icon

Vypínate doma na noc wifi?

9. mar 2024

Vypínate doma na noc wifi?

fido69
11. mar 2024

@slovakboy Dovolím si postupne reagovať na tvoje veľmi nepresné príspevky v tomto vlákne 😇

1.) škodí EM žiarenie?
"wifi nijako neškodí ľudskému telu a ani bábätkám." - Máš nejaký dôkaz pre takéto tvrdenie? Prečo máme potom Vyhlášku o ochrane zdravia pred neionizujúcim žiarením?

Človek je hustá spleť neurónových vodičov, ktoré prenášajú vzruchy pomocou elektrickej energie. Človek teda vysiela a zároveň dokáže prijímať EM žiarenie. Mozog ovláda celé telo pomocou tejto siete. Preto je to práve mozog, ktorý je v ohrození.
Existuje skupina ľudí, ktorí sú preukázateľne citlivý aj na veľmi slabé EM polia. Vyvoláva u nich bolesti, točenie hlavy až zvracanie, rovnako bolesť očí a nespavosť. Preto aspoň v spálni určite doporučujem - nepoužívajte mobilné telefóny a Wifi sieť radšej na noc vypnite. Ja to robím nielen pre svoj pokoj, ale aj pre pokoj mojich detí, aby mohli v pokoji zaspať a neboli na mobiloch 24/7.

Rádiová komunikácia sa začala používať okolo roku 1900 a za posledných 25 rokov sa neuveriteľným tempom zintenzívnila na všetkých vlnových dĺžkach. 25 či 100 rokov je veľmi krátky časový úsek v dejinách ľudstva, aby sme dokázali robiť závery o dlhodobom pôsobení EM žiarenia na ľudské telo. S určitosťou sa dá povedať len to, že je to niečo úplne nové, s čím ľudstvo tisíce rokov predtým nevyrastalo.

fido69
11. mar 2024

@slovakboy Dovolím si postupne reagovať na tvoje veľmi nepresné príspevky v tomto vlákne 😇

2.) Geiger-Müllerov počítač
"Keď k nemu priložíte gaigerov počítač ani nepípne."... "Preto nikto nebýva v Cernobyle. Hoci tam už gaigerov počítač neťuká dva metre nad zemou,"
To nie je pravda. Geigerov-Müllerov počítač bude bohužiaľ praskať všade. Je to spôsobené "prirodzenou" rádioaktivitou prostredia (pozadím), ktorá zase až tak prirodzená nie je, pretože je veľmi ovplyvnená rádioaktívnym spadom po jadrových skúškach počas studenej vojny v 50-tych rokoch.

Rádioaktívne kovy ako urán, polónium a rádium sú ťažké kovy, ktoré sa prirodzene vyskytujú len v hlbokých vrstvách litosféry a nie na povrchu. Rovnako sa s nimi ľudstvo dostáva do kontaktu len posledných 100 rokov. O ich smrteľnom pôsobení nie je žiadnych pochýb.

fido69
11. mar 2024

3.) rádionuklidy Cs
"jesť z plodov tejto zeme je nebezpečné. Môžete zjesť cézium ktorého polčas rozpadu je rádovo tisíce rokov a dovtedy bude žiariť vo vašom tele."
Je známych 39 izotopov cézia. Prirodzený je len jeden - cézium 133. Ten je stabilný a nie je rádioaktívny. Ostatné tu bohužiaľ máme ako výsledok jadrových testov. Chvála Pánu Bohu je ich čas rozpadu veľmi krátky (rádovo sekundy, minúty, maximálne hodiny)
Ale ty máš na mysli pravdepodobne cézium 135, ktorého polčas rozpadu je 2,5 milióna rokov (teda nie tisícky).

fido69
11. mar 2024

4.) Leksellov gama nôž
"Ešte si dovolím osvetu ohľadom využívania rádioaktívnych prvkov v medicíne. Počuli ste o gama môžu alebo neutrónovom lúči? U gama noža myslím to ešte funguje tak že sa tam skladajú vlnové dĺžky v nejakom bode a gama žiarenie vznikne až v danom bode."
To nie je pravda. Zjednodušene Leksellov gama nôž funguje, že sa 192 samostatných lúčov gama žiarenia sústredí v jedinom ohnisku, kde dochádza k ich interferencii a násobeniu energie. Pokiaľ prechádzajú lúče telom samostatne, tak telu neubližujú. No v ohnisku sa z nich vytvára nebezpečný nástroj. Je to presne rovnaký princíp ako keď lupou na slnku zapálime papier alebo drevo (spojíme lúče v jednom ohnisku).
Teda nejde o skladanie vlnových dĺžok a už vôbec nie o vytváranie gama žiarenia v určitom bode.

fido69
11. mar 2024

5.) rádiojód (RAI), metajódobenzylguanidín (MIBG s rádioaktívnym jódom)
"Potom je tu radiaktivny jód na ničenie štítnej žľazy. Stitnubzlatu napadne rakovina. Lekári ju vyoperuju ale chcú si byt istí že všetky bunky štítnej žľazy sú zničené. Tak dajú pacientivy radioaktivny jód."
Tak v tejto časti som sa asi pobavil najviac. Ak ti lekári vyoperujú štítnu žľazu, tak kde sa ti bude hromadiť ten rádioaktívny jód? Logicky nikde.
A pritom je práve táto časť pre ženy najzaujímavejšia, pretože rakovina štítnej žľazy postihuje ženy dvakrát častejšie než mužov. Rádioaktívny jód sa používa k cielenej liečbe pacientov s progresívnym a neoperovateľným ochorením.

koniarova
11. mar 2024

Ebenci chlapi. 😁😁Už ste ma úplne osprosteli. 😂

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 no vidím, že sa rozumieš a v niečom máš pravdu ale nie vo všetkom.
Neviem či EM žiarenie nevplýva na psychiku, ale z fyzikálneho hľadiska nemôže em žiarenie vacsej vlnovej dĺžky ako je velkost DNA molekuly ju rozbiť. Ako to môže urobiť, keď ju obíde? Potom by aj infra žiarenie zabíjalo. Áno magnetické pole ovplyvňuje aj živé organizmy pretože magnet priťahuje všetky latky nie len feromagnetické. Rozdiel je v sile ktorá je u nefeeimagnetickych s paramagnetickych látkach rádovo a rádovo krát nižšia. Pozri rozdiel v poisobovych číslach. Preto magnetom sa aj lieči. Okrem toho magnetizmus ma vplyv na železo v krvi a mierne ovplyvňuje prietok krvi. Je lepšie spať hlavou na sever alebo juh ako na východ alebo západ. Pôsobia tam malé priečne sily podľa pravidla pravej ruky. Nechce sa mi to detailne lúskať. Em vlna ale nemôže rozbiť molekulu ak nemá porovnateľnú vlnovú dĺžku. To je ako keby si chcel rozbiť hodinky hojdanim na detskej hojdačke. Ak ich ale položíš na zbijacku môžu sa rozsypať.

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 no ja som pokusy s gaigerovym počítačom robil. Pri vacsej keramike praská pri Cammenga kompase nie. Ako je to v Cernobyle s praskanie neviem úplne ale kamaráta tam bol na zájazde a hovorili im že vzduch je čistý pôda a voda nie. No a jasne že prvky majú viac izotopov ale v Cernobyle je problém práve to nestabilné Cézium. A nie len cezium. To bol príklad. Proste nesmieš dostať rádioaktívny prvok do tela. Preto sa dekontaminuje umýva očista musí byt a človek musí všetok prach zo seba zmyť. A urán je nebezpečný len v obohatenej forme. Keby si si uranovu rudu dal na stôl s pozeral na ňu nič sa ti nestane. Nie je smrteľná. V uránových baniach ľudia robili a bolo to samozrejme nebezpečne. Ale nie kvôli žiareniu ale kvôli vdychovaniu prachu. Plutóniom je umelý prvok a ten je už myslím veľmi silný. Nechcem sa naťahovať o detaily musel by som veľa googliť. Princíp je ale ten že nie všetko rádioaktívne je hneď smrteľne a treba mat z toho paniku. Tu uranovu rudu na stole len nesmieš olizovať.

oliolijanka
11. mar 2024

@zuzanka.zuzu A co tak vypinat z ohladuplnosti voci susedom, aby ste vy ich v noci neozarovali, ked uz oni ozaruju vas?
Niekto so slusnostou musi zacat, nie len sa vyhovarat na neslusnost inych.

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 áno mal som na mysli to cézium s veľmi dlhým rozpadom ale negooglil som a pamätal som si že sú to minimálne tisícky rokov. Ty si správne zistil že je to 2,5 mio rokov. Tak to Cernobyl bude fungovať až vtedy keď sa to cezium tam rozptýli. Vo vode a vo vzduchu to ide. Fukušima vypúšťa vodu do mora a tam to nezmizne iba sa to rozptýli. Zamyslel si sa nad tým prečo Cernobyl je neobývateľnými ale Hirošime sa dalo bývať hneď o dva roky? Práve pre tie polčasu rozpadu a aj objemu Rádioaktívneho materiálu. Kým v jadrovom Reaktoré ho boli tony v bombe len zopár kíl. Preto sú jadrové elektrárne také nebezpečne. Nie kvôli tomu že vybuchujú ale kvôli tomu že ich odstránenie nie je možné. Vyraďovanie Jadrovej elektrárne trvá 60 rokov a stojí veľmi veľa peňazí. Napriek tomu sa toho materiálu nedá úplne zbaviť. Ja to nezbrojim proti Environmentalistom práve naopak. Len nechcem aby ľudia panikárili nad každým žiarením a súčasne podporovali výstavbu jadrových elektrární.

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 neviem koľko lúčov ma ten gama nôž ale princíp je ten istý čo som písal.

fido69
11. mar 2024

@slovakboy
Prosím už sa zastav! Púšťaš sa do odbornej debaty, o ktorej nemáš páru. Niekedy je mlčať zlato. Týmto končím a tvárim sa, že som tvoje posledné tri príspevky nečítal, lebo ma asi je... 😇

Ber to tak, že každý človek je indivíduum. Niekto lepšie počuje, niekto lepšie vidí, niekto má lepší čuch a niekto je viacej citlivý na EM žiarenie. Preto je dobré na noc wifi vypnúť, aby náš mozog nebol v noci rušený a pokojne odpočíval. Aspoň nie našou wifi s najsilnejším signálom, pokiaľ sa nedokážeme dohodnúť aj so susedom. 😉

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 o tom jode viem svoje a vidím že si si vyhľadal presne čísla len aby si mi mohol všetko vyvrátiť. Nevyvrátil si nič. Štítna žľaza nasáva jód a aj jej zbytky. Mali sme v rodine takýto prípad a mám aj kolegu ktorý bol takto liečený. Takze práve týmto príspevkom si spochybnil celu svoju odbornosť. Ja som nikde nehovoril že som odborník a ty vidím že tiez nie si. Chceš veriť tomu čomu si vždy veril a nebeeies do úvahy fyzikálne argumenty.

nelka93
11. mar 2024

@fido69 a co cezium 137? Ten naozaj nemá polčas rozpadu sekundy ani hodiny, ale v priemere 30 rokov, no áno je syntetický

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 ako môžeš byt citlivý na niečo na čo nemáš bunky? Na čuch máš čuchové bunky. Na EM žiarenie veľkosti viditeľného svetla máš čapíky v oku. Na zvuk máš bubienok a cely prevodový systém od kmitania až po nervový vzruch. Čo máš na EM žiarenie? Veď nami prejde ani nás nezaregistruje. A my jeho nie. Môže tam čisto teoreticky niečo byt práve v infikovaných prúdoch podobne ako sú v anténe. Ale my nie sme z kovu. Preto to môžu byt veľmi malé prúdy ktoré možno z teoretického hľadiska môžu na niekoho pôsobiť ale veľmi máličko. Aj v anténe sú to milivolty. V tele to musia byt rádovo oveľa oveľa menšie napätia. Nebudem to počítať aj tak nepresvedčím ľudí ktorí chcú veriť že em žiarenie im škodí. Dúfam ale že presvedčím tých bez predsudkov.

fido69
11. mar 2024

@nelka93 Áno, máš pravdu. Cezium 137 má polčas rozpadu 30 rokov. Ale to bol problém výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle spolu so stronciom 90. Mliekom sa dostávali do nášho tela.

slovakboy
11. mar 2024

@nelka93 viem že aj to tricium v tom kompase je umelo vytvorené ako vedľajší produkt v jadrovej elektrárni. Tak som to niekde čítal.

slovakboy
11. mar 2024

@fido69 áno to sú nebezpečne veci. Nestabilné prvky sa po chemickej stránke správajú ako stabilné a ďalej sa zúčastňujú na chemických reakciách. Všetky tie výbuchy bômb nezmizli. Prvky ktoré majú krátky polčas rozpadu sú už neškodne ale tie ktoré majú dlhé rozpady sa len rozptýlia do atmosféry, vody a pôdy. Neodvezú sa na Mesiac. A jadrove elektrárne sú z tohoto dlhodobého hľadiska ešte nebezpečnejšie pre životne prostredie ako atómové pokusy. Jadrový odpad nie je len odpad po spálení uránových tyčí. Je to aj voda primárneho okruhu cely jadrový reaktor, spomaľovače neutrónov. Zrkadla neutrónov čerpadla vysokotlaké a cely systém primárneho okruhu. Po skončení životnosti sa nemôže hodiť do šrotu. Musis to všetko náročne rozobrať väčšinou sa to robí pod vodou a robotmi. A potom to musíš niekde odviezť a zakopať na geologicky stabilne podložie. Ako dlho ostane geologicky stabilné? Nedostane sa do neho dažďová voda? Nebudú ju o sto rokov piť naši vnuci?

monitka80
11. mar 2024

@fido69 keď som si prečítala jeho príspevky, tak to ani nemalo zmysel komentovať a púšťať sa s ním do debaty, svoj čas a energiu viem využiť aj lepšie. Mám vo svojom okolí známeho, ktorí s tým robí a rozumie sa tomu...Najhoršie je, že slovakboy to napíše ako 100% pravdu, že nič neškodí a niektorým mamičkám stačí, že to napíše "takýto odborník" a zariadia sa podľa toho, nezisťujú si, či to môže byť škodlivé alebo nie. Toto by som si nedovolila tvrdiť, aby som niekoho neuviedla do omylu, hlavne keď to nevie dokázať.

slovakboy
11. mar 2024

@monitka80 a čo nepravdivé som napísal? Že gama nôž nemá 200 lúčov ale len dva? Alebo že cezium ma tisíc rokov rozpadu a nie 2,5 milióna? Keď sa tomu tak rozumiete vysvetlite mi mechanizmus poškodenia molekuly DNA emelktromagnetickym žiarením, ktorého vlnová dĺžka je väčšia ako je samotna DNA. Tu máte odborne vysvetlenie od lekárov. https://lekar.sk/clanok/vplyva-na-nas-elektroma...

slovakboy
11. mar 2024

@fido69
@monitka80 nech sa páči tu je o tom ešte viac popísané. https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sk...

monitka80
11. mar 2024

@slovakboy toto je odo mňa prvá aj posledná reakcia k tebe, tak ma potom prosím už neoznačuj, nemám záujem s tebou ďalej debatovať, ani ťa o čomkoľvek presviedčať . Nebojím sa, žijem a robím, ako uznám za vhodné, nevidím dôvod mať zapnutú wifi, ak ju nepoužívam, to mikrovlnné žiarenie tam proste je a vidím aké sú hodnoty, ak je zapnutá. Neštudovala som to, preto sa nejdem púšťať do odbornej debaty, ale zisťovala som si a urobila si záver. Už som to tu raz napísala, nech si každý urobí ako uzná za vhodné. Ale nikomu nebudem na 100% tvrdiť, že je to škodlivé alebo nie, pretože ako písal fido, je to tu krátko na to, aby sme robili takéto závery, ani odborníci to na 100% nevedia a majú na to rôzne názory. A ani sa nenamáhaj s linkami, nejdem to ani otvárať, je to ako so všetkým, jedna strana odborníkov varuje pred istým zdravotným rizikom, druhá zase hovorí, že nám nič nehrozí, je na každom jednotlivcovi, aký postoj k tomu zaujme, je k tomu veľa infomácií.
Je veľa prípadov, kedy ľudia majú nádor na hlave presne na mieste, kde prikladajú mobil, takže tvrdenie, že wifi, mobil, mikrovlnka neškodí je scestné, hlavne keď ani odborníci v tom nemajú jednotný názor. Týmto debatu končím. Majte sa všetci čo najzdravšie.

slovakboy
11. mar 2024

@monitka80 máš právo veriť a zariadiť sa v tomto ako chceš. Ak existuje nejaký iný mechanizmus poškodenia ako je ten už známy z ionizujúceho žiarenia a my ho nepoznáme, tak prosím. Na mobily sa ale robilo už veľa a veľmi veľký štúdii a zistili len nepriaznivý vplyv od ohrevu. Rovnako mikrovlnky - nič. Žeby nám cigarety zakázali a mikrovlnky nie? Oveľa väčší problém sú chemicke poškodenia z karcinogennych zdrojov. A tam lekári nemajú žiadne pochybnosti. Fajčenie je jasne. Alkohol a všetky možne chémie. Je tam jasný mechanizmus poškodenia chemických väzieb. A tu keď niekto vylúči určitý druh žiarení lebo nemajú fyzikálnu podstatu - chýbajúca vlnová dĺžka nízka energia, tak sa držíte strachu, lebo žiarenie. Lebo to majú ľudia pocitovo spojené s Hirošimou a radioaktivnym žiarením. Ešte sme tu nerozoberal kozmické žiarenie. To je úplne iný druh žiarenia. Kozmonauti vidia až záblesky pred očami. Rozbíja to niektoré časti lode. Na zemi s tým ale nemáme problém lebo častice kozmického žiarenia sa pohltia v horných vrstvách atmosféry. Vždy boli pochybovači. Keď niekto chce veriť že ochorie alebo ochorel z mobilu tak mu nič nikto nedokáže. Modré svetlo z mobilu na oči a na spánok je škodlivejšie ako vlny na ktorých mobil prijíma a vysiela hovory. Máš pocit že chcem niekomu uškodiť? Že radím lízať uranovu rudu alebo podceňovať vplyv ionizujúceho žiarenia? Že schvaľujem atómy lebo sú neškodné? Len robim osvetu a vysvetľujem že sa netreba báť automaticky všetkého čo súvisí s em žiarením.

aliaray1
12. mar 2024

@slovakboy k tomu ci ma to ziarenie fotony som nasla ze asi ano, ale som absolutny laik:

https://imagine.gsfc.nasa.gov/science/toolbox/e...

slovakboy
12. mar 2024

@aliaray1 ďakujem áno. Vlastne jediná častica ktorá dokáže letieť rýchlosťou svetla je fotón. Má nulovú pokojovu hmotnosť a nenulovú ak sa pohybuje. A všetky EM žiarenia idu rýchlosťou svetla a majú aj vlnovú aj časticovú povahu. Voľný elektrón vo vodiči tečie veľmi pomaly len niekoľko milimetrov alebo centimetrov za sekundu. To len EM žiarenie okolo vodiča ktoré tie elektróny v zástupe ťahá ide rýchlosťou svetla. A zas ak by si natiahla drôty okolo zeme a spojila nimi zdroj so žiarovkou okolo Zeme ale žiarovka aj zdroj by boli pri tebe tak lo zapnutí śínača by žiarovka zasvietila v tom momente a nie za čas za ktorý musí svetlo obletieť zem. To som videl v jednom popularno naucnom videu a tiež to tam vysvetľoval cez EM žiarenie. Ak by si ten vodič prestrihla na druhej strane zemegule tak žiarovka nezasvieti. Ale pritom informácia o zapnutí žiarovky k nej dôjde od spínača k žiarovku za čas ktorý je pri ňom. Keď dáš žiarovku na druhu stranu zemegule už to bude trvať odhadujem 1/14 sekundy kým sa rozsvieti. Vodič len zabezpečuje spojenie. Samotné em žiarenie sa šíri do priestoru naokolo od zdroja rýchlosťou svetla.

ibatanecnica
12. mar 2024

na mobile áno, inak nie - ten ,,hlavný,, zdroj

slovakboy
14. mar 2024

@aliaray1 tu je to video s vysvetlením tej žiarovky ktorá nemusí čakať kým prúd pretečie okolo Zemegule

https://www.youtube.com/watch?v=bHIhgxav9LY
fido69
15. mar 2024

@slovakboy
- veríš, že elektrina sa nešíri vlastným vodičom, ale je to práve elektromagnetické pole, ktoré je nositeľom prenášanej energie
- píšeš "ako môžeš byt citlivý na niečo na čo nemáš bunky?",
ale zároveň pripúšťaš, že človek má vytvorené špecializované receptory na určité časti EM spektra (napríklad pre viditeľné svetlo v pásme 380THz-780THz alebo pre zvuk v pásme 20Hz-20kHz)
- človek má ešte ďalšie receptory na vnímanie EM energie - sú to receptory tepla a chladu.
(vnímaš aké sú to všetko rozdielne frekvenčné pásma?)

Ja som napísal, "Človek je hustá spleť neurónových vodičov, ktoré prenášajú vzruchy pomocou elektrickej energie. Človek teda vysiela a zároveň dokáže prijímať EM žiarenie. Mozog ovláda celé telo pomocou tejto siete. Preto je to práve mozog, ktorý je v ohrození."
Na meranie elektrickej aktivity mozgu sa používa zariadenie EEG (elektroencefalograf). Meria elektrickú aktivitu mozgu v pásme 0,5-70Hz.

Prečo potom nie si ochotný pripustiť, že človek rovnako ako iný vodič elektrickej energie, vie okolo seba vytvárať EM pole a týmto poľom vie prenášať energiu? A okrem toho, že človek vie vyžarovať EM pole, tak ho vie rovnako prijímať a dokáže byť citlivý na EM vlny rôznej vlnovej dĺžky? Napríklad tie WiFi v pásme 2,4GHz-5,0GHz?

Pre istotu dodávam - ja nepotrebujem rozbíjať molekuly DNA EM žiarením, aby som dokázal jeho vplyv na človeka. Chcem len aby si pochopil, že vplyv EM žiarenia existuje aj keď ho práve ty vnímať nemusíš. Každý sme individuálny. Niektorí ľudia vidia alebo počujú to čo iní nie (majú väčší frekvenčný rozsah videnia alebo počutia) A presne rovnako existujú ľudia, ktorých dokáže viac alebo menej ovplyvniť EM žiarenie iných frekvencií napr. WiFi môže rušiť ich mozog počas spánku.

slovakboy
16. mar 2024

@fido69 už rozumiem ako si to myslel. Oči, uši sa nám nepoškodia prijímaním svetla a zvuku, ani telo prijímaním infra žiarenia do určitej hodnoty. Ja by som tvoje výhrady voči wifi prirovnal k odolnosti voči UV žiareniu. Pokožka černocha je odolná voči UV žiareniu lebo má pigmentové bunky, ktoré ju chránia. Špeciálne na to vyvinuté. Ale beloch alebo albín je na UV žiarenie veľmi citlivý a škodí mu. A možno je tak niektorá časť mozgu, alebo nervového systému citlivá na em spektrum, ktoré ho síce neničí, ale nejako dráždi.

fido69
16. mar 2024

@slovakboy Presne tak. To čo si napísal tvorí druhú časť odpovede, ale nechcel som to veľmi naťahovať.
Nie je dôležitá len frekvencia EM žiarenia, ale dôležitá je aj amplitúda (intenzita alebo sila) prenášanej energie. Aj EM žiarenie, ktoré je pre nás neškodné alebo dokonca dôležité (napr. slnečné žiarenie) sa môže stať smrteľným pokiaľ jeho intenzita prekročí určitú hranicu. Takže človeka môžeš zabiť silným svetlom (laser, UV), teplom (IR), zvukom alebo iným bežne nevnímaným žiarením (α, β, γ)...
Som rád, že sme sa pochopili. 😉