Problémy so psom

1. jan 2024

Určite ste tu viaceré psíčkari, potrebujem poradiť.
Ide o to že nás pes v poslednom čase často uteká z domu.
Dosla do takého obdobia že sa hára a vyhľadáva iných psov.
Keďže pracujeme a deti sú v škole cez deň nevieme čo robí pes doma. Teraz čo sme doma cez Vianoce sme videli že vykopáva diery do zeme a rozhryzie plot zo zubami a zakaždým utečie. Mala voľný pohyb na dvore, no teraz manžel jej spravil volieru nech je tam a neuteká. No včera v noci aj odtial utiekla.
Snažili sme sa ju vycvičiť no neposlúcha. Nevieme čo s ňou.
Či len vydržať pokiaľ jej prejde toto obdobie alebo poraďte?
Manžel našiel na internete niečo že elektricky náramok že to vydáva impulzy keby utiekla aby sa vrátila domov. Neviem prvý krát to počujem máte s tým skúsenosť?
Alebo čo by bolo dobré vykastrovat ju? A ak by už bola tehotná tak čo s tým, svokra hovorí že veterinár môže jej dať injekciu aby nemala malé.
Ja neviem prvýkrát máme psa a riešime takéto problémy.
Poprosím o slušnú konverzáciu, blbé reči si nechajte pre seba.
Ďakujem

colsami
1. jan 2024

Obdobie neprejde, pes si vybuduje navyk - zlozvyk a bude to len horsie.
Sucku dajte v prvom rade vykastrovat (pre jej bezpecnost a zo zdravotnych dovodov) - to ale nie je riesenie pre uteky, tam treba vychovu a vycvik.

Nakontaktujte sa na vycvikara a zacnite sa riadit jeho pokynmi.
Venujte sucke viac casu. Nepises plemeno a aka je stara - holt nestaci jej byt samej na dvore, vybeh a velky dvor s tym nic nema, ak na sucku nemate cas. Prve haranie? Ak hej, je v najvacsej puberte.

Veterinar moze dat injekciu ano, ale ta injekcia je riadne draha na to sa pripravte. To radsej chodte o mesiac na USG a v pripade ze ozaj caka mlade, volte rovno kastraciu, financne vas to vyjde rovnako.

Elektricky obojok ani neskusajte ked nemate skusenosti, znicite toho psa a uz sa s nim vobec nebude dat pracovat. Riesenie je vycvikar a vas cas, nie elektrika...

jazula
1. jan 2024

Ak je to Váš prvý pes, nájdite si prosím v okolí cvičisko aj s cvičiteľom a chodievajte na tréning poslušnosti. Do budúcnosti Vám ušetrí veľa starostí, ak ju vycvičíte. Plus budete už potom vedieť, čo s prípadným ďalším psíkom.
Určite by som ju dala kastrovať a rozšírila by som možnosti zábavy doma, podľa mňa sa aj nudí (okrem hárania). Elektrickým obojkom ju zostresujete a dostanete sa do bludného kruhu…treba sa jej radšej povenovať. Bude to síce časová investícia, ale 100x sa Vám vráti v budúcnosti 🙏

majkakvet
1. jan 2024

Urcite treba ju vykastrovat ked sa tulala. Hadam sa svet zobide bez dalsich nechcenych stenat a fenka to nepociti. Drzim palce.

autor
1. jan 2024

Áno je to náš prvý pes, plemeno je miešane mama je husky otec niečo pouličné. Psík má 10 mesiacov.
Koľko stojí taká kastrácia?

martul
1. jan 2024

Syn platil nedávno 75 eur

colsami
1. jan 2024

Cena velmi zavisi od vasej lokality. Ine su mensie veteriny, ine su vacsie kliniky, inak je na vychode, inak na zapade.
Ak je to krizenec huskyho je to velky pes takze 75e je velmi nizka cena (ak to bola kastracia velkej suky).

Ak ste si brali miesanceka huskyho, je to extremne narocne plemeno na venovanie sa psovi a vasu intenzitu casu. Psik je v najvacsej puberte a vola po vasom case. To akokeby si pubertiakovi 16rocnemu ktory vyvadza a nevie sa vpratat do koze povedala "prepac ale chodime od rana do vecera do prace, tu mas svoju izbu zabav sa" a ked bude robit zle, bude iba bitka (= vas elektricky obojok). Pritom to dieta potrebuje tvoj cas - s tym suvisiaci vztah, vybitie energie aj pravidla. Elektrika nie je riesenie.

Ale hlavne 10mes je najvyssi cas naozaj so psikom zacat nieco robit. Ak sa to teraz nezvladne, budete mat so psom trapenie dalsich 12 r, nie radost...

natall113
1. jan 2024

Určite ju treba vykastrovat a odporúčam vám tréning, toto nieje len obdobie, pes je pomerne mladý dá sa s ním pracovať

natall113
1. jan 2024

A elektrický obojok nepatrí do ruky neskúseným ľuďom môžte jej aj spraviť zle

autor
1. jan 2024

@colsami Ďakujem po sviatkoch to zistím u veterinára tú kastráciu. Čo sa týka výcviku psa hľadala som na nete no v našom okolí som nič nenašla.

natall113
1. jan 2024

Odkiaľ si? Možno by som ti vedela niekoho poradiť

aandrea9
1. jan 2024

Nie som psíčkar, mame mačky ale psíkov mam rada. Elektrický obojok je pre mňa čosi príšerné a nazor nezmením. Antikoncepcia je čistá chémia, tou cestou by som nešla, aj psík ma iba jednu pečeň. Dala by som ju kastrovať určite.

autor
1. jan 2024

@natall113 Zo západu

colsami
1. jan 2024

Ved povedz presnejsiu lokalitu, na zapade je vela dobrych vycvikarov, neverim ze nenajdes.

natall113
1. jan 2024

To je veľmi všeobecné, na západe pôsobím aj ja, mám veľa kolegov v Piešťanoch, Bratislave, Trnave a hocikde ak nechceš písať sem kľudne napíš do správy

majlo1234
1. jan 2024

Husky su notoricki utekaci. Treba postavit lepsiu volieru a dat ju vykastrovat, pripadne ju zatvarat do garaze. Ono to bol nwvhodny vyber pre vas ako neskusenych zaciatocnikov, najlepsie by bolo, ak by vam niekto poradil. Ale husky je specificke plemeno, nie uplne vhodne na tradicny vycvik

nika523
1. jan 2024

Hára sa a uteká? Rýchlo dať kastrovat nič iné nepomôže 🙉

luccija
1. jan 2024

Sterilizovať...je to pud.No a potom sa jej venovať veľa von, hádzať loptu psi, keď sa nudia tak vymýšľajú určite nie obojok a aj ten cvicak je fajn vec.

nika523
1. jan 2024

Ale čím skôr lebo keď ušla a sa hára tak už môže byť nakrytá, urýchlene kastrovat

luccija
1. jan 2024

Západ je aká lokalita?ja som zo západu a v okolí je veľa cvičisk.Dobry je Butyka Ivanka p.Dunaji hľadaj podľa bydliska.Co teraz do nej dáš vráti sa Ti to ešte je mladučká rýchlo sa nauci

lenkakravcova
1. jan 2024

My sme dali na 1 týždeň dog fence a odvtedy neuteká.
Nezničilo ju to, normálne sa len naučila, že ku plotu sa nejde. Dlhšie jej to nebolo ani treba nechávať. 🙂
((Upozorním: nestahovat obojok silno a mala by mať to čo dáva impulz vzadu za krkom, aby sa nezasekla v plote a neublížila si. Po úspešnom naučení odstupu od plotu dlhšie nepoužívať. Ak sa to naučí za tri dni, tak stačí - nepoužívať na dlhšie než týždeň a kontrolovať každý deň obojok))

autor
1. jan 2024

@natall113 Tak Nitra a okolie

natall113
1. jan 2024

Cvičisko na vihorlatskej
Alebo mestský kynologicky klub za hydrocentrálou
Kynologicky klub je aj dolných krškanoch
Výcvikova škola rexik

wild.horses
1. jan 2024

Uz moze byt nakryta. Dobre oplotenie + ist k veterinarovi cim skor.

lujza123
1. jan 2024

Vykastrovat, elektricky “neviditeľný plot”, normálny pevný koterec pre psa a hlavne sa k tomu postaviť zodpovedne, nájsť výcvikovou školu a dať psovi to co potrebuje

Prečo ste sa ako neskúsení chovatelia rozhodli pre kríženca huskyho? Čítali ste si vôbec niečo o tomto plemene, o tom ako sa sprava ? Sú to divoké psy so silnými loveckými pudmi, majstri úteku preskočia,podhrabu akýkoľvek plot, ťažko sa cvičia sú síce inteligentný ale majú svoju hlavu a hlavne potrebujú niekde denne vybiť energiu ináč začnú všetko nicit…

Skratka je to celkom náročný pes, preto sú husky krížencov plne útulky, ľudia vidia modré oci ale vôbec si neuvedomujú co je za tým.

mandzula
1. jan 2024

Pozri Richarda Ulianka, máva aj nedeľné socializácie, kde ti určite poradí.

autor
1. jan 2024

@lujza123 Máme pevnú volieru no ona vyhrabe dieru a ujde. Príklad teraz poobede deti sa s ňou hrali na dvore a utiekla im vzadu cez záhradu vyhrabala dieru. Išli ju hľadať.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
1. jan 2024

@wolf_ Dve tri hodiny podvečer hráme sa s ňou aj chodíme na prechádzky.

lujza123
1. jan 2024

Autorka pevná voliéra znamená drevenú podlahu, strechu, mreže nie pletivo to pes prekuse

Husky sú utekari s tým treba rátať. Taký pes v pohode preskočí prelezie 2 m plot, alebo podhrabe . Stačí ak utečie pár krát za sebou a už to nikdy, nikdy nezabudne a bude utekať pri každej príležitosti
Teraz kým hara ju držte v dome a potom hneď vykastrovat ináč sa zbláznite s ňou.

modrykolibrik
1. jan 2024

@lujza123 v prvom rade si treba nastudovat nieco o plemene. Husky je severeske plemeno naucene na pracu. Treba mu zamestnat hlavu. To ze ho odbavite na 3 hodiny je pre neho zalostne malo. Tieto psy su velmi aktivne. Treba ho zabavit aspon nejakym behom. Zobrat sane a nechat tahat. Ten pes uteka aj preto, ze sa nudi