Bývanie na prízemí
Chcela by som sa opýtať tých z vás, čo bývate v byte na prízemí .. ste spokojní? Veľmi veľa bytov je voľných práve na prízemiach...sama mám voči tomu predsudky v zmysle, že odspodu nám pôjde chlad z pivnice, že nás teda žiadny sused odspodu akoby "nevykuri", žeby mi bytostne chýbal balkón (väčšina bytov v našom meste nemá balkóny na prízemí, no sú aj také, ktoré ich majú ) ...ináč vidím aj pozitíva, že je človek bez námahy (bez schodov, bez čakania na výťah ) hneď doma ...
Rada si prečítam vaše pohľady. Vopred ďakujem.
@janage u nás pod detskou izbou je susiaren tiež. Vždy mala kľúče domovnicka a keď sme prišli posteľné, chodila som si ich pýtať. Ale potom povedala, že si máme kľúč rozmnožiť a susíme len tam..sami..je to v podstate naša miestnosť, všetci o tom vedia, že môžu mať kedykoľvek prístupné kľúče, ale nikto nechcel. Sú to spoločné priestory, ale náklady sú zanedbatelne. Ja len operiem, zídeme pár schodov. Večer zavesim,ráno beriem suché. Pre nás obrovská výhoda.
Vieš, u ľudí je to tak, že ak nemôžu alebo nechcú používať, už je problém s platením. Ľudia sú niekedy sebci. Keď sa zatepľoval dom, my sme chceli, aby sa zateplili aj vestibul, nakoľko je to vstup, máme s ním susediacu spálňu a bola tam zima, 18 st s kúrením. Myslíš, že ľudia súhlasili? Nie. Lebo veď oni majú hore na poschodiach teplo. Ale tak jasne, že sme si to vydobili.
Rovnako to beriem aj s tou susiarnou.. nech ľudia sušia.. nebudem predsa kupovať sušičku,keď je dolu miestnosť 3,5 x 3,5 m na to určená.
@jana_eyre_2 každá máme na to iný pohľad. Ako som už písala, v našej bytovke nie sú pivnice pod prízemnými bytmi, čiže nič zo spodu nehreje. Osobne som bola pozerať byt na prízemí, keď som zháňala byt a pre mňa to bola hrôza. Od vtedy prešli 2 roky a ten prízemný byt sa stále nepredal 🤷🏼♀️
A uz som písala aj to, že porovnávať byt na prízemí s domom, je totálna blbosť. Dom si človek asi vie dostatočne zabezpečiť, aby sa cítil bezpečne.
@huxy vôbec to nie je blbosť..
dom si nezabezpečis lepšie, ak si nedáš 3metrovy plot s ostnatým drôtom.. u nás sa v okoli bežne vykrádajú domy, chodievajú celé skupiny sledovať domy, susedia sú vždy ostraziti a informujú sa ak vidno divných ľudí čo sa tu tmolia.. raz keď u nás ešte býval švagor, bol vonku na záhrade na cigarete, zrrazu okolo neho prebehol nejaký chlap, jedným skokom preskočil plot co má 1,60cm.. naháňali ho policajti, aj nám zvonili či sa u nás neskrýva.. len on si prebehol záhradu a bohvie kam utiekol.. zabezpečiť dom tak aby sa do neho nikto nedostal je presne to isté ako zabezpečiť si byt.. neviem či si už v dome bývala, ale ja som bývala v oboch.. z problematiky zlodejov je to úplne jedno, či vykradnú byt na prízemí cez okno, alebo dom kam pridu cez bránku..(na tento fakt som si musela proste len zvyknut keď sme sa nasťahovali) možno tak na vyšších poschodiach je človek naozaj viac v bezpečí čo sa týka zlodejov, ale ja mam väčšie obavy z požiaru a zdĺhavej evakuácie.. preto by som si hľadala byt na prízemí..
@janababana Hlavne bez zbytocnych prehnanych emotikonov.
Je fajn sa vyjadrovat k teme vtedy, ked viem o com pisem a mam osobnu skusenost. Byvas na prizemi kolko rokov? Mas s takymi bytmi osobnu dlhodobu skusenost ? Ci u jednej tety co tak byva som bola niekedy na navsteve.
A inak ja som svoje skusenosti uz napisla pod tento post niekde vyssie.
@jana_eyre_2 ano, bývala som v dome. Mali sme psa-dobermana, kamerový systém... Človek sa cíti bezpečnejšie.
Stále je ľahšie zlodejom vojsť napr.cez otvorené okno bytovky, ako prekonávať plot atď. Jednoducho ja som hlavne z tohto dôvodu hneď zamietla byt na prízemí, a bol teda o pár tisíc lacnejší než byt na prvom poschodí. Pre mňa prízemný byt proste nie.
@vedorka toto je diskusia a ty si jedna z diskutujucich, nie si tu od toho, aby si ako jedina mala pravdu alebo znevazovala to, co iny zazili a napisu. Pekny vecer prajem.
@janababana Tak potom pls aspon diskutuj o veciach, o ktorych nieco naozaj vies.
Moji rodicia byvaju na prizemi v 3. poschodovej bytoke, a kedysi som tam byvala aj ja, ale sme stale pocitovali chlad od spodu - od pivnic. Teraz povymienali radiatori, zateplili ale aj tak musime mat vsade koberce, lebo je chladno. Hlavne izby orientovane na severnu stranu su ovela chladnejsie ako na juh. Velmi nam chyba balkon. Je pravdou ze sa nenachodite a vsetko si lahko prenesiete dnu (ziadne vytahy) . Za mna nejake 1. alebo 2. poschodie, ti nemusia ani kurit a este usetria. Este zavisi od toho, pod koho bytovka patri. U nas chcu ludia dorabat vytahy a brat si uver, prizemne byty su proti, lebo potom ostatnym priz. bytom mozu dorobit balkony, ktore im chybaju . A stale nieco dookola, ludia v bytovkach sa menia, a ti su vecne s niecim nespokojni. Vo vedlajsej 13.poschodovej bytovke je klidek, tam sa vsetko rozpocita a nikto to tak nepocituje, ked treba nieco doplacat ako celok. Prizemne byty maju vyvyseny suteren a balkon. Je to omnoho lepsie riesenie.
Za mna strata casu s hladanim a strata penazi - jedine ak prenajat - prizemne byty su proste nevyhoda, co uz. Kupte si bungalow alebo mensi - moderny domcek, ktorym usetrite na kureni a budete mat teplo, prijemne, svoje a nie buzeraciu od ostatnych najomnikov, ktori nad vami nechcu kurit, lebo setria, a ohrievaju sa od tych, co vykuruju zo spodu. Pivnice su chladne, a ak tam chyba este aj bakon, no akoze bieda. Bytovka by mala byt komplet prerobena a zateplena (aj so vstupnym vchodom, vestibulom a pivnicami). Ak tam nie su vytahy , tak berte na vedomie, ze ked niekomu prdne v hlave, tak si ich zmysli dat dostavat, a zase sa budete len zbytocne zadlzovat, kedze vy ich nepotrebujete. U nas to cinilo 20 eur extra mesacne (vytahy nevyuzivame), uver na 20 rokov ako bytovka. Otrasne. Doteraz sme vyplacali z fondov komplet zateplovanie domu. Peniaze sa minuli, tak opat kazdy z vlastneho vrecka.
My sme kúpili byt na prízemí a nevidím problém. Tiež som mal predsudky, ale teraz mi to už ani nepríde. Vstupné dvere máme až na konci za výťahom, takže ľudia nám tam nechodia a okná máme nie na parkovisko, ale do parku. Skôr by som dnes povedal, že je to výhoda. Jediný problém bol keď sused skočil a skončil rovno pod oknom. Ale to sa našťastie nestáva často.
@elviku11 neviem to presne, ci ide nieco z fondu bytovky a ostatnych 20e sa navyssi este. Byvaju tam moji rodicia, vytahy nevyuzivaju ako prizemne byty. Takze je tam stale vela nevyriesenych veci, a kazdy si chce presadit svoje. Mozno to bolo minumum ale vyjde to viacej. Neviem presnu sumu. No ja by som so osobne neplatila. Ako vzdy su prizemne byty v nevyhode, lebo sa prerabala strecha a opat nove balkony. Teraz este riesia vytahy.
@yosi och...🥺
@elviku11 U nás menili výťah a platil sa z fondu opráv do ktorého platíme všetci. A čo, že bývam na prízemí? Ja mám zase lacnejšie kúrenie. A keď budú opravovať strechu, tak to zaplatia len tí, čo bývajú na 11. poschodí? Bytový dom je komplexný systém a každý dáva peniaze na niečo, čo využíva viac alebo menej
@avanka u mojich rodicov to tiez vyzera tak, ze ich viacere vyssie poschodia prehlasaju a vytahy sa budu nanovo budovat po 50 rokoch v 3. poschodovej bytovke. Bohuzial, su taki, co maju konexie a vedia ziadost pretlacit cez bytove druzstvo, tak zase vyhra banda. Nie som proti vytahom, len proti splacaniu uveru na dalsich 20 rokov - nezijem tam, ale toto mi ostane na krku, mozno este mojim detom.
Hodnota bytu je nižšia aj sa ťažšie predáva. Nevýhoda chlad, menšie súkromie lebo susedia pri výťahu vidia do bytu, keď otvoris dvere ( keď som bývala v byte videla som, že susedia boliv rozpakoch keď otvoril dvere a ja som stála pri výťahu aj keď išli domov) a tiež môžu vbehnúť hlodavce ( potkan, myš) do bytu.
@mantilka Nie všetky byty na prízemí sú oproti výťahu. V našom prípade je zo 6 prízemných bytov jediný ktorý je oproti výťahu. O nejakých hlodavcoch nemôže byť reči. Nežijeme v Bangladéši na smetisku. Chlad je relatívny. Náš blok je kompletne zateplený, aj pivnice sú zateplené vrátane stropov. Navyše mám pod podlahou všetky rozvody tepla, takže mám v podstate teplo zadarmo. Takých rečí som sa nepočúval kedysi od ľudí ktorí nikdy na prízemí nebývali. Ja som mal tiež predsudky, ale teraz nemám problém s prízemím.
@yosi no to máš milnu predstavu o Slovensku. Vo veľkých mestách je veľký problém s potkanmi, premnožili sa.
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/913732-v-cent...
https://tvnoviny.sk/domace/clanok/913732-v-cent...
Nie je jedno ci je rovno so zemou, alebo je akoze na 1 poschodi a pod tym su pivnice a tech miestnosti. Ked je to rovine so zemou by som tam nesiel byvat, max kebyvsom bol zdravotne postihnuty alebo v cinziaku bez vitahu.
Ahoj, my bývame tiež na prízemí bez balkónu asi 2,5 roka. Tiež som z toho mala obavy, ale musím povedať, že som si už zvykla a keby som sa mala rozhodnúť zas, tak by som do toho išla znova bez problémov. Čo sa týka chladu a zimy, tak s tým problém vôbec nemáme. Dokonca ani nemusíme toľko kúriť ako predtým keď sme bývali na štvrtom poschodí. S chuťou a kvalitou vody tiež nemáme problémy. Na čo som si musela zvyknúť bolo to, že do bytu nám bolo dosť vidieť, ale tento problém sme jednoducho vyriešili záclonami a roletami. A takisto nám celý panelák pozná už našu predsieň, keďže výťah máme pred vstupnými dverami. Čo sa týka hluku spoza dverí, tak áno, samozrejme, že je počuť, že sa tadiaľ ľudia premávajú, ale takisto sme ich počuli premávať sa aj keď sme žili inde. Čoho som sa ja najviac bála bolo spávanie v lete s otvoreným oknom, ale aj ten strach pominul. Na čo si dávame pozor je to, aby sme nenechali otvorené okná kým nie sme doma a počas noci máme otvorené okno len v tej izbe, kde spíme.
@vabea ďakujem 👍
Raz mi stačilo a nikdy viac. Strašnú tmu sme tam mali stále. Musela som stále svietiť, aby som aspoň niečo videla.

@vedorka tak u nás sa sušiarne zrušila, odmietala väčšina platiť náklady na energie tým cca 3 co tam susili. A obývačka v byte na prizemi ma pod sebou akurát veľký vstupný vestibul kde sa samozrejme nekuri, takže áno majú v byte nad ním zimu.