icon

Skúsenosti so stavbou domu

16. feb 2023

Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem

darinks01
14. nov 2023

@katrinka8 presne ako píšeš, preto si myslím, že je aj veľmi dôležité si vyberať firmu s rozumom, že nedať si urobiť cenové ponuky a len podľa toho vybrať tú najlacnejšiu, to nie je podľa mňa cesta k úspechu a môže sa to vypomstiť.

alenka551
15. nov 2023

@darinks01 lenze ja si praveze myslim, ze vela ludi rozmysla prave takto. kazdy chce usetrit. a mozno si niekto povie, ze risk je zisk a natrafi aj na lacnu a dobru firmu 😀 ale to je zase taka sanca jedna z miliona by som povedala.

elysiacik
30. nov 2023

@alenka551 ale tak to je ťažko, čo sa cien týka. Podľa mňa to nie je vec, ktorej by sme mali prikladať najväčšiu váhu, lebo na tom môžeme pohorieť.

filory
30. nov 2023

@elysiacik A čo je teda najdôležitejšie brať do úvahy pri takýchto domoch? V porovnaní s murovanými majú dlhšiu životnosť alebo prečo skôr voliť takúto (podľa mňa) novinku pri rozhodovaní?

katrinka8
1. dec 2023

@filory - no montované domy nemajú dlhšiu životnosť asi ako murované. Ale nie je to v každom prípade novinka. Také domy sa stavajú už roky.
Najdôležitejšie je mať spoľahlivú firmu, ktorá má jednak dobré recenzie a jednak stavia kvalitné domy, Ideálne, ak majú vzorové domy, kde sa môže človek ísť pozrieť, aby reálne videl, aké domy stavajú, ako to tam vyzerá, aká je hlučnosť, materiály, technológie atď. Dobrá firma vie vybaviť aj majiteľa, ktorému už dom postavila, ktorý je ochotný sa porozprávať o vlastných skúsenostiach, prípadne ukázať vlastný dom, atď.

orta
1. dec 2023

@katrinka8 dnes s tymi technologiami, ktore sa pouzivaju myslim, ze uz je to celkom porovnatelne, ze uz v tomto smere je to cca rovnako, samozrejme ale zalezi na kvalite na tom ako si da firma zalezat na stavbe, na tom ake materialy sa pouzivaju a vela ineho 😉

lsimo
4. dec 2023

@alenka551 len aj to je potrebné pozerať na kvalitu. Stavba záleží ako sa robí, aká je tá konštrukcia a veľa iného. Ale montované drevodomy, to je tak približne pol roka a dom stojí.
@katrinka8 áno, tak nehovorím, všetko má svoje výhody aj nevýhody, treba si to zvážiť. Hlavne starostlivo vyberať firmu, ktorá bude stavať dom.

klaudi31
4. dec 2023

ja čo som zachytila firmy, čo sa tomu venujú, tak celkom dobré ohlasy majú M-HOUSE napríklad. ale nejako som to extra neskúmala, čiže netuším ako dlho fungujú ani nič.

elysiacik
8. dec 2023

@filory treba brať do úvahy podľa mňa hlavne to, kto dom stavia a ako. Dnes je tých možností viacej a to si treba zistiť, čo komu sedí. Plus keď ti niekto ide stavať dom, tak musí vedieť, musí mať znalosti. A dobré je keď vedia ťa informovať počas celej stavby ako čo ide.

lutomm
8. dec 2023

@elysiacik ale tam nemozes do toho nejako ich zasahovat, nie? ze proste maju dany nejaky projekt, podla ktoreho idu a ty si nemozes do toho nejakym sposobom hovorit a robit tam zmeny, ako tebe pasuje.

lsimo
13. dec 2023

@lutomm zmeny nie, ale aspoň budeš vidieť či všetko ide ako má, budeš informovaná o tom, čo a ako. Kontrakting sú napríklad odborníci, ktorí majú všetko pod palcom, o všetkom ťa informujú, nech vieš ako čo a je to bez problémov a toto ja oceňujem, že sa nemusí celá rodina venovať stavbe domu, tráviť tam každé voľno.

alenka551
13. dec 2023

@lsimo ved prave toto ja nechcem. ci je sviatok ci vikend, to by nebolo dna, kedy by sme mali volny den 🙈 toto ma neskutocne odradza.
vy mate s nimi uz daku skusenost? ci nejakemu vasmu znamemu stavali dom?

elysiacik
3. jan 2024

@lutomm akože aké zmeny by si chcela robiť, veď od toho je ten projekt, aby tam si si ujasnila, čo chceš a akoby to malo byť spravené, to sa nerieši za pochodu 🙂

flofli
3. jan 2024

@elysiacik tiež si myslím, že tam už proste nemáš do toho veľmi čo zasahovať 🙂 preto je ideálne si to všetko riadne premyslieť ešte pred začatím stavby.
a čo sa týka základovej dosky, to všetko rieši firma, ktorá aj ten daný dom montuje, či toto si treba vyriešiť nejako zvlášť, pomimo?

lsimo
4. jan 2024

@alenka551 veď preto je najlepšie dať to firme a máš vybavené, že nepotrebuješ riešiť vôbec nič a keď budeš mať čas pôjdeš sa pozrieť na to ako postupujú. No ja mám s montovaným drevodomom skúsenosť, pretože my sme stavali, my máme od firmy Kontrakting postavený.

ewiculik
4. jan 2024

@lsimo A je to dobra skusenost? 😀 Rozhodli by ste sa pre nich znovu? Vsetko ok?

elysiacik
11. jan 2024

@flofli to záleží od firmy, od toho, že ako sa dohodneš, sú firmy, ktoré to robia komplet, potom také, ktoré ti povedia, že si to vyrieš po vlastnej línii a potom oni prídu na stavbu drevodomu, je to o komunikácii, ale myslím, že je lepšie a hlavne bez starostí, keď všetko firma urobí.

flofli
11. jan 2024

@elysiacik takže ste sa na nich spoľahli aj v tomto? že to teda máte od nich všetko na kompletku? aj ja si myslím, že takto zabiť dve muchy jednou ranou je asi lepšie riešenie a mať to všetko na papieri od jednej firmy.

lsimo
5. feb 2024

@ewiculik bez debaty samozrejme, že áno. Myslím, že taký prístup a kvalitu práce by sme inde nezohnali. Akože ja nechcem iným firmám krivdiť alebo tak, ale proste s nimi sa nám aj dobre bavilo, nebol problém sa stretnúť a to bolo také dosť dôležité.

derdia
5. feb 2024

Stavat dom, preveri vsetko... Cely vas vztah... Mnoho vztahov to neprezije...ja by som uz nikdy nestavala. Kupila by som hotove.

orta
7. feb 2024

@derdia suhlasim, ale zase ja by som hotovy dom nekupovala, lebo to velakrat nevies co kupujes, ale ked sa stavia napriklad montovany drevodom a stavia to firma, tak par mesiacov a vybavene a hlavne vies co a ako. vies z coho je dom postaveny a ako, ze to mas vsetko pod kontrolou.

katrinka8
7. feb 2024

@orta - ak už novostavbu, tak radšej postaviť podľa seba, ako sa prispôsobovať tomu, čo už je postavené developerom bez možnosti upraviť podľa seba. Lebo napríklad búrať hotové priečky asi v novostavbe sa neoplatí... Tam by ma musela tá stavba nejak extra osloviť. Keď pozerám občas Nové bývanie, tak zatiaľ všade by som v tých novostavbách porobila zmeny 🙈 Ale je pravda, že je to preto, že už máme za sebou stavbu. Kebyže som úplne bez tejto skúsenosti, asi by som sa na to inak pozerala.

orta
19. feb 2024

@katrinka8 presne viem o com hovoris, ja to mam tak isto, ze si rada sama navrhnem a tiez pri tychto programoch o byvani a stavbach niekedy krutim hlavou ze toto by som takto a hento inak a tamto je neprakticke atd. :D Vela spravi to ked clovek ma za sebou tu stavbu, mozno pred par rokmi ako uplny laik by som sa nevedela vyjadrit k nicomu.

katrinka8
22. feb 2024

@orta - ale je veru pravda, že prvý dom postaviť nepriateľovi, druhý priateľovi, a až tretí tretí sebe 🙈 Po stavbe každý asi vidí všetky chyby, čo by inak urobil...

orta
26. feb 2024

@katrinka8 presne to je najistejšie 😀 tak tie chyby sa vacsinou najdu az nejaky ten cas po stavbe, to na toto je muz a moj otec dost kriticky, ja im poviem ze po vojne je kazdy general 😅 to aj ja byvam taka mudra chichi no a presne kvoli tomuto sme si radsej nestavali sami ci len tak po znamych, lebo je to riskantne dost ked ides z bytu do domu a nevies co kde a ako, radsej niekoho skuseneho kto ma uz nejake tie stavby za sebou.

katrinka8
26. feb 2024

@orta - no ja som skôr myslela chyby typu - tu sme mohli dať väčšie okno, tam zase trochu posunúť dvere... a také. A to si myslím, že sme dosť vychytali, lebo kamoška stavali rok pred nami, tak sme mali kopec podnetných rád.

orta
4. mar 2024

@katrinka8 ono je to asi fakt najlepsie ked stavia niekto pred tebou a deli sa zaroven s tebou nie len o tie pozitivne skusenosti ale aj o to co netreba zanedbat a na co si dat pozor, neskor to vies perfektne zurocit :D

klaudi31
4. mar 2024

@orta A keď si chcem dať postaviť drevodom firme, s ktorou zatiaľ nie sú skúsenosti? Nebude to risk?

orta
5. mar 2024

@klaudi31 no tak za mna toto dost riskantne je, lebo nevies co od nich ocakavat. ako ja chapem ze kazdy musi niekde zacat a niekde nabrat skusenosti, no nemas to zarucene ako investiciu do buducna a to teraz nemyslim len na 10-20 rokov.

fabrika
6. mar 2024

Myslite, ze je drevostavba vhodna aj pre viacgeneracne domy? Myslim teda, co sa z hladiska zivotnosti tyka.