Aká je motivácia, keď dospelí toto robia ďeťom?
Vedúca na tábore pri jaskyni Bystrá, koncom 90tych rokov - bol to vyložene letný tábor pre deti a pubertiakov s problémami s dýchacími cestami, alergiou, hrdlom ....
Tak jedna vedúca sa vtedy v to leto rozhodla kupovať
a dávať cigarety každý deň tajne skupinke dievčat vo veku 17 až 12 rokov... deťom čo tam vyložene boli kvôli svojim pľúcam. Vedúci, jej kolega ju kryl.
Z dnešného pohľadu si to neviem inak vysvetliť iba tak, že si potrebovala dokázať, že je obľúbená a cool aspoň z pohladu tých pubertálnych detí.
Posielala za nami, čo sme fajčiť nechceli, normálne tie najmladšie 12ky, presviedčali nás, že čo sa nepridáme, a potom na koniec sa urazila a skúšala nám posledný večer škodiť.
Dnes zase kolega, učiteľ... Prečo má na školskom výlete perverzné poznámky na decká čo majú 14 až 17 rokov? a čo je to za otázka, len tak, bez kontextu, že "prezraďte mi, čo vám napadlo pri prvom menzese, ako vyzerala tá krv?"...
.... Pýtal by sa toto aj dospelých?
Prečo si dospelí myslia, a vždy mysleli, že miasť deti, zaťahovať ich do zrelých intímnych vecí či zdraviu škodlivých vecí a tváriť sa, že decká či pubertiaci sú akože moji dospelí kamoši pri pive,
že to je v poriadku?
Okrem toho poníženia a zmatku z takých otázok, a zafajčených pľúc, je to aj celkovo zmätok v tom, čo si teda ku mne môžu a nemôžu dovoliť dospelí,
kedy a ako sa mám brániť, čo mám alebo nemám nahlásiť, mám sa báť odisť a prerušiť s takým dospelým kontakt....?
Prečo toto ľudia robia mladým, čo si tým dokazujú?
@anonym_autor Motivacia je taka, že sú proste pošahaní. My sme jednu dobu mali učiteľa horolezca a bol to pošuk, ktorý k deťom nemal byť nikdy pustený na menej ako 10 metrov.
A tiež som mal kadejaké ježibaby učiteľky, ale tiež som mal aj veľmi dobré učiteľky a učiteľov, na ktorých s láskou spomínam.
@anonym_autor na toho kolegu si posvieť, je to uchyl.
Ako si reagovala na kolegu priamo vtedy? Či len tu ako anonym riešiš?
A s tým táborom, riešiš správanie niekoho po 30-35r a takto zovšeobecňovať ako by to robil každý.( V tej dobe sa bežne fajčili všade. )
Napríklad povedala si to rodičom a oni napísali sťažnosť organizátorovi, či?
To je ako pár rómov kradlo tak kradnú všetci? Lekár zobral úplatok tak berú všetci? Nejaký farári obťažovali deti, tak to robia všetci? Nejakým mladým sa nechce robiť na nižší plat, tak nechcú robiť všetci?
Takých šmahnutých nájdeš všade, aj v iných profesiách . Nemiestne poznámky, nie práve najvhodnejšie správanie môže mať hoc aj lekár , policajt,tréner či upratovačka.....
Kmotra organizuje tábory azda dvadsať rokov. Keby som mala čo i len najmenšiu pochybnosť , obavu o moje deti tak by tam nechodili od šiestich rokov. Deti prichádzajú domov plné zážitkov a najstaršiu je odhodlaná v dospelosti pridať k organizátorom.
za mna z mojej osobnej skusensoti boli najhorsi instruktori na krestanskych taboroch -- zeny, dvakrat si prosim premyslite, kam date dieta :((
za mna z mojej osobnej skusensoti boli najhorsi instruktori na krestanskych taboroch -- zeny, dvakrat si prosim premyslite, kam date dieta :((
@anonym_26c804 ja som mala hroznú skúsenost na lyžiarskom na strednej. Len druhýkrát som stála na lyžiach a telocvikár ma zaradil do lyžujúcej skupiny. Ako jedinú z mojich spolužiačok. Ani mi neukázal ako sa nastavujú lyžiarky do lyží. Nič. Posadil ma na lanovku na najvyšší vrch a viac sa nezaujímal.
Cestou dole sa mi vkuse rozopínalo to viazanie, utekala mi lyža, stále som padala. Bola som celá dobitá, vymrznutá, premoknutá, vydesená. Okolo mňa lyžovali ako blesk. Bolo to ako ísť na bicykli po diaľnici. Prisámvačku, som to schádzala niekoľko hodín. 😅 už mi slzy tiekli a primŕzali, keď som tohto učiteľa náhodne zbadala na svahu. Hneď som naňho začala kričať a prosiť, nech mi pomôže. A on sa na mňa pozrel, povedal: Ty nie si z mojej triedy...
A odfrčal preč. Normálne ma tam nechal. Mala som len 15 a veľmi očividne som potrebovala pomoc kvoli jeho chybe. Kým som sa strepala z toho kopca a našla náš hotel, už začínalo byť šero.
Keby sa takto zachová niekto k mojej dcére, spravím z neho podložku pred kozub.

V táboroch som si odkrútila svoje ako dieťa, aj ako vedúca a nemám jedinú negatívnu skúsenosť za takmer dve desaťročia môjho táborového pôsobenia, niekedy aj viac turnusov za leto. Samozrejme, žiaľ sú známe rôzne prípady šikany a obťažovania v školách, v táboroch, ale aj v domácnostiach a tam dokonca asi najčastejšie. Zovšeobecňovať sa tu ale nedá, píšeš a pýtaš sa akoby boli takí všetci dospelí.