icon

Je v poriadku doručenie pošty cez suseda?

Včera o 16:47

Pekný podvečer, chcem len vedieť či správne postupovala poštárka. Nechala mi dôchodkovú prognozu u suseda, teraz mi ju doniesol, že poštárka to nechala u nich. Okrem toho, že sa vôbec nezdravíme, ako mu to mohla len tak dať ? Viem, že sa poznajú ale tie DP sa podpisovali. Je to v poriadku? Viem,že teraz majú toho moc, ale to ju neoprávňuje nechávať cudzie papiere hocikomu.

abbey1
Včera o 18:58

Chodí to normálne do schránky. Nie je to doporučená zásielka.

markusrasford
Včera o 19:01
@abbey1

Chodí to normálne do schránky. Nie je to doporučená zásielka.

@abbey1 ja som musel ísť na poštu list bol doporuceny

markusrasford
Včera o 19:10

@ taka zaujimavost v liste som mal inú prognózu ako co mi prišlo mailom. Zas v tomto štáte nič mimoriadne.

hefo
Včera o 19:11

Ak to bol obyčajný list, mala to hodiť do schránky. Ak doporučený, tak určite to nemala vydávať susedovi, som zvedavý, kto sa tam a ako podpísal.

Teraz síce až tak o veľa nešlo, ale (ne)doručenie doporučeného listu môže mať rôzne právne účinky - ak by sused napr. prevzal nejaký list z úradu
(trebárs dostaneš príkaz na pokutu, a sused to niekde zašije, a ty nevediac o tom, nezaplatíš ani nepodáš odpor, a po čase to možno príde až k exekúcii. Síce sa dá nedoručenie rozporovať (kde by sa o.i. skúmal podpis), ale v tej fáze možno len súdne, a to je na dlhé lakte...).

Takže určite sa sťažovať, držím palce.

markusrasford
Včera o 19:17
@hefo

Ak to bol obyčajný list, mala to hodiť do schránky. Ak doporučený, tak určite to nemala vydávať susedovi, som zvedavý, kto sa tam a ako podpísal.

Teraz síce až tak o veľa nešlo, ale (ne)doručenie doporučeného listu môže mať rôzne právne účinky - ak by sused napr. prevzal nejaký list z úradu
(trebárs dostaneš príkaz na pokutu, a sused to niekde zašije, a ty nevediac o tom, nezaplatíš ani nepodáš odpor, a po čase to možno príde až k exekúcii. Síce sa dá nedoručenie rozporovať (kde by sa o.i. skúmal podpis), ale v tej fáze možno len súdne, a to je na dlhé lakte...).

@hefo treba si na stránke slovenskej pošty prečítať ktoré listy sa môžu doručovať susedovi, susedke. Potom ktoré môže prevziať manžel a manzelka. A nesirit svoje pocity. List do vlastných rúk môže prevziať iba adresát. Ked adresát splnomocni manžela, svokra, svokru, deti tak ich môžu aj oni prevziať. Doporučený dopis môže prevziať aj sused, susedka. Napise svoje meno a doplní ze sused pri svoj podpis.

markusrasford
Včera o 19:18
@hefo

@hefo teba je tu skoda ty by si mal dopisovať pre konšpiračné stránky.

ivicatolic
Včera o 20:02

@anonym_autor ja by som ju nahlásila 👉👀

anonym_7f3b32
Včera o 21:45

ten paškvil má aj tak nulovú výpovednú hodnotu

anonym_8b8760
Včera o 22:51

Bývam v paneláku, bežne mi kurier nechá balik pre susedu lebo nedvíha. Nalepím jej listok na dvere, že má u mňa balík. V panelaku máme kadernictvo, kde kurieri automaticky nechaju baliky. Som rada, že nemusim nahanat boxy po celom meste alebo stat hodinu na pošte. Robíš z komara somara. Ako by ti prevzal balik a zatajil. My sme 2 menovkine na ulici, posta sa zameni, vymenime spät, ospravedlnime sa a zivot ide dalej.

hefo
Dnes o 00:09
@markusrasford

@hefo treba si na stránke slovenskej pošty prečítať ktoré listy sa môžu doručovať susedovi, susedke. Potom ktoré môže prevziať manžel a manzelka. A nesirit svoje pocity. List do vlastných rúk môže prevziať iba adresát. Ked adresát splnomocni manžela, svokra, svokru, deti tak ich môžu aj oni prevziať. Doporučený dopis môže prevziať aj sused, susedka. Napise svoje meno a doplní ze sused pri svoj podpis.

@markusrasford Áno? A aj mi ukážeš, kde sa to tam píše?

https://www.posta.sk/files/68384ff484936d59ffef... - bod 18. O susedovi sa tam nič medzi oprávnenými prijímateľmi nepíše, ak zaň nepovažuješ niekoho, čo s tebou býva v tom istom byte či rodinnom dome...

autor
Dnes o 02:41
@markusrasford

@anonym_autor ta poštárka alebo poštár nemajú odkiaľ vedieť ze ty si v nezdraviacom režime. Nie len sused ale aj ty si ťažká hus na šklbanie. Zajtra sa choj "vyplakat" vedúcemu ako ti bolo ublížené. A zároveň si podaj žiadosť ze si neprajem aby tvoju poštu davali susedom. A budes to mat vyriešené.

@markusrasford keď nevieš odpovedať k veci, tak roluj ďalej. Za každú cenu písať niečo len byť zaujímavý, ty si ten ťažký prípad. Ale podľa seba súdim teba, asi tak. Pekný deň.

mandzula
Dnes o 03:46
@natalka13

@anonym_autor boze robis z komara somara. Bud rada ze pre ten nezmyselny papier nemusis na postu.

@natalka13 Nerobi z komara somara, je dolezite, aby posta, ktora patri do ruk adresatovi, tomu adresatovi aj prisla. Mne sa kedysi stalo, ze susedovi dali do ruk moju pozvanku na vyberove konanie. Nastastie bol normalny a vytiahol ju z monterok, ked ma videl. Ale chapem, ze teraz sa musis viest na vlne zbytocnosti posielania dochodkovych prognoz, tak ti prislo fajn pisat sem.
Autorka, urcite to ries s postou.

mandzula
Dnes o 03:54
@markusrasford

@anonym_autor ta poštárka alebo poštár nemajú odkiaľ vedieť ze ty si v nezdraviacom režime. Nie len sused ale aj ty si ťažká hus na šklbanie. Zajtra sa choj "vyplakat" vedúcemu ako ti bolo ublížené. A zároveň si podaj žiadosť ze si neprajem aby tvoju poštu davali susedom. A budes to mat vyriešené.

@markusrasford A ty aj rozumies tomu, ze takto mozu dat susedovi dolezite uradne rozhodnutie, o ktorom sa ty ani nedozvies a od dorucenia ktoreho sa odvijaju terminy pravoplatnosti a moznosti odvolania? Tu si mnohi pod zasielkou predstavujete asi katalog s handrami.

markusrasford
Dnes o 04:00
@mandzula

@markusrasford A ty aj rozumies tomu, ze takto mozu dat susedovi dolezite uradne rozhodnutie, o ktorom sa ty ani nedozvies a od dorucenia ktoreho sa odvijaju terminy pravoplatnosti a moznosti odvolania? Tu si mnohi pod zasielkou predstavujete asi katalog s handrami.

@mandzula dôležité úradné rozhodnutie sa zasiela doporučene do vlastných rúk. Snáď to chápeš.

mandzula
Dnes o 04:03
@markusrasford

@mandzula dôležité úradné rozhodnutie sa zasiela doporučene do vlastných rúk. Snáď to chápeš.

@markusrasford A toto vieme, ako to autorke prislo? Kde to pise? Sam vidis, ze sa tu pise o zltych listkoch, o tom, ze niekomu to bolo hodene do schranky, takze tych sposobov moze byt evidentne viac.

markusrasford
Dnes o 04:19
@mandzula

@markusrasford A toto vieme, ako to autorke prislo? Kde to pise? Sam vidis, ze sa tu pise o zltych listkoch, o tom, ze niekomu to bolo hodene do schranky, takze tych sposobov moze byt evidentne viac.

@mandzula existuje obyčajní list, doporučený list a doporučený list do vlastných rúk.

markusrasford
Dnes o 04:20
@mandzula

@mandzula autorke prišiel doporučený list

mandzula
Dnes o 04:22
@markusrasford

@mandzula autorke prišiel doporučený list

@markusrasford O tom, ake listy existuju, viem. O tom, aky prisiel autorke, som sa tu nedocitala.

zuzubb007
Dnes o 04:27

Vôbec sa nezdravime, tak to je dobre trápne nevedieť povedať dobrý deň aj z Vašej strany čudné, no ľudia sú zvláštny, a dobre, že prevzal kvôli takej vymyslenej kravine ešte chodiť na poštu bože

markusrasford
Dnes o 04:28
@mandzula

@markusrasford O tom, ake listy existuju, viem. O tom, aky prisiel autorke, som sa tu nedocitala.

@mandzula no dôchodkovú prognózu posielali doporučene a ako písali tu niektorí si ju našli v schránke tak aj obyčajne. Je možné ze autorke to posielali doporučene do vlastných rúk. Musíš sa jej opýtať.

mandzula
Dnes o 04:30
@markusrasford

@markusrasford Môže zásielku prevziať aj iný člen domácnosti?
Áno, zásielku môže prevziať manžel, manželka alebo iná osoba žijúca s vami v spoločnej domácnosti. Výnimkou sú zásielky so službou Do vlastných rúk, ktoré vydávame výlučne adresátovi alebo splnomocnencovi so splnomocnením na “preberanie zásielok do vlastných rúk”.
Skopirovane zo stranky posty. Ziadny sused.

markusrasford
Dnes o 04:39
@mandzula

@markusrasford Môže zásielku prevziať aj iný člen domácnosti?
Áno, zásielku môže prevziať manžel, manželka alebo iná osoba žijúca s vami v spoločnej domácnosti. Výnimkou sú zásielky so službou Do vlastných rúk, ktoré vydávame výlučne adresátovi alebo splnomocnencovi so splnomocnením na “preberanie zásielok do vlastných rúk”.
Skopirovane zo stranky posty. Ziadny sused.

@mandzula tento predpis je platný od 1.2.2026. Prepáč mi ze som si to nenastudoval. Bola možnosť ze aj sused mohol prevziať doporučený list a dokonca bola možnosť prevziať finančnú hotovosť do určitej sumy. No mení sa svet meni sa aj poštový poriadok. Ideme s dobou.

mandzula
Dnes o 04:41
@markusrasford

@mandzula tento predpis je platný od 1.2.2026. Prepáč mi ze som si to nenastudoval. Bola možnosť ze aj sused mohol prevziať doporučený list a dokonca bola možnosť prevziať finančnú hotovosť do určitej sumy. No mení sa svet meni sa aj poštový poriadok. Ideme s dobou.

@markusrasford Nastastie, nechapem, co za logiku malo, ze doporuceny list moze prevziat sused, ktory mi ho ani nemusi dat.

markusrasford
Dnes o 04:45
@mandzula

@markusrasford Nastastie, nechapem, co za logiku malo, ze doporuceny list moze prevziat sused, ktory mi ho ani nemusi dat.

@mandzula logiku to má pre dorucovatela. To ze ty nechápeš nevadi.

mandzula
Dnes o 04:46
@markusrasford

@mandzula logiku to má pre dorucovatela. To ze ty nechápeš nevadi.

@markusrasford Ale dorucovatel je mi ukradnuty, je to jeho praca. Ja potrebujem mat zasielku doma, nie u suseda. Som byvaly statny uradnik, viem, co dokaze narobit "logika" dorucovateliek.

markusrasford
Dnes o 04:47
@mandzula

@markusrasford Ale dorucovatel je mi ukradnuty, je to jeho praca. Ja potrebujem mat zasielku doma, nie u suseda. Som byvaly statny uradnik, viem, co dokaze narobit "logika" dorucovateliek.

@mandzula ty musíš byť velmi empaticky človek

mandzula
Dnes o 04:50
@markusrasford

@mandzula ty musíš byť velmi empaticky človek

@markusrasford Ale uz to neprehanaj, to nema s empatiou spolocne absolutne nic. Raz su proste nejake pravidla, tak sa maju dodrziavat, nie su stanovene len tak zo srandy.

markusrasford
Dnes o 04:53
@mandzula

@markusrasford Ale uz to neprehanaj, to nema s empatiou spolocne absolutne nic. Raz su proste nejake pravidla, tak sa maju dodrziavat, nie su stanovene len tak zo srandy.

@mandzula neprehánam. Chcel by som vedieť či ty sama dodrzujes vsetky pravidlá.

mandzula
Dnes o 04:58
@markusrasford

@mandzula neprehánam. Chcel by som vedieť či ty sama dodrzujes vsetky pravidlá.

@markusrasford No dobre, vidim, ze uz zachadzas uplne inam, ako je potrebne pre tuto temu. Koncim.

markusrasford
Dnes o 05:00
@mandzula

@markusrasford No dobre, vidim, ze uz zachadzas uplne inam, ako je potrebne pre tuto temu. Koncim.

@mandzula bolo na čase