icon

Ženy v mužskej energii: Ako sa vrátiť k ženskosti?

21. apr 2024

Akurat som dopocuvala jeden zaujimavy podcast, kde sa rozoberalu zeny v muzskej energii a muzi zas v zenskej. Je to neskutocna pravda. Sama som bola mininalne 10 rokov muzskej energii. Mala som to z detstva, kde otec podvadzal mamu, tak som si zaumienila, ze ku mne sa muzi takto sprsvat nebudu. A kupodivu som stretavala samych slabochov, nie muzov. Kamosky naokolo niekedy nepohli ani prstom a tie vedeli zbalit na pekne reci tych chlapov a okolo mna sa vzdy motali umrncani muzi, ktorých som musela ja viest. Ziadna opora...samozrejme to bolo aj tam ze ja som bola trn general a muz sa len viezol. Po rozvode s prvym mužom som sa zacala zamyslat, ze cim to je, ze preco ti muzi s testosteronom nepritahujem:D na terapiach som prisla na to, ze cim to bolo. Trvalo mi asi 6 rokov, kym som sa dostala opat do svojej zenskej role a konecne mam uz 7 rokov vedla seba silneho a milujuceho muza, pri ktorom sa citim ako kralovna. Aj tu na fore velakrat vidim zeny v mojom starom JA. Opovrhujuce muzmi, velmi dominantne, miesto milujuceho manzela si svojim velitelskym pristupom vychovavaju druheho syna a nie manžela. Chcem tymto príspevkom poukazat, ze sila zeny nespociva v tom, ze aka je samostatna, silna, dominantna, ale skor je v zenskej laskavosti. Tym vieme pohnut muzmi, nie nasou sebestacnoztou.

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2024

@subartic to, ze sa nejaka zena sprava k svojmu partnerovi ako matka, to je len a jedine jej blbost. A potom tu vyplakava, ze jej nepomoze-no, nepomoze, lebo nikto to tak dobre neurobi ako ona a nikoho k tomu nepusti. To nie je o tom, ze je v muzskej energii, ale ze je hlupa.

subartic
21. apr 2024

@joannita nevzala , tak to jednoducho funguje. A to píšem ako žena ktorá má tendenciu preberať na seba aj to čo nemá , som viacmenej dominantná , do 21 rokov som robila tvrdý šport ale veľmi jasne si uvedomujem tieto aspekty čo autorka popísala a plne s ňou súhlasím .

subartic
21. apr 2024

@dskjhfdlkdjhl ale tu sa nejedná o domácnosť LEN , tu ide o celkové rozhodovanie , ochranu rodiny , krotenie detí , budovaie rešpektu detí voči otcovi atď. Žena má byť tá láskavá matka, otec ten čo určuje pravidlá deťom a dohliada na ich dodržiavanie napr.

beronsche
21. apr 2024

Autorka - "jednat s muzom jemne, s hravostou. Nema potrebu sa mu vyrovnavat, dokazovat si nieco, dokonca s nim súperiť. Miesto toho, aby vlacila tazke tasky z nakupu, ho s jemnostou poziada, aby jej pomohol. Pri hadkach neka.potrebu ho urazat ponizovat ho, ale s.laskavostou mu vysvetlit, co ju trapi. Netvarme sa, ze vela zien jedna s muzmi ako s babrakmi, nadava im do hlupakoch, neschoonych babrakov a tu sa tvaria ako dokonale manzelky, milenky atd :D"
Takto podla teba jedna zena s muzskou energiou?

Toto predsa nie je normalne spravanie nikoho. Ci zeny, ci muza. Cize takto nejedna zena s muzskou energiou ale sibnuta zenska!
Taka, ktora nevie/ nechce mat ROVNOCENNY vyrovnany vztah.
A ze zena je ta slabsia voci muzovi?
Slabsia v com?
Ak fyzicky, tak ano.
Vsetko ostatne je kravina.

777januska777
21. apr 2024

@subartic ten príklad s kameňmi to je zas také. Ty napíšeš príklad bez pozadia a kontextu a akože aplikujes na neho túto tému. Pritom daný príklad je možné prehodiť do viacerých možnosti. Dám ti príklad s nákupom. Ako manžel odnesie mlieko a ja napriklad tašku ľahších veci, ale to nie je preto, ze mu dávam mužskú energiu, ale preto, ze si uvedomujem, ze biologicky ma viac svalov. Napriklad ja sa nenatahujem s ťažkými vecami, nie preto, ze dávam mužom nejakú energiu, ale mam problém s chrbticou, takže sa snažím nepretazovat ju. Ked bude manžel mat napriklad problém s niečím a nebude môcť vykonávať nejaké veci, tak co mu poviem? A co si myslíš ako sa on bude cítiť? Ako nedostatočný chlap, lebo už nemôže vykonávať to co chlap ma? Veci nie sú také jednoduché ako tu autorka píše.

naneta258
21. apr 2024

@majka36912 a je s tým v pohode? Ze máš posledné slovo? Pretože ja mam tiež taky problém, ze by som chcela mať raznejsieho no nenašiel sa taky 😀

autor
21. apr 2024

@zuzanockamt ja som vsetky vztahy od mladosti mala take, ze vkuse som musela ja tahat ten vztah, stale sa muz na mna spoliehal. A nechápala som, ze aj ked chcem vztah o tom, ze mam oporu v tom muzovi, tak nikdy som takych muzov nemala. Potom som sa vydala a tam to bolo tiez o tomto. Az nakoniec , ked sa.mi ten vztah rozpadol, som konecne zacala riesit ten moj problem. Zacala som chodit na terapie,.kde mi presne moj terapeut ukazal,.kde.tkvie moj problem. Potom som bola tri a pol roka sama. Mala som vtedy 29 rokov a v tom.case som si zistovala o tychto energiach, lebo m.to upozornil moj terapeut 🙂 a mne to otvorilo oci. A.led som.zjemnila, tak som zacala.pritahovat uplne ine typy muzov :D

777januska777
21. apr 2024

@subartic a zas ta výchova a pravidlá. Chudák môj manžel nie je muž, lebo on je na naše deti mäkký, na väčšinu veci by ho dokázali presvedčiť a ja nie som žena lebo dokážem byť prisnejsia a mat hranice. Moj manžel cely život bojoval s tým, ze pred mužmi nebol správny chlap, lebo bol citlivejší, tichší. A ja zas bojujem s tým, ze nie som žena. Je smutné, že ako spoločnosť nastavujeme tieto hranice ľuďom a určujeme co je dostatočne správne pre pohlavie a všetko mimo už je zle.
A zaujímavé je, že až pri mne môj manžel ožil, ze nadobudol sebavedomie a ze si uvedomil, že je spravny muž, taky aký je, aj keď pre spoločnosť a okolie nebol správnym mužom dlhé roky.

subartic
21. apr 2024

@zmrzlinka2021 ale ty si to prekrucaš . Až mi to je smiešne. Silný dominantný muž preberá na seba gro povinností v rodine - živiteľ , ochranca, stráži pravidlá a ich dodržiavanie a vytvorí žene priestor aby bola ženou , nevyčerpáva ho to lebo je od prírody na to stavaný , je stavaný na výkon . Už od malého mala sa chlapci prirodzne poštuchujú , klbčia, súperia , bijú a je im to prirodzené, preto muži sú hlavne vojaci , námoríci , policajti , preto bojujú vo vojnćh hlavne muži atď. Žena biologicky nie je dlhodobo stavaná na výkon , ak to dlhodobo ťahá vyčerpá ju to , ona je stavaná na spoluprácu , jemnosť , láskavosť a takto by mala aj v tej rodine fungovať. Silný muž zo ženy nikdy neurobí slabocha, opačne je to takmer vždy isté , dominantná žena v mužskej energii postupne muža doslovne vykleští , vulgárne zbaví gulí a stáva sa z neho slabý jedinec. Potom oodznievajú vety , ako ty povieš maminka , ako spravíš tak bude dobre, však rozhodni atď. Stratí zamestnanie , nie aby to riešil , rieši to jeho žena , upchá sa žumpa , rieši žena však načo by to riešil keď má doma niekoho kto rieši za neho .

joannita
21. apr 2024

@subartic ved ty súhlas, ja s nou nesuhlasim, je to blud, je to popretie mojej podstaty.
Zena ktora sefuje 100ludom, to robi preto, lebo niwje zrovna jemny typ. Sefovat 100 ludom je sakra tazke a vyzaduje byt prisna, tvrda. Mozu to robit len zeny, ktore SU TAKE POVAHY A TYPY. A tato zena potom pride domov a bude na muzicka laskava, aj ked on serie na nu, neurobil co mal, zabudol nakupit, s dermi neurobil ulohy a mesiac nevymenil ziarovku (lebo ved to muzi by mali robit nie?). Ale tato zena, sa teraz nasilu zmeni a laskavo ho pohladi, usmeje sa na neho a povie nevadi laska moja, nic sa nedeje, ja sice padam na hubu ale urobim to za teba a este ta aj s laskou vyfajcim.
Halo. Tieto typicke zenske a muzske role mohli fungovat pred 50rokmi ked zena bola zavisla na muzovi. Je ina doba, zeny sa prisposobili poziadavkam doby.
Toto co vy pisete je potlacanie SEBA SAMEJ a to mize viest akurat tak ku chorobam.

joannita
21. apr 2024

@subartic a ked itec neurcuje tie pravidla detom? Ked len sedi na gauci, alebo sa vracia domov neskoro? Potom co?

zuzanockamt
21. apr 2024

Autorka
A teraz ti to vyhovuje? Ja by som bola nesvoja a cítila sa zle, keby som mala mať pocit, že sa mám spoliehať na iného a byť závislá.

subartic
21. apr 2024

@joannita tak kedy je otcom , keď s deťmi nie je ? Cez víkendy ?

dskjhfdlkdjhl
21. apr 2024

@subartic toto nie je vobec spravny pohlad-nemoze byt jeden, co urcuje detom pravidla a druhy, ktory je ten dobry-to naopak vedie k chorej vychove. Takze netreba verit kazdemu podcastu.

liliana8
21. apr 2024

@subartic a ako by to teda malo vyzerat? Nejaky podrobnejsi/konkretny opis. Dakujem🙂

zmrzlinka2021
21. apr 2024

@subartic ja som reagovala na veci, ktoré prezentovala autorka v príspevky o 11:22. Tam pripisovala negatívne vlastnosti ako mužskú energiu.

A inak, nie je podstatnejšie to, že dvaja v pare sa ľúbia a sú šťastní ako to, či spĺňajú nejaké normy?

subartic
21. apr 2024

@joannita veľmi zle to chápeš. To že si tvrdá a dominantná , neznamená že doma nemôžeš byť láskavá a prenechať zodpovednosť svojmu mužovi .

naneta258
21. apr 2024

@subartic ja zasa nerozumiem ako sa niekto dokáže zmeniť ako osobnosť podľa situácie.

subartic
21. apr 2024

@zmrzlinka2021 mužská energia u ženy je negatívna a zhubná pre vzťah . Vyhovuje len v páre kde je muž prirodzene submisívny a žena domintná a žena sa drží celý život na uzde a vyhovuje jej to .

joannita
21. apr 2024

@subartic nie. Ty to zle chapes. Precitaj si este raz co pisem, lebo pisem to uz 3x a stale si tam najdes len to co ti vyhovuje.
Presne ako napisal niekto nadomnou, nechapem, ako niekto dokaze zmenit svoju OSOBNOST len podla situacie. Lebo TO TAK MA BYT. Lebo niekto povedal.

viestta
21. apr 2024

@aurora33 a este sa mu nezne a zensky ospravedlni za to, ze nie je vecera, lebo nie je nakup...

subartic
21. apr 2024

@naneta258 ja zas nerozumiem ako niekto neoddeľuje prácu od sukromného života.

beronsche
21. apr 2024

@lenkakravcova paneboze to su blbosti.. 😂😂
- nosiť ťažké veci - tak hadam sudni ludia toto riesia podla fyzickej schopnosti.
Ziadna normalna zena neponesie tazky nakup sama, ak vedla nej ide chlap s prazdnymi rukami. A ziadnych normalny chlap nepojde vedla zeny s nakupom, s prazdnymi rukami..
Ci Ako je to myslene?

- bojovať vo vojne ak je to potrebné - really? Inak, ked uz ide do tuheho, zeny bojuju tiez.. Lebo musia.

- platiť na rande, výdavky za domácnosť (minimálne kým je žena na rodicaku) - rande beriem. Ale v rovnocennom vztahu sa vydavky zdielaju, cize rodina ma zvycajne financie zdielane.
Ci to ma byt nejaka akoze vizitka praveho chlapa, ze laskavo financuje rodinu, Kym je zena na RD? Ano, viem, takych kretenov, co si gazduju na vlastnom piesocku je dost. Tak, ak si niektora takeho vyberie...

- mať ochranarsku funkciu (na výlete v noci vonku) - znova, co presne ma toto znamenat, Ako si taku ochranarsku funkciu predstavujes? A Ako tomuto moze vlastne zena branit?

@subartic takze toto, ze sa zeny spravanu k muzom Ako matky, ma znamenat muzsku energiu?
Podla mna je to skor chore spravanie, sposobene preberanim nespravnych vzorcov spravania, nedostatocnym sebavedomim a celkovo pomylenym pohladom na vec.. a este vyber nevhodneho partnera, takeho, co si bez mamy ani neprdne.

Mne na tom vadi to dosadzovanie zeny do ulohy jemnej neschopacky a muza do ulohy alfa samca.
Ved to ide aj inak.
Zdielanim povinnosti a starosti bezneho zivota podla schopnosti oboch partnerov , doplnanim sa za sucasneho respektovania a vazenia si toho druheho.

subartic
21. apr 2024

@joannita ja som opačného názoru že si nepochopila to celé od začiatku .

naneta258
21. apr 2024

Ja som mala celý čas pri sebe mužov, ktorí nechávali všetko na mňa. Aj keď som sa opýtala, ze kam ideme - neviem, výber ty. To nebolo, že ja chcem a bude podľa mňa.. prenechala som to na mužov a aj tak to bolo vždy rovnaké 😀

Keby som nevybrala niečo ja tak asi zostaneme každý u seba doma alebo neviem.

subartic
21. apr 2024

@beronsche no tak to ti vadia na to práve tie nesprávne veci . Žena v ženskej energii nie je jemná neschopáčka , to vôbec nie. To je žena ktorá si uvedomuje svoju ženskosť , čo ju však nezbavuje svojprávnosti ale kľudne prenecháva určité veci mužovi . Je vzdelaná , emancipovaná ale vie kedy je dosť aj tej emanciácii a bitie sa po hrudi že ja som rovnako dobrá ako on . Ona to vie že je rovnako dobrá ako on , nemusí to dokazovať okoliu 50:50 platením , živením, vyčerpávaním sa .Je si plne vedomá svojej hodnoty , nepotrebuje prezentovať okoliu aká je ona dokonalá a schopná , mimoriadne tvrdá , emancipovaná . Jemnými manévrami dosiahne to čo potrebuje .

joannita
21. apr 2024

@subartic s takymto hadavym pristupom, ale velmi neprezentujes tu zensku energiu 😃 ci to len voci muzom treba?

liliana8
21. apr 2024

@luccija mozes sem prosim hodit link?

autor
21. apr 2024

@zuzanockamt kto tu pise o zavislosti? Vy tu stale pretlacate to, ze zena so zenskou energiou je nejaka domaca putka, ktora sa hlupo usmieva a prikyvuje ako v tej rozpravke o hlupej zene. Ja mam tiez veducu poziciu a mam pod sebou ludi, v praci sanozrejme vyuzijem aj z tej muzskej energie, ale.je dolezite, abybsa ta muzska energia netahala aj do domacnosti a vztahu k muzovi,.to je vsetko

minenkak
21. apr 2024

@subartic a kto bude treťom ukazovať blbosti a učiť ich nové veci