icon

12-ročná dcéra vymýšľa pri výletoch

27. júl 2022

Keďže je leto chodíme na výlety,plus toto leto je posledné čo som doma tak máme toho viac naplánované kam ísť.Syncek má 3roky,dcéra 12r.Poslednu dobu sa jej nič nepáči.Vymysla pri výletoch.Priklad keď ideme na neaky hrad zrúcaninu nechce všetko popozerať,že je unavena bolia ju nohy a nevládze.Kazdu chvíľu stojíme čo sa chce napiť,poprípade najesť sa,alebo jej je teplo a chce ísť do tiena.Aj do zoo alebo na túry keď ideme to isté.Nieco pozrieť a hneď chce ísť domov.Kde platíme za vstup chceme popozerať všetko keďže niektoré vstupy sú drahé a možno už viac krát na to a to miesto nepôjdeme.Aby sme všetko popozerali dopodrobna,aj nafotili na pamiatku.Syncek v pohode,prejde aj 4-5 hodín v kuse na nohách a vydrží.Dcera keď bola menšia tiež v pohode zvládala vseliake výlety.Len teraz vymýšľa.Alebo začne revat že ona chce ísť domov.Neviem čo s ňou.

sense
Autor odpoveď zmazal
luccija
27. júl 2022

@berenika39 myslela som dceru.Ved ju mama netaha kazdy den.
Autorka vidis aj kamaratky chodia este s rodicmi tak nie je jedina.A doma by som ju nenechala nie kvoli strachu, ale ako zavries dvere bude cely den na mobile.a to je puberta nic sa mi nechce, nic ich nebavi, ale to neznamena, ze bude homplat nohami na posteli..Ale zase na jej obhajobu ani mna by nebavilo ist na kupalisko a mama bude na deke citat asi sa tam nudi.Ved mozes byt v plytkej vode.Moze s tebou nieco upiect, hrat hry a, ked nic vela deti je v tabore ci ich to bavi ci nie nema kto byt s nimi doma.Nebude vzdy robit len to, co ju bavi.Ale chapem Ta chces spravit zaujimavejsie dni a muz ofucany, ze nebude s malym, dcera zduta a tvoja snaha vyjde nazmar.

luccija
27. júl 2022

A, ked uz aj popolievat ci pomoct v zahrade moze.Toto je len zaciatok aj horsie bude🤣

autor
27. júl 2022

@luccija Už ťažko a ňou všetky činnosti,pečenie ju vôbec nebere.Hrat neaku hru to dôjde menší a všetko bere.Do táborov chodí,už mala aj také leto že bola v piatich táboroch aby mala vykryte prázdniny.Teraz keď som doma tak nedávam ju do táborov.No l rok už pôjde,keď ja budem v robote.

kaktusik007
27. júl 2022

ja ti neviem, ale chuda dieta.... akoze na vylety s trojrocnym? pochodit celu zoo, vsetky zvierata, pretoze sme si zaplatili vstupne? cely den este nikdy v dvanastich nebola sama? a jedinu zabavku, co ocenuje - kupalisko - otec neznasa a matka iba ztrpi????

sa divim ze iba je zduta a frfle.

autorka, doveruj si dietatu. Moji byvaju samotni doma uz nejaky cas - teraz maju 11 a 12 a v pohode vydrzia byt doma sami aj pocas dvanastky. Nie kazdy den, ani kazdy druhy - ale zoparkrat uz to tak proste vyslo.
A vylety - teraz pojdeme do Cierneho Balogu - to som rozhodla ja a oni to este nevedia (su prave v tabore asi 40 km odtial), predtym sme mali Prahu - to si vymysleli oni - a teda po pamiatkach nahanali oni mna 🤣

luccija
27. júl 2022

@kaktusik007 ale ty si v praci, tak musis byt sami doma ona je na RD a ma cas a chce ju niekam zobrat.
Autorka tak neviem zober bicykel, kolobezku a chodte...co by robila, keby nemala mobil?Mozno by ju aj bavilo urobit ten kolac ci navarit, ak by nebola stale na mobile s nudila sa.Je to pliaga dnesnych deti.Ja, ked som minule zobrala mobil hned si nasla inu zabavu je to len sprosta zavislost

autor
27. júl 2022

@kaktusik007 Prečo chuda dieťa ,že sa o ňu staram a nedovolím jej celé prázdniny aby sedela len pri mobile?Výlety spolu ako rodina,či čo ju mám nechať samú doma lebo jej sa nechce ísť.?Je to normálne pochodit všetko keď už niekam ideme,keď dám za benzín a zaplatím vstupné,hádam nebudem tam len pol hodinu.

oblecenie99
27. júl 2022

Ja jej úplne rozumiem. Naši nám robili to isté, museli sme sa furt niekam stverat, trepať,liezť, pozerať,tešiť sa, lebo oni nemohli, tak my máme byť vďační,že môžeme. nikdy nezabudnem, ako sme liezli každú zimu hore do kopca v Tatrách, bola som naobliekana, bolo mi horúco, bola som smädná, trebalo mi na záchod, celé zle, potom celá mokrá od snehu a potu že si sadli ešte do tej starej TEŽ ky, čo mala zo spodu kúrenie, bolo to jak za trest..a v lete pre zmenu sme chodili vždy na to isté miesto pri vode, na celý týždeň, a keďže mama sa rada slnila, tak program bol byt celý bozi deň pri vode, od rána do večera, sedieť na tej debilnej deke, Max. sme sa mohli okúpať, a mojou úlohou bolo ešte aj v puberte budiť otca, keď začal chrapať na tej deke. Podarilo sa im mi tie dovolenky tak sprotivit, že mám 32 a zo zásady nechodím ani v lete ani v zime na dovolenku, iba na jeseň a jar a keď mi mama navrhne, keď sme u nich, že prečo nejdem s ňou do bazéna, tak stále reagujem podráždene, že nie a nie, neznášam to. Ja by som vtedy bola najspokojnejšia v lete na turistike a nie v zime liezť niekam, alebo by som najradšej sedela v chládku s knihou v ruke, ale nikdy to nedokázali rešpektovať, vždy sa išlo tam,kde to chceli len oni, nečítaj ale užívaj si rodinný výlet, pozeraj von oknom a tes sa. Prepáč, ale normálne si mi vrátila tie spomienky a pocity 🙈 mali to byť pekné zážitky, po čase, približne sa to začalo cca vo veku tvojej dcéry, mi to už začalo prekážať a absolútne na to nespomínam v dobrom. Píšeš,že muž nejde na kúpalisko, lebo to nemá rád, na druhej strane sa na hrady a iné poznávacky ide, aj keď toto zas nebaví dcéru. Ja nepíšem, že máte pubertackym rozmerom vo všetkom vyhovieť, ale nepríde ti to tak trochu také nefér voči nej?

kaktusik007
27. júl 2022

ale ved nie si jedina matka co sa stara o svoje pubertalne dieta. Len teda evidentne postradas trochu respektu voci nej samotnej.

vies si predstavit ake je to otravne, prist zo skoly domov a mat tam vzdy matku a krpateho surodenca? nemoct sa hrat spolocenske hry, lebo krpate decko? Neustale sa prisposobovat programovo aby to bavilo oboch??? No evidentne nebavi.
Ona je v puberte, chce sa osamostatnit, chce byt sama - bez matky a bez otravneho brata. Autorka, comu este nerozumies???

autor
27. júl 2022

@kaktusik007 To som sa zasmiala,že ona sa prispôsobuje nám😃A že má byť sama🙂ved ona je stále sama.Od rána do poobedia len v izbe je na mobile s kamarátkami vola a hrajú sa.Poobede zas ide von s nimi do dediny.So mnou je max hodinu denne.

luccija
27. júl 2022

@kaktusik007 takze mama je vlastne dobra len, aby navarila, oprala a inak si deti nevsimat, aby nahodou nevyrusovala.Nech je v partii a domov chodi len prespat.Ma 12 r. nie 17 r. ma cas aj na mobil, kamaratky...a potom im presvihava vobec nesuhlasim.Ano dieta si hlada seberovnych a odputava sa, ale...
Ak ju nebavia tieto aktivity treba najst ine, ale prazdniny sa maju travit inak

gabka109
27. júl 2022

@petronellla87 presne to som chcela napísať aj ja 😀 Nebaví skrátka každého turistika v teple a ešte aj s rodičmi 😀 myslím že dcéra je úplne v poriadku - o to sa nebojte. Skôr skúste popremýšľať nad výletom, ktorý by sa jej páčil, možno iba vy dve, možno nákupy či kino...

katulik123
27. júl 2022

Neviem načo tu píšeš, keď nikoho názor neberieš, iba ten svoj.😀 Áno je normálne, že nechce tráviť s vami čas. Mňa naši nechávali od 11 s 6r surodencom a prežili sme to bez ujmy.😀 A to neboli vymoženosti ako sú teraz. Nechápem prečo by mala tráviť s vami čas. Navrhla ti ako si predstavuje a aj tak ste proti... Tak potom? Čo chceš? Nezvaluj to na to, že je závislá. Proste nepredstavuje si takto svoj čas a ak niečo navrhne to sa zas nepáči vám...

kaktusik007
28. júl 2022

akoze a kolko by mala s tebou travit denne? A tu hodinu, co ste spolu, to je iba s tebou? ci klasika - aj s malym bratom?

no nic, piseme ze dcera je uplne v poriadku a aby si prehodnotila svoje poziadavky na nu - to sa ti nepaci, a tak vsetko negujes a zlahcujes, co ti piseme. Ako sa to neda, ako je mala.....

budem sa opakovat, chuda dieta. Ale ty si rodic, je to tvoje dieta, tvoja vychova.

Len sa teda potom nestazuj na jej oduty ksicht.

mirage
28. júl 2022

Mas uplnu pravdu. Ze raz mesacne na vylet v lete. My sme skoro kazdy vikend niekde, plus v tyzdni vylety. Ved je leto../Nasa praca nam to umoznuje/. A deti idu vacsinou s nami.

u2jana
28. júl 2022

@mirage dobre, ale vám to vyhovuje a ste spokojní. Naši sú tento týždeň na tábore, tak viem, že cez víkend budú radi, že sú doma, a ich nebudem ťahať niekde na výlet. Ide o to, vnímať aj to, čo chcú deti.
Keď je toho veľa, nie je im to vzácne a ani si to neužijú.
Možno by som skôr popracovala na tom, sby aktívne trávili čas spolu doma, zahrať si karty, badminton, volejbal, vyvenčiť spolu psa, nechať ju urobiť nejaky dezert alebo zmrzlinu a popritom veľa kecať…

liv1
28. júl 2022

Okrem ineho vidim dost velky problem v tom, ze tvoja dcera je od rana do 16:00 na mobile. Byt ja cely den na mobile, tiez by ma nic nebavilo.

autor
28. júl 2022

@liv1 Áno viem že to je problém.No ona nič nechce robiť,keď ju prehováram aby sme niečo spolu uvarili upiekli,alebo zahrali,sa jej nechce.Oproti domu máme ihrisko,aby sme išli tam zahrať neaku loptovu hru,nechce.S bratom sa hrať nechce.V záhrade mi pomôcť nechce.Tak ju necham,čo mám s ňou hádať sa.X krát som jej zobrala mobil alebo vypla som wifi.A revala za to.

veronikavaneska
28. júl 2022

Ahoj skús vymyslieť nejaké výlety čo sa jej budú mega páčiť 🥰 tobogány, surfovanie, rafty, lezecké steny, kino, nejaké zrúcaniny prípadne aj na večer v tme s celovkami adrenalín je toľko možností výletov určite niečo nájdeš čo baví aj ju. Prípadne aj Pc tábor alebo krúžok programovania.

veronikavaneska
28. júl 2022

Prípadne Xbox s kinectom to je super vybehate sa zaskacete zabavíte zacvicite ( svalovka zaručená 😅) môžete spolu alebo s kamarátkami.

luccija
28. júl 2022

Nech reve daj jej cas, ktory moze byt na mobile a viac nie.To robi ten mobil, ze nema zaujem o nic tam sa vzdy nieco deje...precitaj si knizku zachvilu napisem nazov myslim, ze je aj na webe

veronikavaneska
28. júl 2022

A túry nie len také chodenie po lese. Pozri Suchá Belá, prielom Hornádu, Jánošíkove diery... To sú mega túry voda preskakuje po drevach, chodíš po rebríčkoch vo výškach, rôznych feratach... Je to adrenalín

luccija
28. júl 2022

Krotitelia displejov

kofa77
28. júl 2022

klasika pri pubertakoch, rodicia im uz nestacia. u nas to iste, ofrfle, ohundre.. keby som mala vsteko pocuvat, co natara, hlavu mam jak balom. takze niekde ide, niekde nejde, ale musi mat iny program doma, ako mat jeden krvny obeh s xboxom...

pietra
28. júl 2022

Je normalne, ze pubertaci vsetko ofrflu. Moji spociatku frflu, nechce sa im, ... , ale ked sme uz na vylete, tak sa im paci. Takze skus to frflanie len ignorovat, ak vidis, ze napriek vsetkemu z vyletu nieco ma.
Len ma zarazilo, ze ak sa jej nepacia zrucaniny a podobne a frfle, tak je nevdacna. Ale na kupalisko nechodite casto, lebo mladsiemu synovi sa nepaci. Tu mam pocit, ze je pouzity dvojaky meter. Ak dcera na kupaliska chodit chce, tak na ne chodievajte castejsie. Cela rodina, nemusi byt muz s malym doma. Na kupaliskach su predsa aj ihriska alebo mozete maleho zabavit na deke (spolocenska hra, kreslenie si, citanie rozpravky, ...).
Este mi napadlo, ci aj tie ostatne vylety nie su prisposobovane najma mladsiemu. Mas medzi detmi velky vekovy rozdiel a je jasne, ze to, co bavi mladsie, uz neoslovi starsie. Mozno by riesenim bolo aj vylety rozdelit, raz ist niekam len s dcerou podla jej vyberu, raz len s malym a raz cela rodina.

autor
28. júl 2022

@veronikavaneska Horšie že ju skoro nič nebaví,nemá žiadnu záľubu alebo koníček.
@pietra Áno je veľký vekový rozdiel a ťažko nájsť niečo také čo zabaví oboch.Vyberam také výlety aby sa páčili všetkým.S tým nesúhlasím že by boli výlety prispôsobene mladšiemu.On ešte nepovie nenavybera si kam by chcel ísť.Este je malý a ide tam kam ja si vyberiem.

luccija
28. júl 2022

Vies, ak nemala nejaky kruzok pred pubertou sport jazyk, spev neviem co ju bavi, tak teraz uz nic.Necit sa vinna aj, keby nemala maleho surodenca tak ci tak by bolo tazke najst nieco co ju bavi handy kupovat a chodit do kina sa neda stale.Lenze ty si doma a vidis to...ostatni su v praci a ani nevedia co robia ich deti.Myslim, ze kazdy rodic v tomto veku je bezradny.

pietra
28. júl 2022

nemyslela som to tak, ze maly povie, kam chce ist a tam sa ide. Ale ked ste uz na vylete. Napr. sme boli na vylete so znamou, ktora ma jedno dieta stare cca ako su moje a druhe skolkara. Moji chceli ist na lanovu drahu, kam toho maleho nepustili, ale zaroven tam musel byt dospely. Skolkar chcel ist na hojdacky a kolotoce, co zase ti velki pozerali, ze cooo? Tak sme sa rozdelili, ona s malym isla na detske veci a my sme zobrali na velkacske aj jej starsie dieta. Na ture je zas prirodzene, ze tempo sa prisposobuje najpomalsiemu, co by mohlo byt to trojrocne. Ale pubertakovi to nevysvetlis, dcera moze mat pocit, ez sa suchcete, obzerate kazdu lienku, ... Aj ked sa ide nejaky suvenir kupit, tak ten trojrocny asi bude tahat inam ako pubertacka.
My mame niektore oblubene miesta, kam sa radi vraciame. A tam vidim rozdiel, ako tam travime cas teraz a ako sme ho travili, ked deti boli malicke.

autor
28. júl 2022

@pietra S tým není problém,keď nastane taká situácia,príklad zrúcanina malý sa boji ísť moc do výšok.Tak manžel s ním ostane a ja idem s dcérou popozerať aj vyššie všetko a nafotiť.Tempo dcére nevadí,aj ona ide radšej pomalšie než rýchlo obehat.
@luccija To ani nehovor,nakupovať to by ju bavilo aj každý deň.Uz aj povie čo sa jej páči a čo nie.

veronikavaneska
28. júl 2022

To nieje dobre tak hladaj o čo sa zaujíma aspoň trochu čo ju aspoň trochu baví a skús v tom určite niečo nájdeš 🥰