icon

Mikrovlnka - za a proti

1. sep 2023

Ahojte, budeme prerábať kuchyňu a rozmýšľam kam s mikrovlnkou. Najradšej by som ju darovala, lebo ju veľmi nevyuzivame. Rozmerovo máme malú menšie som nenašla. Tie, ktoré doma mikrovlnku nepoužívate, ohrievate klasicky v hrncoch? Aj jednu porciu? Nie je to viac minutej energie ? Sporák mám klasický sklo keramický.
Ďakujem.

miriam11
Odpoveď bola odstránená
maranta_leuconeura
1. sep 2023

@reanda nechapem z coho tam moze byt vlhkost 🤔 robim nasucho

maranta_leuconeura
1. sep 2023

@miriam11 vitaminy B a C su termolabilne, takze tie sa stracaju uz pri dlhom vareni. Ci myslis, ze ked nieco varis pol hodiny a potom to o dva dni dve minuty zohrievas, tak za tie dve minuty sa strati viac ako dovtedy? 😀

slovakboy
1. sep 2023

Mikrovlnka šetrí energiu pretože nie sú straty v hrnci. Teplo idepriamo do potravy. My zohrievame v nej polievku v tanieri alebo jedlo z predošlého dna sa vyberie z krabičiek z chladničky a ohrejem si to na tanieri v mikrovlnke.

reanda
1. sep 2023

@maranta_leuconeura tiez nechapem, ale co si pamatam, tak s tym bol problem, preto sme to zacali robit pod sitkom.. ale to je uz daaaavno 🙂

janocka
1. sep 2023

@maranta_leuconeura pecivo aj maso kupujem cerstve, nezamrazujem. Pecivo kupujem nedopekane.

@reanda zohrievat knedlu v plastovom sacku mi teda nepride vobec zdrave.

My nemame mikrovlnki. Ked sme pred 12r. riesili navrh kuchyne, povedala som v kuch. studiu, ze mikrovlnku nechcem. Nemame ju, zohrievam na indukcii. Mama ma mikrovlnku este z r. 1990, no ked som tam, aj tak ju nepouzivam, zohrievam na sporaku. Svokrvoci maju sice modernu mikrovlnku, ale aj tam zohrievam na sporaku. V robote mame mikrovlnku, no radsej sa idem najest domov (mam to blizko) a zohrejem si na sporaku. Da sa bez nej uplne v pohode zit. Deti maju 9 a 11r. a uz par rokov si vedia na sporaku zohriat jedlo

reanda
1. sep 2023

@janocka mne nepride zdrave, bat sa knedle v sacku 🙂

lylyjana
1. sep 2023

ja si neviem predstavit zivot bez mikrovlnky, niektore jedla ani podla mna nejde zohrievat na panvici alebo v hrnci, napr take cestoviny. Mikrovlnka setri brutalne cas a riad. Zohrejem uz len v tom, v com budem jest a mam to za 2min max zohriate, a nemusim stat pri sporaku, miesat, potom umyvat aj hrniec aj tanier. Ja zohrievam VSETKO v mikrovlnke a vobec nemam pocit, ze to ubera na chuti a este menej vyschnute ako ked zohrievam na sporaku (napr maso nestihne vsiaknut stavu do seba).

jaroe
1. sep 2023

@maranta_leuconeura rozmrazovanie plánujem. Keď sa nepodarí, tak mäso v horúcej vode ako moja mama.😬 Čo sa týka pečiva, rožky sa rozmrazia relatívne rýchlo, v zime aj na radiátore. Ale hlavne to plánovanie teda, dá sa na to zvyknúť.

lija22
1. sep 2023

nenavidim mat spinave hrnce. U nas sa daco je snad kazdu hodinu, to by som zaspinila 20 hrncov denne. mikrovlnka rullez

domak2
1. sep 2023

Nemám mikrovlnku, lebo ju nemam kde dat. V novom byte sa mi už snáď zmesti.

guiseppinka
1. sep 2023

Vidim, ze mikrovlnka je asi tak diskutabilny spotrebic ako susicka. Vzdy sa najdu ludia ktori budu oba spotrebice chvalit a aj hanit... Mam mikrovlnku, pouzivam ju denne, polievku a tekute veci hrejem na indukcii v hrnci iba vtedy, ak to ideme dorazit. Pride mi uplne nelogicke zapinat velku ruru na to, aby som v nej ohriala 2 porcie reznov a o 3 hodiny dalsie 2 porcie... Knedle ak jeme vsetci, tak si to hodim na parak, ak jeme len 1 2, tak do sacku a do mikrovlnky... Nerozmrazujem v nej, neviem to. A pukance spravim aj tak aj tak... Ale tie robime velmi malo...

erikavesela
1. sep 2023
dejka77
1. sep 2023

@reanda V mojom pripade nejde o jednoduchost, ja sa neponahlam. Ide o to, ze pouzivat ju bezne kazdy den nie je zdrave. Nerobi mi problem zohriat si polievku na sporaku.

annm81
1. sep 2023

Jediná opodstatnená nevýhoda mikrovlnky je, že je to pomerne objemný spotrebič. Inak sa tam jedlo ohreje rýchlo, efektívne a pre mňa ako rodiča je super, že už menšie dieťa si tam dokáže ohriať jedlo aj samo - a to omnoho bezpečnejšie ako v hrnci na sporáku. S ničením vitamínov je to blbosť, resp. áno, vitamíny sa tam zničia, ak niekto ohrieva dlho a na maximálnom výkone. Úplne rovnako sa vitamíny ničia ak niekto nechá jedlo dlho vrieť v hrnci - z pohľadu dodania energie je to úplne totožné.

dejka77
1. sep 2023

@tamitamitami Na ryzu je taky trik, ze nalejes trosku vody na spodok, aby sa nepripalila. Ano trva to dlhsie, ale da sa to tak zohriat. Ja to teraz robim tak ako s cestovinami, prelejem horucou vodou a mam to akurat v takej teplote aku potrebujem.

minenkak
1. sep 2023

A ja si myslím,že presne tak ako pri všetkom nech každý používa to čo mu vyhovuje pokiaľ tým neotravuje a neohrozuje druhých.Takze kto chce mikrovlnku a má mikrovlnku huraaaa do používania a kto nechce ,zapne sporák, rúru a zohrieva tam.Alebo sa ešte môže dať kto chce na vitarianstvo Dobru chuť

letfenixa
1. sep 2023

Ryža a cestoviny by sa nemali nijako ohrievat, vždy by mali byt čerstvé.
Škodlivosť mikrovlnky je mýtus.

hefo
1. sep 2023

Bez mikrovlnky by sme sa doma asi ujedovali. Možno pre niekoho, kto varí stále čerstvé a neprihrieva, to nemá až taký prínos, ale to nie je náš prípad.

slovakboy
1. sep 2023

@maranta_leuconeura
@reanda
@reisi mikrovlnné žiarenie neškodí, pretože je to len obyčajne rádiové žiarenie podobne rádiu alebo televízoru. Má veľkú vlnovú dĺžku rádovo v centimetroch a nízku hustotu energie na to aby mohlo zmeniť nejakú bunku. Patrí v podstate stále do rádiového žiarenia o frekvencii rádovo 1-10 GHz. Take frekvencie používa aj Wifi a wifi nie je škodlivé rovnako ako ani 5G sieť a ani rádio ani televízne signály. Infračervené žiarenie a vlny sálajú z každého objektu aj z radiátora a majú rádovo už 100-1000GHz a nikomu neškodia. Teda ak radiátor nie je veľmi horúci a ak si mikrovlnnou rúrou nebudeme variť telo. Škodlivé žiarenie začína až na frekvenciách nad viditeľným svetlom ako je UV žiarenie RTG žiarenie a gama žiarenie. Všetko sú to firmy svetla. Tzv. fotónové žiarenie. Aj radiove vlny, ktoré idu do rádia sú vlastne určitou formou svetla prechádzajúcim látkami a patria k fotónovému žiareniu. Škodlivé žiarenia sú ešte časticové žiarenia tzv. Korpuskulárne. Schvalne nehovorím rádioaktívne, pretože medzi rádioaktívne žiarenia patrí aj fotónové gama žiarenie ktire somnich spomenul hore. Ale áno najčastejšie tieto korpuskularne žiarenia vychádzajú z rádioaktívnych čiže nestabilných prvkov. Časticove žiarenie je žiarenie elementárnych častic ako sú elektróny alebo neutróny alebo protóny. Patrí medzi ne alfa žiarenie ktoré je najmenej škodlivé a v malom objeme latky ho zachytí aj sklo alebo papier. Potom Beta žiarenie a potom neutrónové žiarenie (neutronova bomba) a protónové žiarenie ktoré sa využíva v medicíne tzv. protónové centrum na cielené ničenie buniek hlboko v tele napríklad najčastejšie v mozgu. Objavil ho náhodou jeden Rus ktorý vošiel do zariadenia produkujúceho protóny a nebolo ešte vypnuté. Prúd protónov mu vošiel cez hlavu a vypálil mu v nej priamku akoby ihlica mu preletela mozgom. Zničilo mu to časť mozgu ale nezomrel. Pokým Česi majú protónové centrum a úspešne v ňom zachránili chlapca z V.B. tak Slováci ho neúspešne deblokovali z Ruského dlhu za 22milionov a nič sme nedostali len sa niekto nabalil. Ešte existuje vesmírne žiarenie, ktorého sa boja vždy kozmonauti a zaznamenali ho aj ľudia letiaci v lietadlách. Nikto nevie odkiaľ pochádza ma obrovské energie a zanecháva aj stopy na pevných predmetoch. Kozmonautom na Mesiaci preletelo aj očami a mozgom a doslova videli záblesky v očiach ale našťastie prežili nebolio to take časté a husté. Ale určite im zničilo množstvo buniek. Je to tiež časticové žiarenie a je niekoľko milion krát silnejšie ako je častica urýchlenia v urýchľovači v Cerne. Nezabije len preto, že to je pár častíc na meter štvorcový. Ako vravím nik zatiaľ nevie ako vesmir a kde vyrába take obrovské urýchlenia častíc. Mikrovlnka len ohrieva a ma rovnake účinky na organizmus ako horúca piecka.

reisi
2. sep 2023

@slovakboy nebudem sa dohadovat, mne odporucil mikrovlnku nepouzivat lekar (okrem inych veci, aby bola liecba uspesna), bolo to par rokov dozadu ked som riesila zdravotne problemy. Doteraz tam chodime na kontroly. Je to funkcna klinika.

anickaaa6aaa
2. sep 2023

Mikrovlnku máme a aj používame. Niečo ohrievame na sporáku ako napr guláš či vývar alebo občas halušky na panvici či zemiaky. Ale zas keď príde syn zo školy tak ma jednoduché ohriať si jedlo v mikrovlnke ako na sporáku. Ja zas nie som otrok aby som stále varila čerstvé jedlo. Varím na min dva dni.

slovakboy
2. sep 2023

@reisi je kopec lekárov, ktorí nepoznajú fyzikálne princípy elektromagnetického žiarenia a ako fyzikálne dochádza k ničeniu buniek. Ak je pre neho každé žiarenie škodlivé, tak ti poradí takúto hlúposť. Mikrovlnka nemôže poškodiť ani potraviny. Ožiarené predmety nežiaria ďalej. A to ani pri radioaktivite. Iba predmety ktoré prišli do kontaktu s rádioaktívnom látkou žiaria ďalej. Napríklad pacient ktorému dali do krvi rádioaktívny jód tak žiari, pretože žiari ten jód. Preto sa robí dekontaminacia oblečenia a kože po jadrovom útoku alebo havarii, pretože na povrchu vecí sa nachádzajú latky ktoré sú rádioaktívne. Ak ich zo seba zmyješ na zem alebo do kanála, už ti nemôžu tak škodiť, pretože žiarenie z nich pôsobí len do krátkej vzdialenosti. Silno rádioaktívne latky pôsobia aj na diaľku ale takých látok je málo. Musí ich byt veľké množstvo napríklad pri havarii v Cernobyle všetko čo bolo napadnuté rádioaktívnom látkou žiarilo korpuskularnym žiarením alfa a beta. Nie gama. Alfa stačí zmyť beta stačí niečo hrubšie na seba dať. Ale keď vošli ľudia do rádioaktívnej vody nepomohlo im nič. Bolo tam tých látok z toho reaktora hrozne veľa. Niektoré postupne sa vyziaria a majú krátky polčas rozpadu. Ale take cézium ma polčas rozpadu neviem teraz presne ale stovky ak nie tisíce rokov. A keď sa dostane atmosférou do pôdy napríklad v našich lesoch, tak žiari ďalej. Ale kým len chodíš po lese nič sa ti nestane pretože je už rozptýlene a svieti len alfa a beta a je ho veľmi malo. Alfa zachytí aj tvoja koža alebo vzduch a svieti len do vzdialenosti niekoľkých milimetrov. Plynné trícium sa používa ako fluorescenčná latka do mieridiel zbraní vojenských kompasov a vojenských hodiniek. Gaigerov počítač pri nich ani nepípne pretože sklo už zachytí to alfa žiarenie a svoeti len fluorescenčná latka ktorá reaguje na to alfa žiarenie a je nanesená na stene tých sklenených miniatúrnych ampuliek v ktorých je to trícium. Priblem je keď v tom lese zbieras huby a ješ tie huby. Nejaké cézium sa ti dostane do tela a alfa aj beta žiarenie už svieti priamo do tvojich vnútorností. Vtedy aj alfa žiarenie je problém. A trícium plynné sa preto nepoužíva v civile, pretože deti by ten kompas rozbili a ampulky by sa dostali do kontaktu s vnutornostami. Mimochodom v práci mame gaigerov počitac a ťuká aj pri umývadle alebo oceľových plechoch. Umývadlo keramické je z hliny a v hline je prirodzená rádioaktivita.rovnako aj v železnej rude. Aj zem na záhrade je rádioaktívna. Alebo banány. Ale to sú všetko mizive hodnoty. Neškodné.

Tvoj lekár nerozumie jadrovej fyzike a mysli si len že každé žiarenie = poškodenie zdravia. Lenže to tak nefunguje. Em žiarenie je aj obyčajne svetlo alebo teplo. Celý nás svet funguje na princípe elektromagnetického žiarenia a elektromagnetickej sily. Bez nej by sme sa predali do stredu zeme a prechádzali by sme stenami budov. Ale to už zachádzam ďaleko. Aspoň trošku ti to pomohlo sa nebáť mikrovlnky?

slovakboy
2. sep 2023

@reisi rakoviny nám nespôsobuje žiarenie ale chémia. Škodlivé latky v potravinách alebo vo vzduchu vo vode nám z dlhodobého hľadiska ničia bunky a v nich DNA. Ten mechanizmus nepoznám je toho obrovské množstvo chemických reakcii ale je to iný fyzikálny princíp - chemicky. Z fyzikálneho hľadiska Valenčné elektróny prvkov v látkach viažu atómy na atómy iných prvkov a vznikajú nové chemicke látky. Oxid siričitý používaný ako konzervant hrozienok nie je síra rovnako ako voda nie je vodík. Ale oxid siričitý určite nie je zdraviu prospešný, naopak treba hrozienka pred použitím umyť.

annm81
2. sep 2023

@reisi Tvoj lekár predpokladám neuznáva napr. ani štandardné zobrazovacie metódy v medicíne, lebo RTG, MRI, USG, CT neožarujú jedlo, ale rovno ľudské telo. Telefón a počítač tiež nepouživa. Rakovinu lieči bylinkami atď. atď.

A samozrejme, jedlo jedáva vždy len studené a nevarené, lebo teplo zabíja vitamíny...

slovakboy
2. sep 2023

@annm81 RTG a CT sú fotónové žiarenia nad frekvenčnou oblasťou viditeľného svetla a škodia zdraviu ale v súčasnosti sú výbojky kvalitné a zobrazovacie médium citlivé takže stačí oveľa menšia a kratšia dávka. Je to ako fotka. MRI nie je žiarenie ale magnetizmus. Veľmi silný magnet natočí atómy v našom tele do jedného smeru ako magnet magnetky kompasov. Potom sa magnetizmus rýchlo vypne a tieto atómy sa vrátia do pôvodného stavu ako keď natiahneš pružinku a uvoľníš. A ona bude ešte chvíľu vibrovať. Keďže každý atóm vodíka je identický s iným atomom vodíka a lieta vo vzduchoprazne a viazané sú len tými pružnými identickými silami, tak sa všetky atómy vodíka rozkmitajú svojou frekvenciou. Vola sa to vlastna frekvencia alebo rezonančná frekvencia. Platí to aj pre molekuly látok. A kyslík alebo voda zas inou frekvenciou. To kmitanie vysielá vlny, ktoré zachytí a zobrazí prístroj. Niektorí ľudia veria, že na podobnom princípe funguje rozbíjanie baktérií a parazitov v tele a dávajú si rozbíjať ich takým prístrojom ktorý cez vlhké ruky pusti do tela určitú frekvenciu prúdu. Je to úplná fyzikálna hlúposť. Vychádza sa z toho, že vlastna frekvencia dokáže zničiť kmitajuci objekt a to je pravda. Ale tu ide do tela prúd a nie magnetizmus. A magnetizmus pri MRI len vychyľuje atómy a púšťa ich nedodáva im ďalšiu budiacu silu rovnakej frekvencie ktorá by ich rozkmitala až by sa rozpadli. A za ďalšie každý mikrób ma inú velkost a inú vlastnú frekvenciu. Muselo by to byt naladené na určitú konkrétnu latku a pôsobiť na všetky jej atómy. USG je obyčajný zvuk s vysokou frekvenciou. To je ako keď poklepe železničiar po kolese vlaku a odozvou ozveny zisťuje, či je prasknuté. USG je len snímanie ozveny. Ako keď sa do hory vola a z hory sa ozýva.

tanyag
2. sep 2023

Mikrovlnku mám, ale nepoužívam 😁 stojí mi zabalená v krabici už asi 4 roky 🙂 Ja si napr. zohrievanie jedla užívam, celkovo si "pobyt" v kuchyni vychutnávam, je fo pre mňa relax 🙂 nevadia mi zašpinené hrnce...ani taniere, lyžice, varechy atď. ...ak si človek nájde spôsob, vie zohriať v hrnci aj ryžu, aj cestovinu, aj knedlu atď. je to síce zdĺhavé...ale pre mňa relaxačné...
A nie, nepoužívam mikrovlnku kvoli mýtusu o škodlivosti 🙂 proste ako som spomínala...ja sa v kuchyni vyžívam a kebyže môžem, som tam aj celý deň 😂😂😂

slovakboy
2. sep 2023

@tanyag to zavidim tvojmu mužovi aj deťom mat takú mamku, to ja by som priberal.

annm81
2. sep 2023

@slovakboy Aj MRI je o žiarení, ale lekár nepotrebuje riešiť veci ako vlny/častice/dualizmus... Podstata je tá, že nie každé žiarenie je rovnaké a rovnako nebezpečné a že žiarenie je všade naokolo a život je na ňom úplne závislý. Dodanie tepla v mikrovlnke nie je z pohľadu ničenia vitamínov nijako odlišné od ohrievania v hrnci, kde sa tiež musí dodať rovnaká energia, inak by jedlo nebolo teplé, že?

tanyag
2. sep 2023

@slovakboy 🙂😊 muža nemám a dcéra sa zatiaľ nesťažuje 😁