icon

Ako urobiť lacnú premenu domu?

26. sep 2023

Ahojte, dočasne ešte pár rokov budeme bývať v dome po starých rodičoch. Chceli by som si to tu však troska urobiť modernejšie. Nakoľko viete asi každý ako to vyzerá v starých domoch. Sú tu plávajúce podlahy nové. Steny som všetky dala na bielo. No len stále sú tu staré gauce a skrine. Nemôžem to vyhodiť keďže dom nieje môj a sme tu len ako "návšteva". Dom bude dediť niekto iný. Viete mi poradiť ako aj z takéhoto domu urobiť trosku modernejšie? V obyvacke a spálni už máme nové skrinky, lebo tie staré sa "rozpadli" 🤭😂 no gauče staré mi nedovolia predať alebo vyhodiť. A je to fakt hrozne. Steny za nimi plesnu lebo sú proste veľmi veľké a zaberajú polovicu steny vo výške a sú cez dve steny, do Lka. Nieje to tu moc veľké takže roztahovat sa nieje kde. Tak už som napríklad začala tak že som na gauč kúpila poťahy rovnakej farby ako je koberec a zladila k tomu tie nove skrinky a lustro. Staré lustra som dala vyhodiť všetky lebo to fakt len prach na to sa dal a o každý druhý sme udierali hlavou. Mate ešte nejaké typy ako bezpečne a lacno zrenovovat takýto dom? Len zvnútra 🙂

autor
26. sep 2023

@hortenziaj píšem že keby mame ísť niekde do podnájmu tak nám bude musieť niekto ešte doplácať, a úver na dom si budeme musieť brat tak ci tak. Bez toho dnes nepostaví nik

hortenziaj
26. sep 2023

Vykašľať sa na dom a kúpiť byt, máš po riešené, ako ktovie koľko rokov byt v takom. Ale ok, vaša vec. Len by som do tohto domu žiadne peniažky nedávala, ani nový nábytok.

jaskolka
26. sep 2023

@simca06022011 ja chápem, ale v podstate nič iné, okrem toho, co už urobila, sa nedá. Lebo keď nemôže dať preč starý nábytok, tak príliš neurobí, len rôzne doplnky, čo však problém vlhkosti a plesne nevyrieši. A problém (okrem toho ze ich zdraviu to nebude prospievat) moze byt aj taky, ze sa jej postupne zničí aj ten nábytok, co tam dala ona.

jaskolka
26. sep 2023

@hortenziaj presne to myslím aj ja. Vlhký dom, plesnive steny a nemožnosť vyhodiť starý napachnuty nábytok - to je zla kombinácia, a je možné, ze po čase začne plesniet aj ten novy.

buberova
26. sep 2023

Ak ste na tom teraz tak, že by vám na podnájom doplácali, želám veľa šťastia s financovaním nového domu...

dusankomoj
26. sep 2023

Nečítala som všetko,ale mňa napadlo vyčleniť jednu miestnosť,ako skladisko,uložiť tam starý nábytok a kúpiť si svoj.

zafir01
26. sep 2023

Koľko dlho chcete byť v tom dome ? Ak pár mesiacov ,tak to vydrz. Ak sa budúci rok sťahovať nebudete , tak z ekonomického aj zdravotného hľadiska by som riešila iné bývanie . Pretože v dome s plesňami ohrozujes seba si deti prinajmenšom astmou .
Už ste svoj dom začali stavať ,či ešte len začínaš šetriť po 200€ ?

karmen118
26. sep 2023

Skontrolujte gauč, či nechytil pleseň od steny, lebo stať sa to môže - pre istotu by som prezrela všetok nábytok čo sa dotýka tej steny. Ak je chytený máte dobrý dôvod na výmenu. Pomáha ešte spraviť väčšiu medzeru medzi nábytkom a stenou, ktorá plesnivie, aby tam bolo lepšie vetranie. Neviem či len striekate, ale dobré je aj dať dole úplne omietku, ktorá je chytená až na holú stenu a potom to poriadne vystriekať, keď vyschne stena nová omietka + farba s protiplesňovým účinkom a prestaviť nábytok, aby stena dýchala čo najviac. A určite to riešte, plesne môžu spôsobovať okrem alergií, astmy aj častejšie zápaly dýchacích ciest.

autor
26. sep 2023

@zafir01 už pár desiatok tisíc mame no nemienim to teraz vraziť do nájmu v bytu. V byte sme boli par mesiacov a nikdy viac by som sa do tej kralikarne nevratila
@hortenziaj a u nás vyjde pozemok s domom lacnejšie ako byt.. Takže v žiadnom prípade

autor
26. sep 2023

@dusankomoj nieje kde, všetci spíme v jednej izbe takže už ani iná možnosť nieje

autor
26. sep 2023

Čakáme na úplnú kolaudáciu pozemkov ktoré majú byť už túto zimu a na jar by sme už zo všetkým chceli začať

zafir01
26. sep 2023

Veľa moznosti nie je . Ak teda inú možnosť ubytovania odmietas , tak jedine nábytok ďalej od steny .steny vystriekat savom proti plesni ,a dobre kúriť a vetrať . Nábytok je vlastne nepodstatný ,keď máš plesne na stenách . Riešia by som teda aby v tomto smere bolo bývanie bezpečné ,lebo teda takéto staré plesnivé domy vedia dopadnúť pre zdravie dieťaťa aj fatálne . Na nábytok kašli

zafir01
26. sep 2023

Ešte len idete začať stavať ,dobre chápem ? ..teda cca dva roky ešte budete určite v tomto starom dome , áno?

mimaan
26. sep 2023

Zbytocne velke prerabky nerob. My takto fungujeme 4.rok. Stary dom, stary nabytok, vyhodila som koberce, tazke zavesy,trosku som presvetlila, co sa dalo, detom vyhodila z izby zbytocny nabytok (dala na povalu), atd. Vydrzali sme bez problemov, ani nevieme, ako to utieklo. Na jar sa chceme stahovat do noveho. Tiez sme mali problem s vlhkostou, vyriesili sme to mobilnou klimou na poschodi, ktora cez zimu ide skoro stale a chrli litre vody 🙂 ale pomohlo to 🙂 takze tak, urob si dom utulnym a v ramci moznosti peknym, ale setri peniazky na vlastne podla vasich snov!!!

lenkakravcova
26. sep 2023

Ufff..
Ako vieš vôbec, že plesne poškodzujú zdravie. Hlavné imunitu? A vieš čo sa deje keď je poškodená imunita? Prečo mali ľudia, ktorí jedli v stredoveku splesnete obilie rakovinu tráviaceho traktu?

Kralikaren typu byt je v tomto prípade xy krát lepšia, než nenávratne poškodenie zdravia vlastných detí, lebo "ja chcem dom" (aj keď na to evidentne nemám).

autor
26. sep 2023

Ok ďakujem každej za vyjadrenie. A tým ktorí sa ma snažíte silou mocou presvedčiť na byt, tak ďakujem, buďte si tam samé. A nechápem prečo máte takú potrebu keď som sa na to vôbec nepýtala.

bluka2
28. sep 2023

Asi chcú dobre tvojim deťom. Ide zima, plesne dlhodobo ničia zdravie tvojim deťom. ako oni k tomu prišli? Tiež som tu spoznala mamičku,ktorá v AT žila v plesnivom byte s deťmi od narodenia, riešila tu odvlhcovace, savo presne ako ty. V AT aby mal človek nárok na mestský byt museli byt 2 roky na jednej adrese. Takže mali drahy plesnivý podnájom na začiatok. Máme deti v rovnakom veku. Ona aj po rokoch stále rieši choroby dýchacích ciest deti, ekzém a to už už odtiaľ dávno prec v tom vysnívanom mestskom byte. Keď človek osobne ich pozná, je mu to fakt ľúto a vlastne aj takto cez anonym na MK

tiumen
28. sep 2023

🤣🤣🤣 Byt je králikareň ale že v tej plesnivej chajde spíte všetci 5ti v jednej izbe už nie je králikareň 🤣👍🏻 to je logika

fev
28. sep 2023

@tosomja Prosím Vás a aký odvlhčovač ste kúpili?

sasanka605
28. sep 2023

Trochu slusnosti by ani tebe nezaskodilo. Odvlhcovac, protiplesnovy nater a vetrat. Ak je v nabytku plesen tak nikto ti nic neporadi okrem noveho nabytku. Ani na steny, ktore budu tu vodu tahat. Aj ten gauc by som sa zamyslela. Ved kupte novy a stary dajte dakde do pivnice.

katulienkax
28. sep 2023

Nie ze zrekonstruovat ale uplne zburat stary dom, subone normy teraz, vobec tam nic neprerabajte

mk1111111111
28. sep 2023

Do plesniveho domu nic neinvestuj. Prezite tam, tak ako to je. Zbytocne vyhodite peniaze. Snad si potom tie naplesnivele veci nevezmete do noveho domu. Dohod par farebnych vankusov na ozivenie, nejaky zaves a hotovo

euka210
28. sep 2023

Ako pisu, najvacsi problem vidim plesne...treba kurit a vetrat, ale ani to nemusi pomoct...aj my sme mali problem s plesnou v cca 25r dome ked sme dali plastove okna...tepelne mosty boli a tam pri minuse bolo vlhko. Zateplili sme dom a minula zima bola uz ok. Takze fakt odvlhcovac, kym postavite dom, tak dalsie 2r minimalne tam este budete byvat.

lulda12
28. sep 2023

Na pleseň účinne zaberá vetranie,vzduch. Ideálne je mať stále mikrovetranie. Tam kde už pleseň je vo veľkom odporúčam Savo na plesne. Na menšiu postačí aj ocot. A určite nedávaj ziadny nábytok tam kde sú plesne. Mokré prádlo nesuš v miestnosti kde je pleseň.

nika185
Autor odpoveď zmazal
nika185
28. sep 2023

omylom som vymazala prispevok chcela som opraviť, jednoducho ako kazdy píše riešiť pliesen koli zdraviu, za par rokov mozete mat zdr. problemy, nieto deti, o tych nepíšeš, stare vlhke domy sa podrezavaju, čo je pre vas zbytocna investicia ked to nieje a nebude vase, stary gauc by som dala niekam do garaze, ci prazdnej izby na pojd ak sa da, alebo pivnice, nech tam doziva, neverim ,ze si ho napachnuty pliesnou novy majitel necha, na pliesen je dobre savo na bazeny klasická modrozlta fľaša, nerobí fľaky na stene, gauc by som kupila nieco fakt lacne hoc aj valandu, pliesen bude útočiť tam stále, v starých domoch to vetranie neurobi ak je to klasický prizemny dom a nepises ci je podpivniceny, vyvyseny, ked nie o to horsie, stoji na hline, staré lustre by som nevyhodila, ale odložila, aby som si svoje potom vzala, skrinky ak by sa rozpadali odlozim, odidem vylozim naspäť, skrinky nahradim lacnymi policami, policovymi vytrinami bez skla, ktore vo svojom dome vyuzijem v komore alebo v garazi, potom skrinu nahradim len za take siatre ako v obchode kde zavesim veci, vydrzim par rokov, vsetko ich by som len uskladnila, koberec by som len detom do izby dala, kupula pistele len tie drevene korpuse za par € nejaky madrac....z takeho domu co najskor prec, spóry pliesne aj tie čo nevidno dokazu urobit s dychacimi cestami sarapatu a o alergii a astme ochrenim pluc nehovoriac

nika185
28. sep 2023

ešte dodám k svojmu prispevku co by som robila ja, najlepsie ist inam za par rokov mate zdr. problemy a savo ani odvlhcovac to neurobi, pliesen je znicena len naoko, je vsade v stenach nabytku dreve, všade , detičky budú trpieť najviac, sú vo vývoji, radšej do maleho prenajmu bez pliesne hoc za drahsie a zriecť sa záhrady ako riskovat zdravie

nika185
28. sep 2023

peniaze su pre teba viac ako zdravie? tych 200e daj do prenajmu plus elektrina plyn, kym postavíte sa potlacite, ale budete zdravi a hlavne detí , dnes zije v podnájme dost mladych alebo kupujú jedno dvoj izbove byty aby mali svoje a žijú

luuubik
28. sep 2023

Ty kokos, ja keď toto čítam... 🙈 Ľudia už majú poniektorí úplne zatemnene mozgy s tými domami, tu to krásne vidno... Tak pani velkomozna sa tu opovrzivo vyjadruje o kralikarnach, ale sama býva v plesnivej maličkej chatrči, autorka, že sa nehanbíš. Stokrát lepšie krásny čistý zdravotne nezavadny byt, ako to, kde bývate teraz, ale aby si ty mala dom, ohrozujes zdravie svoje a hlavne nevinných detí... Stačilo mi, že teraz si viete (bez hypo) odložiť úbohých 200 € to je nič. Rozmýšľam teda, koľko teda dostanete hypo, keď splátka bude 200 € (oveľa väčšia predpokladám by byť nemala, keďže len to toľko máte navyše). Na to, aby ste z toho postavili takmer celý dom? 😅 Ak už nemáte minimálne 100 tisíc vlastných, celkom nereálne. Nemáte ani na normálny podnájom, museli by vám doplácať. Ale idete stavať 😄 Pobavila si. Chudence deti...

charlotte911
28. sep 2023

akoze nehnevaj sa, píšeš tu zeby vam nemal kto doplacat za podnájom teraz platite len zaklad voda kurenie elektrika a ked budete stavat dom a brat hypotéku kde na to zoberiete? si uvedomujes ze v dnesnej dobe postaviť dom je riadna palka us ho zariadit co budete potrebovat dalsiu pôžičku, teraz odkladas po 200€ mesačne radšej ako máš ušetriť vase zdravie, potom budeš odkladat na lieky pre ochorenia koli pliesni, tak ako pisu dievcata a nika 185, pliesne neznicis savom a odvlhcovacom, tymi je nasiaknuty uz cely dom aj nabytok, investujes do nabytku ktory napachne tiez pliesnou a ta kupelna? rozhorcujes sa, ze ju trebalo, tak ste do nej investovali ano logické len ci si uvedomujes ze napr. o pol roka zapiska ten co dom zdedí, ze ho ide zburat a na pozemku ide postaviť svoj novy dom, budete musieť odísť a kam? do prenájmu a už s chorymi plucami, pozeraj v prvom rade na deti,nie peniaze, do nich investuj a do ich zdravia, nie, ze odkladas 200e, pri hypoteke ta caka aj 500€ plus platiť ten plyn el.a vodu, wifi a dalsie vydavky, potom uvidis, ze ani ten podnájom hoc len 2 izbový by postacil, vy v obyvacke deti vo svojej izbe a ver že su zariadené neplesnive aj s kupelnou a wc, ,radšej bez zahrady ale bez pliesne, ja by som utekala už davno len by som ho bola kuk, nehnevaj sa, u mňa sú v prvom rade deti a ich zdravie, u teba riesenie nabytku v pliesni lebo 200e treba odkladať a na podnájom nemame