Kúpa domu
Ahojte dievčence,
potrebujem radu. Radi by sme si kúpili RD. Problém je taký, že pýtajú zaň nebeskú cenu. Otázka je, či by vedel taký realitný maklér povedať normálnu trhovú cenu? Majitelia RD predávajú súkromne bez RK. Majitelia chcú predať ten dom za trhovú cenu. To však žiaľ trhová cena nie je. Manžel vraví, že realitný maklér je sprostosť. Nadhodnotia dom a potom odkúpia. Máte nejaké tipy? Naozaj tá cena tých RD tak vysoko stúpla? Lebo Covid? Aké máte skúsenosti? Dr. Google ukáže 1 RD za vysokú cenu a 2 RD za normálnu cenu, rovnaká dedina, rovnaký tvar domu, rok, rovnaký počet poschodia ...🙈 Ako sú títo makléri? Máme o ten dom práveže záujem, lebo nášho otca chceme doopatrovať. A ten dom je hneď vedľa rodičovského domu. Preto tá dilema. Za pomoc, tipy, rady, skúsenosti, veľmi pekne ďakujem 🙏
Reálnu cenu by Vám povedal znalecký posudok od znalca....samozrejme za € a takýto posudok môže skôr či neskôr žiadať aj banka k úveru.. ale koľko si majitelia vypýtajú je čisto ich vec, nemajú žiadnu povinnosť držať sa ceny v posudku. Žiaľ cena je vysoká, lebo sú všetky nehnuteľnosti drahé, aj pozemky aj stavebný materiál. ,,Ak bublina nepraskne'' nespravíš s tým nič. Rozdiel medzi trhovou a normálnou cenou nie je 😅 pretože trhová je tá normálna. Dopyt a ponuka zaváži, nie tvoj pocit, či je to veľa.
@trema Áno, 3 chcú predať na 100 % Ten štvrtý čaká.
Ak sú majitelia 4 a predať chcú len 3, ponúknu svoje podiely tomu jednému. Ak nemá záujem alebo finančné možnosti kúpiť od nich podiely, tak potom to dotyční traja môžu riešiť súdnou cestou. Čiže za mňa beh na dlhé trate, to môže trvať aj roky.
A čo sa týka toho, že chceš vedieť, akú má dom skutočnú hodnotu, tak ak predávajúci nemajú znalecký, môžeš si ho dať urobiť na vlastné náklady, ak s tým predávajúci samozrejme budú súhlasiť.
@ivkazba ale ten posudok im bude viac menej k ničomu, pretože ak sú majitelia rozhodnutí nejsť pod stanovenú cenu, jej argumentom prístupní nebudú a keby aj, jeden z majiteľov s predajom nesúhlasí
Na obhliadku staršieho domu by som, v prvom rade, vzala skúseného stavbára.
@elizabet173 jasné, že im bude k ničomu. Ale tu mám pocit, že autorka je presvedčená, že predávajúci by mal predávať nehnuteľnosť lacnejšie, plus nemá evidentne prehľad v realitách a v tom, ako išli ceny hore za posledný rok (aj v prípade výstavby aj v prípade predaja už existujúcich nehnuteľností).
Ja by som autorke určite odporučila kupovať nehnuteľnosť prostredníctvom realitky, alebo minimálne za asistencie skúseného človeka, ktorý sa problematike rozumie, lebo autorka je zjavne v problematike realít úplne mimo.
@ivkazba to mi je po prečítaní jej príspevkov jasné
@samanta44 úplne odveci názor. Ak by hodnota podľa znaleckého posudku bola 200 000, nič nebráni majiteľovi predávať za 300 000. Predávajúci nie je povinný dokazovať kupujúcemu, prečo žiada sumu akú žiada. Kúpnu cenu nestanovuje znalecký posudok, ale predávajúci. Ak sa kupujúcemu cena nepáči, môže si hľadať inú nehnuteľnosť. Navyše, ZP dáva robiť predávajúci iba výnimočne. Nepotrebuje ho. Potrebuje ho zväčša kupujúci, zväčša kvôli hypotéke a preto v drvivej väčšine prípadov si ZP dáva robiť kupujúci a on ho aj platí.
Hej, čítala som, že chcete do opatrovať otca. Ale je také nevyhnutné byť úplne v susedstve? Ci ten dom je niekde veľmi ďaleko? Lebo ak majiteľ si dal cenu, akú chce, s tým nič nenarobite, aj keby sa vám zdala premrstena a všetky domy by boli za lacnejšie.
Čo očakávaš od toho, že by si na obhliadku toho domu zobrala toho makléra? Keď ti on vonku povie, že ten dom má hodnotu okolo 120000 eur a majitelia ho predávajú za 160000, čo s tým urobíš?
Autorka, to že za rok zdvihli cenu o 40 tisíc je ich právo, najmä ak stúpa ak dopyt. A aby si nebola prekvapená, tak vedz že ak budeš dalej špekulovať, o chvilu tu cenu zdvihnú zas.
@lesana25 Nám nezdvihnú. Máme inú nehnuteľnosť, ktorú pôjdeme pozrieť. Lepšia cena, lepší stav nehnuteľnosti. A uvidíme.
@jaskolka Je to dobré, ale finančne nevýhodné. 🙂
@elizabet173 Čo očakávam od diskusie na MK k tomuto príspevku? Aj takto by sme sa mohli pýtať! A predsa som dostala aj odpovede k veci. Od pani priamo z brandže. Od pani, ktorá kupovala nedávno nehnuteľnost a sama si prešla tými cenami. Niekde boli uletené tie ceny. Od Cocolino tiež a. i. A ten kamarát sa vyjadrí tiež.
Týmto im aj Ďakujem.
pýtala som sa nie na to, čo ti priniesla diskusia na MK, ale čo očakávaš od toho, že by si na obhliadku domu zobrala makléra, ale nevadí. Ak ti diskusia pomohla, tak je to fajn, držím palce, aby ste nakoniec kúpili nehnuteľnosť čo najvyhovujúcejšiu. My sme predávali tri domy a jeden byt, tak niečo málo o tom tiež viem. Viem, že sú ceny uletené, na jar syn kupoval dvojizbový byt v menšom meste za necelých 80000 eur, dnes nekúpiš žiadny podobnej veľkosti v rovnakej lokalite pod 95000.
Pozri každý si môže predať dom za koľko chce,to že ty poviem že trhová cena toho domu je napr 150 000 ich neovplyvní , im je jedno ako majiteľom aká je,oni ho predaju za cenu akú chcú
A aby si vedela ako je to s realitnymi makléri,my sme predávali byt v novostavbe,prišla rodina s naj kamoškou maklerkou, že ona im urobí zmluvu a je len poradca, ako sa dvere zavreli keď odišli,makléra začala že im ho predá ale provízia pre ňu bude 1500eur,že všetko bude ako my chceme,keďže bola ich rodinná kamoška,povedali sme jej všetky nedostatky bytu a ona že nevadí o Tom im nepovie,mne skoro oči vypadli ,cenu sme navýšili o tých 1500eur,byť im predala
Ak chces niekoho kto ti povie že ten dom stojí za tie peniaze tak maklér to nebude,trebalo by ti odhadcu,ktorý ale musí mať podklady od majiteľov a tie určite nedostanete , odhad sa robí normálne cez premenné/výpočty zohľadňuje sa toľko veci žeby si neverila,to je ale len reálna cena nehnuteľnosti,trhová je subjektivna
Tiez nechapem co chces. Aj keby tam s tebou slo 10 maklerov a povedali nizsiu cenu,tak majitelia nie su povinni ti ju znizit. Oni chcu kolko chcu a je na nich ci znizia ci budu cakat.
A k tym cenam co sa ti nezdaju. My sme v juni dokoncili dom,resp firma. Stal nas 80000e, muzov kamarat bol pozriet a chce presne taky ako ten nas. Cez tu istu firmu,no jeho ten dom vyjde na cca 110000 po novom. Aj byt sme predali za 72000, realitka ho sice prerobila ale po novom ho predala za 115000. Dost rozdiel a behom asi 5m
@petulda333 presne my sme 3izbovy predali za 93000,teraz by išiel v kľude dokonca za 150000
Sorry ženy, my sme nepredávali dom a ani nekupovali. Preto sa pýtam. Som rada, že prispievate sem aj s reálnymi skúsenosťami.
@didi2102 Dobré je mať makléra kamoša. No pekne. Ďakujem, že si napísala.
Ona sa pri nich usmievala že im za 300eur urobí zmluvu ,lebo sa nevyznajú boja sa alebo že skontroluje našu,že žiadnu províziu nechce,pre mňa to bol šok keď odisli ale
h celi sme sa toho bytu zbaviť , no boli sympatickí a milí tak sme povedali všetko psycho sesedoch,o papierových stenách,že nám plesnivie stena v novostavbe,že sú extrémne popraskané steny, ťahá cez plokna a ona len mavla rukou že o tom hovoriť nebude a že to všade a že poďme riešiť províziu pre ňu a cenu bytu
A ešte som si spomenula že nám dohodila svojho švagra - odhadcu na ich hypotéku a že mu povie aby uviedol co najvyššiu cenu bytu aku bude môcť,oni to majú kúsok aj pohyblivé pár tisíc eur , takže tak
@didi2102 Otras! A že o tom ani hovoriť nebude. A takto človek nech dôveruje.
Máš tam zadrhel. Nemáš žiadnu nehnuteľnost na kúpu. O cene že si môžu aj milión eur pýtať je druhá vec. LEbo hodnotu môže mať 200 tis ale chcú milión tak buď to akceptujes alebo ideš o dom ďalej.
Ale tá podstatna vec 3 chcú predať a 4 nie. Ak nechce 4 tak nič nepredaju. LEbo on má predkupné právo ako spolumajiteľ. Ak oni ho musia vyzvať že buď nech ich vyplatí Alebo odkúpia od neho časť. A ak nepomôže výzva ide sa na súd ktorý rozhodne. A to je na dlhé lakte...
Takže skôr inú nehnuteľnosť Alebo vyhrať športku na kaderníka a psychologa ktorého by si potrebovala
Neviem čo ti tu písali, ale podľa mna. Maklér je blbosť. Skôr znalec. Ten ti povie reálnu hodnotu domu a spraví posudok. A potom sa odvíjať od toho. Ale to samozrejme neznamená že majitelia ho musia predať za taku cenu ako ohodnotí znalec.

A je ten dom vobec na predaj? Ked ho 1 nechce predat?