Bývanie na prízemí
Chcela by som sa opýtať tých z vás, čo bývate v byte na prízemí .. ste spokojní? Veľmi veľa bytov je voľných práve na prízemiach...sama mám voči tomu predsudky v zmysle, že odspodu nám pôjde chlad z pivnice, že nás teda žiadny sused odspodu akoby "nevykuri", žeby mi bytostne chýbal balkón (väčšina bytov v našom meste nemá balkóny na prízemí, no sú aj také, ktoré ich majú ) ...ináč vidím aj pozitíva, že je človek bez námahy (bez schodov, bez čakania na výťah ) hneď doma ...
Rada si prečítam vaše pohľady. Vopred ďakujem.
@pinkgirl ďakujem a cítite sa bezpečne tak nižšie?
No moji starý rodičia byvali na prízemí. Ja by som tam nešla byvat keby mám na výber. Zo spodu išiel chlad a všetko bolo počuť, či ľudí, či výťah,či auta vonku. Jedine plus vidím že keby horí hneď som vonku
Áno, máme kamerový systém vo vchode. Na zvuky z chodby sne si zvykli.
Nechcela by som byt na prízemí….u mna je to otázka bezpečnosti
Aspoň 2 poschodie
Ja mám pod bytom technický suteren a zimu nemám.
Nečakám na výťah. S košom som raz dva. Rovnako nákup otočím aj viackrát z auta. Ako som vymenila dvere za bezpečnostné, tak mám v byte aj ticho. Balkón som si dala zaskliť.
A hlavne - nemám stres, že dupem. V detstve sa vkuse chodila sťažovať na nás suseda, že dupeme a mám doteraz z toho stres. 😀
Ja som spokojná.
@dettilv ďakujem, aj to je dobrý postreh
@pribinak mne sa veľmi páči 1.posch...tu sa super býva ..len treba nám už čosi väčšie
Moji rodičia bývajú na prízemí v bytovke bez výťahu. Nevýhody-chladnejšie odspodu, všetci chodia hore okolo ich bytu, ale je tam len 8 bytov, takže nič hrozné. Výhoda, vo vyššom veku nemusia šľapať na vyššie poschodia.. Majú aj balkón, nie každé prízemie znamená, že byt je pri zemi.
@lenkit to sa dobre číta, tak to je super!
Tak 1. posch je už lepšie ako prízemie
@ibrunova súhlasim
Byvali sme na prvom a aj tak sme predali a kupili vyssie. Zima hluk ked susedia prichadzaju domov, buchanie s vchodovimi dverami. Otvaranie a zatvaranie vytahu. Teraz byvame vyssie a je to ovela lepsie.
Bývam tak uz 25 rokov...som max spokojna...zuaden chlad, pivnice mame zateplene....jedine čo mu vadí, že nemôžem nechať otvorene okna keď ideme prec
naši susedia na prízemí platia za kúrenie možno 2x toľko čo my…
Byvali sme na vyvysenom prizemi s manzelom ako bezdetni. Negativa boli, ze tam bolo menej denneho svetla ako na vyssich poschodiach a cez okna nam islo dnu strasne vela pavukov. Ale co mi do dnes chyba je, ze ked som chcela zbehnut domov len pre nejaku drobnost, tak som len vybehla po schodoch a bolo. Teraz, ked byvame vyssie, tak si dva krat premyslim, ked idem s detmi okolo domu, ci sa mi chce trepat hore vytahom a potom zase dole. Nechce 😀😀😀
U nas v nemenovanom meste, maju byty na prízemí, boli bez balkonov, no oni si dorobili balkón a okolo vlastne 2mx2m si oplotili a maju to ako záhradku na sadenie, niektorí bazén, niektorí len tak posedenie ..+dalsie velke plusy ako boli hore spominané, no najväčší minús je asi ta bezpečnosť, no niektore baraky to mali oplotene aj okolo celeho obvodu, ale to pravdepodobne bolo odkupenim pozemku ludi, zijucich v bytovke.. alebo mreže na okná
Ďakujem za všetky pohľady....dosť veľa mi dali ...dobrú nocku
Ja som bola tiež pozerať byt na prízemí. No z hľadiska bezpečnosti som ho hneď zamietla. Hocikto kto by šiel okolo, ti prakticky dnu všetko vidí. Mala by som aj v noci zlý pocit, plus také vetranie, tiež by som mala blbý pocit, že mi cez okno môže hocikedy hocikto vôjsť 🤷🏼♀️
U nás v meste začínajú vo viacerých bytovkach zatepľovať prízemné byty odspodu - stropy pivníc.
Bývame na prízemí, sme mala dvojposchodvá bytovka. Balkón nemáme (ale teda máme záhradu každý byt). Za mna výhody, že nakup v pohode vyložíme, manžel poukladá na parapetnu dosku (ale je vysoký, tak dočiahne) napríklad balíky s vodami a nemusíme sa tocit na vaickrat, pripadne mi poda cez okno. Keďže mám strach zvyšok, beriem prízemie ako výhodu, aj bezpečnejšie sa cítim, keby náhodou horelo, viem ist cez okno. Je pravda, že hluk z aut počuť, mame pomerne frekventovanú cestu, ale rovnako počuje aj suseda nad nami a im ešte aj dosť do bytu svieti, nehovorím, že nám nie, ale sme nižšie, tak nie je to take strašné, aj keď teplo je. Nám do bytu vedie 5 schodov, takze aj kočík sme v pohode niesli alebo sa dal nechať dolu v chodbičke, ale väčšinou sme ho nosili hore. Výhoda tiež, ak idem vybesat bielizeň, raz-dva som vonku, na syna na dvore alebo v záhrade vidím priamo z kuchyne.
Nevýhodu vnímam to, že každý krok susedov počuť, veľmi dupú, teraz ešte majú skoro 2 ročnú, tak sa to postupne stupňuje. Zase my keď sme mali dieťa malé, nikomu nevadilo, keď napríklad vysýpal kocky z lega alebo behal po byte. A teraz po dovolenke sme sa vrátili do vytopeného nášho bytu (nami) a nemuseli sme riešiť mapy susedov na stene bytu. Trosku zatieklo do ich pivníc, ale to neriesili. No v byte by to riešili, čo je jasne
Bývam na prízemí pod nami len pivnice a jediná nevýhoda je ten chlad, no za teplo platíme inú sumu ako poschodia vyššie, zvuky ulice vôbec nepočuť ak sú kvalitné okná a dvere, no, zasa v lete je u nás super, vôbec nie tak horúco ako vyššie, zimy už tiež nie sú to čo bývali takže nič hrozné s tým chladom, deti môžu dupať nikto sa nesťažuje, plus jedno veľké je že máme výbornú vodu, oveľa lepšia ako vyššie, a tak ako to vyzerá s počasím leta horúce zimy mierne bude vody stále menej, pamätám keď ešte nebola u nás priehrada a voda bola regulovaná, vyššie poschodia mali veľký problém lebo vodu mali prevažne len v noci, my sme mali stále. Deti ak sú von len otvorím balkón ak sú smädný alebo niečo len zavolajú a spustím im v košíku vodu, či hodím loptu. Nemenila by som.
Jaj, ešte pridam, že my balkón mame, bez by som nechcela, a mame také vyššie prizemie...
@veronika1754 ako môžete mať lepšiu vodu ako vyššie?
@bubuzu no je lepšia, každý kto do nás príde tak prvé čo naber mi tej vašej fajnej vody, je oveľa chladnejšia, a tak neviem čím to je ale aj chuťovo lepšia, keď sme boli deti tak sme sa hrali u kamošky na 8mom poschodí som piť chodila dole k nám, úplne ta voda u nich nechutná teplá a taká neviem či za tými trúbkami alebo čo, teraz kamoška čo býva vo vedľajšej bytovke na 4tom poschodí keď príde nemôže sa dopiť našej vody, neviem čím to je ale je lepšia ako na vyšších poschodiach
Uz byvam na 3.poschodi, ale moj prvy vlastny bytik bol prizemny, hoci som nikdy nechcela byvat na prizemi, no ta cena ma presvedcila. Zvykla som si, bolo to kludne, bezpecne sidlisko. Bojim sa vysok a tym som sa utesovala, ze je to lepsie. Cize vyhoda bola cena, ale boli to take casy u mna, ked som bola v inej situacii.
@veronika1754 to určite nie je poschodím ale konkrétnou bytovkou či potrubím
@huxy tak to neviem keďže je to tak v celom meste, keď idem k babke normálne si kupujem balenú vodu lebo tá jej je úplne že hnusná, teta keď príde ktorá býva na inej ulici vždy len naber mi vašu čistú vodu lebo u vás najlepšia, to by trebalo ochutnať takto sa to ťažko opisuje, no keď bude vody menej čo aj bude keď vidíme počasie, prízemné byty budú na tom najlepšie
Byvali sme 10 rokov na vyvysenom prizemi. Pod nami boli pivnice kadial viedol teplovod a tepla voda napriec celym domom cize v pivniciach nebola zima a tym padom sme nemali chlad. Tym ze tam bolo vyvysene prizemie a jedny schodi hore k nam memali sme taky kontakt s branou ktora bola navyse nova cize ziadne buchanie sme nepoculi. Tiez tym ze sme boli vyssie tak nam nedociahli na okno, ziadny pocit nebezepecenstva som nemala, suseda bezne vetrala tak ze mala dokoran otvorene okno a teda nie raz sa stalo ze ho zabudla zavriet a odisla do obchodu a tak. Balkon sme nemali to je pravda ale zasa tym ze sme bolil uplne dole a pri dverach sme mali aj schody do zadnej casti za domom kde bol velky park tak bezne deti chodilil same dolu, dala som im tam bazenik, hrali sa tam s loptou, v snehu a tak, nechala som im otvorenu zadnu branu a hore dvere a mali dvor zadarmo daleko lepsi ako balkon, tak 80 percent ludi ten balkon nevyuzivali fakt ze na nic, ked si sa pozrela na ten dom tak nikto tam nic nemal, sem tam tam niekto chodil fajcit a niekto tam vesal pradlo u nas z 9 bytov co mali balkon vyuzivala ho len jedna.
Som rada ze sme to mali takto, bolo to fain, nemusela som deti upozornovat aby nebehali, normalne chodili, vozili sa po byte, behali, dochovali sme svokru na vozicku, tie jedny schody sme ju vedeli zniest aj ja sama som ju vedela casom dat dolu keby sme boli vyssie nikdy by sme to nevedeli resp urcite by sme ju uvaznili doma. Hned pod bytom sme mali kocikarej kde som dala kocik a s detmi som pekne vysla, neviem si predstavit na 4 chodit. Ja vidim len vyhody, nemam jednu nevyhodu co by sme mali pri byte na prizemi.
@veronika1754 u nás v meste je aj u rodičov na 7-mom poschodí dobrá voda, aj u mňa na prvom 🤷🏼♀️

Napríklad ísť s košom nie je také otravné - len prejdeš cez chodbu a si vonku. Taktiež nemusíš zdieľať jazdu výťahom so susedmi. Balkón sa dá urobiť. My sme tak kúpili byt a balkón sme si dorobili. Keď náhodou niečo zabudneš tak ti podajú cez okno/balkón. V zime nám svieti slnko do izieb, v lete nie je taká horúčava.
Určite sú aj negatíva, je to na tebe.