Podnájom - maľovanie
S manželom som sa dala dokopy ako vdova s dieťaťom. Keď som otehotnela so spoločným šli sme do podnájmu. Byt ktorý som mala bol v inom meste a som ho predala a zbavila sa hypotéky. Teraz sme v 3 izbovom a naozaj som vďačná keď nás majiteľ vzal s 2 deťmi a takou cenou, ale ešte asi rok chcem byť na rodičaku a pri dnešných cenách teda s tým že manžel pracuje v zahraničí na týždňovky snáď o 2 roky budeme mať svoje. Ale keď sme prišli do podnájmu nemaľovali sme, bola som tehotná vtedy. Ale vymenili sme batérie, dali opraviť žalúzie, dokonca na kuchynskej linke dvierka aj šuflik,okopove lišty, v kúpeľni muž dával všade nový silikón. Elektrické zástrčky všetky sú vymenené, dvere nové sme kúpili tí pred nami ich rozbili, polovica nábytku je naša a aj keď gauč bol od začiatku olúpaný, presedeny a keď by sme rozložili je zlomený tak on ho nechce meniť ani keby že za naše peniaze. Teraz chceme kuchyňu, chodbu a kúpeľňu s WC maľovať. Treba niekde úplne očuchat a nanovo dať omietku lebo až opadáva. Bola dohoda že ide s nami majiteľ na polovicu, teraz už to neplatí. Vychádza to okolo 350eur, na jar zvyšok bytu a zas to bude minimálne toľko. Je to správne? Beriem to tak že to užívame aj keď neničime a som rada že máme kde bývať ale dať za pol roka 700€ na maľovanie? každý mi hovorí, že toto mal robiť on ešte pred naším nasťahovaním
To vazne? Tiez som byvala v podnajme.. v dvoch.. jeden bol komplet zrenovovany a druhy väcsi bol povodny stav ( cista katastrofa) .. ale ani by ma nenapadlo ho malovat.. ved vy vrazate do bytu ktory neni Vas..a pises ze snad o dva roky budete mat svoje .. tak naco robit upravy v cudzom byte a este na tvoje naklady... Veeelka chyba bola ze si predala byt a zbavila sa hypoteky .. mali ste si zobrat hypo a kupit vlastny takto platis za nieco co neni tvoje...
Tiež si myslím že to nie je ok. Je pekné že ste chceli spraviť maličkosti aby sa vám dobre bývalo.. ale je odveci dávať peniaze do cudzieho.. napríklad ja som tiež v podnájme vymaľovala, vymenila svetlo, lebo to pôvodné spadlo, vymenila nábytok a dala tyč na záclonu. Ale vopred som sa dohodla s majiteľkou, vrátila mi všetky peniaze, ktoré som do toho dala a ona vlastne bola rada že zaplatila len za "materiál", za robotu nemusela nikomu platiť ale garzónka bola v oveľa lepšom stave.
Pokial tam ides byvat dlhodobo - tak si to proste vymaluj sama, uz z dovodu, ze chces byvat v peknom. Prenajimatel ti tvoje napady, ze by to bolo "krajsie" vymalovane takou ci onakou farbou splnit nemusi...dokonca pri stahovani budes musiet vsetky steny premalovat na povodnu farbu, takze pozor s tym... bud rada, ze ste zohnali velky byt napriek detom a s prijatelnym najomnym... ak tam chcete byt len kratko a kupit nieco ineho po rodicaku - tak sa na "drahe" malovanie vykasli...
Určite to nieje v poriadku. Závisí od toho, ako to máte v zmluve - dúfam, že ju máte... Predošlí nájomníci mali odovzdať byť v stave, v akom ho prevzali - to by malo byť tiež v zmluve. Ak bude majiteľ férový( o čom pochybujem pri prečítaní príspevku), preplatí vám náklady. Držím palce!
my prenajímame byt (kúpili sme ho už s nájomníkmi) a v zmluve máme, že malé opravy do 30 Eur (žiarovky a pod.) platia oni, väčšie opravy už my, maľovať nechceli, až tento rok prišiel nájomník, že nech kúpime farbu a jeho kamarát vymaľuje, ale nakoniec z toho zišlo... nie že by sme boli lakomí, ale nemôžem ich nútiť, aby maľovali keď sami nechcú
čiže držala by som sa zmluvy - majiteľ vám nemusí preplatiť nič čo ste do bytu dali dobrovoľne
do cudzieho bytu by som veru nevrazala peniaze, nie som si ista, ci to bolo spravne rozhodnutie. chapem, ze chcete, aby sa vam byvalo dobre, ale podla mna to boli peniaze vyhodene do vzduchu.
Prvá chýba, predala si svoj byt a išla do podnájmu. Načo ? Mohla si ho dať do podnájmu a z toho platiť ten druhý podnájom. Ale mala by si svoje a keď by ste išli kupovať byť spolu, vtedy by si ho predala , a nezozrala by ti peniaze inflácia.
A investovať do cudzieho bytu toľké peniaze je nezmysel. Radšej posetrit tie peniaze, ak vám to majiteľ nepreplatí,už aj tak ste tam toho urobili nadramec.
Nechápem na čo si predávala byt... Mala si ho dat do prenájmu a pokryl by ti to hypotéku... Potom si mohla predať a mat nejaký kapitál na nový s terajším manželom... A vyrážať 700e do maľovania cudzieho, by ma ani nehlo a to radšej nekomentujem ze co všetko ste už kúpili... Aspoň vam majiteľ na to prispel?
Celé zle. Viac sa k tomu nedá dodať. 😳🤷

nie, nie je to správne, máte spísané, že majiteľ súhlasí s opravami a že pôjde s vami na polovicu? Ak nie, smola, bolo to vaše rozhodnutie. A správne nebolo ani to, že si svoj byt predala a zbavila si sa hypotéky. Mohli sme investovať do jej platenia, nie do opráv v cudzom byte. Ak sa s majiteľom nedohodnete, išla by som do kúpy svojho bytu, aj za cenu vyššej hypo, alebo do bytu, ktorý nie je v takomto žalostnom stave. Toto sú vyhodené peniaze. Dúfam, že vám to majiteľ kompenzuje aspoň nízkym nájomným.