Bývanie na prízemí
Chcela by som sa opýtať tých z vás, čo bývate v byte na prízemí .. ste spokojní? Veľmi veľa bytov je voľných práve na prízemiach...sama mám voči tomu predsudky v zmysle, že odspodu nám pôjde chlad z pivnice, že nás teda žiadny sused odspodu akoby "nevykuri", žeby mi bytostne chýbal balkón (väčšina bytov v našom meste nemá balkóny na prízemí, no sú aj také, ktoré ich majú ) ...ináč vidím aj pozitíva, že je človek bez námahy (bez schodov, bez čakania na výťah ) hneď doma ...
Rada si prečítam vaše pohľady. Vopred ďakujem.
Ja som mala byt na prizemi ,ale v uzavretom dvore takze asi trochu ine , nechodili mi okolo okien ludia , a bola som tam max spokojna ,stahovanie easy peasy,neriesia vytah , ale pravda je ,ze mas tie byty chladnejsie kedze nemas pod sebou byt.
Nie nikdy osudova chyba neodporucam
Vyrastla som v byte na prizemi a mali sme mreze. Na zemi koberce. Svokra ma prizemny resp zvysene prizemie byt a kedze ma vsade dlazbu, parkety tak zimu odspodu a vela plati za kurenie. Mame aj chalupu bez plotu a veru bez psa v posteli nezaspim 🙂 sme tak pomimo a ked je tma tak je tma. Zial na exterierove zaluzie nie su prostriedky, ani na plot tak vzdy prva noc je taka, ze spim na pol oka a potom je uz dobre. Ale ani vonka pes nic nezaruci lebo susede sa stazovali susedia, ze nevedia spat tak psa zatvaraju. Cize nie je prizemny byt ako prizemny.
Na prízemí musíš mať hlavne stále zatiahnuté žalúzie, aby ti ľudia z ulice nevideli do okien - bežne tka vidím, čo pozerajú v telke alebo ich obrazovku počítača.
Čiže keď máš stále zatiahnuté žalúzie, máš vlastne doma celý deň tmavšie a musíš mať zapnuté svetlo, aby si dobre videla...
Na nízkom prvom poschodí zrejme tiež. Dosť tým utrpia oči, tým umelým svetlom.
Ahoj, bývali sme na vyvýšenom prízemí..bez balkóna.. áno bolo tam chladnejšie ako mali susedia vyššie lebo sme mali pod sebou pivnice (bolo to však kompenzované nižšou cenou za teplo, iná "tarifa") ale v lete zase bolo veľmi prijemne.. a dosť mi vadilo že celý panelák chodil okolo našich dverí na výťah.. potom sme bývali úplne hore pod strechou na 8. poschodí a tam bolo v lete zase príšerne horúco .. všetko má pre a proti.. až keď sme sa presťahovali do domu som spokojna ale to je individuálne..
@elviku11 bývam v paneláku kde sú súbežne dva paneláky. Tento problém majú všetky poschodia. Že majú závesy alebo žalúzie
My byvame na zvysenom prizemi. Sedem schodov k bytu. Velmi som zvazovala ci ho kupime, ale bol v super lokalite pri lese a kupit byt tu je velmi tazke. Ja som byvala v podnajmoch snad na vsetkych poschodiach. Mame zaskleny balkon, tak sa nebojim. Pocut z vonka ludi ked su otvorene okna, takze o vsetkom vzdy viem,. Kebyze je pod oknom lavicka tak sa zblaznim. Vsetko vidim, co sa deje vonku. Je tu cez zimu chladnejsie od podlahy ale na chodbe a kupelni mame ako keby podlahove kurenie z pivnicnych trubiek. Cez zimu kurime len obyvacke. Cez leto je tu chladok. Mne co najviac vadi je ze v kuchyni si musim zatiahnut vecer okna, a mame tu stromy tak nie je taky slnecny ten byt. Ako sa nam narodili deti, vidim obrovsku vyhodu. Mozu dupat kolko chcu, hned su vonku a vidim ich, mozem ich poslat v klude samych, neriesime vytah.
@bykaterina určite tento problém nemajú všetky poschodia. Bývam na šiestom, nikto mi do okna nevidí, nezaťahujem žalúzie.
@elviku11 u nás ano aj 6 poschodie lebo sme postavený panelák o trošku nižšie ako druhý. Takže majú tento problém. A keby si mala vedľa seba výškový tak tým dupľom.
@bykaterina ano, tak v tom pripade asi ano. Za nami ani pred nami nie je blizko nic....
Ja vidím nevyhodu,že je tam zima. Byvala som vo viacerých bytovkach a je to prvý byt na rane,ktorý si zlizne zimu. Keď som mala krátku navstevu a nedajboze sme kecali vo vchodovych dverach,lebo však už len toto ti poviem a natiahlo sa,lietali susedia z prizemia,nech zatvorime dvere. Stare susedy sa napr.bali,ze sa v ich vchode zdrziavaju taki divni mladi a aj jej klopu,do rana kecaju vo vchode,vsetko počula,z hladiska možnosti ukradnut ci vniknut na balkon,prizemie ani za nič.nehovoriac o tom,že viem o susedoch z prizemia,čo sa im kanalizacia vytlacila do wc nazad,takže za mňa ani zadarmo byt na prizemi.
@dettilv tak to výhoda je asi dosť podstatná
Ja este dodam ze viac som sa bala na 8.poschodi ze tam niekto pride a vykradne nas ako dole na prvom.
@patulienka16 veď áno. Ale aspoň prvé poschodie.
Pozri ja osobne by som do prízemia nešla.
Ale zimy budú čoraz teplejšie a prehupnú sa rovno do leta, teda to čo ty dáš na kúrenie, vyššie poschodia dajú na klímu😉
Bezpečnosť na prizemi závisí od lokality.
Hluk počuť rovnako na prízemí, prvom, druhom poschodí.
Mreze v prípade požiaru sú veľkou prekážkou dostať sa von
Ak by si mala poschodový rodinný dom pochodíš po tých schodoch neúrekom v priebehu dňa. A si s tým v pohode. Problém nastane v starobe či v prípade vážnej choroby, keď sa schody stanú prekážkou. V byte máš väčšinou výťah.
Za mňa ideál také vyvýšené prvé, druhé poschodie a výťahom v dome s balkónom. Na sušenie prádla, vieš tam dat bicykel Ak by bolo potrebné atd
Ak prízemie tak v bezpečnej, kľudnej lokalite so záhradkou.
Môj manžel byval na prízemí ako chlapec, jeho mama tam ešte stále býva.. ja v Tom vidím len pozitíva, síce majú chladnú podlahu, ale premna to vôbec nie je problém.. bývanie na prízemí považujem to za bezpečnejsie aj z dôvodu evakuácie ak by bolo z nejakého dôvodu treba.. (priznám sa, že mám strach bývať v byte jedine z dôvodu požiaru, alebo podobných nebezpečnych situácii.. vždy sa uteká ľahšie z prízemia ako zo 7dmeho poschodia.. ja som v rodičovskom byte bývala na predposlednom poschodí a to bolo veľmi vysoko.. aj prvý byt som mala na 8mom)
My si chceme kúpiť byt a osobne ak by som si mohla vybrať, tak by som chcela na prízemí.. keďže bývame v dome už 15rokov, tak si myslím že to by bolo najlepšie riešenie - mám tri deti, rýchlo by sa tak dostali von, mohli by aj chodit rovnako ako v dome bez toho aby som musela stále upozorňovať nech dávajú pozor.. a hluk z ulice? Keďže bývam v RD oproti tescu, už myslím že väčší hluk z ulice ani nie je, sme zvyknutí.. bývať na prízemí je podobne ako v dome, len s tým rozdielom, že niekto nad tebou býva a tak ho počuť..
@jana_eyre_2 ďakujem ...môžem sa opýtať prečo zvažujete sťahovanie z domu do bytu? To ma trošku prekvapilo
@elviku11 aj to je individualne. Byvali sme na piatom (akoby sieste, lebo pivnice vysoko) - z jeden strany kopec a z druhej rovnaka bytovka pomerne daleko. Napriek tomu nam z toho baraku znami povedali, ze nas vidia v kupelke holych (velke okno, myslela som, ze to nemoze byt vidiet, ked vyliezam z vane, ze sme vysoko a daleko - omyl), tak sme davali nepriehladnu foliu na okno. Dym z cigariet z prizemia vysiel az na osme, pod strechou na osmom hrozny hic, hluk bol aj na piatom brutalny. Byt bol ale svetly. Ked su cez den zavesy alebo zaluzky, tak do bytu nevidno, ale ked sa svieti, tak musim vecer zatahovat okamzite aj teraz v novom, nakolko su to sice nizke bytovky (len 4 byty vo vchode), ale blizko seba, takze krasne vsetko vidno. Byt je tmavy, zle otoceny a aj chladny celkovo kvoli stromom a nevykurovanym zapustenym pivniciam), cize to nie je len o tom, ci je to prizemie, ale cely komplex veci (poschodie, prasnost, rusnost cesty, otocenie k slnku, izolacia, okna, ake su pivnice - to vsetko si musi clovek vsimat). Moze byt kludne prizemny byt na zaklade suboru pozitivnych okolnosti lepsi ako v strede alebo pod strechou. Je to individualne, si ja myslim😉
Ja byvam, nemenila by som. Vyrastla som na 4 poschodi, podnajmy tiez vysoko. Ma to velke vyhody: ziadne cakanie na vytah, vysypanie smeti l,odchody von par schodov, malina. Vycikanie, ked kocikujes parada, nebojis sa nechat kocik dole. Vsetky decka a maminy ku mne chodili na wc. Si ako v dome, nedohovaras sa iba cez zvoncek. Baliky ti hadze kurier na balkon. Cez okno vidis kto ide po ulici ,ci prsi a ako. DETI MOZU DUPAT a behat ! Nestane sa ze sa zaseknu vo vytahu ci ich vytah nezaznamena kvoli vahe. My mame dole vykurovane pivnice a susiaren, cize mame teplucko. Nikdy nic nezmizlo z balkonov. A mame 3 balkony, vysoke,fakt by bol problem vliezt. Ma ovela viac vyhod, ja som mala tiez predsudky, ale po 10 rokoch by som vyssie nechcela byvat .
@anonym Chceme sa presťahovať do čiech.. a predajom domu, kúpou bytu by sme sa zbavili hypotéky, aspoň teda väčšej časti..
Ale keďže ja aj manžel sme vyrastali v byte, nejako aj tak si to vieme predstaviť vrátiť sa do bytu, navyše deti už idú pomaly ale isto do veku keď už záhrada bude strácať výhody.. hoci ma to aj mrzí, lebo sme ho postavili viacmenej svojpomocne, deti tu vyrastajú od malička... Ale byty mám rada, deti tiež keď si to už vyskúšali pár krát na dovolenkách a tak...
@srnka79 zaujímavé .....mňa veľmi cigaretový dym irituje ....no nečakala by som, že ho vnímajú aj na 8.posch napr.....mne sa najviac páči život na 1.posch....ked si odmyslím v lete tie cigy ...ináč pocit akoby sme boli na dome...čo do pohľadu z okna ...taká prirodzená výška ...zhaname čosi väčšie...no dali sme si prioritu to 1.posch...
@jana_eyre_2 ďakujem, rozumiem...
@janage dovolim si oponovat.
Absolutne neplati ze je tam zimsie, kym su normalne vykurovane pivnice a spolocne priestory pod nami. My tak byvame a mame normalne teplo. A nie sme ziadna vynimka. Pod nami je aj susiaren, ma cca 30 stupnov, susenie pradla je na 2 hodky. Vykuruje aj byt.
Hluk pocut viac vyssie,osobna skusenost, ten isty vchod 6 poschodie,byvanie 3 mesiace. Nam to stromy dole tlmia,hore som pocula dokonca hukanie zeleznice, co dole nikdy.
Ziadne mreze nikde nemame.
Platime vytah, aj ked ho nevyuzivame, stoji aj pod nami ,k nam je 8 schodov ktore zatial vybehnem. Na starobu s nim pocitam, preto ho platim.
@janababana ani jedna jedina vec nie je pravda,byvam na prizemi.
Niektorí tu pletú prízemie s vyvýšeným prízemím, a to môže byť hneď rozdiel. Bývam v bytovke na prvom, susedovci podomnou na prízemí, ktoré je úplne zarovno s ulicou. Pivnice v rovnakej rovine, čiže nič zo spodku im byt nezohrieva. Byt majú ako vo výklade. Mňa zo všetkého najviac odradila bezpečnosť takého bývania.
@huxy moja svokra býva na normálnom prízemí, nie vyvysenom a býva sa jej úplne ok, nie je ani ako vo výklade, ma žalúzie na oknách - vecer ich zatiahne rovnako ako my na dome, lebo inak by nám všetci z Tesca videli do kúpeľni (hornej aj dolnej), pracovne (dolnej) a spálne (hornej).. pod svokrinym bytom je pivnica, kde je síce chladnejšie ale nie mrazivo, takže síce má podlahu trocha chladnejšiu, ale nie je to nič nezvládnuteľné..
bezpečnosť na prízemí je rovnaká ako v dome.. plot nie je problém preskočiť, alebo vypáčiť zámok na branke je pre skúseného zlodeja hračka..
@vedorka 🤦🤦♀️🤦♂️ved ty mozes mat inu skusenost tak ju tu napis, ale netvrd, ze niekto iny nepise pravdu len preto, lebo nema tu istu skusenost ako ty

Ja byvam na 8.poschodí cely zivot. Nadherny vyhlad, malo hmyzu, klud, ticho. Nemame tu ani cestu nic. Parada. Po požiari bytovky v prešove mi preplo,a kupili sme byt na prízemi s terasou, do ktorého sme ani nešli byvat. Každe slovo pocut nie len z von dnu,ale aj z dnu von,cize ked som si raz spievala pri zariadovani, tak sa chlapi na parkovisku šulali. 😅 za druhe, tu na 8.posch chodim bezne naha, z vane do izby po pyzamo. Tam na prizemi ked sme par krat spali, musela som v celom 4i byte pozatahovat žaluzie,inak ste tam ako na tácke vo výklade. Pod bytom bola garaz,ale chlad bol od spodu. Takisto z chodby počujete každeho prichadzat kto vojde do panelaku,a ide na vytah,na schody aspon u nas to nebolo oddelene. Vypit kavicku v pyžame na teraske rano? Nehrozi 🤣 a všetok bordel kvety,špaky atd atd z hornych poschodi padali k nam na prizemie. Plus HMYZu mate na prízemi na rozdavanie.v každom kute pavuk,pod gaucom, pod postelou... my sme mali novostavbu, dvere okna zavrete,a aj tak trilion pavukov tam bolo. Nakoniec sme ho prenajali,a sme na 8.posch štastní 😆😆😆😆