Je skorá vianočná výzdoba naozaj problém?
Všimli ste si to aj vy alebo iba ja? Tento rok ešte nieje ani december a už veľa ľudí dáva fotky vyzdobených stromčekov a vysvietene osvetlenie. Som si istá ze minulý rok ešte nik z môjho okolia takto skoro nestaval stromček, celkovo to začalo až po tom 1. Decembri.
Aký je váš názor na to?
Môj je taky ze je to skoro a človek sa potom už tak neteší na tie vianoce. U nás sa stavia stromček na 3.adventnu kvôli deťom, do Vianoc by bol cely rozobratý, čiže musím čakať ci chcem alebo nie. Ale celkovo, nemôžem sa potom dočkať 3 kráľov a hneď po ho skladám. A to vianoce milujem a veľmi si to s deťmi užívam. Ale toto je podla mňa len predbiehanie, kto skôr.
Podľa mňa je to aj zo psychológickeho hľadiska. Vo svete hnev, smútok,vojny,nervozita, nepredvídateľné udalosti a ľudia si asi chcú týmto spôsobom priblížiť a predĺžiť tieto sviatky pokoja a lásky. My máme výzdobu od včera. Niekedy som zdobila stromček deň pred 24tym. Tá atmosféra , výzdoba robí veľa 😏
Ja osobne sa tesim ked Funradio spusti svoje Vianocne radio, na to myslim uz od septembra 😃
Stromcek by som spravila uz 1.12 ale na muza je to skoro, takze na Luciu necb si male (2r) zvykne a nerozobera, minuly rok nebol zaujem.
Co maju osttani je mi bytostne jedno hrdy anonym
Ja mam vychovane dieta nastastie a stavam vzdy 1.decembra, a nepohorsujem sa nad ostatnymi, ked sa im to paci skor mat, nech maju ;)
Co je vlastne teba do toho, kedy si kto urobi vyzdobu? 😅
Ja sa riadim podľa prvého vianočného trhu. Vtedy začínam ozdobovat dom (nie stromček). A skutočne nemôžem za to, že "nás" prvý vianočný trh je 1.11. (áno, naozaj. A fakt nie som jeho usporiadateľom) 😉
Keď sme sa sťahovali na bohom zabudnutú dedinu na konci sveta, domorodci (v pôvodnom okolí) je nás varovali, že na vidieku sa veľmi drží na kostolné dekorum a za nič na svete nesmieme svietiť pred adventom. Dosť som sa obávala, že naozaj. Nastastie sa na bohom zabudnutú dedinu táto informácia ešte nedostala a od polky novembra je dedina vysvietena, že Las Vegas bledne závisťou. A na náboženstve učiteľ deťom vysvetľoval, že "len" stvortyzdnovy advent je "novinka", plati len nejakých 500 rokov mnohi sa držia "pôvodného" termínu Vianoc, tj od od 11.11. do 2.2. Tak som sa hneď prispôsobila "tradičným" časom. 🤣🤣🤣
Je to každého vec. Ja nechápem ľudí, čo stávajú strom 24.12. Pre mňa je to neskoro, ja si práveže od 1.12 užívam tu vianočnú atmosféru a stromček k tomu neodmysliteľne patrí. Ale ze by som zakladala témy, že prečo ľudia stávajú strom 24.12 a prečo ho nemajú skôr, že by ma to mrzelo ze nemajú skôr vianočnú atmosféru a stromček to vôbec. Je to každého osobná vec. Ci si niekto postaví strom 1.10, 1.11, 1.12 alebo 24.12.
Ja mám už výzdobu okrem stromčeka ten nosí u nás Ježiško robila som tento víkend a nepríde mi to skoro ja vyzdobujem veľa a teda už keď mi to dá toľko roboty na čo to robiť len na nejaké dva týždne...
Autorka, podľa mňa sa to @anjelicek26 nedotklo. Dotýka sa to iba Teba😉 ak by si bola v pohode, tak takéto kraviny neriešiš
umele nechty, umele mihalnice, umele prsia, umele vianoce v novembri 😁… taky svet zijeme. a odpoved na otazku “preboha preco a naco?” …… “lebo mozem, lebo chcem, lebo zi a nechaj zit”
proste svet sa zmenil 🤷♀️
Keby je na mne, staviam ho už 17.11. ale teraz čakám na nedeľu, lebo ešte len suším pomaranče na stromček. Nevadí mi to, kto kedy stavia. Ja som neznášala, že sme stromček stavali vždy 23. Prišlo mi to neskoro, preto mam doma zaužívané stavať 1.12. potom 2.1. už ruším celú výzdobu, ja to nezvládam mať dlhšie, už mi to potom vadí. Advent si užívam plnými dúškami. Dnes som si povytahovala vianočné blbostičky na poličky, svetielka atď.
Pre mňa sú Vianoce najkrajšie sviatky, takže pochopiteľne robím a zdobím domácnosť skôr, lebo to mam rada a chcem si tu atmosféru užiť co najdlhšie. Naši už stávajú stromček pred Mikulášom a majú ho hádam do.konca januára...nikomu sa nič nezunuje, o to viac si to užívame....ja chcem zdobiť budúci týždeň a každého je prd do toho.
Dúfam že sa niektoré sa z toho nevyspia, my v práci už máme stromček cez 2 týždne 😃
Vyvediem ta z omylu. Kľudne budem mať stromček od novembra a ti garantujem že nás doma nikoho neomrzí práve naopak. Je to raz ročne a chcem si ho užiť a nie len 2 týždne v roku ale kľudne mesiac a pol ;)
Nikto nikde nikdy neurčil čo je a čo nie je skoro/ neskoro. Každý to ma doma inak zaužívané a žiadne nie je nesprávne.
Hlavne nestarat sa do druhých ako si kto vo vlastnom dome urobí výzdobu ;)
No vidíš, sú ľudia, ktorí stavajú týždeň pred Vianocami a nevedia sa dočkať 3 kráľov, aby sa ho zbavili. A potom sme tu my druhí, ktorí sa z neho tešíme celý december. Veď to tak rýchlo zbehne. Tu trhy, besiedka, večierok, pečenie, upratovanie, choroba a celý december v ťahu. Ešte aby mi niekto diktoval, kedy mám mať vo svojom byte mnou ozdobený stromček...ty by si sa tak dlho netešila, ostatné sa tešia. A mne sa páčia svetielka počas celej zimy, keď je vonku skoro tma, takže pokojne od novembra do marca.
@lucia13022023 nam tak rodicia stavali az 24.12 rano sme mali stroncek. V noci jo doniesol Jezisko 🙂 malo to svoje kuzlo a cely den sme sa hrali pri stromceku
Stromček mám už od soboty :D aj veniec nad krbom, luskáčikov pri telke a adventný veniec na stole :D prezliekla som vankúše do vianočných obliečok, vymenila sklenené dózy s vtáčikmi za dózy so stromčekmi a mackom :D už mesiac pijeme výhradne z vianočných hrnčekov. Milujem Vianoce odkedy mám svoju rodinu.
V práci máme výzdobu už dva týždne. Možno o rok bude uz od septembra 🤷😀 oproti v dome už majú tiež v jednom okne strom. V rádiu hrajú celý deň vianočné pesničky... Všade samé Vianoce ... Ale mne je to jedno. Príde mi to divné, smiešne, aj to, ako sa všetci stresuju s darčekmi od výmyslu sveta 🤷
My si doma postavíme vianočný strom 23.12 ako každý rok, nebudeme si dovtedy všímať ten chaos všade okolo,deťom to zajtra a každý deň až do vianoc znova vysvetlím,že ešte Vianoce nie sú, a ideme ďalej 😀
Nech si každý robí čo chce, aj keď sa to nám zdá divné, no nie?
Mne je teda absolútne jedno (maximálne sa začudujem) či už niekto má doma stromček od septembra keďže s ním nežijem. Zdobiť budem až keď sa rozhodnem. A teba to prečo trápi? 🤷
My zdobime vzdy na 1. adventnu nedelu.
Uzivame si cely advent uz v laske, pohode a ocakavani. 🙂
toto ide uplne mimo mna priznam sa, som tak pracovne vytazena, ze neviem, kde mi hlava stoji. V sobotu dam na stol adventny veniec, dievcatam dovolim dat si do izieb male stromceky a velky strom v obyvacke ozdobime posledny vikend pred Vianocami 🙂. To je vsetko. To, ci ma Zuzka, Mirka, Petka vyzdobu uz teraz mi je srdecne jedno :D
O pár rokov tu budú stromčeky už v septembri...
Ale veď nech si každý robí, ako mu vyhovuje.
Ano lebo sa blaznia :DDD zacali videjka na nete ako ako sa zlozili "helovinske" ozdoby, uz sa natahovali vianocne a sup.. zacalo sa aj u nas zdobit o dusu do vianocneho. Ludia su uz oblbnuty, od oktobra reklamy vianocne (pochopitelne) a vsetko.. a ktomu sa pridali aj tieto vianocne vyzdoby a "duch vianoc".. podla mna akmame doma vyzdobu pomaly dva mesiace vianocnu, tak aka radost na vianoce? :D v kopec rodinach zapina stromcek mikulas, a je to take v pohode... u nas stromcek az 24 rano riesime.
Este vonkajsie svetla chapem, mali sme aj my roky, ani sa to neskladalo.. a rozsvieti sa to skoro = kedze je skoro tma...
Ja vidim vo vsetkych tych veciach akurat tak kopu odpadu.. lebo samozjreme, vela ludi sa blazni a nakupuje o dusu kazdy rok nove a nove...
Rovnako tak nechapem vsech svatych a tie otrasne umele kvety vsade a kopy odpadu, vencov.. dokonca ani tie zive kvety tak velmi nechapem, potom cele koncia aj s kvetinacom v kosi smetnom, pritom su to trvalky.
Ano, nech si kazdy robi ako chce :D a ten co chce, nech sa na tom zabava.. lebo nehnevajte sa, je to vtipne.. to ako behat od novembra vo vianocnom svetry a pyzamku a od novembra vypekat na "vianoce" a potom chrumat fajnucke cerstve pecivo na vianoce :D ano viem.. odlezane akurat :D to tu uz bola debatka o tom minule...
@h2, náhodou..... Minulý rok som kupovala v Bille prvé vianočné pernicky na začiatku júla. To teda už aj mne, strelenemu vianočnému maniakovi, pripadalo solídne mimo. Ale tak dobre. Tento rok ich naskladnili až úplne na konci augusta, že sa zákazníci sťažovali na júlové perníky. Takže možno sa o pár rokov trend zase otočí s všetci (alebo väčšina) budú zdobiť stromček až na štedrý den a obchody budú vysvietené až od adventu 🤷🏼♀️🤷🏼♀️🤷🏼♀️
A čo povieš na moju situáciu, že ja mám vianočný stromček celoročne? Počas decembra-januára je ozdobený aj guličkami a počas ostatných mesiacov len svetielkami a neskladáme ho nikdy.
A na vianoce sa teším viac než malé decko a celý dom by som najradšej obsypala vianočnými pakšamentami a neviem sa dočkať toho božského kľudu a vianočnej pohodovej atmosféry :D A či si niekto o mne myslí, že sa chcem predbiehať (mimochodom, vyhrala som) tak je mi to jedno :D
Prečo Ťa autorka mrzí, že niekto skladá stromček 27.12.?? Nechápem. Veď Ti môže byť jedno ako to kto má. Mne sa práveže páči mať stromček skôr. Nie od novembra ale povedzme od Mikuláša... Vtedy to žije vianocami, vtedy naozaj je tá silná atmosféra. Akonáhle skončia Vianoce a Nový rok, tak už idú novoročné predsavzatia... Mimochodom vždy prvý januárový týždeň je v akcii všetko vybavenie na cvičenie 🤣🤣🤣 ja už v tomto období Vianoce nepociťujem a stromček by som pokojne mohla odložiť na Silvestra.. keďže máme malé deti, mávame ho do troch kráľov... Ale mne vyhovuje mať ho pred vianocami, keď tá atmosféra je a nie potom do februára, keď už naozaj neviem, že Vianoce boli. Ale... To som ja vôbec ma nemrzí, že niekto to má inak.
@h2, nejde o to, či su to pernicky či stromček (mimochodom, kupovať v lete čokoládové pernicky bol debilný nápad. Tak to dávam ako varovanie 🤣). Ide o tú symboliku. Niekto vidí symboliku v pernickoch, niekto v Girlande, iný vo vianočnej pesničke a ďalší v stromčeku. Tiež zdobíme stromček až 23.12, nechcela by som mať doma stromec už od novembra, ale zase si nemyslim, že sa svet rúti do záhuby, ak ho tam suseda od novembra má. Mne by sa prejedol, jej sa nie. Mne sa zase neprejedia moje ozdoby a svetielka, ale pernicky už mi lezú ušami. Nemusí byť každý nadšený fanúšik vianoc, ale tomuto každoročnemu vzdychaniu, aký je svet zlý, lebo Fero, Zuza a aj Billa v susednej dedine postavili stromček, jednoducho nerozumiem. Ešte som tento rok nezachytila diskusiu na tému "prečo aj neveriaci oslavujú Vianoce", to je tiež opakujúca sa stálica. Tak, a teraz som to ofrflala ja 🤣🤣🤣

Ja tomu tiež nerozumiem, zdobiť stromček už koncom novembra 🙄 Vianočnú výzdobu v obchodných centrách som videla už pred týždňom, dva týždne dozadu Mikulášske balíčky v obchodoch, v drogérkach darčekové kozmetické balíčky pod stromček 😁 Ja zažívam vianočnú atmosféru 24.12, keď ten stromček vyzdobíme- horšie je potom ,,spratať ho,, - nikomu sa do toho veľmi nechce po sviatkoch 😄