Skúsenosti so stavbou domu
Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem
@filory - no montované domy nemajú dlhšiu životnosť asi ako murované. Ale nie je to v každom prípade novinka. Také domy sa stavajú už roky.
Najdôležitejšie je mať spoľahlivú firmu, ktorá má jednak dobré recenzie a jednak stavia kvalitné domy, Ideálne, ak majú vzorové domy, kde sa môže človek ísť pozrieť, aby reálne videl, aké domy stavajú, ako to tam vyzerá, aká je hlučnosť, materiály, technológie atď. Dobrá firma vie vybaviť aj majiteľa, ktorému už dom postavila, ktorý je ochotný sa porozprávať o vlastných skúsenostiach, prípadne ukázať vlastný dom, atď.
@alenka551 len aj to je potrebné pozerať na kvalitu. Stavba záleží ako sa robí, aká je tá konštrukcia a veľa iného. Ale montované drevodomy, to je tak približne pol roka a dom stojí.
@katrinka8 áno, tak nehovorím, všetko má svoje výhody aj nevýhody, treba si to zvážiť. Hlavne starostlivo vyberať firmu, ktorá bude stavať dom.
ja čo som zachytila firmy, čo sa tomu venujú, tak celkom dobré ohlasy majú M-HOUSE napríklad. ale nejako som to extra neskúmala, čiže netuším ako dlho fungujú ani nič.
@lutomm zmeny nie, ale aspoň budeš vidieť či všetko ide ako má, budeš informovaná o tom, čo a ako. Kontrakting sú napríklad odborníci, ktorí majú všetko pod palcom, o všetkom ťa informujú, nech vieš ako čo a je to bez problémov a toto ja oceňujem, že sa nemusí celá rodina venovať stavbe domu, tráviť tam každé voľno.
@elysiacik tiež si myslím, že tam už proste nemáš do toho veľmi čo zasahovať 🙂 preto je ideálne si to všetko riadne premyslieť ešte pred začatím stavby.
a čo sa týka základovej dosky, to všetko rieši firma, ktorá aj ten daný dom montuje, či toto si treba vyriešiť nejako zvlášť, pomimo?
@flofli to záleží od firmy, od toho, že ako sa dohodneš, sú firmy, ktoré to robia komplet, potom také, ktoré ti povedia, že si to vyrieš po vlastnej línii a potom oni prídu na stavbu drevodomu, je to o komunikácii, ale myslím, že je lepšie a hlavne bez starostí, keď všetko firma urobí.
Stavat dom, preveri vsetko... Cely vas vztah... Mnoho vztahov to neprezije...ja by som uz nikdy nestavala. Kupila by som hotove.
@orta - ak už novostavbu, tak radšej postaviť podľa seba, ako sa prispôsobovať tomu, čo už je postavené developerom bez možnosti upraviť podľa seba. Lebo napríklad búrať hotové priečky asi v novostavbe sa neoplatí... Tam by ma musela tá stavba nejak extra osloviť. Keď pozerám občas Nové bývanie, tak zatiaľ všade by som v tých novostavbách porobila zmeny 🙈 Ale je pravda, že je to preto, že už máme za sebou stavbu. Kebyže som úplne bez tejto skúsenosti, asi by som sa na to inak pozerala.
@katrinka8 presne viem o com hovoris, ja to mam tak isto, ze si rada sama navrhnem a tiez pri tychto programoch o byvani a stavbach niekedy krutim hlavou ze toto by som takto a hento inak a tamto je neprakticke atd. :D Vela spravi to ked clovek ma za sebou tu stavbu, mozno pred par rokmi ako uplny laik by som sa nevedela vyjadrit k nicomu.
@katrinka8 presne to je najistejšie 😀 tak tie chyby sa vacsinou najdu az nejaky ten cas po stavbe, to na toto je muz a moj otec dost kriticky, ja im poviem ze po vojne je kazdy general 😅 to aj ja byvam taka mudra chichi no a presne kvoli tomuto sme si radsej nestavali sami ci len tak po znamych, lebo je to riskantne dost ked ides z bytu do domu a nevies co kde a ako, radsej niekoho skuseneho kto ma uz nejake tie stavby za sebou.
Myslite, ze je drevostavba vhodna aj pre viacgeneracne domy? Myslim teda, co sa z hladiska zivotnosti tyka.

@katrinka8 presne ako píšeš, preto si myslím, že je aj veľmi dôležité si vyberať firmu s rozumom, že nedať si urobiť cenové ponuky a len podľa toho vybrať tú najlacnejšiu, to nie je podľa mňa cesta k úspechu a môže sa to vypomstiť.