icon

Nie je veľký dom zbytočný luxus pre rodinu?

22. apr 2025

Ahojte, muž dostal super pracovnú ponuku v inom meste, zobral ju a my pomaly hľadáme nejaky domček v okolí. Naskytla sa nám super kúpa od manželovho známeho. Tento dom využíval len rekreačné, je vo výbornom stave za bezkonkurenčnú cenu, avšak je to obrovský dom, spodné poschodie je v podstate ako 4i. byť a vrchné ako 3i. byt. Dom má veľkú terasu a dve garáže, celková zastavaná plocha je 410 m štvorcových. Mne sa to zdá veľa ale musím povedať, že nás dom očaril a je to presne to čo hľadáme ale desí má ten počet izieb. Kuchyňa, obývačka, kúpeľňa a záchod sú na oboch poschodiach. Kúpeľne a záchody chcem nechať oba ale kuchyňa a obývačka stačí jedna, takže to sú plus ďalšie 2 izby.
Moja otázka znie, býva niekto v takto veľkom dome? Ako máte rozvrhnute izby? Není to moc veľké? Zatiaľ sme traja, časom ešte dve deti plánujeme.

autor
22. apr 2025

@7komorova super, ďakujem aj za takúto skúsenosť.
Sami sme na vážkach, radi by sme už bývali v tej oblasti aby muž nežil cez týždeň tam a my v našom pôvodnom.

ktobytobolpovedal
22. apr 2025

No, ja by som taky velky dom nechcela… hlavne co sa tyka udrzby. Ja upratujem takmer kazdy den. By ma porazilo 😂
A teda vyrastala som vo velkom dome a poviem ti, bol to masaker… mama upratovacku nemala, bola doma, cize upratovala sama (samozrejme s nasou pomocou), ale bol to zahul… cize za mna nie

darovanie
22. apr 2025

Ja by som do veľkého nešla a to sme tiež 5 členná rodina. My sme počas rekonštrukcie museli meniť plány a teda sme nešli do úplného zobytnenia podkrovia. A spočiatku som si myslela, že nám bude dom malý, ale nie je. A som spokojná. Veľký dom je za mňa viac upratovania, viac nákladov, viac udržiavania. Ono, aj mňa lákala možnosť samostatnej hosťovskej, pracovne, každý svoj kút. Ale reálne popri práci a deťoch, aj do spálne sa dostanem večer, aj keď tam mám svoj kútik😉A to, že je cena dobrá, je za mňa práve veľkosťou toho domu. Pretože aj v našom okolí sa tieto dvojgeneračné domiská nevedia predať. Málokto chce byť otrokom veľkého domu, ľudia sú viac von, viac výletuju a samozrejme už väčšina ľudí nechce žiť dvojgeneračne. Každý radšej menšie, ale svoje a po svojom. Ale rozhodnutie je na vás. Každý má iné životy, iný životný rytmus.

lauriik
22. apr 2025

Velky dom je otrocina. Lepsi je maly, sikovny co rychlo upraces, lacno vykuris, jednoduchy na udrzbu. Kazdy nech ma kludne svoju izbu ale staci mala. Ja mam teda 200m2 a prijala by som mensi lebo realne vidim, ze cez den deti v instituciach potom na kruzkoch, ja v praci a je tu len moj muz lebo robi z domu. Cize cez tyzden sa tam chodime viac menej len vyspat, cez vikend chodime na vylety, cez prazdniny na dovolenky.

ivangeline
22. apr 2025

To závisí od veľkosti rodiny a povahy rodičov. Ako ja som skladna. ;D Mne stačí aj podkrovie. Manžel ma zas mnoho záľub a veci… využije izby. Pracovná. Fotografické štúdium. Laboratórium. Hov čo vymyslí. :D Vy súdi to musíte vedieť predstaviť. A hlavne sa nespoliehajte, že tie deti ozaj prídu. Čo ak náhodou nie? Pre más by to bolo iné. Je nás 7. ;D Pre nás akurát. Skôr by ma trápili mesačne náklady.

balerina2025
22. apr 2025

pozri ak je cena vyhodna OK
ale nezabudni velky dom velke energie
a kopec ineho, upratovanie atd atd.

katkaseiner
22. apr 2025

Za mna velky dom urcite ano... Nas dom je poschodovy, na prizemi okrem garaze mame velku vstupnu halu, velky otvoreny priestor kuchyna, jedalen, obyvacka, dalej zachod, spajza, pracovna, nasa spalna s komplet kupenou a zachodom.
Na poschodi maju deti kazde svoju izbu (2 detske), kupelna, galeria a posilovna - tam aj deti hravaju na ps4, pripadne hostia prespia. Za mna by bola potrebna este jedna miestnost na prizemi - kancelaria - kedze s muzom pracujeme pri jedalenskom stole. Na poschodi by sme si mohli urobit na kancel galeriu, ale v lete je tam brutalne teplo a nechceme aby nam pes chodil na poschodie...
Navstev mame uz ovela menej (prespavacich) ako sme mavali, ale urcite sme chceli velky dom. Na starobu ak by sme ho nezvladali tak nie je problem predat...

oceanahory
22. apr 2025

Vyrastala som v takom dome, z duse som to neznasala...stale iba nieco okolo domu, rodicia riesili iba pracu a dom, kym sme popratali prizemie, tak sme mohli upratovat poschodie a takto dookola. Moji rodicia su doslova stale otrokmi toho domu, stale sa iba stazuju, ako na nic nemaju cas, ale zmeny sa boja 🤷.
Ja osobne by som nikdy na zaklade tychto skusenosti nesla byvat ani do maleho domu, mne je prijemne a pohodlne v priestrannejsom trojizbovom byte 👍. Nechyba mi zahrada, ani nic podobne, kedze cas a peniaze, ktore by sme venovali napr. praci na zahrade alebo okolo domu miname na vylety, dovolenky a spolocne aktivity, takze sme stale niekde vonku.
Je to hlavne o preferenciech, pre mna nocna mora pre niekoho mozno splneny sen.

maryetta
22. apr 2025

Celkom dost. My sme 2+4 deti a aktualne mame v dome akoby 3-izbak. Ideme robit podkrovie-tam 2izby ale to bude az az. Takze bude obyvacka. Kuchyna. Spalna a 3detske izby. Teraz mame iba jednu a je to malo. Ale tych 400m to je fuuuu.

michaela329
22. apr 2025

Z takéhoto veľkého domu pochádzam a momentálne je prerobený na dva byty. Takže ono je to ak o tom, aké budú plány do budúcna. My sme na upratovanie boli dve so.sestrou, takže toto napríklad nebol problém. Výhodou bolo fitko, letná kuchyňa v pivnici...Náklady boli samozrejme vyššie, preto sa naši po našom odchode odsťahovali do menšieho.

ankare
22. apr 2025

Ak si vieš zaplatiť upratovačku, smelo do toho

maminkadeticiek
22. apr 2025

Ak mate peniaze na vykurovanie,udrziavanie,ty nervy na upratovanie alebo peniaze na upratovacku,tak kludne.Ja by som oeniaze do tak obrovskehondomu neinvestivala.

olimuc
22. apr 2025

Ked si ho viete dovolit nie je … upratovanie je posledne, co by ma trapilo, zalezalo by na polohe, vybaveni, naklady atd a tiez cena… ak mam zaplatit za 400 m2 tolko kolko za 120m2 … tak si zoberiem ten vacsi, ked ho uz nebudete potrebovat predate a kupite mensi. Ale u mna racionalne dovody nefunguju, ide vzdy len o pocit.

kiki68
22. apr 2025

Al je tam super cena, tak ist do toho, vsak ked tak to neskor predas a kupis nieco ine. Alebo nevies aka bude situacia a napr budete dom potrebovat prave taky vacsi.

petronelag
22. apr 2025

Ak ešte plánujete dieťa, deti, tak by bol aj väčší dom vhodný, alebo mať doma aj kanceláriu, keď na náklady na dom máte. Aj to je dôležité, či by sa dali z toho urobiť dve bytové jednotky so samostatnými vchodmi.

kiki68
22. apr 2025

@maminkadeticiek dom nemusis vykurovat cely, tam kde nebudu staci temperovat. Robi to takto moja svokra , zije v 2 posch dome a este to ma obytny suteren. Ked tam nie sme, tak vrchne podlazie iba temperuje.

ahhola
22. apr 2025

Ved prve posch. mozes dat do najmu a byvat na 2. Este ti to aj hodi nejake euricko. Daj podorys. 😅

kiki68
22. apr 2025

U nas svokra inak dom drzi aj kvoli nam, lebo my sme sa nejak namnozili a tak je mozne, ze raz tam budeme vsetci ako sme. Minimalne na prazdniny a pod. Ono to ma svoje chortled maju vsetci kde spat. A nemusia riesit, ze co kde.

tykat
22. apr 2025

Ja len jedno viem... super paradny dom za super nizku cenu je super podozrivy. Zvazte si to poriadne ak budete uvazovat o kupe.

petracandle
22. apr 2025

Jedine ak ste na tom finančne výborne, čiže si budete môcť dovoliť minimálne každý druhý deň upratovačku, zariadit komplet fitko, saunu atď..a mať 4 deti kazdé samostatna izba..ale z tvojich rečí nemám ten pocit. Za mňa je 400m2 zbytočne obrovská barabizňa - nebudeš to vládať upratovať, extrémne náklady na kúrenie, údržbu...

A načo vám to vlastne je? Snáď nie si tak naivná myslieť si, že vaše deti budú chcieť ostať žiť s vami v dome (viď hororové príbehy o bývaní so svokrami a zrazu ti to tu skoro všetky radia 😃 )...

A prenájom izby/poschodia? Ak nemáte samostatné vchody tak to nedáva zmysel. A celkovo to je mimo chápanie, veď pointa domu je súkromie a nie si natrepať podnajomníkov.. 😃

katy83
22. apr 2025

My máme takýto dom 🙂 máme 2 deti
Nešla by som iste do toho, ale máme
doma kadernícky salon, čize práca z domu a na poschodí bývame.podnikam vo vlastnom dome . Má to výhody, ale aj nevýhody samozrejme
Kvalita života v dome sa nedá porovnať s tým keď sme bývali v byte
Na druhej stane ako už bolo viac x spomínané … náročné na údržbu. Veľmi náročné 🙂
Za mňa neľutujem, ale každý sme iný 😉

marca12
22. apr 2025

Velky dom,velke naklady. Ake je tam kurenie? Pri tak velkom dome by som uvazovala o fotovoltike a tepelnom cerpadle. Mna by odradilo upratovanie velkeho domu. My mame poschodovy dom a uz lutujem,ze sme ho neriesili ako bungalov. Ja mam pocit,ze len upratujem stale,lebo kazdy den nieco prebehnem,ked nechcem naraz cely den zabit upratovanim.

mandzula
22. apr 2025

Za mna nie. Nasi maju velky "bejvak" este z cias, ked sa stavali x-generacne domy. Ako im ubuda sil a penazi, ta udrzba (interier + exterier) je masaker. Byvat s nimi, samozrejme, neostal nikto, tento koncept na 99 % dnes proste nefunguje, neosvedcil sa.
Rozhodne by som ho teda nekupovala s tym, ze tam ma niektore dieta ostat, to je obrovska psychogula na nohe, ktoru si rodicia casto neuvedomuju.

deny3
22. apr 2025

Ak je naozaj dom v super stave, za dobru cenu, naklady primerane, a navyse pre vas vo výbornej lokalite, brala by som ho. Ak plánuje tri deti, horne poschodie ako vyšité pre nich, z kuchyne by som spravila šatník. My sme traja, mane 4 izbový byt a este jednu izbu by som si vedela predstaviť.
Ta zastavaná plocha 400 m2 je aj spolu s garážou a terasou? Ake velke su izby?

sisska96
22. apr 2025

@oceanahory každému vyhovuje niečo iné.... ja by som sa zas nevrátila do bytu. Lebo ten priestor, záhrada, súkromie je na nezaplatenie. Pre mňa oveľa lepšie ako sa dusiť v byte medzi 4 stenami

ivik4
22. apr 2025

@oceanahory ja to citim uplne rovnako

oceanahory
22. apr 2025

@sisska96 Ako som pisala vyssie, je to vsetko o preferenciach. Paradoxom je, ze ja som sa dusila presne v tom dome od povinnosti...V byte sa citim ovela pohodlnejsie a neviazanejzie. Moji rodicia su v dome a predsa od nich stale pocuvam, ako nam zavidia, ze sme na cestach alebo vzdy niekde prec a oni na to nemaju financie a ani cas lebo obrovsky dom a maximalne si posedia na tej zahradke alebo terase 🤷... Mne ked ludia s domom vravia, ako musia nasadit kvietky, kosit travu a podobne, tak mi je az tazko 😅, ja ten cas viem vyuzit ovela efektivnejsie. Jednoducho ma tieto veci nenaplnaju, samozrejme chapem, ak je to pre niekoho relax a v podstate hobby.

sisska96
22. apr 2025

@oceanahory No všetko je o tom ako vedia vyriešiť veci. My taktiež máme čas, netreba každí deň niečo robiť na záhrade, saozrejme teraz na jar je viac roboty ale potom zase nejaký čas pokoj. Ani kosiť nekosíme príliš často, lebo to nie je dobré pre biodiverzitu ale to je iná a dlhá téma :D A dom treba raz a poriadne spraviť/opraviť a nepokazí sa stále niečo, už od prerábky uplynuli roky a nič nebolo potrebné ani opraviť ani riešiť

oceanahory
22. apr 2025

@sisska96 Tak vidis, mna by uz na tvojom mieste mrzelo, ze mam na jar nejaku robotu okolo domu 😁...ja som jednoducho rada v pohybe, v byte vacsinou iba varim, jem a spim, ostatny cas travime mimo bytu a z toho sme velmi vela v prirode.

michaela329
22. apr 2025

@oceanahory tak môj muž napríklad išiel z bytu a veľkých miest do pomerne veľkého domu, s veľkou záhradou na lazy. Splnený sen pre neho. Jasné, že práce je v ňom viac ako sme mali na byte, ale po náročnej práci za PC je to božský relax. Všetko je o prioritách, ja upratovanie robím veľké raz za týždeň - na byte som sa nudila, upratovala som denne, ale tu mám možností viac ako ísť stále len na hrádzu poobede, takže to využívam 🙂 Na dovolenky, výlety a za kultúrou chodíme úplne rovnako ako keď sme bývali v meste, to je len o chcení. Finančne nás hypotéka na dom vyšla úplne rovnako ako by vyšla vtedy na 3i byt v Žiline. A náklady máme vdaka studni a fotovoltaike tiež fajn. Každý má iné preferencie, svokra by z bytu napríklad nešla - ja u nich v bytovke idem zblázniť - je tam hrozne hlučno. Ona u nás zas nevie zaspať - je tu hrozne ticho a tma 😅