Je život v byte pohodlnejší ako v dome?
Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.
Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?
Na dedinách už hnoj nikto takmer nemá. Okrem psa tu takmer nikto nič nechová, ani sliepky. Každý chodí do mesta do práce, na zvieratá nemajú čas a ani žalúdok starať sa o ne. Dvory sú pekne upravené, mnohí majú bazény a pre deti ihriská. Nie je to len hojdačka. Kto má deti, má aj preliezky, detský domček, trampolínu,... Smrad je iba v meste z kadečoho, najmä v okolí blokov z kontajnerov plných zapáchajúceho smetia.
@evkatk vážne si myslíš, že smeti v meste, ktoré sa vyvážajú 2x do týždňa zapáchajú viac, ako tie vaše kontajnery na dedine, kde máte vývoz 1-2x za mesiac?
My máme oboje a teda vidím plusy a mínusy aj v jednom, aj v druhom prípade. Nedá sa to jednoznačne posúdiť, či vyslovene dom je lepší, alebo byt. Ale zdržiavame sa hlavne v dome, trvale bývať v byte by som už nedokázala...obzvlášť to, že náš je situovaný oproti nákupnému stredisku, škole, škôlke, zdravotníckemu zariadeniu, čiže je tu hluk, chaos, susedia hluční, splachovanie záchodov, sprchovanie, krik odvedľa...ale zato občianska vybavenosť 100%, všetko pod nosom....domov do domu chodím z mesta ohučaná, vyslovene vtedy vnímam to ticho /našťastie bývame v takej lokalite/ a užívam si pokoj, záhradu nemáme veľkú, skôr bezúdržbovo upravenú...sme 10km od mesta, čiže čo sa týka presunu do práce, do školy, je to chvíľka...
@suzitok mame to podobne. Mame aj dom aj byt. V byte je rusno, hluk, dobre sa nespi, furt dakto bucha. ale vsetko dostupne, na dome je to oaza kludu a pokoja.
Autorka ak mas novy dom a zahradu si urobis tak, aby si tam nemusela vela makat, tak urcite dom. Len ti ktori maju stare domy a furt si nieco vymyslaju co tam urobia, maju s domom vela prace. Dom mame 7 rokov a plot sme este nenatrierali. Lebo sme si ho taky urobili, aby sa natierat nemusel… A kopec dalsich veci. Pestujem, ale nejdem sa pototo s kazdej buriny. Travnik ti pokosi aj kosacka sama. Dnes uz je tolko vymozenosti.
Pod tým odpadom sa myslia tenké konáre, sem tam nejaký kartón.
My kontajnery nemáme, tie majú dediny, s osadami a to iba v osadách. My máme malé plastové nádoby pred domom a tie sa vyvážajú týždenne každý štvrtok, plasty, sklo a papier zvlášť raz za mesiac. Kontajner a to jediný má obec a to mimo na cintoríne.
Vyrastala som v byte, počas strednej postavili rodičia dom, takže sťahovanie do domu (nie dedina, ale v meste). Bolo to výborné, zrazu veľa priestoru, záhrada, veľká terasa… Keď som sa vydala, kúpili sme dom aj my, kde sme istý čas bývali. Pracovné povinosti nás však prinútili k sťahovaniu a tak sme kúpili byt v BA, aj s predzáhradkou (to bola moja podmienka). Toto je za mňa najlepší kompromis - využívame výhody bytu, ale máme aj priestor.
Ale všetko záleží od preferencií, od toho, ako chce človek fungovať - rodičia si dom užívajú, pre vnučky je to paráda (majú aj bazén), vieme u nich kedykoľvek prespať bez tlačenia, maminu baví starať sa o kvety, majú jahody, maliny, paradajky, papriky. Ale sú to ľudia, ktorí sú aktívni, príde víkend, neobsedia doma, chodia na letné, zimné dovolenky. A napr. každé leto musia zháňať niekoho, kto im bude chodiť polievať kvety (trávniková závlaha nestačí) - všetky okná, balkóny,… Keď som to bola robiť ja, bolo to aj na hodinu každý druhý deň. Opravy si riešia sami (my sa ozveme správcovi). Kosenie trávnika - u nás za 10 minút aj so sprataním kosačky, ocino vyše hodiny. A to sú ešte mnohé maličkosti, na ktoré by sa mne nechcelo myslieť.
Chápem ak to niekoho baví, ale treba si aj uvedomiť, či je cieľom byť doma a starať sa o to všetko, alebo je človek každú chvíľu preč a dom stojí… My mávame napríklad obdobia v roku, kedy doslova v byte len prespávame.
My kontajnery nemáme, tie majú dediny, s osadami a to iba v osadách. My máme malé plastové nádoby pred domom a tie sa vyvážajú týždenne každý štvrtok, plasty, sklo a papier zvlášť raz za mesiac. Kontajner a to jediný má obec a to mimo na cintoríne.
@evkatk Hráme sa na slovíčka? Toto nie je kontajner?
https://www.kajo.sk/kontajnery-a-vrecia/kontajn...
Na dedinách je väčšínou vývoz 1-2 x za mesiac, kľudne si pozri aj tu diskusie na koni.
mne napriklad vyhovuje vacsi byt s terasou… tam velke kvetinace a v tom sa hrabkat mi uplne staci…
Bývalá som v byte a teraz sme v dome... Jednoznačne byť. Dom zožerie všetko - energiu, peniaze , čas.
Dom určite❤️ nikdy by som nemenila❤️
Podľa mňa ide aj o to, či si taký typ, čo si nájde výzvu, že čo všetko si chceš porobiť, vyrobiť sama a potom ti to zoberie čas na vymyslanie ako to vyriešiť a pod. Ale zase prinesie dobrý pocit alebo si na každý problém/projekt zavoláš odborníkov, ľudí čo s tým robia každý deň, zaplatíš a tiež si rada. Niekedy takýto trend nebol, preto dom pre ľudí predstavoval hlavne veľa roboty. My s mužom sme niekde medzi tým. Niečo si necháme spraviť ľuďom, čo ti spravia rýchlejšie ako my, lebo vedia ako na to. My zase ušetrený čas vieme pretaviť do činnosti, v ktorej sme dobrí a zarobiť tak peniaze spôsobom, ktorý nás baví a tiež prináša úžitok niekomu... Doma sa potom vytešujeme, že keby sme to robili sami, zabralo by to oveľa viac času, námahy... Niektoré veci si ale robíme aj sami, učíme sa, špekulujeme...
Preboha, to čo je za dedina, kde sa ešte kúri pálením kadečoho? U nás má každý UK na plyn. Aj záhradný odpad sa nesmie páliť iba jeden deň v týždni, presne vyhradený pre všetkých a v stanovenom čase. Inak je škaredá pokuta. Tie 3 hodiny raz do týždňa sú vydržateľné.
@evkatk hocikde na strednom ci severnom Slovensku taku dedinu najdes, zas sa netvarme, ze nieco take je rarita. Tam, kde mam dom, vsetci komplet kuria tuhym palivom, aj ti, ktori maju uplne cerstve prerabky. A presne to bol jeden z dovodov, preco som z domu usla, 3/4 roka zivot ako v udiarni, k tomu pily, cirkularky, kosacky, vrieskajuce psy, kohuty... V meste v byte mam svaty pokoj, o susedoch ani neviem.
@evkatk hocikde na strednom ci severnom Slovensku taku dedinu najdes, zas sa netvarme, ze nieco take je rarita. Tam, kde mam dom, vsetci komplet kuria tuhym palivom, aj ti, ktori maju uplne cerstve prerabky. A presne to bol jeden z dovodov, preco som z domu usla, 3/4 roka zivot ako v udiarni, k tomu pily, cirkularky, kosacky, vrieskajuce psy, kohuty... V meste v byte mam svaty pokoj, o susedoch ani neviem.
@mandzula Ono fakt záleží na tom, v akom dome bývaš, či v meste alebo dedine a v akej dedine a asi aj v akej časti Slovenska. A čo sa týka bytov, záleží na akých susedov natrafis, ak máš nad sebou susedov s inou mentalitou, máš zo života peklo 🤪
@mandzula Ono fakt záleží na tom, v akom dome bývaš, či v meste alebo dedine a v akej dedine a asi aj v akej časti Slovenska. A čo sa týka bytov, záleží na akých susedov natrafis, ak máš nad sebou susedov s inou mentalitou, máš zo života peklo 🤪
@lesiiaoldi ano, je to individualne. A s tymi susedmi to mas riziko aj v dome. Brat napriklad zije v novom satelite, kde bolo podmienkou hlavne kurenie plynom a ziadny chov domacich zvierat. Sused vsak primarne kuri len krbom, takze aj tak ziju v oblaku dymu a druhy sused si dal k plotu koterec, ktory ma stenu z plechu, pricom don pes, ked je sam, cize 10 hodin a potom aj v noci, skace. Presne mi minule vravel, ze odisiel z bytu za cistym vzduchom a pokojom do domu, a tudle.😃
V BA zijeme v novostavbe a tam ani nevies, ze mas susedov, to, ze obcas zatiahne Slovnaft, je oproti udiarni selanka.
mne napriklad vyhovuje vacsi byt s terasou… tam velke kvetinace a v tom sa hrabkat mi uplne staci…
@ivec16 presne. Ideálne je väčší byt s terasou ako dom so záhradou. Akože jasné, keby mi mal kto robiť v tej záhrade a upratovať aj dom tak dom je super.
Do domu by som už nešla, bývala som pár rokov, je finančne podstatne náročnejší a to bol novo postavený, ešte neboli potrebné opravy.
Súkromie jedine ak si postavíš vysoký plot a susedov máš ďaleko.
Ja oceňujem aj pokoj v paneláku, žiadne kosenie, pílenie a iné "kutilské práce" + u nás susedia mali psov, ktorí s obľubou štekali aj v noci.
@patka06 zalezi kde kupis byt.moji rodicia byvaju v bytovke,a tam nonstop niekto vrta,preraba,bucha.v prvej bytovke niekto bura jadro a je to pocut aj v poslednej bytovke.ja ked idem k rodicom s detmi,tak viem aky sajgon ma caka,a ze deti cez obed spat nebudu 🤷♀️ 28r som zila v byte a uz nikdy viac.
ideál dom v meste. Píšu ti tu hlavne matky na MD takže ich názor by som nebrala do úvahy. Ale na dedine len dochádzanie do práce ak bývaš napríklad 15km od práce zaberie denne hodinu času, za týždeň 5 za mesiac 25 hodín času. Plus musíš živiť auto čo tiež ak zoberieš kúpnu cenu, servis, tankovanie máš minimálne 300 eur mesačne. Keby bývaš v byte 5 minút peši od práce auto stačí v rodine jedno alebo žiadne, netreba 2 a do práce necestuješ 5 hodín týždenne, ale 50 minút a to máš vyše 4 hodiny k dobru len na tomto. Nebodaj ešte ak budú deti a mať krúžky v meste a budeš im robiť taxikára, to polku dňa stráviš v aute čo by si v meste v byte mohla využiť na oddych.
@marsmykkok My bývame 7km a sme v Trenčíne za 10 minút.Akože 15km má byť na hodinu??To v zápche či ako??A tie opravy domu čo tu píšu akože aké opravy v novom dome??
@unicornlady jednoznačne dom? ako komu 😂 takým ako som ja určite nie ... záhrada všetko super, aj bez susedov všetko super - ale záhrada nepočká keď si zlomíš nohu alebo sa cesta sama neodhrnie keď chrípka 3 týždne ...
@biba_18 sama v dome bývaš??Tak to je potom ozaj pre teba vhodný byt aj so susedmi .Niet čo závidieť ozaj.
Bývali sme v byte v meste. Cesta do práce? Viac ako 45 min, ak bola búračka, havárka, muž si rovno bral HO na ten deň. A ten stres pre mňa v byte, bývala som z toho chorá. Susedia hore dupú, zospodu nám šialená suseda trieskala metlou, vedľa suseda učila súkromne hrať na klavír, takže každé poobedie až do ôsmej večer klavír + doobeda cvičila ona, sused z prvého keď sa ožral a že to nebolo raz za mesiac, vrieskal celú noc oplzlosti, trieskal všetkým a chodila k nám polícia ako na klavír…. v živote už nie do bytu! Teraz máme dom na dedine, 7 min. od mesta autom, vyjdem von, ticho, kľud (ano, aj keď sused píli cirkulárkou tak je to tichšie ako ten bengál v paneláku), deti môžu revať, dupať, behať koľko chcú, sami idú na bus a do školy (v meste by som ich nepustila) akože neexistuje porovnávať dom a byt. Akože keby mám byt len na to, že dojdem a vyspím a ráno het do roboty, bez rodiny, tak budiš. Ale rodinný život v byte je des.
@deninka233 presne tak ,moja dcéra má 7a už aj po tme sama chodí,kdežto v meste by som sa zošalela od strachu kde je.
Preboha, to čo je za dedina, kde sa ešte kúri pálením kadečoho? U nás má každý UK na plyn. Aj záhradný odpad sa nesmie páliť iba jeden deň v týždni, presne vyhradený pre všetkých a v stanovenom čase. Inak je škaredá pokuta. Tie 3 hodiny raz do týždňa sú vydržateľné.
@evkatk no my žijeme na hornom konci jednej dediny pri Žiline. Je tam ešte veľa pôvodných obyvateľov. Viem ze kedysi to bolo tak ze všetko sa palilo. My kurime plynom. Niekedy ked vetram, tak zacitim brutálny smrad a okamžite zatvaram okna. To susedia naokolo pália bohviečo tak ze čierny dym je všade naokolo. Nervy na to mam. Neprišla som na dedinu preto aby som tam dýchala toto.
Na túto otázku je jednoznačná odpoveď - áno, pohodlnejši je. Oveľa menej starosti prináša byt ako dom.
Podľa mňa,áno je byt pohodlnejší.Cez zimu je fajn i v dome,u nás cez zimu frčí zimná turistika a výlety, ale ako náhle príde jar,tak už len dom,záhrada, kosenie každý víkend a zriedka nejaký výlet.Cez týždeň z práce sa nám moc nechce,ale nemenila som..
@lesiiaoldi toto je strasne smiesna predstava, ze ludia v bytoch sedia medzi 4 stenami a zhryzaju sa nudou. To nie je o byte, to je o konkretnom type ludi. My zijeme v byte, konecne, a kazdu volnu chvilu travime vonku - v parku so psom, na prechadzkach, na bicykloch, na turistike, v meste... Vobec netuzim po dvore, grilovacke, virivke, bazene, krickoch ribezli a spol., co tu mnohi opisuju ako raj na zemi. Staci pochopit, ze kazdy pre svoj zivot potrebuje nieco ine. Ja napriklad doteraz lutujem, ze som dieta nevyhovavala napriklad na takych Ostedkoch v BA, kde teraz zijeme. Ked vidim, kolko tu deti maju moznosti. A nie sediet na dvore s jednym pieskoviskom a hojdackou (aj tak sme sa vzdy snazili ujst medzi ludi).
A este ked citam blud, ako niekto chvali byt len preto, ze nema na dom. Ano, asi preto su ludia kupuju drahe byty v centrach miest, lebo nemaju na dom, pravdaze.
@mandzula neviem prečo to odresujes mne, ja som nepísala nič takéto,že ľudia si chvália byty len preto, že nemajú na dom 😄
@mandzula neviem prečo to odresujes mne, ja som nepísala nič takéto,že ľudia si chvália byty len preto, že nemajú na dom 😄
@lesiiaoldi je to v komentari, kde si oznacena ty, ale je to myslene vseobecne na to, co sa celkovo pise v diskusii, reagujem tam aj na ine veci, ktore si ty nepisala, cakala som preto, ze to tak aj pochopis.
@marsmykkok My bývame 7km a sme v Trenčíne za 10 minút.Akože 15km má byť na hodinu??To v zápche či ako??A tie opravy domu čo tu píšu akože aké opravy v novom dome??
@gabrielabydzo tým opravám tiež vôbec nerozumiem... Asi staré domy. My kým si nevymyslíme nejakú koninu, tak okrem sekania trávy sú starosti 0. V byte nás srali susedia neskutočným spôsobom...
@biba_18 sama v dome bývaš??Tak to je potom ozaj pre teba vhodný byt aj so susedmi .Niet čo závidieť ozaj.
@gabrielabydzo nerozumiem tvojmu príspevku na moju adresu…
Bývalá som aj aj... nechápem ako niekto môže tvrdiť ze dom je lacnejši ako byť. Áno mesačne platby môžu byť v byte trochu vyššie ako v dome ale v okamihu keď sa ti niečo pokazí už to ide... opravy domu? Tisíce. Zohnat dobrého majstra a hneď? Nemožné.
Je jedno ci je to novostavba alebo starší dom proste udržiavať treba, treba kúpiť natadie na udrzbu dvora ( kosačka, záhradné náradie.....)
V kuse niečo vonku natrieť, dat každých par rokov umyť fasádu aby to vyzeralo pekne...
Keď deti vyrastú dom stráca zmysel... už pubertaci tam chodia iba prespať...mama, suseda bývajú v dome už bez deti a povedali ze hneď by menili za byt.
Ja som z domu šla do bytu a oveľa viac kľudu - nikto sa do nikoho nestara - na dome som cez plot počula susedov ( keďže nebyvali 100 m od nás proste to pocut, vkuse niekto zizal do dvora - odmietla som 2 m betónový plot keďže to mi príde do z väznice.
Msme byť a záhradu s chatkou- ideálna kombinácia keď chceme dvor ideme tam, keď nie nejdeme a nevadí mi keď je tam 2 týždne nepokosena tráva...na dome by mi to vadilo keby na to každý deň kukám.
@lesiiaoldi je to v komentari, kde si oznacena ty, ale je to myslene vseobecne na to, co sa celkovo pise v diskusii, reagujem tam aj na ine veci, ktore si ty nepisala, cakala som preto, ze to tak aj pochopis.
@mandzula aha ten som neviem či aj čítala. Ja dnes tak letmo 😄
@mandzula chápem, včera na mňa jedna kočka vyštartovala za príspevok, ktorý som ani nepísala, tak som už trocha paranoidna 🤣
@mandzula určite sú aj ľudia, ktorí nemajú na dom. Ale nemyslím si, že ľudia, čo tu písali, by to písali zo závisti alebo preto lebo na dom nemajú. Jasné, že sú aj byty v centre BA napríklad extrémne drahé. Neviem, či drahšie ako domy, ale cena určite nie je nízka. Sú proste ľudia, ktorí to preferujú..

Ak je taká možnosť, tak za seba môžem povedať, že cez týždeň byt a cez víkend dom so záhradou.