icon

Upratujete celý deň?

21. apr 2023

Ahojte, mate doma cely den cisto a poriadok? Manzel je velky pedant na poriadok, no ja som si zvykla spratavat najma vecer, ked syn zaspi. Samozrejme, cez den vkuse vysavam, umyvam, kedze syn rozhadzuje jedlo a vodu vsade naokolo, hoci ho musim stale krmit, co zaberie minimalne! hodinu, kazde krmenie lebo nechce nic jest, odstrkuje mi lyzicku, tak ho musim stale niecim rozptylovat, spievat mu atd. Muz robi z domu a ked pride do kuchyne a obyvacky, tak sa vzdy pohadame, ze je neporiadok. Dost mi pomaha, napr.operie, umyje kupelne, zachod atd.ale povedal, ze uz to robit nebude lebo ine zeny to na materskej stihaju. Mame narocneho hyperaktivneho syna, ktory okrem ineho, vyzaduje neustalu pozorsnost, robi stale naprieky a za tu chvilu, co mu chystam jedlo, dokaze prevratit cely dom hore nohami. Nemam v podstate ziadnu psychohygienu lebo muz robi do vecera, takze cely den som so synom, potom upratujem, vybavim, co treba a idem spat. No citim sa ako totalne neschopna zena, stale sa kvoli tomu hadame lebo muz mi aj vytyka, ze napr.aj pri vareni robim velky neporiadok. Raz sa stalo, ze bol so synom pol dna sam a bolo uplne cisto a povedal mi, aby som sa pozrela, ze sa to da.som sama zo seba frustrovana lebo mam pocit, ze zlyhavam vo vsetkom, aj napriek tomu, ze som neustale v pohybe...ako to mate zorganizovane vy?

Strana
z2
sisaka
21. apr 2023

Súhlasím s @vroni , niektoré veci si robíš sama. Prečo necháš dieťa rozhadzovať jedlo a vodu po byte? Je sa za stolom, čo nezje odložiš, vyhodíš, žiadne behanie s jedlom, pitie dať do fľaše, pohára z ktorého sa nedá vyliať. Nedovoliť povyťahovať milión hračiek, vybrať jednu, tú upratať a potom vybrať ďalšiu. S dieťaťom treba byť čo najviac von, nech sa vybehá, vyskače, unaví sa a aj doma budeš mat poriadok. S manželom neporadím, ak neberie do úvahy, že si koli liekom spomalená a potrebuješ aby aj on niečo porobil v byte, tak to je ťažko, keď nemá v sebe empatiu. Ak mu nevyhovuje ako upratuješ neostáva mu nič iné ako to robiť sám a podľa jeho predstav

katkine_terapie
21. apr 2023

Autorka: Tvoj muž na teba robí vedome psychický nátlak, aby v tebe vyvolal pocit nedostatočnosti, neschopnosti, viny, porovnáva ťa s inými ženami. Aj to čisto v byte, keď si bola pol dňa preč vyzerá skôr ako demonštratívne "Ja ti ukážem, že sa to dá. Ja som ten schopný a ty tá neschopná." Ja viem, že je to ťažké, keď máš aj psychické problémy, ale treba sa naučiť dať mu hranice, zastať samú seba, budovať si sebahodnotu... Neviem, či pracuješ aj s nejakým psychológom, psychoterapeutom, ale ak nie, skús nejakého vyhľadať. Nie je v poriadku ako sa k tebe manžel správa a nie je v poriadku, že to trpíš a psychicky ťa to ničí.

mikadooo
21. apr 2023

Veď nech ti ukáže jednu takú "inú" ženu 😄. Ideálne, keby vás zavolala na návštevu v strede takého bežného dňa, len tak, aby si sa inšpirovala, ako to robí... 😉. Ja takú ženu nepoznám. Ale tak manžel možno má také známe, keďže to vie tak dobre porovnať, čo iné ženy na md popri dieťati zvládajú... 😁😁😁. Chlapi majú často skreslené predstavy, my matky pokecáme medzi sebou a zistíme, že plus mínus to máme všetky rovnaké, len niektoré majú tú výhodu, že vedia dieťa šuchnúť k babke a medzitým upratať. Iné však to šťastie nemajú. Pán manžel by si to mohol jeden (dva, tri, štyri...) víkend vyskúšať, nie? Riešiť prcka a zároveň zvládnuť držať dom uprataný... Veď keď to obce ženy zvládajú, tak on ako chlap to dá ľavou zadnou.

nikaeli
21. apr 2023

Väčšina žien na materskej sa venuje svojim deťom, hrá sa s nimi, chodí von, učí ich rôznym zručnostiam a popri tom navarí a priebežne pospratuje domácnosť 😉 a potom sú mamičky, ktoré majú za manželov manipulátorov a ony sú ich otrokyne. Povedz manželovi, že iné ženy majú tolerantných a chápavých manželov, ktorí ocenia svoje manželky ako matky, venujú sa svojim deťom, chodia s nimi na výlety a pomáhajú v domácnosti, ktorej sú súčasťou. Alebo je u vás doma na návšteve? no ešte aby na mňa muž hučal kvôli neporiadku. Že ty máš z neho strach? rozmýšľala si, ako budeš makať, až pôjdeš do práce? musíš si inak zorganizovať čas. Keď budeš viac s drobcom, budeš mať aj menej neporiadku (nebude ti zaradom vyťahovať hračky, nebude ti rozhadzovať jedlo, atď) - naučíš ho to. Ak celý deň beháš po byte a upratuješ, dieťa sa samé nudí a hrá sa ako vie.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
euka210
21. apr 2023

Odkedy mame deti neviem, co je poriadok...ten vydrzi tak 1 hodinu 🤦‍♀️. Okolo malych deti som rovnako cely den lietala len okolo nich...nakrmit, prebalit, navarit, uspat, ist s nimi von...a rovnako som davala domacnost casto v noci, az ked spali. V soboty moj robi vonku okolo domu a ja zase len doma okolo 3 deti som bola...ciste psycho niekedy. Uz ked bolo vela, tak som mu ich "vyhodila" von, nech sa im venuje on. Ale moj manzel nie je pedant...v tomto je dalsie dieta, ktore tu odlozi, tam odlozi...a potom nevie najst 🤦‍♀️ neporiadok mu nevadi, ked uz treba, tak pomoze, v byte viac pomahal, lebo nemal chlapsku pracu, co ma v dome.
Ja nechapem chlapov, ktori si naivne myslia, ze zivot s dietatom bude rovnaky ako bez deti.
Dieta je viac ako poriadok v dome. Radsej sa jemu budem venovat, ako mat vypucovanu domacnost.

elisebah91
21. apr 2023

Pošli muža k nám asi prekoná infarkt ..nie neupratujeme celý deň, keď je drez plný umyjem, keď sú smeti zametiem, keď sú hračky pod nohami odložím, periem keď treba...celý dom upratujem raz týždenne pre môj pocit čistoty, lebo pri troch deťoch je na druhý deň akoby sa neriadilo...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
29simona29
21. apr 2023

urcite neupratujem celý deň, nie som otrok domácnosti ani poriadku..Ja ale upratujem hneď, napríklad u nás také, že neumyté riady neexistuje, keď prídeme z vonku, veci idu hneď na miesto, kuchyňu musím mať upratanú vždy- na to som pedant, vysáva robot, kúpeľňa wc to robim pravidelne, hračky dovolím deťom viac menej len v izbe, tam nech to je aj cely deň na zemi, večer to musia upratať.. Ale nejdem sa zblázniť, keď to tak nie je. Deti majú 2 a 5 rokov, sú to mimoradne živé a náročné deti, ktoré fungujú bez prestávky od rána do minimálne 21:30 večer..Nechodia zatiaľ do inštitúcií, cize úväzok tak na 200%..Nehovoriac, ze veľa času mi zaberá staroslivost o svoj zovňajšok, práca z domu, mám aj manžela aj svoj kľud, takže otrokom nie som a ani nebudem, ale neporiadok tiež nemáme..Ak by som ale nedávala hneď všetko na miesto (okrem hračiek) a nenaucila to aj deti a manžela, bola by to katastrofa.

eliska13
21. apr 2023

Treba, aby išiel do kancelárie, lebo mu z toho šibe a ventiluje sa na tebe.

stannkal
21. apr 2023

Taky argument, že jeho mama stíhala, toto keby mi chlap povedal tak ide kade ľahšie. Áno, stihala pretože domácnosť bola priorita a keď bolo treba tak deti strčila na hodiny do mrežovanej postieľky aby mohla nerušene porobiť. Alebo deti mali povinný poobedný odpočinok, t.j. na 2h boli uväznené v detskej aj keď už nepotrebovali spať. A nehovoriac o tom, že babka prišla pomôcť každý deň. A samozrejme celu sobotu sa upratovalo, kazdy týždeň. A v nedelu namiesto vyletu alebo zabavy sa radsej pol dna vyvaralo.

ysseba
21. apr 2023

RAZ sa stalo, že muž bol so synom pol dňa sám? Akože vážne raz??? O tomto nech porozmýšľa či je to v poriadku, nie o tom či je poriadok 24/7.

mirkava
21. apr 2023

No super ze ti pomáha, to oceňujem, ale aj tak si myslím že je tyran. Pol dna? On bol pol dna? No to je my už výkon. Áno mat čisto je super, ale byt otrokom domácnosti? Toto nie je dobre, určite si už niekedy unavená brutálne a este"musis" popratat, lebo čo na to povie manžel... takto ta zničí. Môj mi nepomaha, ale ani nebuzeruje a to je super. Nemenila by som

mikadooo
21. apr 2023

Jaj no a ešte jeden vtip na záver, môj svokor tiež tvrdil, že jeho deti také neboli, oni sa "pekne hrali"... A svokra, že "Faaaaaaakt? A to odkiaľ vieš, keď si bol od 8 do 16 v robote?" 😄😄😄. Sme sa zasmiali obe. Tvoj muž netuší, čo bolo, keď bol malý a či a ako to jeho matka zvládala. Tak ako písal niekto predomnou, on si pamätá časy, keď už bol oveľa oveľa starší, pokojnejší a samostatnejší.

tramtada31
21. apr 2023

Raz som bola s kamaratom, čo kydal na zenu, že robi z domu a preto je tam bordel a ono je to pravda, že pokial by všetci boli v praci, v škôlke a nikto nie je doma, tak nikto nespravi bordel. My tiez nemame upratané vzdy, lebo sa to pri deckách nedá. Vyhodíš im do papierov pokreslene papiere, 30x a aj tak ich zase vytiahnu a ešte kvília, že si im vyhodila obrázok. Upraces hracky, o 10 min sú rozhádzané, jedia stále, takze sada 12 tanierov padne, aj keď je dieťa cely deň v škôlke a potom na krúžku. Tak zavidim mojim rodičom, keď k ním prídem a majú tam poriadok 😀 Ale môj muž, našťastie, neriesi.
A ty sa vezmi a každú sobotu si výhrad pre seba. Nechty, vlasy, posilka, masaz a nech sa stara on.

deti95060810
21. apr 2023

mne manžel nepovie nič keby som nevysávala aj týždeň... povysáva on - bez akýchkoľvek blbých poznámok

jana_eyre_2
21. apr 2023

@zuzanaete raz som čítala že upratovanie pri deťoch je ako jesť makový koláč pri umývaní zubov 😅

som_realistka
21. apr 2023

Môžem sa spýtať, keď bol do synom sam, co všetko urobil?

dankanka
21. apr 2023

Preco robi do vecera? Podla mna sa pred vami schovava za pracu..Mozno si tam pozera aj filmy, kto vie..lebo tiez robim z domu a este som na rodicovskom, ale urcite nemienim robit dovecera :D. mudry je panko, nech sa stara cele dni sam, IBA pracovat z domu das lavou zadnou.

terry658
21. apr 2023

Mne to manžel povedal iba raz, že je všade bordel a prečo to nezvládam. Prosto som mu povedala, že ak sa mu nepáči, nech chytí vysávač a začne upratovať. Mám náročné deti obe. Snazila som sa prežiť. Popri nich som si robila výšku, no celé zle. Takže odvtedy prišiel len s tým, že je tu hrozný bordel ideme zlatko spolu upratať?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
sheila121
Odpoveď bola odstránená
danielockazihlavka
22. apr 2023

Pri plánovaní domu som využila moje postrehy z iných domácností a skúseností ľudí. Tzn. podlahu mám stredne hnedú kvôli tomu,aby som nemusela neustále vysávať a nebolo to tam veľmi vidno. To je taká jedna vecička, ktorá sa našťastie vydarila. Takže vysávam veľmi veľmi málo. Nie som otrokom domácnosti a ani nemienim byť. A keby sa manželovi nepáčilo, môže sa zohnúť a povysávať, umyt riad, vyvesiť prádlo atď. Musíš byť hlavne v pohode a zdravá.

katkaseiner
22. apr 2023

Baby tu majú pravdu, mala by si v deň muzovho voľna proste odísť z domu. Nechať mu dieťa a domácnosť na jeden deň a nezabudnúť ho večer zbuzerovat čo všetko nestihol. Zrejme by ho to na chvíľu prešlo. Človek vidí v inom človeku smietku ale na sebe si nevšimne ani slona...proste mu treba nastaviť zrkadlo. Môj muž tiež občas hundre že máme bordel a áno, máme bordel. Pracujeme z domu, deti v škole, po škole pár krúžkov, doma papagáje a pes. Kto nemal papagáje, nepochopí aký bordel dokážu urobiť...a pes? Spi síce v noci vonku, inak je ale stále s nami vo vnútri, dokonca aj paličky na hryzenie má vnútri. Včera večer som povysavala a dnes by som kľudne mohla znova... Ale teda som zástancom toho že nie som sluha svojho domu...s mužom pracujeme dlhé hodiny (hádam čas ktorý ušetríme na cestovaní, využijeme na prácu) takže ja nebudem ešte do polnoci upratovať. Tiež je po mne spúšť v kuchyni. Väčšinou sa do toho pustím hneď po varení ale sú dni kedy sa mi proste nechce a aj muž vidí že miesto kritizovania sa treba postaviť k drezu a poumývať riady (umývačku máme stredne veľkú čiže veľké veci do nej nedávame, proste sa umyjú ručne - veľký hrniec na polievku, wok, umelé misky a tanieriky) . Fakt mu v rámci tvojich možnosti nadtav zrkadlo. Na domácnosť nie si sama...to by mal pochopiť...ok nech nerobí všetko, ale nech chápe že nie si sluzka

lujza123
24. apr 2023

Ani by ma nehlo cez deň vkuse vysavat koli *ebnutemu chlapovi ktorý nemá nič iné na práci len mudrovat a buzerovat ženu.
Ta je taka zblbnuta z neho ze už ani nevie posúdiť co je normálne a co nie a ešte si chúďa mysli ze chyba je v nej a manželik je super len je trochu pedant. Už len rozmýšľa kde co na sebe zlepšiť lebo chce byť ako tie " iné ženy na materskej co stihaju" pretože pán ich pozná dokopy nula celá nula nula nula, tak môže porovnávať.
Samozrejme najväčšia topka je jeho matka ktorá popri 4 deťoch stíhala domácnosť a on si to všetko veľmi dobre pamätá. Jeho prvá spomienka života je ako ho matka koji a popri tom stíha leštit porcelán vo vitríne.

Strana
z2