Ako riešiť fajčenie u 15-ročného dieťaťa?
Čaute, už od včera riešim, hrozný a náročný a nečakaný problém. Ako by ste vy reagovali keby ste, zistili že vaše 15 ročné dieťa fajčí? Ja som to zistila tak, že som včera večer bola s kamarátkou, a jej syn chodí s mojím synom na strednú. Tá mi povedala, že počula ako sa naši chalani bavia cez FACETIME o cigaretách a kedy si už konečne budú môcť ako prídu hneď na intrák zapáliť. Som z toho naozaj hotová. Veď koľko článkov je o tom. Ako to škodí. Nepochopím, ako sa k tomu môj syn mohol dostať...A viem že začal od Septembra minulého roka a celých 10 mesiacov prefajcil veď to je niečo strašné...A dohvie koľko toho nafajcil. Mi sme nefajčiarska rodina tak je to pre nás nečakaný problém. Nechcem mu ale vravieť, že uz o tom viem. Poraďte mi vy ktorý fajčíte že či ste tiež už začínali v puberte alebo ako ste sa toho zlozvyku zbavili alebo ako to vlastne začalo z akých dovodov??? Ja chápem partia, kamaráti, žúrky atď...ale nepochopím. A nechcem aby dopadol ako jednej mojej kamarátky syn ktorý za 10 mesiacov vyfajcil až 30 kartónov veď to je až 6000 cigariet niečo strašné...Ďakujem vám vopred za tipy.
@anonym_1fdd2f aj flasky bude zbierat ked bude treba, vteckove cesta nebude
@martinmmartin Presne tak...
@presyteny_20002 Pre mňa už áno, ale nie nemožné, lenže v mojom prípade to boli desiatky rokov závislosti.K rade o tom,aby si/ste synovi nedávali hotovosť, ale peniaze na kartu a sledovať výdaje len toľko, že/to viem tiez od syna a jeho spolužiaka/, že vždy sa dá nájsť spôsob na kúpu cigariet, napriek tomu, že budeš robiť ty,ako rodič opatrenia.Syn napr.priznal, že im -mladym nechcela pani v stánku predať cigarety, ale mali kamošov tretiakov/štvrtákov a tí, keďže mali už 18, cigy kúpili bez problémov za malú uplatu/napr.tretinu krabičky si nechali/. Ďalšia finta:Nie je potrebné kupovať celú krabicu, ale od podnikavého kamoša len 2-3 ks za drobné
@anonym_1fdd2f závislý si skulinku nájde, ale treba mu to sťažiť
aj drogy sú zakázané a predsa sa užívajú, tak treba zákaz zrušiť?
peniazu na karte, vidí všetky výdavky kde a sumu + k tomu bude môže vyžadovať naskenovať QR kód z bločka do aplikácie a tam bude mať rozpis položiek presne čo kupoval
keď uvidí podozrivé nákupy môže to hneď riešiť a nie po toľkých mesiacoch
prečo by mal rodič dávať svoje peniaze dieťaťu na cigarety?
@anonym_1fdd2f Chápem ale už viac menej vzniká ta závislosť tak či tak - keď začínajú v puberte a veľa z nich pri tom aj ostane a navyše ešte viem že fajčil veľa že niekedy dokonca aj 40 cigariet alebo aj 50 a to mal len 15 videla som to v jeho mobile čo si pisal s kamošom robia s toho akoby bolo fajčenie niečo zdravé keby radšej vitamíny bral...
@presyteny_20002 Keby vyfajčil za deň 40 ks,tak je už zelený.Pravdepodne robil zo seba frajera a preto písal také cifry.Uz len fakt, že o tom potrebuje písať, hovorí o frajerine.Viem, že ťa tým neupokojim, ale v súčasnosti sú cigarety to najmenšie zlo asi.
@anonym_1fdd2f Chápem ale už viac menej vzniká ta závislosť tak či tak - keď začínajú v puberte a veľa z nich pri tom aj ostane a navyše ešte viem že fajčil veľa že niekedy dokonca aj 40 cigariet alebo aj 50 a to mal len 15 videla som to v jeho mobile čo si pisal s kamošom robia s toho akoby bolo fajčenie niečo zdravé keby radšej vitamíny bral...
@presyteny_20002 prosím ťa zas never všetkému čo píše, len sa chvastá. Kde by stihol vyfajčiť 40 cigariet v škole a na intráku pod dozorom??
@anonym_1fdd2f závislý si skulinku nájde, ale treba mu to sťažiť
aj drogy sú zakázané a predsa sa užívajú, tak treba zákaz zrušiť?
peniazu na karte, vidí všetky výdavky kde a sumu + k tomu bude môže vyžadovať naskenovať QR kód z bločka do aplikácie a tam bude mať rozpis položiek presne čo kupoval
keď uvidí podozrivé nákupy môže to hneď riešiť a nie po toľkých mesiacoch
prečo by mal rodič dávať svoje peniaze dieťaťu na cigarety?
@anonym_660a0e Vždy sa dá všetko obísť.Napr.jeden kúpi jedlo pre dvoch a druhý/bez rodičovskej kontroly/kupuje "palivo,,
@presyteny_20002 Keby vyfajčil za deň 40 ks,tak je už zelený.Pravdepodne robil zo seba frajera a preto písal také cifry.Uz len fakt, že o tom potrebuje písať, hovorí o frajerine.Viem, že ťa tým neupokojim, ale v súčasnosti sú cigarety to najmenšie zlo asi.
@anonym_1fdd2f Veď asi hej. Veď málokto by v 15 zvladol za deň 40 cig veď to je extrem
@anonym_660a0e Vždy sa dá všetko obísť.Napr.jeden kúpi jedlo pre dvoch a druhý/bez rodičovskej kontroly/kupuje "palivo,,
@anonym_1fdd2f no veď toto. Akože ja mu môžem kontrolovat platby aj cez vselijake aplikácie čo mám aj pohyb kde sa nachádza. Len mu nechcem úplne vziať slobodu ale nechcem mu ani zničiť zdravie ale sam si ho ničí.
@presyteny_20002 prosím ťa zas never všetkému čo píše, len sa chvastá. Kde by stihol vyfajčiť 40 cigariet v škole a na intráku pod dozorom??
@anonym_ada264 on chodil aj s kamošmi cez víkendy vselikde takže tazko povedat
Pôjdem do potravín, kúpim si 2 rožky a balík cigariet, zaplatím kartou, ako bude matka vedieť, že som si cigarety nekúpila? 🤔 riadna blbosť
Pôjdem do potravín, kúpim si 2 rožky a balík cigariet, zaplatím kartou, ako bude matka vedieť, že som si cigarety nekúpila? 🤔 riadna blbosť
@earlgrey no lebo matka bude požadovať k platbe doložiť aj bloček, máš tam sumu dátum čas a rozpis položiek a pri pohyboch na karte máš dátum, čas sumu a kde si platila, vie porovnať či bloček patrí k synovej platbe kartou
normálne ako vo firme môže si viesť účtovníctvo
a keď uvidí na bločku 2× obed alebo položky ktoré syn nezvykne kupovať (zaplatil niekomu inému nákup aby mu ten druhý kúpil cigarety) tak sa bude pýtať
oklamal mamu, sklamal jej dôveru musí znášať následky
Mne proste jedneho dna to zacalo robit problem, ze uz po prvom potiahnuti akoby ten dym presiel priamo na zuby a vysusilo sliny a zas elektronicka ich spustila enormne, tak som prestala. Pred rokom s obycajnymi a nedavno aj s elektronickou. Fajcila som 12 rokov s pauzami. Celkovo mi ziadne uz nechutia, hlavne ten dym mi vadi. A na priatelovi mi to dost uz smrdi. Inak som mala obdobia, ze som mohla byt bez toho, ale ked uz som sa k tomu dostala cez druhych, zacala som dokolecka. Celkovo som si myslela, ze budem mozno menej jest a neviem ci to naozaj fungovalo aspon trochu alebo skor pohyb. Asi ani nie. Ale boli to aj celkom prijemne casy, pohodicka :Ddd neviem taky zvyk, ze si nieco vychutnas. Povedala by som ta psychologicka zavislost, asi ju budem mat navzdy aj ked si nikdy uz nezapalim. To je jak ked si spomenies na nejaku hracku z detstva alebo co :Ddd alebo ako ked vytali u nas tu najlepsiu jablon, co take jablko nikde na svete ani nepredavaju. Uz si to neuzijes a je to smutne a nenahradis to. Preto automaticky ak dostanes chut a nemas prekazku…
@earlgrey no lebo matka bude požadovať k platbe doložiť aj bloček, máš tam sumu dátum čas a rozpis položiek a pri pohyboch na karte máš dátum, čas sumu a kde si platila, vie porovnať či bloček patrí k synovej platbe kartou
normálne ako vo firme môže si viesť účtovníctvo
a keď uvidí na bločku 2× obed alebo položky ktoré syn nezvykne kupovať (zaplatil niekomu inému nákup aby mu ten druhý kúpil cigarety) tak sa bude pýtať
oklamal mamu, sklamal jej dôveru musí znášať následky
@anonym_660a0e 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ to vôbec ale vôbec nebude podozrivé, rovno nech mu o fajčení povie ako hrať takéto divadlo.
Napriek tomu, že by to bolo moje zlyhanie vo výchove, strelila by som mu zopár takých faciek, že by aspoň týždeň chodil s opuchnutou hubou a nemohol ani fajčiť. Za to, čo robia deti aj v staršom veku sú zodpovední iba rodičia. Ja som sama vychovávala 3 deti po smrti ich otca od útleho veku a žiadne nepije, nefajčí, každé ukončilo VŠ a obhájilo doktorát, v živote sa všetci traja úspešne uplatnili. Je to len na rodičoch a hlavne na matke. Keďže ťažisko výchovy bolo len na mne, prerušila som akékoľvek kontakty s kamarátkami, kolegyňami, ..., žiaden partner, venovala som sa výlučne iba deťom. Tak je to už 40 rokov. Tie si boli vedomé, že som iba pre nich a robili všetko pozitívne, len aby ma nesklamali. Stálo to za to pre ich svetlú budúcnosť.
Fajčila som celú strednú a aj pár rokov potom, a sekla som s tým, zo dňa na deň, len tak. Už nefajčím asi 3-4 roky, mimo to, čo si dám s kamoškou raz ročne na chate 2-3 cigy.
Napriek tomu, že by to bolo moje zlyhanie vo výchove, strelila by som mu zopár takých faciek, že by aspoň týždeň chodil s opuchnutou hubou a nemohol ani fajčiť. Za to, čo robia deti aj v staršom veku sú zodpovední iba rodičia. Ja som sama vychovávala 3 deti po smrti ich otca od útleho veku a žiadne nepije, nefajčí, každé ukončilo VŠ a obhájilo doktorát, v živote sa všetci traja úspešne uplatnili. Je to len na rodičoch a hlavne na matke. Keďže ťažisko výchovy bolo len na mne, prerušila som akékoľvek kontakty s kamarátkami, kolegyňami, ..., žiaden partner, venovala som sa výlučne iba deťom. Tak je to už 40 rokov. Tie si boli vedomé, že som iba pre nich a robili všetko pozitívne, len aby ma nesklamali. Stálo to za to pre ich svetlú budúcnosť.
@evkatk xy rokov si venovala len svojim deťom a teraz je z teba jedna zatrpknutá starena, ktorá sa povyšuje nad ostatnými. Hlavne že nefajčia a majú doktorát.
@anonym_ada264 on chodil aj s kamošmi cez víkendy vselikde takže tazko povedat
@presyteny_20002 Prečo mu dávaš priestor na vyvádzanie? 15 ročný sa nemá čo vláčiť s kamošmi po víkendoch. Kedy ho potom vidíš, vychovávaš, keď je cez týždeň v škole a na intráku?? Potom tu nariekate a tvárite sa, že ste o ničom ani len netušili... Niet divu.
@anonym_660a0e 🤦♀️🤦♀️🤦♀️ to vôbec ale vôbec nebude podozrivé, rovno nech mu o fajčení povie ako hrať takéto divadlo.
@earlgrey prečo divadlo, už nie je škôlkar, normálne sa sním porozpráva o živote a ako si predstavuje ďalšie fungovanie
myslíš že keď syn sľúbi že prestane fajčiť má mu dávať naďalej peniaze ako doteraz?
známej dcéra bola na internáte a sa dostala do istej partie že to mama musela radikálne riešiť, zobrala ju z internátu a školy a potom dcéra dokončila školu vo svojom okolí
@evkatk ľutujem ťa, toľko rokov bez sexu, to ti muselo z toho riadne drbnúť.
@earlgrey prečo divadlo, už nie je škôlkar, normálne sa sním porozpráva o živote a ako si predstavuje ďalšie fungovanie
myslíš že keď syn sľúbi že prestane fajčiť má mu dávať naďalej peniaze ako doteraz?
známej dcéra bola na internáte a sa dostala do istej partie že to mama musela radikálne riešiť, zobrala ju z internátu a školy a potom dcéra dokončila školu vo svojom okolí
@anonym_660a0e tak partia robí veľa to je pravda
Ti neviem 15 ročný šak to decko ešte. Dnes psychologicky, 30 rokov dozadu polopatisticky nám rodičia vysvetľovali 😃
Preplesk, cigarety sú drahé stopnúť vreckové a buď sa unormálni, alebo sa povyhrážaj že zrušíš internát a šupneš ho na nejakú školu v dojazdovej vzdialenosti od domu, keď má potrebu byť pod dozorom, zober ho na rontgen pľúc a dohodni sa s pediatričkou, nech mu ukáže že už sa mu niečo vytvára na pľúcach, začína astma čokoľvek, sa zľakne už cigaretu do úst nezaberie.
tiež som fajčila na sš. Vystúpili sme z vlaku a kým sme prišli do školy - jedna , dve cigarety padli.
Prezradila ma triedna. Otec spravil krátky proces. Nedostala som ani korunu od rodičov. Niekoľko týždňov.
@presyteny_20002 fajčím od 15 tich. Cize ak ti mam dat radu, je to o peniazoch. Ked ma vela penazi, ma si za co kupit cigarety, tak si ich kupi. V sucasnosti je fajčenie dost draha záležitosť. Cize za mna skresať vreckove. A urcite rozhovor o ekonomickej stranke. Ked si budes kupovat cigarety za 4€ kazdy treti den, kolko je to rocne a co by si za to vedel kupit ine. Plus smrad z ust, ktory nie je prijemny, ked bude mat frajerku, co jej da taku pusu?! Plus zubná hygiena, cievy, škodlivosť nikotínu. Ale jemne si to s nim prejst. Moja mama absolútny odporca cigariet a bolo to v podstate moje rebelstvo voci nej. V podstate ma bavilo, ze som to dokazala tajiť. Ani ako dospela som si nikdy netrúfla si pri nej zapáliť. Podla mna zomrela s vedomím, ze jej dcera je nefajčiarka.
Za mojich cias sa fajcilo už na zakladke😅
Tuším ja som začala okolo 17-18 r
Len horšie bolo, že moja generácia sa schovala na strednej s cigami a mladsie s trávou a tak je to doteraz, čím ďalej mladsie generácie vymýšľajú -dostupné lieky s alko alebo s tým a oným bežne dostupným(nepíšem schválne konkrétne) tak to konečná 🫣😅
Takže nie len na cigi pozor
@earlgrey
Teoreticke blbosti, ked chce tak mu kupia za facku tabak a si cigu usula
@earlgrey
Teoreticke blbosti, ked chce tak mu kupia za facku tabak a si cigu usula
@anonym_0dbc0b veď áno, kto chce, cestu si nájde. Ja viem, ako sme my fajčili na strednej, jedna ciga a 3 dievčatá sme ju poťahovali 😂 ale tak to som už mala 18 rokov a brigádovala, takže mne rodičia nemuseli dávať peniaze.
@presyteny_20002 netrep,neverím ti ani slovo.Tvrdíš,že vyfajčil 50denne? Už by ležal na jiske.A to si z neho necítila? Somarina
Veru, aj ja som aacala v 15 v eeviqtom ročníku a trvalo dlho, až v 28, ked som cakala dceru, moje telo sa vzpriecilo a odvtedy mam pokoj, začo som vdacna....peniaze sa vzdy nasli, spoluziacky mali, držali sme pokope. A ináč, kludne môže preposlať peniaze kamošovi a ma hotovosť v ruke, vždy sa nájde cesta
Vaša prvá reakcia je úplne prirodzená, je v nej strach, šok a pocit straty kontroly. To, čo však v tejto chvíli prežívate najintenzívnejšie, nie je len obava o pľúca vášho syna, ale náraz na ilúziu dokonalej kontroly. Vo vašom texte sa opakuje slovné spojenie „nepochopím“ a porovnávanie s katastrofickými scenármi iných rodín. Dynamika, do ktorej ste sa v tejto chvíli chytili, sa nazýva prenos vlastnej úzkosti na dieťa. Syn neurobil niečo, čím by vám chcel ublížiť. Urobil niečo, čo robí obrovské percento pätnásťročných: testuje hranice, hľadá svoju identitu, experimentuje s patríciou k skupine a skúša, aké to je mať vlastné „tajomstvo“, ktoré rodičia nevidia. Ak v tejto situácii podľahnete panike, začnete počítať fiktívne kartóny cigariet a zhromažďovať články o škodlivosti, nedosiahnete, že prestane. Dosiahnete len to, že sa naučí lepšie skrývať. Zastavte sa a vochnite sa do toho, čo naozaj robíte. Chcete riešiť synovo fajčenie, ale zároveň píšete, že mu „nechcete vravieť, že o tom viete“. Tým sa dostávate do pozície tajného pozorovateľa a vytvárate v domácnosti pasívno-agresívne napätie. Urobte krok späť zo svojej úzkosti. Pätnásťročný chalan nepotrebuje ďalšiu prednášku o zdraví, teóriu pozná rovnako dobre ako vy. Potrebuje vidieť dospelého rodiča, ktorý nepanikári pri prvom zlyhaní. Prestaňte hrať hru na schovávačku. Otvorte ten rozhovor, ale nie z pozície kontrolóra či vyšetrovateľa. Skúste najprv zistiť realitu, nie vyniesť rozsudok. Povedzte mu premyslene a pokojne, „Dozvedela som sa niečo, čo ma prekvapilo a mrzí ma to. Chcem sa o tom rozprávať bez kriku“. Keďže ste nefajčiarska rodina, mozog prirodzene skočí k najhoršiemu scenáru. Najväčším problémom teraz nemusia byť cigarety, ale spôsob, akým sa k nim postavíte. Ak do rozhovoru vojdete vystrašená a nahnevaná, syn pravdepodobne nebude premýšľať nad škodlivosťou fajčenia. Bude premýšľať, ako sa ubrániť, čo zatajiť a ako si ochrániť svoje súkromie. Ak budete predstierať, že nič neviete, dávate mu signál, že o ťažkých témach sa u vás doma nehovorí otvorene. Oddeľte jeho správanie od svojej hodnoty ako matky. Chcete teraz predovšetkým zabrániť tomu, aby váš syn fajčil, alebo chcete vybudovať taký vzťah, v ktorom vám bude vedieť povedať pravdu aj vtedy, keď urobí niečo, s čím zásadne nesúhlasíte? To neznamená byť mäkká, ale byť pevná bez ponižovania a jasne nastaviť hranice.
Ja mam tiez 15r.syna a o cigaretach sa bavime od kedy vnimali prvych ludi co fajcia. Ze je z toho rakovina a este to stoji kopu penazi,ktore mu ja nanto nedam. Obaja aj s mladsou dcerou maju k tomu uplnu nechut. Moj syn sa dokonca vyhyba spoluziakom,co fajcia a nechce sa s nimi ani bavit. Sam sa mi priznal,ze ho ponukali niekolko krat,ale poslal ich s tym...ze nechce ani skusat,aby do toho nespadol. Som na neho hrda🏅 Vy ste sa o tom bavili v tomto duchu,alebo si len cakala,ze ste nefajciarska rodina,tak pochopi?

@presyteny_20002 Pre mňa už áno, ale nie nemožné, lenže v mojom prípade to boli desiatky rokov závislosti.K rade o tom,aby si/ste synovi nedávali hotovosť, ale peniaze na kartu a sledovať výdaje len toľko, že/to viem tiez od syna a jeho spolužiaka/, že vždy sa dá nájsť spôsob na kúpu cigariet, napriek tomu, že budeš robiť ty,ako rodič opatrenia.Syn napr.priznal, že im -mladym nechcela pani v stánku predať cigarety, ale mali kamošov tretiakov/štvrtákov a tí, keďže mali už 18, cigy kúpili bez problémov za malú uplatu/napr.tretinu krabičky si nechali/. Ďalšia finta:Nie je potrebné kupovať celú krabicu, ale od podnikavého kamoša len 2-3 ks za drobné