všeobecne - kedže pes by prirodzene vytvoril svorku, spoločenstvo a nie je prirodzene osamelé zviera... ALE napriek tomu si myslím, že nie je problém dvor ako taký, ale je problém ak si ľudia myslia, že dvor stačí... Spomínaš búdu, stravu, kontakt s človekom, nie reťaz.. To áno, to má (dúfam) skoro každý dvorový pes. Ale ako je to napr. s dennými vychádzkami mimo dvor? S mentálnou stimuláciou? S nejakými aktivitami?
Kludna povaha psika je podla mna az od tych 3-4 rokov. Ale za mna asi Labrador, ked vidim u kamosky. Do dvoch rokov armagedon, vsetko mali rozhryzene ale teraz je uz kľudný. My mame NO a to je stale take živé aj ked ma 3 roky. Co si velmi chvalia na cvicaku tak boxerov. A naozaj oni su asi najviac pohodaci, ked ich vidim aj s inymi psami v kontakte. Najmenej sa tam bijú a provokujú. Ale mala som aj Dobru skusenost s adopciou, v oboch pripadoch islo o krizenca NO a obe boli skvele. Mali 4 roky, ked sme ich brali. Neboli spolu boli po sebe. Nic neničili, milovali deti a aj nas. Samozrejme chvilu trvalo, kym sme si získali dôveru ale potom to boli oddane psiky. My mame psikov velkych iba vonku na dvore a zahrade. Nemaju vstup dnu. Podla niektorych by sme teda nemali mat psa vobec 🤔🤔. Nie nechodime kazdy den na dvojhodinové prechadzky a ani kazdy den sa im nevenujem hodinu tréningom. Strážia dvor, to je ich ucel. Su na volno, voliéru využívame minimalne. Milujú aj ked si k nim len sadnem na trávu a skrabkam ich, tym, ze stale je niekto z nas vonku, tak vzdy sa nam motajú za zadkom. Skus popozerať labradora, boxera, ale aj bulovite druhy su celkom kludne, len tam treba trosku inu vychovu. Alebo potom ten utulok, len tam posledne roky tiez trosku preháňajú, ze velky pes s prístupom dnu (3 roky dozadu sme chceli nejake velke plemeno od nich zobrat a nedalo sa, lebo my sme odmietli pristup dnu).
@betulinka1 Ďakujem za normálnu odpoved-radu.
Aj teraz co sme mali psika-darovala nám ho kamaratka pred 15-timi rokmi,ako malinke šteniatko.Prezil s nami 15 rokov-vonku,kde mal všetko.Bol to nás miláčik.Skusim pozrieť Labradora,možno tak rocneho,alebo dám na ten útulok a tam si vyberieme,alebo si vyberie nejaky psík nas.
@natall113 a hlvne potom toho osa vnutri zavrú do klietky , a rady kup klietku ved tak prespi nebude knucat su akoze ok?Fakt smiesne.Najhorsie pre mna je pes zatvorený v byte,obťažujú susedov, ktory musi okrem toho byt este v klietke.Nerad ludim co chcu mat osa vyslovene na zahrade aby ho nastahovali dnu.Nie kazdy je ochotny so zvieraťom zdieľať jeho rektalne bakterie v domacnosti.Okrem toho pes doteraz prezil v záhradách ,teraz vyňatie ci vlastne co tu sa snažíš opisat?
@natall113 Akoze aky zivot prežil na zahrade? Normalny ako vo svorke. Len s ludmi. Ja si pamäm starych rodicov, cele dni na zahrade a pes okolo nich. Ked sa babka posunula o 5 metrov aj pes sa posunul a vyhrieval na slniečku. Ked sa nudil naháňal vtáky, lovil mysi, krtkov, strážil, mal vsetko pod kontrolou. Za mna sa pes zabavi vonku viac ako zatvoreny v dome. A tiez co robi v tom dome?! Lezi a spi a ani na tom slnku sa nemoze vyhrievať. A to slnko potrebuje pre svoje zdravie. Teraz napisem o malych plemenách alebo plemenách, ktore maju vlas a musia byt dnu. Pisem normalnych velkych psoch. Cize ta teória vnutri je im s rodinou najlepsie neobstojí ani co sa tyka psích predkov a ich zivota vo svorke.
bernsky salasnicky pes....mala ho kamaratka povaha super a ma dobru srst nato aby bol vonku aj v zime, ona ho tiez mala celorocne vonku viacmenej.
@betulinka1 no napríklad pes čo je celoročne len vonku je vonku stále sám ráno ideš do práce, pes je tam sám, prídeš domov ideš dnu, pes je tam sám, koľko toho času stráviš vonku napríklad v zime? Koľko času mu venuješ? Teraz napíšem za seba ako to mám ja, keď ideme do práce/obchodu hocikde psy sú vonku, ak sme doma sú s nami vnútri, plus každý deň prechádzka mimo domu. Vieš skôr ide o to že ľudia si myslia že vypustím psa na záhradu vybehá sa je mu super, žiadna socializácia nič.
Neraz tu boli témy ako pes vyštekáva, nudí sa, ničí dvor atď. lebo šak má dvor tak čo mu chýba?
@natall113 no tak my sme vonku kazdy den aj 3hodiny plus pes sa celoročne venčí,tak ze pobeha pocas jednej prechádzky aj 30km,kedze nie je na retiazke ale volne pustený.Urcite ma lepsi vybeh ako gaucovy pes ktory potom musi kravát pri ľavej nohe pana a prispôsobovať sa jeho tempu😲

@loliki ma iba 6mes, este to zvladame. Vysavame kazdy den, ale vysavanie bavi deti. 😁