Mikrovlnka - za a proti
Ahojte, budeme prerábať kuchyňu a rozmýšľam kam s mikrovlnkou. Najradšej by som ju darovala, lebo ju veľmi nevyuzivame. Rozmerovo máme malú menšie som nenašla. Tie, ktoré doma mikrovlnku nepoužívate, ohrievate klasicky v hrncoch? Aj jednu porciu? Nie je to viac minutej energie ? Sporák mám klasický sklo keramický.
Ďakujem.
@slovakboy po niekolkorocnej uspesnej liecbe, fakt toto necitam a neriesim. Kazdy zije ako chce. Ja mam vysledky ake mam a nic ine mi netreba. Liecba v zahranici je velmi nakladna a ked lekari niekoho nastavia na lieky, injekcie, infuzie a doporuci dalsie veci, samozrejme kto chce vysledky dodrzi. A samozrejme, ze sme sa zriekli roznych veci, aby si nepochopil, ze len vdaka nepouzivsnis mikrovlnky sa niekto zszracne uzdravil.
Prepac, necitala som tieto tvoje dva posledne prispevky, ktore si mi napisal lebo to co mame za sebou ma vypovednu hodnotu ovela vyssiu.
My sme mikrovlnku nemali. Pred 2 rokmi sme kúpili a vďaka bohu za ňu. Všetko zohrievať v hrncoch. Chceš jednu porciu polievky zohriať, tak nový hrniec a zohrievať na sporáku 🤦 žijeme v modernej dobe a keď si to môžme takto uľahčiť tak prečo niee..
@reisi ja som to nepísal preto aby som ti oponoval v tvojej liečbe. Domyslel som si, že si asi mala vážne problémy a keď ti lekár naordinuje nepoužívať mikrovlnku, tak sa s ním nebudem hádať ani ja. Je to absolútne nepodstatná vec. Možno dokonca on vie že mikrovlnka neškodí ale keď to povie pacientovi, pomôže mu to a neuškodí. Len som chcel z vedeckého hľadiska vysvetlit že aj múdri a študovaní lekári nevedia tieto veci. Určite je to dobrý lekár a o medicíne vie viac ako ja o fyzike. No ja tu robim iba osvetu, lebo vidím, že ľudia majú tendenciu veriť mýtom. Neber môj príspevok ako konfrontáciu s tebou a kľudne si ho prečítaj. Vôbec som to tak nemyslel ako si to asi pochopila. Prepáč.
Mne zohrievane v mikrovlnke nechuti, zijem bez nej uz roky a neplanujem jednu kupovat v blizkej buducnosti. Mam indukciu a vsetko ohrievam v hrncoch, na panvici alebo teplovzduanej friteze.
Do novej kuchyne som, ale dala urobit skrinku v standardnom rozmere na vstavanu miktovlnku, ktora sa zatvara ( dvierka sa saju odmontovat ), keby som si to niekedy rozmyslela.
annm81 pises: Tvoj lekár predpokladám neuznáva napr. ani štandardné zobrazovacie metódy v medicíne, lebo RTG, MRI, USG, CT neožarujú jedlo, ale rovno ľudské telo. Telefón a počítač tiež nepouživa. Rakovinu lieči bylinkami atď. atď.
Toto je fyzika? Znevazujes pracu lekarov, ktori idu trosku inym smerom ako ty rozmyslas. Je ti vtedy fajn? Ty to predpokladas, ja zase predpokladam, ze nekric hop pokym si nepreskocil.
@annm81
@reisi Pretože na nepoužívanie mikrovlnky, lebo ničí vitamíny existuje asi také rozumné zdôvodnenie, ako na nepoužitie RTG keď do nemocnice privezú motorkára, čo sa zrazil s kamiónom. Ak má lekár pocit, že potrebuješ jedlo, v ktorom je vysoká dávka vitamínov alebo minerálov, tak ti mal odporučiť, aby si jedla kvalitné, priemyselne nespracované a surové jedlo. Paradoxne, varenie vo vode je vlastne pre vitamíny asi škodlivejšie, keďže časť z nich sa rozpustí pri varení vo vode, k čomu v mikrovlnke nedôjde. Tu nejde o hodnotenie medicínskych znalostí lekára, ale o to, že zjavne nemá znalosti o tom, ako funguje mikrovlnka, čo je to žiarenie a aké žiarenie má aké parametre a ako sa prejavuje.
@annm81 vies si predstavit, ze lekari mozu v akutnom stave ochorenia odporucit okrem zdraveho stravovania ako pises, tomu zrejme trosinku rozumies, aby si v tomto akutnom stadiu okrem ineho!!!! nepouzivala mikrovlnku, neohrievala denne niekolkokrat jedlo ale jedla cestvo pripravene jedlo. Nikde nepisem, ze len vdaka nepouzivaniu mikrovlnky prislo k vyzdraveniu. Nepisem tu cely protokol liecby a vsetky fazy. Tema je pouzivanie/ nepouzivanie mikrovlnky.
Rozumies? Ze okrem inej liecby, pobytu na klinike, treba pri akutnej faze ochorenia ak su moznosti a schopnosti vynechat tu mikrovlnku?! Mne to nerobilo problem, zriekla som sa jej a v mojich domacnostiach ju nik nenajde. A tu nejde o sarlatanov, ktori maju tri ludove triedy. Skus najskor rozmyslat a potom poucovat.
Myslim, ze na tomto svete su i ini ludia, ktori ovladaju fyzikalne javy a maju vzdelanie na inej urovni ako ty.
Prajem ti peknu sobotu a porucam sa.
Zabudovanú mikrovlnku mam v novej kuchyni, popravde ohrievač v nej niečo raz za mesiac, a možno 2x do mesiaca v nej niečo rozmrazim. Polievku ohrievač v hrnci, väčšinu druhého jeme čerstvú a zvyšky podľa druhu jedla ako stanú- napr aj v rúre ohrievam. Energiu nesledujem.
Sú jedla ktoré sa proste majú jest čerstvé, ja nikdy nezohrievqm ryžu, cestoviny na dalsi den (inak da sa ohriqt v hrnci aj ryza samozrejme). uvarim koľko zjeme, ak náhodou ostane ide to sliepkam. Prílohu uvarím čerstvú ďalši deň.
Ďakujem vám za odpovede 🙂 u nás sa využívala málo, pár krát si dieťa zohralo neskorší obed. Inak už dlhšie uvažujem nad teplovzdusnou fritéza, asi jej dám šancu.
@miriam11 prestala som citat pri tvrdeni ze mikrovlnka znici 97% nutricneho obsahu. Autor tohto tvrdenia by vyhral Nobelovu cenu za fyziku, chemiu aj medicinu zaroven keby sa to dokazalo, lebo by to znamenalo, ze veci z mikrovlnky nemaju takmer ziadne tuky, bielkoviny, sacharidy, jednoducho ziadne kalorie. Obezita by teda neexistovala, stacilo by zohriat v mikrovlnke a mozes zrat tuto zazracnu hmotu co stale chuti ako jedlo bez vycitiek 😀
…az sa citim po precitani blbo ze 90% z vas vari denne, cerstve, nezohrieva.. klobuk dolu 😀🙂🙈
My mikrovlnku mame, aj ju pouzivam - ako na co.
Maso zohriate v nej mi smrdi - to hrejem na panvici. Polievku si dam do misky a do mikrovlnky, detto zemiaky, ryzu…
Ohrievanie v rure? Ako keby cakam kym rozpeciem ruru na 200 stupnov to mi pride dlhe a neekonomicke.. Ok keby
mam 3/4 kurata v chladnicke na plechu ze ho hrejem rodine a aby to malo chut ok, ale inak neviem 🙂)
Ale zaverom - urcite sa bez mikrovlnky da zit. Ked prerabate- investuje do INDUKCNEJ dosky - ak teda mate sklomeramiku to je des podla mna.

@slovakboy ja viem, ze neskodi 🙂, ale dokazem pochopit, ze niekto uveri, ze skodi, lebo mu to napr. povie lekar, ktory predsa musi mat pravdu 😀, alebo to pocul v televizii, takze tiez to isto musi byt pravda 🙂 a preto ju nepouziva..
mne len neslo pochopit, ako niekomu (kto neriesi skodlivost) pride mikrovlnka zbytocna a radsej riesi ohrievanie jedla inymi, podla mna ovela narocnejsimi sposobmi.. tak uz som pochopila, ze niekomu napr. vadi chut jedla ohrievaneho v mikrovlnke, alebo niekto si zdlhave a komplikovane ohrievanie proste uziva 🙂