Akú veľkosť zvoliť pri kúpe umývačky riadu?
Ahojte mamičky, prosím vás o radu ohľadom výberu umyvacky riadu. Uvazujeme o jej kúpe,doteraz sme nemali...
ide o to,že neviem,či je lepšie kúpiť väčšiu a čakať,kým sa naplní,alebo mensiu a zapnúť viac krát. Sme 5clenna rodina,deti sú ešte malé,riadov veľa v kuchyni nemám,nemam až tak miesta v kuchyni ani som doteraz nepotrebovala viac,teda neviem si predstaviť,že by som zapla umývačku až večer,to by som nemala toľko tanierov a pohárov...v podstate to má odrádzalo od umývačky od začiatku,že kým ju naplním a kým sa to umyje,tak si to zatiaľ spravím aj sama a mám veci poruke.Ale teraz,keď sú už deti tri,tak sa mi zdá,že by mi to ušetrilo čas.Len zdá sa mi,že by mi bolo výhodnejšie kúpiť menšiu a zapnúť viac krát,aspoň teda dvakrát do dňa.
Ake máte s tým skúsenosti, prosím?Aké veľké umývačky máte doma vy a ako s nimi fungujete?
Aby som zas potom neľutovala,že som mala kúpiť väčšiu,keď si na to už zvyknem☺️
neviem či budem jediná ale mne viac vyhovuje kôš na príbory 😀 akože bavíme sa o úspore času asi minúta pri nakladaní a minúta pri vykladaní, čo je v podstate nič, ale do košíka pribor len hodím a po umytí doslova vyklopím do šuplíka v linke 😀 keď ste len vy je to ok, ale keby ste mali často návštevy, tak fuj fuj po nich chytať lepkavé ožuté príbory a prácne ich po jednom ukladať do myčky 😂
@pampusiaci mame 60cm, asi na 16 sad riadu. Sme 4. Idete aj 2x denne. Davam aj plechy, ale sklenenu misu z peceneho masa. Ten vypek utriem servitkou a plech dam do umyvacky. Ked davam plech, alebo nieco mastnejsie dam na 70°. Bezne veci davam na eko rezim. Pouzivame finish tablety, jar mi srdi, aj equa flase nam za tymi jarovymi tabletami pachli. A ma speci suflik na pribor, je to super vec. Mame vyskusanu aj s tym kosickom, ale prislo mi to tazkopadne. Do tphto suflika dam vsetky drobnosti, vrchnaky, noze, varesky.... okrem dosiek davam vsetko do umyvacky, dokonca aj gril, zotriem to mastne a ostatne sa umyje.
@zuzanka.zuzu tie príbory chytáš za rúčku rovnako ako aj pri nakladaní do košíka. 😄
A keď ich dávaš do košíka, dávaš ich rúčkou hore či dole? Lebo väčšinou som sa stretla s tým, ze ich dávajú rúčkou dole a teda oslintanou časťou hore. To by sa mi bridilo, ze sa o to suchnem.
A tiež ma zaujíma to vyklopenie do šuflíka - to ich netriedis na lyzice, vidličky a nože? Máte všetko pokope v sufliku?
@marpel všetko pokope 😂 ako "správna" gazdinka som kedysi mala príborník, však všetci majú, čo ja som horšia? no trrrrt makový, keď som pochopila, že sa dá aj inak 😀
a ja mám síce aj košík (tam dávam nože ručkou hore) ale aj takú "aliexpres" vaničku - niečo ako je košík len na ležato čiže ja to tam viem zošuchnúť 😎 neviem odkiaľ a desím sa keď sa jej niečo stane lebo som to doteraz už nikde nevidela 😂 (myslela som si, že viem a keď som sa išla na istotu spýtať kde to kúpila, tak sa čudovala, že ona nie)
@pampusiaci plech na pečenie na to treba do umývačky dokúpiť zo servisu take rozstrekovačmi rameno. My mame umývačku už druhu a to Bosch a sme vekmi spokojní. Budeš milo prekvapená. Treba ti však dokúpiť príbory a taniere. Rano začneš ukladať riad do umývačky a už poobede ju budeš púšťať. Na večeru zase ukladáš a pustíš ju po raňajkách. My sme 4 teraz už len traja a aj tak nám ide v nedeľu umývačka dvakrát. Po varení hrnce a po obede taniere. Na začiatku budeš trochu prekvapená z týchto veci:
1.nie všetok riad je po otvorení suchý. Hlavne plastový nie. Taniere sú však vždy suché aj príbory. Sú dosť horúce. Dno hrncov je tiež mokré. Ale neboj sa stačí pri vyberaní jedna utierka a len trochu pretrieť. To nie je voda ako po umývaní v dreze. Ak kúpia umývačku Bosch so Zeolitom tak tam je všetko suché. Zeolit je materiál ktorý extrémne saje vlhkosť. Ventilátor preženie tento vlhký horúci vzduch zeolit granulami tie naboptnajú a zachytenú vodu použijú neskôr pri ďalšom praní. Horúci riad v suchom vzduchu rýchlo vyschne. Bosch ma na to patent.
2. Občas niečo ostane nie dokonale umyté. Nejaký kúsok cestovín napr. ostane. Znovu to ale je zriedkavé a na jednom dvoch kusov riadu. A je to už take vyschnuté od tepla.
3. Po čase sa sklenené poháre zahmlia a nedá sa to už odstrániť. Je to vraj nejaká korózia skla a je to väčšinou na lacnom skle. Drahšie poháre to nepostihuje. Možno mame zle nastavenú soľ alebo leštidlo.
4. Nepoužívaj ECO režim. Je to robené len kvôli normám a ak máš veľmi špinavý alebo mastný riad a hodia tam celu kocku mycieho prostriedku tak riskujem nedokonalé umytie. Najradšej používam automaticky režim a na nedeľné hrnce najsilnejší 70 stupňov Celzia. Ten treba aspoň raz do týždňa použiť hoci spotrebuje viac elektriny. Aby sa nezanážali trosky a trúbky. Pravidelne treba aj čistiť mačku samo umývacim prostriedkom. To bude v návode.
Inak budeš veľmi spokojná a už si nebudeš vedieť predstaviť fungovať bez umývačky. Hlavne keď ti to umyje hrnce a zamastené panvice a kopec tanierov naraz.
@pampusiaci veľmi vám všetkým ďakujem,že ste si našli čas na rady, všetko som prečítala a beriem do úvahy, vďaka,pomohli ste mi☺️
@zuzanka.zuzu ahaaa, takto to máš vychytane s tým košikom. 😄
my mame 45 cm ...sme takmer 4 dospely..a staci nam...pustam ju raz za den...ale to sme vacinou cely den v skole a praci...hoci kazdy den varim
@pampusiaci
Tak som opäť tu s otázkou a prosbou o radu. Ak by sa niekomu chcelo,môžete sa pozrieť, prosím, na tieto dve umývačky, ktorú by ste si vybrali radšej?
Je to moja prvá umývačka, neviem teda odhadnúť všetky plusy a mínusy... vďaka
@pampusiaci A ešte,viete mi niekto poradiť, prosím,ako sa volá taká funkcia,aby sa mi umyvacka neotvorila automaticky sama po skončení,aby mi nešla z nej do kuchyne horúca para... jednak kvôli bezpečnosti pri malých deťoch a tiež máme v dome dosť vlhko,tak nechcem pridávať...je taká možnosť pri umývačke? vďaka
@pampusiaci Prípadne ak máte lepší tip,ako sú tieto dve,dajte vedieť ☺️ hľadám voľne stojacu 60tku okolo 400 euro...do 450...na stránkach hej som našla ešte nejaké, super akciové, ale ťažko sa mi to porovnáva a vyberá,keď nemám s umývačkou doteraz skúsenosti... vďaka za každú radu
@zuzanka.zuzu odfot nam prosim co to je za speci kosik 🙏
@pampusiaci my máme tu Bosch čo si linkovala vyššie a tá sa neotvára sama po umytí. Sme.s ňou mega spokojní. Raz do mesiaca treba dať program so špeci tabletou na čistenie umývačky , to je celkom dôležité. Umýva dobre, nenechava špinavý riad. Užívame na nej 60 min. program na 65°C ktorý je relatívne rýchly a umyje pri ňom dobre. Je tam viac možností programov ale najviac používame práve tento. Dávame dnu aj hrnce, plechy, panvice všetko dobre umyje - jedine keď robim praženicu tak to nedá. Pozor ale.na šošovicu, ryžu a podobné skvosty 🙈😅 takéto veci musíš dať z tanierov preč pred tým. Necistime vopred riady len z nich dám preč všetky zvyšky jedla aby sa neupchala.
Tiež patrím k tým že nemám umývačku a neviem o tom nič . Nenapadlo ma že veľkosť rozhoduje koľko člena rodina je . My sme 5 člena a stým že viac menej stale4 ale môžeme max45 máme na to priestor už 2 roky len keď tie ceny sú nehorázne 🙈 ale keď sa časom zmeni štýl kuchyne tak asi tiež do väčšej pôjdeme to už deti budú väčšie .ale nenapadlo ma že aj plech tam dávate 😁
@mariska1989 no ono ta 45c je mala a rychlo sa naplni. preto je lepsie mat vacsiu. no na druhej strane, ak nemas miesto, nic nenarobis.
@miriam_s Ďakujem, veľmi sa teším,že si sa ozvala,presne toto potrebujem,aby mi o umývačke povedal niekto,kto ju používa ☺️A prosím Ťa,má ona na šírku presne 60 CM ako uvádzajú? Chcela by som ju dať namiesto jednej skrinky v linke,ale tam je fakt len presne 60 CM...A ešte poprosím info,ak Ťa to nezaťažuje,dá sa tam meniť nastavenie priestoru na ukladanie riadov?Predpokladám,že áno,keď tam umyvas aj hrnce...a ešte či je to dobre vyriešené s ukladaním príborov...a ako dlho ju máte? Životnosť bude asi ok pri tejto značke... vďaka
@pampusiaci na príbor má košík, ale mne osobne to vôbec nerobí problém, toto mi nepríde ako kritérium pre ktoré by sa mi oplatilo meniť tu čo mám... Do istej miery sa nastavenie priestoru meniť dá , sú tam rôzne "stojany" na riad, vieš ich aj sklopiť alebo mať podľa toho ako potrebuješ... Pomerat ju viem jasné, dám ti vedieť 🙂 máme ju rok a pol a zatiaľ sme nič riešiť nemuseli...
@majamat no najbližších 5 rokov nevidím že by sa menila kuchyňa .priestor je stále voľný .prinajhoršom by som ju zapla aj 2/3 x za deň podľa situácie. Skôr ide o taniere ,príbor , poháre .. hrniec a ten väčší riad si umyjem sama aby som nevyšla z cviku 😁
@miriam_s Och, veľmi sa ospravedlňujem,nezobrala som do úvahy jeden celkom podstatný detail...výšku našej linky.Az včera som sa na to pozrela a zistila som,že sa mi tam vlastne žiadna voľne stojaca asi nezmestí...len vstavaná...aj keď nemám tušenia,či môžem mať vstavanú,keď ju do linky dopĺňam až teraz,chcem dať preč jednu časť so šuflíkmi a dať tam umývačku...tak prepáč,že som Ti zobrala zbytočne čas,ale ďakujem krásne za ochotu...už ani merať teda nemusíš...

My sme piati a 60 umývačka u nás ide aj 2x denne. Svokrovci sú dvaja, tí majú 45. Ja na tvojom mieste určite beriem 60.