icon

Skúsenosti s bývaním na najvyššom poschodí?

eli289
9. jan 2025

Zdravím! Chcela by som sa opýtať na skúsenosti s bývaním na najvyššom poschodí. Plusy, mínusy. Plánujem predaj a následnú kúpu bytu. Už máme za sebou niekoľko obhliadok a najviac sa mi páčia dva byty, oba pod strechou. Bytové domy sú kompletne zrekonštruované a celkom príjemná je aj predstava, že mi nikto nedupe nad hlavou. Ďakujem za každý názor 🙂.

Strana
z2
lucia13022023
9. jan 2025

Sestra býva na siedmom, úplne najvyššie.
Počuť výťah, ale nie je to nič hrozné. Možno v novších panelákoch nepočuť ani to. A inak všetko super, len keď sa pokazí výťah musíš šliapať 😁

jaskolka
9. jan 2025

Bývala som na ôsmom poschodí, byt bol aj pri výťahu, nebolo ho veľmi počuť, jedine čo bolo v lete nevýhoda, bolo to, že od strechy bolo horúco. No a keď bol pokazený výťah, tak áno, bolo treba si to odmakat po schodoch, no za 7 rokov, co som tam bývala, tak bol pokazený asi 2x

dennissa16
9. jan 2025

@eli289 bývam na najvyššom. To nedupanie je asi najväčší benefit. Ja mám aj pekný výhľad.
Mame novú strechu. Inak problém môže byt nejaké pretekanie pri starej. A teplo v lete od strechy, preto mám klímu.
No a dalsia nevýhoda aj to šliapanie, pri nefunkčnom výťahu.
Ale raz za čas sa to dá prežiť. Ja som s 2 deťmi zvládla výmenu výťahu, ktorá trvala 8 týždňov. To už bolo dosť namáhavé

pribinak
9. jan 2025

Nieeee, pod strechou bude cez leto horuuuuco. A výťahy sú kapitola sama o sebe

kvadrinkaaa
9. jan 2025

Ja by som to brala len kvôli tomu, že nikto by nadomnou nežil.

martul
9. jan 2025

@pribinak klíma?

eli289
autor
9. jan 2025

A čo sa týka hluku, je to v pohode? Výťah by ani nevadil. Aktuálne bývame na 3. poschodí v tehlovej bytovke postavenej v päťdesiatych rokoch a je to peklo. Hluk z každej strany plus z ulice.

stanulienkat
9. jan 2025

Prve a posledne poschodia nie su velmi lukrativne. Volakedy tieto byty boli o trochu lacnejsie ako ostatne. V zime je tam zima, v lete pod strechou horuco. Castokrat su strechy odflaknuto prerobene a zateka tam, plesneju steny.

adulka07
9. jan 2025

Bývame c okom hore ale je to len malá 3 poschodová bytovka bez výťahu...sme spokojný...strecha je izolovaná,bytovka zateplená a máme klímu

simsalabim
9. jan 2025

@eli289 moja kolegyna pred par rokmi kupovala novy byt a jej podmienkou bolo - hocikde v BA, ale najvyssie poschodie. V starom byte sa isla zo susedov nad nou zblaznit, strasne dupali + iny hluk. Horucava v lete sa da poriesit klimou. Overit treba, ci je strecha v dobrom stave. Inak podla mna ma takyto byt urcite viac vyhod ako nevyhod.

zic
9. jan 2025

prizemie a najvyssie poschodie vacsinou nie su nic moc... "najvychytanejsie" su tie "uprostred" domu...

mima172
9. jan 2025

My bývame v nízkom paneláku na najvyššom 4tom poschodí a nemenila by som. Máme zateplenú aj strechu, býva tu v lete teplo, no nič hrozné. Výťahy mame od augusta, je ich počuť, no tiež nič co by nás obmedzovalo. A to, že nám nikto nedupe nad hlavami je tiež super. Choďte do toho 🙂

pribinak
9. jan 2025

@martul napr ja som alergik s klikanie pre mna problém a takých ľudí je veľa

sima234
9. jan 2025

@eli289 bývam na najvyššom poschodí a vyhovuje mi to. Záleží aj od orientácie bytu. Hluk z dvora počuť aj tak, hlavne v lete, keď máš otvorené okno. Výťah nepočujem o nič viac ako keď som bývala na nižšom poschodí. Nevýhoda je pokazený výťah, prípadne aj sťahovanie nábytku ak ti do výťahu nevojde, ale to zas nerobíš každý týždeň.

viestta
9. jan 2025

Ak je dobre zaizolovana strecha tak ani v lete nehrozi nadmerne teplo ani v zime zima. Ak je strecha spravena dobre, tak nehrozi ani pretekanie. Treba zistit kedy sa strech robila a aku ma strukturu

colsami
9. jan 2025

Na aku stranu je otoceny byt?
Roky som byvala vo vyborne zrekonstr. tehlovej bytovke na 4 (najvyssom) poschodi, s vyborne zaizolovanou strechou, naozaj bytovka na urovni. Zial, okrem toho ze bol pod strechou, byt bol otoceny na zapad, cele leto tam bolo peklo.
A to, ze nikto nad Tebou nebyva si over - ja som tam mala nad sebou prerobene pochodzne podkrovie. A ked som niekedy zostala doma zo skoly, neskor z prace, tak som zistila ze tam boli dupoty ako keby tam slony chodili, lebo tam chodili vyslovene vybehat svoje deticky z vedlajsich bytov. Ved spolocne priestory. Nieco strasne.

Dalsie byvanie sme mali tiez na najvyssom poschodi, tehlova bytovka, 2/2, byt vyborny, velky, na 3 svetove strany. Pochodzne podkrovie, ono je to taka "naplast" ze nie si priamo pod strechou. Ale bohuzial v lete stale teplo. Ano, nikto nad hlavou nedupal. Ja by som uz byt na najvyssom poschodi nebrala, po bohatych skusenostiach. Ale zas, okrem tychto nevyhod to boli byty ktore mali svoje vyhody co sa tyka inych veci, super byvanie v centre velkych miest, byty s vybornou rozlohou, susedmi, atd atd... Vsetko ma svoje plusy a minusy a uz ide len o to, co preferujes a co "tolerujes".

Co sa tyka hluku, oba byty boli pri hlavnej ceste, nemysli si, ze hluk menej pocut. Jeden z bytov dokonca priamo nad zastavkou 2x autobus a 2x elektricka. Zeby bol mensi hluk nez u susedov na 1 sa neda povedat. Ak si ale na hluk zvyknute, nebude Ti to prekazat. (Nam to napr neprekazalo)

Je inak pravda ze bohuzial nasa klima sa uz tak zmenila, se klimatizacia je v byte skoro nutnost. A zas, co inemu prekaza, druhemu az tak nie... Urcite si riadne over stav strechy a podkrovia, nech tam nic nezateka. Najlepsie tam ist pozriet aj v case lejaku - aj take sme uz zazili pri obhliadke - vedra pod strechou. Alebo zazracne "neboli kluce od podkrovia". A podobne. Nedaj sa oklamat.
Vela stastia pri kupe.

mamutka
9. jan 2025

@eli289 bývame tak a nikdy by som už nechcela iný byt ( kým je strecha v poriadku 😁 ).
Máš nad hlavou úplne ticho, to je na nezaplatenie.
Pri dobre zaizolovanej streche máš rovnaké teplo ako inde. Môžeš si ešte dať vonkajšiu roletu, ak máš byt na južnú stranu.
Za mňa je najväčší benefit to ticho. Mali sme predtým skúsenosti s bytmi uprostred bytovky. Nikdy viac

romino
9. jan 2025

Ty musis vediet, ci benefit ticho, vyhlady ... prevazia nevyhody, "trepat" sa uplne hore, ak nahodou vytah pokazeny, viac horuco v lete (co sa da riesit klimou)

sense
9. jan 2025

Bývame na najvyššom, v lete horúčavy nie sú ak si okná zavreté, resp 25stupnov je v lete príjemne v byte ak je vonku cez 30.
Ale teda susedov pod nami keď sú doma počujeme statočne, viac ako keď sme bývali na prízemí a mali susedov nad nami

chicca555
9. jan 2025

kupili sme byt v povodnom stave v panelaku na najvyssom 6tom poschodi 5 rokov dozadu, pri prerabke sme dali rovno aj klimu a nelutujeme 🙂 kedze mame nove bytove dvere, vytah je pocut len minimalne... strecha je rekonstruovana 10 rokov dozadu, cize tiez klop klop ziaden problem... za mna velka spokojnost 🙂 jedina nevyhoda - mame este stary vytah, ktory sa bude za cca 2 roky menit, cize vtedy nas caka chodenie po schodoch par tyzdnov a pri prerabke sa niektore vacsie veci museli odniest po schodoch lebo sa nezmestili do vytahu

marsmykkok
9. jan 2025

Toto je môj sen, najlepšie poschodie, nik nad hlavou, pekný výhľad, nie je tak hluk z ulice. Naopak prízemie, 1 poschodie a ani druhé by som nechcela kvôli zlému výhľadu a hluku z ulice. Proste určite napríklad štartovanie auta na ulici počuť viac na prízemí alebo prvom ako na siedmom/ôsmom.

kiki68
9. jan 2025

Zalezi ako je to hore zateplene, na toto davat pozor a potom ci je tam instalovana klima

eli289
autor
9. jan 2025

Vďaka za všetky postrehy a dobré rady ☺️

sonula
9. jan 2025

Som podstrechou. Nepocujem ani vytah, ani nemame zimu, ani nemame horuco ani nam nezateka.

romino
9. jan 2025

@marsmykkok vidis, to mi nenapadlo. Nielen startovanie aut na nizsich poschodiach - ale asi aj viac smradu z nich citit v tych bytoch, hlavne v zime.
My kde byvame , su este aj tie nizsie byty dost tmave kvoli okoliu, zatienene, fakt minimum vyhladu. Ale tak zase maju pivnice skoro ako spajzu, fakt len na skok.

marsmykkok
9. jan 2025

@romino áno presne, menej svetla/slnka je nižšie, aj viac prachu, ruch ulice, na prízemí alebo prvom pri otvorenom okne aj ľudí na ulici počuješ ako keby sú u teba v obývačke, na tých vyšších sa to stratí, aj múch je tam menej dokonca cez leto. Preto keby napríklad kupujem novostavbu a mám na výber poschodie tak od štvrtého vyššie. Jediné mínus je väčší nábytok ako gauč, že ľahšie sa vynesie na vyvýšené prízemie ako na to siedme napríklad, ale tak to je nevýhoda raz za 15-20 rokov a za tie ostatné výhody to stojí.

la_dolce_vita
9. jan 2025

@marsmykkok to mas pravdu s tym nabytkom. My byvame na 3.poschodi a uz viackrat sme tahali nieco velke po schodisku, co nevoslo do vytahu a vtedy som vzdy konstatovala, ze esteze nebyvame vyssie.. ja mam navyse strach z vysok a mne nerobi dobre pohlad zhora.

tamvtme
9. jan 2025

My sme byvali pod strechou v bytovke na 3 poschodi bez vytahu….prve leto sa tam nedalo existovat, lebo sme este nemali klimu….s klimou to bolo lepsie….ale zas mali sme aj obrovsle okna na slnecnej strane, takze aj to pridavalo na teplote…..

lucka_ke
9. jan 2025

bývam pod strechou na 8. poschodí vyše 20 rokov, predvlani sme zatepľovali panelák + robili novú strechu aj výťah a nedá sa to porovnať, predtým som sa budila na výťah (starý 40ročný), tento skoro nepočuť, aj teplo a zima sú znesiteľnejšie
plusy - ticho nad hlavou, skvelý výhľad
my sme aj prerábku výťahu zvládli v pohode, zvykli sme si chodiť po schodoch

romino
9. jan 2025

@lucka_ke .. a niekedy to moze byt aj pozitivum. Clovek je donuteny sa hybat 🙂 (teda, ak nie je vyslovene stary alebo imobilny ..)

Strana
z2