Je riad z umývačky riadu po umytí naozaj čistý?
Ahojte,
chcem sa spýtať tých, čo máte doma umývačku riadu, nakoľko ste s ňou v rodine spokojní.
Je riad po umytí naozaj čistý? Necítiť na ňom zvyšky čistiaceho prostriedku, prípadne sú s tým nejaké iné problémy?
U nás je voči tomu nedôvera, že to nie je také ako keď sa riad umyje ručne a podobne. Tak sa vás pýtam, tých, čo to doma máte 🙂
@fruitys ja mam 5rokov XY znacku ,co bola ku kuchyni,nejaka 300eurova a ide a ide….😅
@viestta áno, viem si to pozrieť... ale je predsa iné, keď niekto povie z praxe, akú mu to urobí približnú spotrebu pri xy počte ľudí v domácnosti, keď už takisto vie, že tam povedzme všetky tie nádoby nenatrepe a musí púšťať 2 cykly alebo, že ak je to napr. úplne naplnené, tak to tak dobre neumyje a preto musí naviackrát, či napr. že program ECO veľmi nevyužíva a treba počítať s vyššími programami.
@fruitys nikdy som nekontroloval kolko vody a epektriny spotrebuje umyvacka. Mam ju na to, aby som to nemusel umyvat rucne. Neviem si vobec predstavit, ze by nebola. Davame tablety, lebo sa osvedcili a nechce sa mi babrat s praskom a lestidlom. Kupujeme ich v akcii aj teraz boli v Kauflande za 15 centov. Je to proste o komforte. Ani klimu nedavas aby si usetril (aj ked teraz vedia uz aj "lacno" kurit).
@fruitys jezkovi oci!!! Tak mal si polozit tieto konkretne otazky a nie zacat tym, ze neveris, ze umyvacka dokladne riady umyje... A este sa cudujes, ze sa ludia cuduju, ze mas voci umyvacke taky despekt, ked takto zacnes. Aj by som ti zodpovedala otazky z posledneho komentu ale je to uplne zbytocne, pretoze: 1. rutiny v nasej domacnosti su ine ako by boli v tvojej, takze ti to aj tak velmi nepomoze. 2. uz sa mi nechce. Mala som dobru volu ale uz ma tato debata s tebou nebavi, pretoze spekulujes ako Mara s organom.
Ked chces umyvacku, kupis ju, lebo si sa rozhodol, ze ju potrebujes. Ked ju kupit nechces, tak aj tak ta ziadna nasa skusenost, ziaden nas dokaz nepresvedci aby si minul svoje peniaze.
@aalt rozumiem, ja na tú spotrebu zase pozerám, čiže ma to zaujíma.
@viestta diskusia sa vyvíja a zbytočné to nie je, pri viacerých ľuďoch si človek vie urobiť priemer, aj keď je to nepresné, no a čo, je to diskusia. Keď sa ti nepáči, neprispievaj. Ani mňa nebavia tvoje príspevky. A áno, ide mi o to, aby to riad umylo... načo mi bude šetrný črep, ktorý si svoju robotu neurobí. A po druhé, zaujíma ma, koľko to žerie, ale nie je to také podstatné, aby si sa nad tým toľko zavzdušňovala. Každopádne, kašli už na túto diskusiu, v podstate ma už ani nezaujíma, lebo ľudia tvojho typu ju pokazili. Stačilo napísať skúsenosť ako mnohí ostatní a hotovo. Kto chce niečo prospešné napísať, napíše.
@doriiis
@aalt boschka sa pustí aj bez soli akurat svieti kontrolka. A kontrolka sa dá vypnuť. Soľ je obsiahnutá aj v tabletách a mne ju ozaj netreba. Stačí to čo je v tabletke hoci dávkovanie zo zásobnika vody je aj pri oplachovaní. Tableta už je rozpustená pri oplachovaní a soľ ostane len v zbytkovej vode. Ani leštidlo nepoužívam. Fialoveli mi z toho poháre. Mame mäkkú vodu. Vidim to aj na varnej kanvici. Stačí ju čistiť raz za rok od kameňa aj to len tenký povlak.
@fruitys jeminky. 4 strany o umyvacke riadu a v tom mnozstve si nenasiel argument preco si ju obstarat. Tak si ju neobstaravaj, mame umyvacku vyse 20r, je z tych prvych, presnu spotrebu energie ani vody neviem, viem len ze setri cas moje ruky, moju energiu, urcite setri aj vodu, aj od toho ta umyvacka bola kupovana.
Az budem pozerat po novej, budem sledovat aj spotrebu, tu nejde o to kto na kolko je bohaty/chudobny, normalne ekonomicke zmyslanie je aj o tom, ze si vyberas spotrebic aj podla spotreby. Vyberala som novu pracku, jednym z hlavnych faktorov bolo, aku ma spotrebu vody a energie na praci cyklus. Vyberala som podla hodnotenia od vyrobcu. Ani ma nenapadlo pytat sa na fore, kolko ktora pracka berie vody/elektriny.. poznam az jednu premotivovanu osobu ktora vyratala, kolko ich stoji jeden cyklus susenia pradla v pracke. Coz je za mna maximalna strata casu sa tym zaoberat. Napr mycka. Vypnut vsetko v domacnosti komplet - rozumej komplet, aj telku zo zasuvky predsa ta kontrolka co svieti nieco zerie prudu, vypnut chaldnicky atd. A odsledovat kolko elektriny naozaj spali mycka pri vybranom cykle a tiez nepustit ani kvapku vodu za ten cyklus. Fakt myslis ze normalny clovek ma cas sa tym zaoberat?😀jedine nejaky fanatik
Mycku mame roky, spotreba energii je za nas ok, novsia urcite bude mat spotrebu lepsiu, predsa pokrok isiel dopredu za tolko rokov.
Ak tu mycku nechces, najdes si milion vyhovoriek preco nie. Kazdopadne, je to velky pomocnik v domacnosti, uspora casu a energii, ktory vie ocenit velmi vela zien ci muzov.🙂 moj muz doma nemali mycku, ked sme zacali byvat spolu, velmi rychlo si na nu zvykol a je spokojny tiez. Vecer nalozis, rano vylozis a cisty suchy riad odlozis.
Ale hej, su aj ludia, ktori tomu neprisli na chut, mozno si medzi nimi aj prave ty.
Nevieme, co by si chcel este citat. Napisane bolo vsetko. Vezmi "pudilar", kup a budes spokojny, ako my vsetci.
Je cistejsi ako ked ho umyjes rucne, len zas netreba tam davat nejake extra spinave, velke hrnce, panvice a pod... radsej rucne predtym umyt resp dat odmocit ten bordel.🙂
Neviem, kde ste prišli k záveru, že stále čakám na vaše vyjadrenia a že stále neviem, či to kúpiť alebo nie 🙂 Za to, čo ste napísali, ďakujem. A už ďalej pokračovať nechcem, týmto považujem diskusiu za ukončenú.
Čo je na tom, že som položil ďalšie otázky? Diskusia išla ďalej. Ak sa vám nepáči, tak ju nahláste. Máte takú možnosť.
Vo všeobecnosti, nepovažujem za fanatické mať trochu prehľad o tom, ktorý spotrebič koľko spotrebuje, či spýtať sa na recenziu z praxe. Samozrejme, mimo extrémov.
Čo sa tej umývačky týka, chcel som vedieť, či vám to riad umýva tak ako má a či je to po zrátaní všetkých nákladov na jej chod ekonomicky výhodnejšie ako pri ručnom umývaní. Myslím, že vcelku prirodzená otázka.
@fruitys na tvoju prirodzenu otazku si dostal XY odpovedi, aj ked chapam, ze ta ani jedna neuspokojila, pretoze ty si chcel presne cisla. XY kubikov vody menej, YZ kWh viac, plus suma za chemiu rozratana na jeden cyklus. Vacsina z nas takto exaktne neuvazuje... Pre niektore z nas bohate staci prinos v uspore casu straravenom tak bezduchou a nikdy nekonciacou cinnostou ako je umyvanie riadu, nech to stoji kolko stoji.
@fruitys Umývačka v domácnosti je v dnešnej dobe asi ako splachovací záchod. Áno, môžeš používať aj ten suchý vonku, a možno (veľmi otázne) budeš ekologickejší.. v reále, ak chceš žiť ako civilizovaný človek a nechceš stráviť hodiny pri zbytočnom umývaní, tak si proste umývačku kúpiš. Nám to šetrí aj vodu (lebo ja míňam vodu pri umývaní na desiatky litrov - neznášam mastné veci v rukách), šetrí to prostriedky na umývanie (rovnako - som schopná použiť 50ml Jaru na jedno umývanie.. oproti tbl kde je možno 5ml) a šetrí to hlavne čas a moju chrbticu. Pri 3 deťoch si neviem predstaviť denne umývať kopy riadu. Riad z umývačky je čistejší, dezinfikovaný v horúcej vode. A púšťam ju 2-3x denne (čiže to by boli minimálne 2 hod umývania ručne).
No napriklad ja citim trocha taky chemiovy zapach po umyti riadu (jar kapsule) ked das sialky tak napriklad na ich dne na opacnej strane ked je preliacina tak tam voda zostava a to mne lezie na nervy, ziadne drevenne veci sa tak nemozu davat ani plastove by sa nemali davat, ze vylucuju skodlive latky vtedy... Ale inac by som si uz nevedela predstavit moj zivot bez umyvacky, ked sme styria az piati doma... Inac ak si ides zadovazit umyvacku, tak mne montaznik nabytku hovoril, aby sme si nedavali s tym automatickym otvaranim dvierok, lebo dvierka na linke budu trpiet aj drevo hned nad umyvacku, ze zacne sa odlupovat folia aj napuci drevotrieska
@fruitys najlepší pocit, keď odíde návšteva, sedím pri stole, lúštim krížovku a umyvacka mi potichučky šustí za chrbtom...
Samozrejme, používam ju aj inokedy, ale po veľkých stolovaniach mám veľa rovnakého riadu-príbory, taniere misy, a vtedy sa do nej dobre ukladá.
Každý to ma inak-drevo, veľké veci, plechy nedávam, na to mám veľký drez. Umývam aj ručne.
Keď som nemala umývačku, vždy som mala na linke nejaký riad-umytý alebo neumytý. Teraz je linka prázdna a riad je v umývačke umytý, alebo čakajúci.
Ostatné napísali iní...
@fruitys
Pozri podľa toho ako sa na to pozeráš podľa toho hodnoť.
Ak chceš hodnotiť finančnú stránku tak kvalitne tablety sú podľa mňa extrémne drahé. Jedna plna myčka ta môže vyjsť aj na 0,5-1€ záleží ktoré ti sadnú a budeš kupovať.
Ak ti ide o čistotu a hygienu tak jednoznačne myčka vyhráva.
Ak sa bavíme o pohodlnosti a komforte tak opäť vyhráva myčka.
Ak ti vadí fakt ze nože sa budú tupit, no tak 50 cyklov ty tie nože naozaj otupi. Ale koľko ti trvá nabrusit jeden nôž? 30 sekúnd?
@petrusa87 aj ja po Jari citim velmi silno a dokonca ked umyla jednu panvicu a ja som na nej zacala piect tak zacala velmi silno chemicky zapachat. Panvicu teda uz do mycky nedavam, ale ten chemicky puch citim aj z riadu. Kazdopadne ja som velmi citliva na vone a momentalne este aj tehotna 🤷♀️
No pozor!To extremne zavisi aj od kvality umuvacky.

@fruitys Zraz aky vtipny. A jedina som ti poradila co mas vo vypocte navratnosti investicie zohladnit. Ja neviem ci investujes do umyvacky 4 stovky alebo viac ako liter, ekonomika je potom uplne inde, to hadam uznas. A co sa tyka spotreby, tak ano, je to spotrebyi, ktory dokaze potrapit istic, lebo ma velky prudovy odber, ale len kratkodobo. Ked mas 25A istic, tak nemusi ti utiahnut ked ti naraz pobezia topne telesa v pracke, rure a umyvacke. Ale, iste je, ze nebudes musiet menit ani tarifu na elektriku ani o 50€ zvysovat zalohy