Ako riešiť odmietanie okuliarov u tínedžerky?
Ahojte dcéra(16)nosí okuliare.Nechce ich nosiť,boli sme na kontrole zrak sa zhoršuje.Už vtedy ich nemala,povedala mi že si ich zabudla v škole.Hučím po nej stále nech ich hľadá,vraj prehľadala všetko a nenašla ich.Dnes to došlo až do fázy že ona už k očnej nepôjde,že aj keď oslepne jej je to jedno.Neviem čo s ňou,som zúfalá.Najradšej by som ju prefackala.Celý deň je na mobile,keď jej ho chcem zobrať tak vrieska po mne,mám strach aby niečo nevyviedla.K psychologičke nechce ísť,pomôže len to čo jej poviem,aj to na 50 krát.Srdce mi trhá že tak hazarduje zo zrakom,sama mám problémy.Ja to už nedávam.Ani po dobrom ani po zlom
Má 16, už dávno mohla mať kontaktne šošovky na vonok. Okuliare len na doma keď dá večer dole šosovky.
akože neviem aké rady potrebuješ? lebo tu sa radiť už nedá nič ...
ak chceš len podporu, to samozrejme chápem, prajem veľa trpezlivosti s pubertiačkou ...
Kontaktne sosovky by to nevyriesili? Uz ich mohla mat davno
A ano, v jej veku je bezne netrhat sa do domacich prac. Vsak ani dospelaci sa za nimi netrhaju, ale spravia, lebo musia. Takze nadalej jej hovor co ma spravit.
Co sa mobilu tyka, dnes uz je neskoro riesit. Tie hranice sa daju nastavit v mladsom veku, teraz uz je v tazkej puberte, to sa rebeluje aj bez priciny, ale zo zasady
Šošovky? Operácia?
Miesto hucania na 16 ročnú hľadaj riešenie
Určite šošovky, alebo operáciu . A pre začiatok , by som jej zaviazala oči , a nástojila by som na tom, aby sa prešla po byte , alebo spravila nejakú činnosť - nech zistí ako to je ,,nevidieť,, ☹ ☹
Určite šošovky, alebo operáciu . A pre začiatok , by som jej zaviazala oči , a nástojila by som na tom, aby sa prešla po byte , alebo spravila nejakú činnosť - nech zistí ako to je ,,nevidieť,, ☹ ☹
Šošovky nechce.Mobil musí večer odložiť,veď to by ani nespávala.Viem že sa tu rady nedovolám len výčitiek,hejtov.Zopsul sa koník.Operácia ešte nie.Som sa pýtala,lebo ešte je vo vývoji.Môže sa jej to úplne upraviť.Má len 0,75
@lenka7477 no vidíš ďakujem vyskúšam konečne niečo rozumné👍
Možno by som ju motivovala nejakým pekným rámom.Ja som napr.v puberte dovolila synovi vyberať si rám podla vlastného vkusu a sklo s filtrom proti svetlu z Pc
prepac ty sa bojis o jej zrak??!! a co takto jej spravanie a vztah s tebou?? ty ju chces prefackat??!! co takto zacat si budovat spravny vztah aby ti doverovala a az potom v pokoji viete prediskutovat zdravotne problemy?! ak nechce okuliare nedonutis ju nie je male decko, chce to spravny pokojny pristup
Šošovky nechce.Mobil musí večer odložiť,veď to by ani nespávala.Viem že sa tu rady nedovolám len výčitiek,hejtov.Zopsul sa koník.Operácia ešte nie.Som sa pýtala,lebo ešte je vo vývoji.Môže sa jej to úplne upraviť.Má len 0,75
@anonym_autor šošovky nechce, okuliare nechce, poslúchať nechce, mobil odložiť nechce. Vidím len samé ne ne ne. Áno pubertiak je ťažká osobnosť ale ak je celý deň na mobile bude chyba v tebe a preto ťa nepočúva ani v iných veciach. Ja by som jej dala na výber, buď okuliare alebo šošovky, inú možnosť jej nedávaj. To s tou šatkou nech sa prejde v tme vezme pubertiak ako trápny pokus a bude ťa ďalej ignorovať. Súhlasím s výberom rámu, nech si vyskúša viacero okuliarov, možno sa jej nejaké zapáčia, videla som minule mladú kočku s rámom, ktorý svietil z diaľky taký bol hrubý, ale vyzerala s nimi krásne lebo jej sadli. Apeluj na to, že okuliare bude mať ako módny doplnok nie nutnosť z hľadiska zdravia.
Má predpísané 0,75 do diaľky? Keď som ja bola na strednej, tak som mala tiež také a lekárka mi rovno povedala, že ich mám nosiť len do kina, divadla alebo ak potrebujem prečítať malé zo vzdialenej tabule. Nenosila som ich takmer vôbec, ešte aj do kina som si ich zabudla doma. Zrak sa mi nezhoršoval a dokonca som sa po rokoch dostala aj na nižšie hodnoty pri meraní. Do 1 by som takú drámu okolo toho naozaj nerobila.
@anonym_autor nikto ta tu nehejtuje, viem si z toho podrazdena, ale naozaj kazdy sa ti tu snazil poradit.
Ale mozno by bolo na case zmenit pristup k dcere a miesto Najradsej by som ta vyfackala by bolo treba spytat sa aj ako si ona predstavuje, ze sa to bude riesit. Uz je dost stara na to aby prejavila svoj nazor a aj je dost stara na rozumnu debatu, lebo vyhrazkami nic nevyriesis. Apeluj na to, ze v jej veku uz by mala vediet co chce, nielen to co nechce. 0,75 dioptrie nie su az taka tragedia, aj ked sa to moze este zhorsovat, nie je to dovod aby si si uplne pokazila vztah s dcerou.
Mne očná povedala, že do veľkosti 1 a pol nemusím stále nosiť okuliare. Ja mám 1-tky a nosievam pri počítači, pozeraní TV. Ale ak idem von sa prejsť, tak ich nenosievam.
A odkedy konkrétne sa jej zhoršuje lebo ja osobne som sama okuliare nosila len príležitostne prvých skoro 10 rokov a pravidelne ich nosím až odkedy mám dioptriu -1 a vyššie. Okuliare sme mi vždy dvíhali tak o 0,25 za 4 roky. Začínala som na polkách, po 4 rokoch -0,75, po 8smich -1.00 ale očná mi vždy hovorila že zrak sa mi nezhoršuje nijak zle, tam sú iné hodnoty rozhodujúce a tie som mala v norme, dioptrie zvyšovala len pre väčšiu pohodu očí. Čiže s tými okuliarmi to až tak nehroť. A pri ostatnom držím palce aby ste s dcérou našli spoločnú reč a tú správnu cestu
@anonym_autor neviem či si si to nevšimla za 16 rokov ale rodič si ty a nie ona. Námietky mať môže ale isté veci rozhoduješ ty.
Chodíme po pol roku na kontrolu.Máme v rodine očné choroby.Najstaršia v jej veku nosila v pohode skoro stále,po pol roku sa jej to zlepšilo a do roka jej zrušila.Preto jej hovorím nech ich nosí,čim viac ich bude nosiť,tým je väčšia pravdepodobnosť že sa ich zbaví.Ja viem že som rodič ja,ale kto nemá doma takého pubertiaka nepochopí.Viem sú aj horšie deti.Veď jasné že ju nebijem,veď mi ma ešte mohla udať na sociálku.Ona je taká od mala.Nič pre ňu neplatí,ide si svoje.Psychologička mi povedala že keď sama za ňou nechce ísť,na silu ju tam nedostanem.Majú v škole,ale som to konzultovala cez jedno centrum.
A odkedy konkrétne sa jej zhoršuje lebo ja osobne som sama okuliare nosila len príležitostne prvých skoro 10 rokov a pravidelne ich nosím až odkedy mám dioptriu -1 a vyššie. Okuliare sme mi vždy dvíhali tak o 0,25 za 4 roky. Začínala som na polkách, po 4 rokoch -0,75, po 8smich -1.00 ale očná mi vždy hovorila že zrak sa mi nezhoršuje nijak zle, tam sú iné hodnoty rozhodujúce a tie som mala v norme, dioptrie zvyšovala len pre väčšiu pohodu očí. Čiže s tými okuliarmi to až tak nehroť. A pri ostatnom držím palce aby ste s dcérou našli spoločnú reč a tú správnu cestu
@amalka07 ďakujem
Operacia je pri nestabilnej chybe, ako tu, ked idu dioptrie hore, kontraindikovana. Dcere urcis pravidla a budes na nich trvat, zacni mobilom, bude ho mat 30 minut denne, ak bude nosit okuliare, hodinu, pri poruseni jej ho vezmes / bloknes. Daj si tam instalovat rodicovsku kontrolu.
Keď som mala 16 rokov tiež som musela nosiť okuliare. Len vtedy bývali len také rámy že vo všetkých som vyzerala ako mucha puk. Nenosila som ich hanbila som sa a zrak sa mi upravil aj sám, pamätám si ako má doktorka chválila,že som ich musela poctivo nosiť. Mama radšej bola len ticho a dodnes si pamätám jej pohľad.
Tiež som ti chcela napísať že nech teda nosí šošovky. Nech si vyberie okuliare alebo šošovky alebo nebude pozerať do mobilu.
Rám si vyberala sama do toho by som jej v jej veku nezasahovala.Čítala som diskusiu že dcéra vyštartovala po matke pre mobil.To neviem ako by som zvládla
sa spamataj, a pre vlastne dobro sa snaz dceru co najviac pochopit (ak nie si troll). Pri takej malej odchylke okuliare nosit nemusi, praveze jej potom moze oko „zleniviet“ a zrak sa len zhorsovat.
@anonym_autor 0.75 je skoro nic. Moj mal na 4r 3,5.
Urcite obmedzit mobil. Urobit s nou dohodu...bud bude nosit okuliare alebo jej obmedzis mobil.
Ak by ich tak nutne potrebovala, že by nevidela, nosila by ich sama od seba. 0.75 je ‘skoro nic’ sama mam taku dioptriu, okuliare doma nenosim, vadia mi, ked idem von alebo soferujem, uz ich beriem na oci. Pokial sa jej zrak ma zhorsit, zhorsi sa, ci bude okuliare nosit, ci nie. Myslim, ze by si mala zvolnit a nechat ju tak.. cim viac budes na nu tlacit, tym to bude medzi vami zbytocne horsie.
Sama mam na jednom oku -1/2 a na druhom -3/4 a nosim ich len na soferovanie v sere a tme. Zrak sa jej urcite nosenim okuliarov nezlepsi - na tuto teoriu si sko prisla???
Ak by ich tak nutne potrebovala, že by nevidela, nosila by ich sama od seba. 0.75 je ‘skoro nic’ sama mam taku dioptriu, okuliare doma nenosim, vadia mi, ked idem von alebo soferujem, uz ich beriem na oci. Pokial sa jej zrak ma zhorsit, zhorsi sa, ci bude okuliare nosit, ci nie. Myslim, ze by si mala zvolnit a nechat ju tak.. cim viac budes na nu tlacit, tym to bude medzi vami zbytocne horsie.
@anonym_07ed73 áno povedala mi že písala očnej že tam odmieta chodiť a aj tak nevidí a je jej to jedno aby sa jej nestarala do jej zdravia.Od dnes to neriešim pôjdem za očnou a vysvetlím jej to.
Sama mam na jednom oku -1/2 a na druhom -3/4 a nosim ich len na soferovanie v sere a tme. Zrak sa jej urcite nosenim okuliarov nezlepsi - na tuto teoriu si sko prisla???
@dadis Prečo myslíš že nie?Najstaršia nosila v jej veku a do roka bola bez nich.Tak snáď to pomáha v takom mladom veku,či?Ak si očná lekárka poraď🙏som zvažovala aj inú lekárku,ale neviem či jej vadí,je veľmi milá

Sosovky nechce? Ale ten mobil by bolo fajn obmedzit