icon

Plyn alebo indukčná doska - skúsenosti a porovnanie nákladov

emkab
2. nov 2025

Ahojte,
prechádzali ste niektorá z varenia na plyne na varenie s indukcnou doskou? Myslím kto ma realneskusenosti s oboma (prakticky aj finančne).
Ďakujem.

Strana
z2
anonym_e0c22b
2. nov 2025

My už len indukcia. Ľahké čistenie, rychle varenie. Plyn pre profi kuchárov, inak zbytočná vec pre bežného spotrebiteľa.

pribinak
2. nov 2025

Mam indukciu. Som maximálne spokojná

13uzivatelka11
2. nov 2025

Svokra mala roky plyn a prešla na indukciu a je veľmi spokojná. Vodu na čaj zohreje rýchlejšie ako v kanvici napríklad. Myslím že finančne teraz ťažko porovnávať, keď bohviečo bude s plynom za pár rokov.

klara546
2. nov 2025

Mali sme plyn nikdy viac. Už máme len indukcie.

aalt
2. nov 2025

Plyn je lacnejsi (zatial), ale indukcia ma vyssiu ucinnost. Lacnejsie by to teraz malo vychadzat na indukciu. Indukcia je lahsia na udrzbu. Financne je to hlavne o pouzivani, ze varis s pokrievkou, nastavis iba nevyhnutny vykon na nevyhnutny cas a podobne. Za mna jednoznacne lepsie indukcia.
Nevyhody len pocitove, ze sa s tym musis naucit, lebo proste ten plamen nevidis ak nejdes na vyssie vykony tak nepocujes a "necitis".

katica06
2. nov 2025

@emkab jednoznačne indulcia a to som mala sklokeramiku. Ľahšie sa čistí riad aj spotrebič rýchlejšie zovrie voda. Finančne to porovnať neviem, lebo keď som varila na plyne jednak boli ceny ešte v korunách, ďalej v domácnosti sme boli ôsmi a v neposlednom rade kúrenie bolo tiež plynom.

cina1
2. nov 2025

ano v byte plyn, v dome indukcia, uz by som sa nechcela vratit k vareniu na plyne. ako uz bolo spominane, cistenie indukcie je len pretretie na rozdiel od plynu. a regulacia stupnov je tiez oproti plynu neporovnatelna

13uzivatelka11
2. nov 2025

A akú máte značku indukčnej dosky?

anonym_3ee0a0
2. nov 2025

@emkab My uz mame 8 rokov indukcnu, predtym plyn. Lahsie cistenie sporaka, menej masnoty po okoli. Financne to tazko prepocitat, kedze odvtedy sa vyrazne zmenili ceny vsetkeho. Ale ja som spokojna aspon zatial teda .. jedine nesmie vypadnut elektrina, vtedy som nahrata ,🤣.

btus
2. nov 2025

Varenie na plyne a indukcii je skoro rovnaké. Nevýhoda indukcie je, že musíš mať na to hrnce a panvice. Nie na všetko indukcia chytá. Výhoda plynu - ak nejde elektrina, vieš variť. Lebo plyn si vieš zapáliť aj zápaľkou. Indukcia sa lepšie čistí. Je to len o tom, čo preferujete. Je to skoro to isté. Mala som plyn, potom indukciu a do domu sme si dali plyn.

zuzanaete
2. nov 2025

Za mna je indukcia ovela lepsia najma z dovodu udrzby a moznosti nastavenia casovaca. Mame malu kuchynu, tak vyuzivame ju aj na polozenie veci, ak sa zrovna nevari. Napr. pri chystani suchej vecere alebo ked peciem.

olimuc
2. nov 2025

Aj aj … finacne neviem posudit, ale preferujem plyn. Pocitovo sa mi lepsie sa mi vari.

bomba36
2. nov 2025

Áno, predtým plyn, teraz indukcia. Je to len o zvyku. Len musíš mať hrnce na ňu, ale mne napríklad "akceptuje" aj také tie staré smaltované takže pohoda. Ľahké čistenie, keď ti niečo aj omylom pretečie tak sa sama vypne.

anonym_547592
2. nov 2025

@emkab
Chceli sme dat, ale v starsom dome sa to nedalo, u nas sa casto vari cina klasicky kde velky plynovy horak slaha na wok, a indukcna doska by musela ist na plno a na to nemame 380 istic atd...

kiki68
2. nov 2025

Nasi maju este plyn, my indukciu, za mna urcite indukcia. Je to velmi prakticke

nelca84
2. nov 2025

@emkab davno, nez sme prerabali sme kuchynu, tak sme mali plyn, teraz indukcia a podla mna plyn nema ziadnu vyhodu oproti indukcii. Pri plyne vyhrievas celu kuchynu, indukcia je ucinna a extra rychla, samozrejme pripojena na 380V. A nie, ani hrnce som nemusela menit, mala som sadu smaltovanych a zopar kameninovych s kovovym dnom, takze vsetky vhodne na indukciu. Vyradila som len jednu panvicu, nic ine.

sisamisaaa
2. nov 2025

My sme museli prejsť z plynu na indukciu a keby som si mala vybrať, idem na plyn. Ja mám rada oheň, konji kaše a tie na indukcií kvalitne nespravíš. Ale to je asi jediný dôvod, prečo by som chcela oheň, vo všetkom ostatnom som spokojná s indukciou ☺️
Inak cena za plyn brutálna, 17€/3 mesiace som platila...

anonym_93e335
2. nov 2025
@sisamisaaa

My sme museli prejsť z plynu na indukciu a keby som si mala vybrať, idem na plyn. Ja mám rada oheň, konji kaše a tie na indukcií kvalitne nespravíš. Ale to je asi jediný dôvod, prečo by som chcela oheň, vo všetkom ostatnom som spokojná s indukciou ☺️
Inak cena za plyn brutálna, 17€/3 mesiace som platila...

@sisamisaaa co je konji kaša?

sisamisaaa
2. nov 2025
@anonym_93e335

@sisamisaaa co je konji kaša?

anonym_93e335
2. nov 2025

@sisamisaaa ďakujem

michaela329
2. nov 2025

@emkab áno, nemala som na výber - išli sme do lokality bez plynu. Dá sa zvyknúť, nič strašné.

lukbe
2. nov 2025

Mam kombinovanú sklokeramicku dostku, na nej 2 platničky plus dva horáky na plyn. Niečo varím tak, niečo tak. Som spokojná.

emkab
autor
3. nov 2025

Dakujem vsetkym 🙂

tim23
3. nov 2025

Ja som za plyn. Keď nejde elektrina na indukcii neuvaríš nič

13uzivatelka11
4. nov 2025
@tim23

Ja som za plyn. Keď nejde elektrina na indukcii neuvaríš nič

@tim23 koľkokrát ti vypadla elektrika a potrebovala si nutne variť? 😀 Akože toto som sa aj ja tešila keď sme sa rozhodli pre plynový sporák, že aspoň uvarím keď nepôjde elektrika a za 7 rokov sme to nepotrebovali ani raz.

tim23
4. nov 2025
@13uzivatelka11

@tim23 koľkokrát ti vypadla elektrika a potrebovala si nutne variť? 😀 Akože toto som sa aj ja tešila keď sme sa rozhodli pre plynový sporák, že aspoň uvarím keď nepôjde elektrika a za 7 rokov sme to nepotrebovali ani raz.

@13uzivatelka11 stáva sa že nám v búrke vypadne elektrina. A nejde len o varenie, ale aj o zohriatie jedla alebo zohriať vodu na kávu, čaj.

13uzivatelka11
4. nov 2025
@tim23

@13uzivatelka11 stáva sa že nám v búrke vypadne elektrina. A nejde len o varenie, ale aj o zohriatie jedla alebo zohriať vodu na kávu, čaj.

@tim23 aha tak ak vám vypadáva často.. ale tak ani búrky už moc nebývajú a my máme celkom stabilnu elektrinu pri menšej búrke, takže my sme to fakt nikdy nepotrebovali.

ktobytobolpovedal
4. nov 2025

Uz by som sa k plynu nevratila. Nikdy. Ja ked mam nieco varit u rodicov, tak mi vlasy dupkom stavaju. Jednak vsetko dlho trva, jednak to uz akosi neviem 😂
Za mna je indukcia top vynalez… ale naopak, moj muz, by sa k plynu vratil hned. Zevraj mu to jedlo inak chuti 🤷‍♀️

akvi
4. nov 2025

Budem asi jedna z mála, ale ja napríklad niektoré jedlá neviem robiť na indukcii. Typicky tie z woku. A také ja robím najčastejšie. A keďže vnímam výhody jedného aj druhého, mám v dome kombinovanú platňu indukcia, plyn. Nič lepšie si neviem predstaviť. Vodu dávam zovrieť na indukcii, zeleninu a mäso prehadzujem vo woku nad plynom. Takto mi to vyhovuje. A úplne najradšej varím na klasickom "šparhéte". No som divná, viem 😅😆

akvi
4. nov 2025
@ktobytobolpovedal

Uz by som sa k plynu nevratila. Nikdy. Ja ked mam nieco varit u rodicov, tak mi vlasy dupkom stavaju. Jednak vsetko dlho trva, jednak to uz akosi neviem 😂
Za mna je indukcia top vynalez… ale naopak, moj muz, by sa k plynu vratil hned. Zevraj mu to jedlo inak chuti 🤷‍♀️

@ktobytobolpovedal áno, chápem tvojho muža, tiež vnímam rozdiel v chuti, hlavne teda jedlo uvarené na živom ohni, čiže na tom šparhéte, proste chuti inak. Aj na plyne oproti indukcii. Ale väčšina ľudí tomu neverí a bude si tukat na čelo. Ale som rada, že nie som sama "divná". 😅 Pozrrav muža.

Strana
z2