icon

Dom bez bleskozvodu

bielavila
6. aug 2023

Baby taka aktualna tema, burky🙂 pred cca 4 rokmi som prerabala starsi dom a nedala som bleskozvod, neviem preco, mna to nenapadlo proste, nikto nic nevravel ani pri kolaudacke, no teraz co su vsade burky, hromy, blesky a mne je az zle ze ho nemame, kamoska mi vravi, ze ani oni nemaju, ale ze maju vedla sesedia a ze tym padom je ich dom chraneny kedze blesk by isiel do susedovho bleskozvodu, viete mi poradit ci to je pravda? Ja si ho chcem dat urobit, chcela som hned lebo som pokakana od strachu, ale co guglim ceny a celkom palky, 1500e, to si nasporim tak za pol roka, len aby som dovtedy mala dusu na pokoji, ze ked ma sused bleskozvod ( co nas sused vedla ma) tak ci to je nejaka ochrana pre mna? Neviete?alebo skor vasi muzi lebo to skor oni take veci vedia. Dakujem

Strana
z2
slovakboy
7. aug 2023

@andreatytler no ty brďo, to fakt takto riskujú? Nedávať bleskozvody? Človek je síce v dome chránený, ale ak nemá uzemnené kvalitne veľké kovové predmety ako je vaňa alebo práčka, alebo radiátory, tak ho môže blesk zabiť aj vo vnútri domu. To je ďalšia dôležitá vec, nechať si otestovať kvalitu zemnenia. Zemniaci, alebo nulový kábel musí mať nízky odpor a dostatočný prierez.

hiro
7. aug 2023

@maryetta To ze zhoria zariadenia nesuvisi priamo s bleskom (ano, moze) ale s napatovou indukciou - k zariadeniam ide dlhy kabel - cim dlhsi tym horsie, vo vzduchu su povesane kadetade a pocas burky nastavaju rozne potencialy napatia - to sa naindukuje do kabla a spali zariadenie - alebo viac menej vsetko co je na nom zapojene, cim menej odolne zariadenie tym skorej odide. A to nemusia byt napajacie kable ale hociake - moze to byt koaxialny pre TV alebo sietovy/ethernet kabel atd. Takze prepatove poistky - alebo predlzovacka by mala mat osetrene aj toto, inak tie modemy zhoria tak ci tak:
https://www.lamitec.sk/kable-prepatove-ochrany-...

hiro
7. aug 2023

Fotku mi nedalo 🙂 Taketo treba:

slovakboy
7. aug 2023

@bielavila Čo sa okolitých domov týka. Blesk ide cestou najnižšieho odporu. Odpor tvorí objem vzduchu medzi ním a zemou, ale aj jeho vlhkosť, teplota. Keď je najnižší odpor alebo vrstvy vzduchu práve tak uspôsobené, že končia nad domom bez bleskozvodu, tak vrazia do neho. Blesk sa neotočí na topánke a neudrie na vedľajší dom, ak doteraz viedla najvodivejšia cesta k nízkemu domu bez bleskozvodu. Iná situácia je ak by to bol nízky dom medzi vysokými. Pomer medzi výškou domov a ich hustota už môžu pomôcť a skutočne si skôr vyberie blesk panelák, ako nízky dom pri ňom stojaci.

bielavila
autor
7. aug 2023

@slovakboy dakujem no nas dom je rovnako vysoky ako susedov, presla som ulicu a bleskozvod maju alna nasej strane iba 4 domy🤷‍♀️ uz som zacala zhanat niekoho kto nam da cenovu ponuku

andreatytler
7. aug 2023

@slovakboy Jednoducho si zratali a porovnali co to stoji bleskozvod instalovat a udrziavat vs. co sa tym ziska a zistili ze sa to neoplati. Sance ze do domu udrie blesk a poskodi ho su male. Poistovne netrvaju na tom ze bleskozvod treba.
V celom 14 milionovom Ontariu su 2 firmy ktore sa specializuju na bleskozvody. Vacsinou pre domy co su na samotach a maju nejake super drahe vybavenie. Ci sa robia bleskozvody na vyskovych budovach to neviem.
Radiatory tu velmi nie su. Teply vzduch sa vhana do izieb cez plechove rury v podlahe a stenach.
Za 19 rokov co som tu som akurat pred tyzdnom pocula v spravach prvy pripad kedy blesk sposobil poziar v dome a to poziare su tu neskutocne caste a zial aj smrtelne poziare, ale su sposobene inak ako bleskom.

andreatytler
7. aug 2023

@bielavila No vidis, uz sa od toho upusta aj na Slovensku a ludia si to nedavaju. Jasne ze si to daj ak chces, ale nestresuj koli tomu. Mas ovela vacsie riziko ze ta zrazi auto, alebo ze ti pracka sposobi poziar.

hiro
7. aug 2023

@andreatytler Som si pozrel tu provinciu Ontario, len tak nahodne Thunder Bay mestecko a vidim same prizemne domy s nizkymi tupymi strechami, stromy co tam maju vsade su 4x vyssie ako tie domy, elektricke stlpy popri domoch su 2x vyssie. Takze chapem ze si tam nedavaju, chytia to tie stromy a stlpy...

andreatytler
7. aug 2023

@hiro Ano. to co si opisal je uplne vsade s vynimkou uzkeho centra velkomiest. Nizke tupe strechy, prizemne bungalovy, alebo maximalne 1 poschodie, vsade stromy a tie ohavne elektricke stlpy.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
kate_cs
9. aug 2023

@dori2 prerábanie stareho domu a kolaudácia? Nič také sa nerobí. Kupi dom a užíva ho. Veľmi veľa starých domov jednoducho bleskozvod nemá.

dori2
9. aug 2023

@kate_cs ale robi, sami sme toho dokazom 🙂 velka rekonstrukcia (u nas rozumej zburanie domu az po zaklady) vyzaduje stavebne povolenie a naslednu kolaudaciu. a aj “mensie” zasahy ako je nas…

elektrikarlukas
12. aug 2023

Bleskozvod treba vypocitat. Niekedy staci susedny dom a niekedy nie.
Co sa tyka prepatovky. Ta do zasuvky je nefunkcna pokial nemas prepatovku v rozvadzaci. Predavaci v datarte tomu nerozumeju. Ked udrie blesk niekde blizko trafa tak sa to prepatie prenesie po kabloch do vasich domov a nepomozu vam ani bleskozvody. Na take pripady je prave prepatova ochrana ale ta do rozvadzaca nie ta somarina do zasuvky.
Dlho by trvalo vysvetlit ako funguju prepatovky.

akinom0077
18. aug 2023

@bielavila 2 x sme robili novy bleskozvod original aj s reviznou spravou a 3x nam udrel blesk, odvetdy mam strasny strach. Mame poschodovy dom… zacala burka utekala som hore povytahovat vsetky spotrebice zo zastrcky pozatvart okna, kym som prisla dole… bac…. a vsetko co bolo dole v zastrckaxh odislo plynovy kotol… pocitac, bojler… mikrovlnka… tv…. a vyhoreli zastrcky

elektrikarlukas
18. aug 2023

@akinom0077 treba vam kvalitnu prepatovu ochranu. A hlavne dobre ju zapojit. Po druhe prepatovky maju vymenitelne moduly. Ked udrie blesk tak modul vyhori a treba ho vymenit inak prepatovka nefunguje.
Bleskozvody sa musia montovat tak aby boli vzdialene (podla vypoctu) 40-60 cm od vnutornych rozvodov pretoze sa na rozvodoch naindukuje napatie cez mur a moze to poskodit spotrebice.
Skratka nie je to take jednoduche. Ale montuje sa to kadejako pretoze zakaznici tomu nerozumeju a to sa vyuziva. Casto krat tomu nerozumeju ani revizaci.
Bleskozvod nie je tala jednoducha vec ako sa to zda. Proste len tak natahat droty po streche.
Prepatovka Saltek maxi. Ale cena cca 600€

erikavesela
18. aug 2023

@doriiis niekedy stavebny urad rozhodne, ze treba st. povolenie a kolaudaciu, zavisi od rozsahu prestavby

majla87
Autor odpoveď zmazal
janjan1234567890
2. máj 2025

@bielavila blesku je to jedno ide kade je najlachsie kludne buchne aj 1m od bleskovodu ale samozrejme je vacsia sanca ze buchne do bleskovodu ale to zavisli od podmienok

Strana
z2