icon

Koľko ste mali rokov, keď ste sa dostali k vlastnému bývaniu?

20. mar 2021

Ahojte. V kolkych rokoch ste sa dopracovali k vlastnemu byvaniu? Nemyslim darom od rodicov, dedenim. Myslim tym vlastnym konanim, hypotekou a riadnym platenim svojich zavazkov. Ci uz byt alebo dom. Ja som sa dopracovala k vlastnemu byvaniu ako 25r, 3izbovy byt, ktory sme spolu s priatelom museli kompletne prerobit (nove okna, vchodove dvere, elektrika, voda, jasro, stierky, omietky, podlahy, obklady, proste konplet) a som na seba hrdá a vďačná 🙂 Priatel ma takisto svoj byt on sa k nemu dopracoval ako 23 rocny. Tato tema nesluzi na rozbroje ani vychvalovacky, len informativne zdielat zaujimalo by ma to 🙂

vevesh
20. mar 2021

Nepovazujem zatazenu nehnutelnost ako za vlastnu. Vlastna je, ked si s nou mozes robit co chces, kedy chces, bez zvolenia 3 strany (samozrejme okrem partnera/manzela). Toto, co popisujes, je osamostatnenie od rodicovskeho domu. K samostatnemu byvaniu bez zavazkov v 38. K osamostatneniu od rodicov v 19tich, od 24r. mam dozivotny najom v byte, ak chcem (ps. Byvam v zahranici....)

joannita
20. mar 2021

@nika3136 jasne, ale vazne si myslis ze v Ba zaraba vacsina 2500?

felicita027
20. mar 2021

21 ale bez hypoteky za cely svoj život som nemala ani 1 uver ani hypoteku

joannita
20. mar 2021

Neviem....nemyslim to v zlom, ale splacat byt na hypoteku mi nepride nieco na co by som mala byt hrda 🤷‍♀️ Dnes ma hypoteku kazdy druhy mlady clovek. Ja mam 2 byty, ktore splacam ale teda hrda by som bola az vtedy, keby som ich mala uz splatene....

zuzanockamt
20. mar 2021

@elizabet173 dlhy sú druhá vec, ale spoločné bývanie je super...keby sa dalo, tak by som do toho išla

nana8989
20. mar 2021

V 2015 keď som mala 25 som odišla od rodičov, išla som s (teraz už) mužom do Švajčiarska zarobiť, v júni 2017 sme začali stavať a v októbri 2018 sme sa sťahovali. Este teraz dorabame vonku záhradu, ale ideme bez hypotéky, takže sa teším 😊

oblecenie99
20. mar 2021

Ja som mala 26 rokov, manžel 30

misinka0611
20. mar 2021

26 r.

littlebubble
20. mar 2021

@hettinka 23r. Spoločné vlastné bývanie.Ja som už bývala sama v podnájme kedže som nemala na výber a polovička u rodičov. Hypotéka ma výjde tak isto a ešte menej ako podnájom z ktorého by nás mohli vyhodiť a s dieťaťom by nás ani nezobrali a ani so psom.Nehovoriac o tom, že môžeš mať trafeného suseda ktorý ti pripomenie, že si v podnájme.
Je lepšie mať raz svoje alebo dávať peniaze do cudzieho vrecka?
Každý má inú výšku hypotéky.Niekto si kúpi dom aj keď na to nemá a niekto sa uskromní.Ale svoje je svoje.Nie každému vie rodina poskytnúť podnájom na celý život a ajtak vo svojom som pani ja a nie mama, svokra ...

leeo
20. mar 2021

28 alebo 29 r. Ako slobodna

oblecenie99
20. mar 2021

@littlebubble moja reč. My sme platili toľko za nájom mesačne, koľko teraz za byt, a to už do toho zapocitam všetko, vrátane poistky, dane, odpadu aj netu plus ešte máme v prenájme garáž, všetko v Starom meste v Košiciach. O tom už ani nehovorím, ze v prenájme nám nikdy nevrátili peniaze, ktoré sme im ušetrili na nákladoch, a odkedy sme vo vlastnom, tak vidím, že bola to celkom pekná suma raz ročne. Keby som teraz vyhrala cash 200 000 eur, ani vtedy by som nekúpila zaň byť, ale brala hypo.

sivana09
20. mar 2021

Svoj prvy byt som kupila sama na hypoteku v 22. Po svadbe sme s muzom kupili este spolocne dom, to bolo v mojich 24

ofzuza
20. mar 2021

@felicita027 ako? Keby ta nehnutelnost stala len 50tis, povedzme, ze si zacala pracovat v 18tke, do 21 su to tri roky, tak mesacne by si odlozila 1388e, tzn mzda niekde okolo 2900e v hrubom. To je realne pre absolventa ss? Alebo ako sa robi?

nika3136
20. mar 2021

@joannita
Porovnala som plat mojej mamy na vychode a plat mojho otca v BA

autor
20. mar 2021

Tie ktore sa ohanate ze vlastne byvanie nie je vlastne ked je na hypo... 🤦‍♀️ Zase niektore z vas nepochopili pointu zalozenia temy... ja som skor narazala na to, ze ano, vlastne byvanie v zmysle hypoteky nie aby tu pisala kazda ako v 18 mala vlastne byvanie - podnajom 🤦‍♀️😃

littlebubble
20. mar 2021

@oblecenie99 Mile rada by som aj ja mala bývanie bez hypo ale ako naozaj nemám vyše 100 000€ v hotovosti.Odkiaľ 🤷.U nás stojí jednoizbák 80 000€ veď to sama dobre vieš koľko tam stoja byty.A platy tiež nemá každý cez 2000€.Na byt by som šetrila možno aj 5 takých životov 😂.Stačilo by mi prísť o prácu, dostať nižší plat a už by som nemala čo jesť keby som si brala hypotéku sama a tak isto by som neutiahla ani 600€ podnájom.

lolita555
Autor odpoveď zmazal
sasitimi17
20. mar 2021

V 20 rokoch 😊

joannita
20. mar 2021

@nika3136 ok tak realita je taka, ze 2500e nieje bezny plat ani v Bratislave. Ano poznam ludi ktori maju aj 3000e, ale drviva vacsina beznych ludi ma od 800e do 1600e

felicita027
20. mar 2021

@ofzuza kupovala som tak vtedy pre seba 1 izbový byt prerobený 2 izbový tohto roku tomu bude 15 rokov dozadu takže ceny nehnuteľností zďaleka neboli také vysoké ako teraz od 15-18 som mala brigády, po 18 ako aktívna športovkyňa som si urobila trénerskú a rozhodcovskú licenciu a venovala som sa skupinovým aj súkromným hodinám v jednom nemenovanom klube a bola som aj na niekoľkých súťažiach ako rozhodkyňa, po maturite som mala "gap year" a rok a pol som pracovala v zahraničí ako asistent trénera pri deťoch (popravde, tam kde som bola sa už vtedy za tréningy platili neuveriteľne vysoké čiastky v porovnaní so Slovenskom), po návrate na Slovensko som počas VŠ taktiež pracovala ako súkromný tréner a rozhodca a vo voľnom čase, ktorého nebolo veľmi veľa som doučovala cudzí jazyk keďže som vďaka zahraničiu dokázala komunikovať plynule. Počas celej VŠ sme na byte bývali 4 tak aj za nájom som mala peniaze z ktorých som postupne splácala rodičom, čo mi požičali a z peňazí z tréningov som vedela vyžiť. Hneď po promóciách som byt predala a rodičom som dala aj niečo "navrch" z toho čo mi požičali. A aby som predišla vopred nejakým dohadom rodičia mi požičali necelých 10k, čo nepredstavovalo ani štvrtinu ceny z nehnuteľnosti a ja som im po predaji vrátila okolo 18k ☺ Tak možno ani na hypotéke by som nemusela vracať skoro dvojnásobok😂 ale som rada, že peniaze dostali rodičia a nie nejaká banka... A šport, ktorý som trénovala a celé detstvo venovala sa radí medzi tie finančne náročnejšie ak nie najdrahšie tak aj výplata trénerov je v ňom podstatne vyššia.

dmk_1
20. mar 2021

My sme kupili ako 29rocni, priatel nasetril viac nez 50% ceny nehnutelnosti, takze hypoteku sme brali len cosi vyse 45%. Kompletnu rekonstrukciu tiez z vlastneho, ziadna pozicka (kompletna uplne, v byte nam ostali iba okna a vchodove dvere, vsetko sme vyburali). Dostali sme sa velmi blizko k minimalnemu zostatku na ucte, cca po roku sme dokazali nasetrit na nove auto.

ofzuza
20. mar 2021

@felicita027 sikovna. Klobuk dole.

sasa1310
20. mar 2021

@felicita027 takto sa to robí ... 😀

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ivetka_kamo
20. mar 2021

S manželom keď sme mali 21, a po rozvode som sa nasťahovala k priateľovi, ale nevyšlo to po pár rokoch sme usúdili, že ee, takto to nepôjde, chvíľku som sa sta ala na vlastne nohy, v 29 som si sama s dvomi deťmi mohla dovoliť kúpiť dvojizbak v Senci v hotovosti. Mala som vždy prácu, aj navyše, od 18 som si sporila.

alexisss111
20. mar 2021

Ja som mala 27 a kúpila som si byt sama na hypotéku, zadaná som síce bola, ale nikdy s nikým by som do spoločnej kúpy na hypo neisla. A nebanujem, bolo to správne rozhodnutie.

nika3136
20. mar 2021

@joannita
Chapem, ale ani 700 nie je na vychode standardom, muzova mama zaraba minimalnu mzdu, ktora sa nastastie dviha, lebo este minule Vianoce bola nestastna, ze musi mat nadcasy aby zarobila 400 v cistom

littlebubble
21. mar 2021

@nika3136 Dobre píšeš.Na východe sa zarába aj 480€ (nie len vo fabrike alebo za pokladňou) a výnimočne okolo 800€.Vyššie platy majú už len na vysokej pozícií napr.riaditeľ alebo IT odborníci.
Ceny nehnuteľností, potravín... však nie sú prispôsobené platom.

littlebubble
21. mar 2021

@joannita Na východe stojí 1 izbák 90 000€ a 3 izbák aj cez 160 000€.
Menej stoja byty len v totálnom zapadákove ďaleko od mesta.

katkaseiner
21. mar 2021

@felicita027 môžem sa spýtať aký šport si trénovala a v čom si robila rozhodcu?