icon

Ako a kedy nakladáte umývačku?

27. jan 2021

Pekny den len nedavno sme si prvy krat kupili umyvacku riadu, vstavanu. Chcem sa opytat ako to robite vy, kedy kladiete riady do umyvacky? My sme dvaja a nemame az tolko riadu, preto napriklad zapinam zatial tak raz z den-dva ako sa riady nahromadia. Zaujima ma vsak to ze kedy kladiete riady dnu, my napriklad ked mame riady nechcem ich nechavat na linke alebo v dreze posobi to velmi skaredo ale zase neviem, ked ich priebezne davam do umyvacky mam zase cely cas otvorene dvierka aby to dnu nepachlo a nehromadil sa smrad. Ked umyvacku spustim, medzitym sa narobia dalsie riady a neviem ako to spravne robit nechcem spinave riady nechavat na linke ci v dreze a neviem ci sa moze kladnut ich dnu a zatvorit ked sa umyvacka este nejde pustat?? Poradte.

saxana000
27. jan 2021

Uplne v pohode mozes tie dva taniere prihodit k iducemu cyklu.pripadne ak uz mas doumyvane a ostali nejake taniere a a pohare po veceri alebo po ranajkach a nechces ich mat pohodene v dreze oplachni najvacsi bordel omrvinky z dosky rajcinu z taniera a pod a strc ich tam klidne aj do druheho dna.ja ked mam takto 'rozospinenu' umyvacku zvyknem povytiahnut vrchny kos asi 10cm dopredu a dvierka len tak pricapit ale nezavret uplne po.gumicky aby mi to tam fakt ze nekyslo ale na pohlad vyzera zatvorena teda nemam ju rozcapenu dokoran.robim to aj po dlhych horucich programoch aby sa umyvacka vychladla a vyschla ani pracku nezatvaras ked z nej vyberies pradlo aby nestuchla tak to je myslim podobny princip..salka od kavy neni hrniec od segedinu aby tam vznikali nove kultury 😉a nocne spustanie kvoli susedom akoze fakt by si musela mat traktor aby to bolo pocut cez stenu.u nas pocut aj ked mobil zvoni u susedov ale umyvacku pustam normalne na noc a nikdy sa nikto nestazoval a to ju potom vykladam az rano.takze bud pockaj na vsetky riady a pusti na noc ked pojdete spat alebo daj umyt vecer povykladaj a zvysok co sa este zaspini tak supni na noc a iba nalahko privri..
Este ma napadlo nasa ma napriklad funkciu hygienicky oplach ze ked uz ju mas dlho do polky naplnenu a porrebujes to preplachnut len na studeno ale to sa fakt neoplati radsej ju pustim poloprazdnu a prihodim tam nejaku velku rarohu co bezne kazdy den nedavam zvon z mikrovlnky misky na slane alebo sklenene podnosy pod sviecky malej hracky niektore.dozy z vegety struhanky a pod.proste ju vzdy napcham.ak ste aj dvaja casom si zvyknete fungovat s umyvackou tak ze pokazde si vytiahnes cistu lyzicku cistu salku cisty tanier a razom sa bude plnit.nas je 2 a pol mame sice tu mensiu ale huci kazdy den niekedy aj 2 a cez vikend aj 3x ked sa vari velky obed pripadne este kolacik..

scila
27. jan 2021

Umytie tých pár večerných riadov ti trvá asi tolko, kolko napísať túto diskusiu. Mne sa často stane, že keď zapnem myčku po 3 dňoch, tak to tie najzasušenejšie taniere neumyje na 100% a aj tak to musím doumývať ručne.
Neumyť ručne keď máš 2-3 veci len kvoli tomu, že máš myčku??? Fakt mať tvoje problémy 🙂

lenkakravcova
27. jan 2021

Umývačku púšťam stále ráno po raňajkách. Niekedy raz za deň, niekedy raz za dva dni. Nic nesmrdi. Riad priebežne počas dňa špinavý odkladám dnu.. Keď sa naplní tak potom ráno zapnem. Večer nezapinam - ruší to pri sledovaní filmu. 🙂

Ešte co možno netreba zabúdať je vždy dosypovat soľ (ak dávate aj lestidlo tak aj to dolievat). Ak je malo soli, alebo sa necíti odtok (sitko), alebo ak ju po ukončení programu nepootvoris, tak môže pachnut. Inak ten riad dvojdňový vôbec nevadí. Len treba dávať tu soľ, nenecháva ju zavretu po "doprani" a čistiť to sitko aby v ňom neostali nečistoty ktoré by tam hnili.

yoxinka
27. jan 2021

My keď sme boli dvaja a stále v robote, umývačka šla v nedeľu (obed, napiekla som čosi), alebo keď som varila doma a nazbieralo sa riadu. Jeden tanierik po raňajkách sme opláchli v ruke. Keď som už bola tehotná a doma a muž začal robiť z domu, varila som viac a bolo riadu, to sa už nazbieralo. Teraz mám tri deti, u nás bežne 2x denne umýva. Ale nechápem trochu tú hlučnosť, lebo my sme tiež bývali v byte aj svokrovci a umývačka sa bežne zapínala o 19.00-20.00 večer. Ešte chápem, že práčka robí hluk, to sme okolo 22.00 bežne počuli susedom, ale umývačka??? 🤷‍♀️

autor
27. jan 2021

Kazdemu normalnemu dakujem za normalne odpovede ktore mi pomohli.
A tym ktore radi rypete ako vidim, pisem este raz, ze sme doteraz umyvacku nemali, ani este ked som bola u rodicov, takze je to pre mna nieco nove a neviem ako to funguje co je lepsie a co nie. Nikto mudry z neba nedpadol.

mirage
27. jan 2021

@jasminet ahaa, v akom nareci? Cize umela doska na krajanie zeleniny?

hederamonstera
27. jan 2021

Aj my sme dvaja a prijala by som niekedy dve mycky😀😀, ide nam min 1x denne. My nechavame riad v dreze (ma 80cm) a uz casom som sa naucila odhadnut, ze aky mnozstvom uz mozem naplnit do plna a zapnut. Nedavam postupne do mycky, nemam rada ten smrad v nej, ked je tam spinavy riad. Vacsinou ju plnim rano, rada si robim poriadok pred pracou. Ale to casom prides na svoj system🙂

mirage
27. jan 2021

@scila napriklad taniere z krupice, ak ich hned neoplachnem mi neumyje moja na 100%

katulienkax
27. jan 2021

my ked sme boli 2 tak sme mycku nemali, ved tie 2 taniere rucne som umyla hned aj bez mycky ine je ked su uz doma deti, ale uprimne nechapem ze jak moze niekto do 80cm mycky pri 2 dospelych a 2 detoch naplnit riad na 2 umytia denne to sa vam ako podari toto? 😲

hederamonstera
27. jan 2021

@katulienkax sme len dvaja, bez deti, stravujeme sa len doma a nejeme ziadne polotovary, takze varim denne, takze ano, naplni sa mycka ;) nevravim, ze ide 2x denne ;) ale dakedy, pri vacsom vareni, by som prijala aj dve vedla seba😀

mondolina
27. jan 2021

Kľudne myčku púšťam aj každý druhý deň, nič mi nesmrdí.

katulienkax
27. jan 2021

@hederamonstera nam sa to nikdy nepodarilo ani cez vikend pri 2 detoch a pri vareni ale ja napriklad pijem z jedneho pohara cely den podobne aj deti, takze je to mozne ze ak nieko funguje vypijem vlozim do mycky a ked je 4 clenovia*5 poharov tak asi tak to bude.

hederamonstera
27. jan 2021

@katulienkax my mame tiez len jeden pohar, ja zasa nechapem ako moze niekto nenaplnit mycku denne😀 sa u vas nevari?

fokuska
27. jan 2021

@mirage :D doska na krajanie, od malicka sme to volali denko, nenapadlo mi, ze som nenapisala doska na krajanie, ale automaticky denko :D

mirage
27. jan 2021

@katulienkax my mame tiez jeden pohar na den, aspon sa o to snauim, ale pocty nepustia. Ranajky, obed, vecera plus varenie a plus pecenie.. clenna rodina, to sa proste neda nenaplnit.

mirage
27. jan 2021

@fokuska ok, ja len ze som to este nepocula.

fokuska
27. jan 2021

@mirage Neviem ci v nareci, ja som z vychodu :D a u nas sa tak hovorilo vzdy drevenj doske, ine sme nepouzivali 🙂

fokuska
27. jan 2021

A pre anonym: my teraz pracujeme z domu, cize cely den jeme doma, ale kym sme chodili do prace, tak sme vzdy ranajkovali a tiez som si chystala obed do prace - napriklad ze som navarila vecer a jedli sme to na veceru a ja aj na druhy den na obed a pod. takze u nas sa vzdy riad nazbiera pocas dna. A ak nie za jeden den, tak za 2 urcite. Aj ked sme v praci, tak potom podvecer si urobime ovocnu misu, alebo salat (este pred vecerou), alebo uvarim puding, dame si caj - cize veci na umytie sa postupne zbieraju ;) a ak sa stane ze umyvacka ide a mne este ostane potom jeden-dva taniere alebo hrnceky, tak umyjem rucne a odlozim a linka aj drez ostanu nezapratane ;)

mirage
27. jan 2021

@fokuska ale tak potom drevene denko nedavaj do umyvacky 🙂 iba plastove

katulienkax
27. jan 2021

@mirage no u nas je to takto na ranajky pecivo, takze ziaden tanier, pohar maju deti a manzel oblubeny tak sa umyje hned v umyvadle (nechcu cakat na umytie v umyvacke ), kavovy pohar ma muz tiez oblubeny tak si hned umyje 🙂 , obed klasika ide do mycky a vecera dost casto sucha, alebo sa dojeda obed , takze asi tym to je preco tolko nenaplnime, zavisi teda od typu stravy ako kto ma v rodine. No je pravda kebyze to manzel a deti neprehanali s oblubenym poharom tak by sa to asi naplnilo cele. A este som zabudla na oblubene lyzicky oboch dcer, tie pouzivaju viackrat denne tu istu, takze zas rucne v umyvadle myjem 😂

evkamotka
27. jan 2021

Riady kladieme dnu priebezne. Ked sa naplni, spustime.
Kup si take citronove vonatko do umyvacky a nechavaj ju na strbinku otvorenu.

mirage
27. jan 2021

@katulienkax a to pecivo si natriete cim? myslim pribor.. a polozite hona co, ked nie na tanier? Ked mate na veceru to, co na obed, tiez si to musite dat na tanier.. a potom hrnce z toho. Aj ked mate suchu veceru, nalozite si to na tanier..plus pribory, plus tanier na salamu a syr, ci na zeleninu.

hederamonstera
27. jan 2021

@katulienkax ale ano, obcas mam pocit, ze asi moc zereme😀🤣 tak my robime pomazanky - z toho riad, po ich zjedeni riad, denne polievky - to iste (kedze prelievam mensie mnozstvo do mensieho hrnca), druhe jedlo tiez dost veci pomina (ked aj pouzijem food procesor) a ked peciem, tak to by som aj celu linku najradsej tam pichla😀😀

77katarina
27. jan 2021

No ja neviem dievčatá, ale ja som asi vadná .... ja púšťam umývačku riadu raz za týždeň. Žijem s dcérou sama, takže iba 2 osoby. A v pohode, .... nič sa riadu za 7 dní nestane. Potom dávam prací cyklus ECO, ktorý trvá 3 hod. aj 10 minút. Možno aj preto, že hrnce umývam klasicky ručne, neviem síce prečo, ale tak som si zvykla 🙂

hederamonstera
27. jan 2021

@77katarina preco by si bola vadna ;) ked ti to tak vyhovuje, tak co.
Ja kebyze tiez umyvam hrnce rucne a nechodili by k nam denne navstevy aj na kavu (kedze salky a pohare na vodu zaberu 1/4 mycky), nedajboze je kolacik, tak pustim mycku asi 1x za 2-3 dni 🙂

fokuska
27. jan 2021

@mirage Uz nedavam...prvykrat som dala, ale vybrala som 2 kusy, presne kde bolo lepene sa "rozpadlo" 😂 ale pre ilustraciu som pisala, ze riad sa proste narobi rychlo aj pri 2 ludoch. A tiez mi potom napadlo, ze drevo viac absorbuje vsetky latky a chemiu z tabliet, cize drevene veci umyvam rucne.

mirage
27. jan 2021

@fokuska ano, aj mne sa uz doska rozpadla v umyvacke

mon29
27. jan 2021

Ja to robim takto: rano po ranajkach zacinam naukladavat ppstupne. Pustam prvykrat, ked spracem vsetko po obede. Ide 1.hodinu 45 minut. A zacinam odznova😆 a zapinam po veceri vzdy tak,ze pred spankom vylozim.. rano ma musi cakat umyta kuchyna a mycka, pripravene sluzit😁

nina255
27. jan 2021

Nechapem vazne niekto pustate aj dva krat za den umyvacku ? To vam teda moc vody neusetri...my mame kopu riadov z kazdeho druhu taniera asi 10kuskov to iste pribory 2sady po 6ks kazdeho...a teda pustame ju tak raz do tyzdna ked sa uplne naplni... ked je nieco spinave otvorim prilozim dovnutra a privriem dvere aby bola akoby zavreta...a nic nam nesmrdi jasne ze zvysky jedla tam nenechavame ked aj nieco je tak sa len oplachne pod prudom vody a nalozi do umyvacky... tiez na programe Eko vacsinou na noc pustime.. ale vravim az ked minieme skoro vsetky ciste taniere zo skrinky

danieli
27. jan 2021

10 rokov perieme riadiky, minuly tyzden ma servisak pochvalil, ze na svoj vek je nasa umyvacka v skvelom stave, no pochvalila som sa, teraz k veci, kym sme boli ako vy sami dvaja a malo riadu, vzdy po jedle som oplachla od hrubej necistoty a sup rovno do umyvacky, nechavali sme ju vzdy len na skaru pootvorenu, to robim dodnes a pustala som ked sa naplnila, priblizne 3x tyzdenne, dnes pustam 2x denne najmenej😂, rozvrhla som si umyvanie vzdy s rozumom, ide nedelny obed, bude vela hrncov riadov, tak som mala nachystanu prazdnu umyvacku, cez tyzden sa vela nevarilo, menej riadov pustena podla potreby