icon

Kúpa bytu na 3. poschodí bez výťahu - za a proti

18. feb 2025

Ajojte. Kupujeme byt, páči sa nám jeden, ktorý je na 3. poschodí bez výťahu. Je to cca 6xpo 8 schodov.
Výhody sú - nikto nad nami, byt priestranný- velke miestnosti, obrovská logia, nová elektrika, spoločná miestnosť na poschodí, slnečný byt, zateplená bytovka…
Bicykle a kočík by šiel do pivnice. Máme 8 rocneho syna a ročne babatko.
Bývate niekto takto? Ako zvládate tie schody? Nákupy? Brali by ste taky byt?
Prosím poraďte. Ďakujem za vaše názory a tipy.

Strana
z5
luxus10
18. feb 2025

predstav si ktorehokolvek clena rodiny s nohou v orteze, ci sadre, s barlami...plus tie nakupy, dieta na rukach...

viktoriaandrascik
18. feb 2025

Ja mám takýto byt ale teda som bezdetná 🙂 mne vyhovuje nevidím v pár schodoch žiaden problém

autor
18. feb 2025

@viktoriaandrascik mne to toez nevadi, deti uu neplánujeme a dcérka rýchlo vyrastie a pojde po vlastných. Len skor rozmyslam nad tym, co tie nákupy alebo zlomená noha alebo naše babky. 🫣

lilope
18. feb 2025

Bývam na 3. bez výťahu. Výhoda je žiadny hluk od výťahu, menej poplatkov za energiu a údržbu, nevýhoda je nosenie malého dieťaťa na rukách a ťažkých nákupov a balíkov. Časom dieťa odpadne, ale nákupy nie. Treba zapojiť muža. 😀

srdiecko4u
18. feb 2025

Svokra býva na 2hom bez výťahu, má 79 rokov a problém s kolenom, stáva sa "väzňom" vo vlastnom byte. Teda treba myslieť aj na to, že človek raz zostarne 🙂

zic
18. feb 2025

Ak tam budete byvat dozivotne, predstav si sama seba v rokoch, alebo so srdcovymi problemami.. cele detstvo som zil na 3.p a suseda oproti, vtedy "stara" cca 60-65 rocna zena isla cca 20 minut do schodov... hocake zranenie nohy - nic moc... stahovanie asi tiez nic moc.
Taka vec ak by ste mali psa a vencenie... zrataj si kolko krat pojdete hore / dole...
A v konecnom dosledku potencialny predaj... najdete niekoho dalsieho, ktoremu sa to bude tiez tak pacit?

autor
18. feb 2025

@lilope muža mam zdravého a 2 metrového tak snad sa rozhodne, ja som dost naklonená uz, ale cakam na jeho vyjadrenie 😃

autor
18. feb 2025

@zic psa mat nebudeme. Na to myslime, ci by sme ho vedeli predať, ale je taky pristetnany a dobre riešený, ze snad Ano.

alenka58
18. feb 2025

no s tými nákupmi to treba zorganizovať a nechať ťažšie na chlapa, horšie je to s so staršími rodinnými príslušníkmi, ale tak nebudú u vás zrejme často a nemusíte tam bývať veky, len aj predávať takýto byt nie je nič moc, lebo takých bytov je ešte dosť niekde aj výťahy už vybudovali

ikonica
18. feb 2025

Byvam na 4. bez vytahu.. dve male deti a pes... Je to miestami o drzku, ale cim su deti vavcsie a uz zvladaju schody, tym lepsie... Trocha sa obavam, ked nas pes bude starsi a bude mat zdravotne problemy, ako ho budeme nosit hore dole schodmi ked nebude vladat... Ma 27 kil 😑

lilope
18. feb 2025

Ak má ten byt pre vás len plusy a jediné mínus by mala byť absencia výťahu, išla by som do toho.

tanapeta
18. feb 2025

Nekúpila by som. Budeš mať neskôr problém s predajom. Nemať výťah je jedna obrovská nevýhoda

diewcatqoo
18. feb 2025

Byvam na 3. bez vytahu. Mam dve deti, aktualne mladsie ma 7 mesiacov. Uplne v pohode. Ale vyssie by som uz bez vytahu nesla, 3. poschodie je max.

janinah
18. feb 2025

Nekupovala by som najvyšsi byt.U nas uz parkrat susedia hore riesili strechu,holubov,zatekanie....a pritom my sa o bytovku celkom starame.

tana85
18. feb 2025

tiez by som do toho isla. lebo nikde nie je napisana, ze sa vytah casom nedorobi aj externe. tak sa udialo vo viacerych starych domoch v BA. taktiez nikto nepovedal, ze tam ostanete az do staroby, situacia sa moze zmenit, zase sa netvarme, ze kupa bytu je na veky vekov. my mame poschodovy dom, spalna je na poschodi, behame po schodoch aj 30x za den a ze co ked uz nebudeme vladat? no tak sa potom uvidi ake budu moznosti. jeden minus na asi 6 plusov - ale suhlasit musite obaja lebo ten druhy by potom frflal, ze nosi nakup :D

anketkarka
18. feb 2025

Mám druhý takýto byt a som spokojná. Jediná nevýhoda pri stahovaní ťažkych kusov dôjde sila aj profesionálom a vždy niečo obijú. Bežné fungovanie, nákupy a bábätko som zvladala a mám aspoň posilku zadarmo a stepaerobik v jednom. Mám staručkú susedu a minulý rok vladala na druhé poschodie zo zlomenou nohou. Babky zvládali k nám, kým žili, len išli pomalšie.

jajo1
18. feb 2025

tiež mám muža zdravého, statného športovca - kým si neroztrhol achillovku. Neviem si momentálne už cca 4 mesiace predstaviť, že by bol odkázaný na chodenie do bytu na 3. poschodí pešo po schodoch, bol by naozaj väzňom vo svojom byte. Aj takéto životné skúsenosti by ma odrádzali od kúpy takéhoto bytu.

cimage
18. feb 2025

Ak sa vam paci, tak ho berte. Ved o 20r mozete byvat niekde uplne inde. Nemusite do smrti zit na jednom mieste. Teraz vam to vyhovuje, tak kupte. Ja som tiez zila v cinziaku na 3tom poschodi a chodila vacsinou po schodoch aj ked sme mali vytah. Nechcelo sa mi cakat kym dojde z 5teho dole. A tych par schodov je dobrych aj na kondicku 😉. Nemysli na to co sa moze stat. Stat sa moze aj v dome na prizemi a clovek zostane priputany na posteli. Naco si taketo veci privolavat.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
mandzula
18. feb 2025

Svokra ma byt na 4. Zatial to zvlada, no uz mala par pernych dni, ked musela na rukach znasat choreho malamuta. Neviem si predstavit teperit choreho cloveka ci choreho seba sameho. Kamoska ma zas takmer rocne dieta a uz z takeho bytu utekaju, hoci predtym tvrdili, ze no problem. Moji rodicia (70 plus) maju trojpodlazny rodinny dom a uz vidno, ze tie schody su pre nich zataz.
Ak by som teda taky byt kupovala, tak s vedomim, ze casom ho budem aj tak menit.

marsmykkok
18. feb 2025

Pre mňa byt bez výťahu aj na 2hom poschodí je absolútne out. Mám psa, problém ak bude starší, trepať ťažké nákupy, aj mladý človek môže ochorieť-napríklad skleroza multiplex a keby mám atak nechcela by som byť uväznená v byte. Byt iba s výťahom aj ked nižšie poschodia.

marsmykkok
18. feb 2025

@tana85 väčšinou sa ale nedorobí výťah, lebo to sú bytovky s malým počtom bytov, kedže majú málo poschodí a málo vchodov a tam menej ľudí platí fond opráv a ťažšie sa na to vyskladať ako napríklad na výmenu výťahu v 9poschodovom dlhom paneláku.

suszanka
18. feb 2025

Ked budes mat 80 rokov bude ti to 3 poschodie velmi vadit.

evaachesa
18. feb 2025

Ponúkajú ho za extrémne dobrú cenu že nad ním uvažujete? Ja by som do toho nešla.

jaskolka
18. feb 2025

Nie, nešla by som do toho.

abcabcada
18. feb 2025

Bývam na 2., hoci nie vo svojom, ale už by som takúto chybu neurobila.

tululu
18. feb 2025

Ale no. Babka na presne takom 3tom poschodi sa stala "vaznom" vo vlastnom byte, ale namontovali sme jej vytahovu stolicku. 2 susedne byty kupil pravnik s mladou rodinou, prerobil a spojil si ich do jedneho,este priplatil,aby sa dostal k obom. Cize myslim,ze zaujem bude.Ludia sa casto na stare kplena stahuju do mensieho...

anjelikdianka
18. feb 2025

My bývame na 2 poschodí bez výťahu v podnajme.(Naštastie už iba tento rok)Bez kočikárne, máme dvojičky.Von sa dostanem s detmi iba ak je doma muž alebo starší syn aby mi pomohli s kočíkom hore-dole.Naša susedka býva na treťom a keď porodila dieťa tak radšej išli bývať k mame lebo sa nevedela dostať von s kočíkom.
Moja mama má problémy s nohou a chodí k nám na návštevu minimálne.Nevládze hore schodami.

martul
18. feb 2025

Teraz si mladá, vládzeš, deti vyrastú.
Ale predstav si samu seba na dôchodku s boľavým bedrovým kĺbom, alebo kolenom.
Vlastne ani nemusíš mať konkrétny zdravotný problém. Stačí o 30r. viac? Ešte stále sa ti chce ísť peši?

buberova
18. feb 2025

Sme na 2. Poschodí síce s výťahom ktorý je iba na medzi poschodí. Akože logika žiadna takéto výťahu, my ako zdraví a bezdetní sme v našom výťahu neboli ani raz.

Takže by som sa toho asi až tak smrteľne nebála ak je toto jediná jeho nevýhoda

Strana
z5