icon

Ako zvládnuť neisté plány 17-ročnej dcéry?

Včera o 11:03

Má 17, zatiaľ študuje na gympli. Je tretiačka. Vždy sme si mysleli, že po maturite pôjde na VŠ. Donedávna nás sama uisťovala, že plánuje ísť na právo. Učí sa výborne, má potenciál. Ak by sa zaťala mohla by to dotiahnuť ďaleko. A ona sa rozhodne, že hneď po gympli pôjde cestovať... Áno, je mladá, ale keby ide najprv aspoň na tú vysokú školu. Gymnázium na, ktoré chodí je kvalitné, ale ak ju jedného dňa to cestovanie omrzí, čo bude robiť potom, keď nebude mať vysokú ani pracovné skúsenosti? Ďalšia vec sú financie. Nie je naivná a vie, že na to, aby mohla cestovať musí mať stabilný príjem. Keďže si s mužom nežijeme zle, navrhli sme jej, že jej môžeme na jej dovolenky prispievať, ALE pod podmienkou, že bude pomimo toho študovať. Nesúhlasila. Vraj bude pokojne chodiť stopom, alebo pôjde robiť letušku, ale na naše peniaze byť odkázaná nechce. Má takú partiu kamarátov, ktorí majú podobné plány ako ona a síce sa mi to nepáči, nemôžem jej zakázať sa s nimi stretávať. Muž z toho šalie, myslel, že z nej bude mať advokátku a teraz si zmyslela, že si kúpi karavan a odíde preč. A to je ešte ten lepší prípad. Momentálne tvrdí, že nechce ani rodinu, ale to sa môže časom zmeniť. Keď si pomyslím, čo všetko som v 17 chcela robiť ja... Ľúbime ju a chceme pre ňu len to najlepšie, no nedá si povedať. O pár mesiacov má 18 a potom už bude za svoj život zodpovedať sama. Nevieme čo robiť. Presvedčiť, ju tak ľahko nepresvedčíme, ale pri predstave, že bude mladé dievča ako ona stáť pri ceste a stopovať autá, aby sa dostala bohviekam, mi je do plaču.

Strana
z3
anonym_fe7789
Včera o 18:08
@anonym_bf7288

@anonym_bd9bfd Je lekar, ci zly, ci dobry, o pracu nepride. Statny sektor a bude si prdkat,, zarabat tisice. Ako technik( ak by bol zly), skoncil by na UP.
Znama je lekarka v statnej nemocnici, rano o 8:00 este nie je v praci a o 11:30 uz nie je v praci. Recenzie su hrozne, kolegovia k nej posielaju iba lahke pripady, vaznejsie idu kolegovi. A smeje sa, neriesi.

@anonym_bf7288 v ktorej nemocnici jej toto toleruju? Porad, tiez sa zamestnam 😂😂

anonym_a5f3f4
Včera o 18:47

@anonym_autor Určite jej neprispievať. Prispeje jej frajer, určite kvôli nemu chce cestovať, lebo aj on cestuje. Určite ti bude klamať, že žiadneho nemá ale.

luccija
Včera o 18:50

@anonym_autor preto ti píšem, že vypocuj si a nerieš.O 3 m príde s iným nápadom😉

petrahl
Včera o 18:51

"Muž z toho šalie, myslel, že z nej bude mať advokátku..."
Najvyšší čas opustiť tieto naivné rodičovské predstavy a nechať slečnu rozhodovať o sebe a smerovaní vlastného života samú.

anonym_485e79
Včera o 19:24
@luccija

@anonym_485e79 moja teta emigrovala v necelých 19 r do Austrálie bez jazyka mladosť pochabost, ale je spokojná.My ich vidíme ako deti aj v 30 tke 😜deti v jej veku už študujú po celom svete samé.Moju si tiež neviem predstaviť a ani ja nie som taká smela, ale je dobré, keď deti odídu od maminej sukne

Ja som tiež taká že som neodišla študovať ani do iného mesta nieto ešte do iného štátu.Nevedela som si predstaviť byť ďaleko od domova .Nuž sú aj odvážnejší ľudia než sme my 😄

anonym_3726cf
Včera o 20:05

@anonym_autor Keď chce cestovať a neísť na VŠ, môže, lenže musí popri tom cestovaní aj pracovať, vy ju nemôžete donekonečna dotovať. Ďalšia vec, hodnota človeka sa nemeria na základe dosiahnutého vzdelania či kariéry. Papier ako dôkaz o absolvovanom vzdelaní nie je vždy potrebná záležitosť, lebo napr. niekto má nejaký kurz a ten mu na danú prácu, čo chce robiť postačuje - aj bez maturity a zas taký človek čo je odkázaný sám na seba a chce robiť niečo lepšie - na čo kurz nestačí, tak ten potrebuje to vzdelanie. Všetko je to otázka aj tých priorít, niekomu proste nestojí škola za to aby mal lepšiu prácu.

euka210
Včera o 21:01

@anonym_autor tak urcite by som jej cestovanie nepreplacala, nech si zarobi, ked chce cestovat.
Skor teda spoluziaci z gymka sa nefostali na Vs, odisli do UK, zarobili, vratili sa, ziju normalny zivot, pracu si nasli, zalozili rodinu, hoci nie v 25r, ale v 40r maju male deti. Kazdy sme iny.

anonym_f69a0a
Včera o 21:55

Ak chce cestovať tak nech nechodí sama. A nech ma dosť prostriedkov na obranu ideálne aj zariadenie s polohou . Chlapom jebe .

anonym_2d5622
Včera o 22:08

Neboj sa, to sa este za rok a pol moze zmenit. Mozete to vyskusat, prestat jej davat akekolvek peniaze 😁. Nech si teda zarobi 🤷‍♀️

anonym_f60dac
Včera o 22:40

@anonym_autor Ja mam iba prvy stupen VS a aj to iba externe, hned po maturite som isla pracovat do korporatu a az rok potom som isla studovat, vela som cestovala ale vzdy popri praci. Moji rodicia mi nikdy nic nevycitali ani neocakavali odo mna aby som plnila ich predstavy. Povedali chces studovat studuj. Externe? Tak si to zaplat. Nechces studovat? Nestuduj. Aj iba s bakalarskhm titulom sa mam viac ako dobre. Co ma mrzi je ze som mala neskoro deti. Vnucat sa uz asi ani nedozijem. Mojim detom necham priestor pre vlastne rozhodnutia s vlastnu zodpovednost za tieto rozhodnutia. Aj keby mali rodinu hned po skole, dnes su ine moznosti, mozes studovat aj z domu skolu na opacnom konci sveta a aj na materskej. Podnikanie rozbehnes z obyvacky a bez kapitalu len s internetom. Ked ja som rodila niektore moje spoluziacky uz mali takmer dospele deti a namiesto riesenia plienok mali klud.

anonym_0f7239
Dnes o 08:54

@anonym_autor mame identickú situáciu s jedným rozdielom. Prestala som to riešiť. Zrejme som vyhorela. Pôjdem na ňu opačne. Ak nechodí do skoly, bude prispievať na domácnosť, rozrátam výdavky na 3osoby. 🤷‍♀️ snáď sa okamžite uvedomí.

janinah
Dnes o 09:19
@anonym_0f7239

@anonym_autor mame identickú situáciu s jedným rozdielom. Prestala som to riešiť. Zrejme som vyhorela. Pôjdem na ňu opačne. Ak nechodí do skoly, bude prispievať na domácnosť, rozrátam výdavky na 3osoby. 🤷‍♀️ snáď sa okamžite uvedomí.

@anonym_0f7239 a ked nezqplati,ved nebude mat z coho tak? Vyhodis ju z domu? Ci aky je plan B?

ria_sprout
Dnes o 09:31

Mňa by teda vôbec netrápilo že nechce ísť na VŠ, to môže neskôr dobehnúť. Ale cestovať stopom? Povinne by som jej púšťala true krime o tedovi bundym, alebo napríklad o Jackovi Unterwegerovi zo susedného Rakúska. Myslím to síce s nadsazkou, ale naozaj by som ju viac poučila o rizikách jej predstav...

kp7333
Dnes o 09:43
@anonym_244d38

Aj keď zabudneme na to najhoršie, čo sa môže dievčatu, ktoré cestuje na vlastnú päsť a stopom, môže stať, nie vždy je to fantastický zážitok.
Mám doma takého dobrodruha, ktorý si pred rokmi vybral na VŠ "Gap year" a išiel stopom/ načierno vlakom po Európe..
áno, teraz sa na tom už smeje, ako par dní trčal v nejakej diere vo FR bez jedla a penazi na jedlo, ako mal "fantasticku" brigádu v IT, kde mu nezaplatili ani cent, ako prespával vonku kade-tade.. teraz je to vtipné, ako na benzinke dojedol jedlo po cudzom dieťati, alebo vyberal jedlo, čo mu končila záruka z košov pred supermarketom, lebo hlad..
Takže nie vždy to cestovanie bez financií vyjde ako waw vec.
A na VŠ sa už nevrátil, čo dodnes lutuje.
Takze cestovať, ak po tom túži je ok, ale nie s horúcou hlavou a naivitou vo vrecku namiesto peňazí.

@anonym_244d38 presne to je riziko, ze sa k studiu uz nevrati. a zvysne zazitky uz su len zivotnym ponaucenim (v pripade, ak sa nestane nieco horsie).

valria
Dnes o 10:52

@anonym_autor Ja by som tú zodpovednosť/nezodpovednosť za seba určite neohraničovala nejakým číslom 18, hlavne ak ide o nejakú študujúcu, s rodičmi bývajúcu tretiačku. Nechápem, čo sa poniektorí stále oháňajú tým vekom!

ivanaks
Dnes o 11:34

@anonym_autor Skúste jej navrhnúť dobrovoľníctvo. Máme študentku, čo po SŠ nešla na VŠ, "potrebovala sa nájsť". Ako dobrovolníčka precestovala svet (Indonézia, Afrika) a tento rok už bude končiť magisterské štúdium na VŠ. Chcela skúsiť, vidieť - skúsila, videla a napokon sa rozhodla vrátiť na Slovensko a urobiť si VŠ.

lunademonica
Dnes o 13:36

@anonym_autor je dobre ak si da pauzu a za rok zisti co ju naozaj bavi, co chce studovat aku pracu, urobi lepsie rozhodnutie o svojom zivote. Zaroven sa vyburi/uspokoji a ked uvidi chudobu v niektorych krajinach o to viac si uvedomi, ako chce zit.

lunademonica
Dnes o 13:37
@ivanaks

@anonym_autor Skúste jej navrhnúť dobrovoľníctvo. Máme študentku, čo po SŠ nešla na VŠ, "potrebovala sa nájsť". Ako dobrovolníčka precestovala svet (Indonézia, Afrika) a tento rok už bude končiť magisterské štúdium na VŠ. Chcela skúsiť, vidieť - skúsila, videla a napokon sa rozhodla vrátiť na Slovensko a urobiť si VŠ.

@ivanaks suhlasim. A dobrovolnictvo velmi dobre vyzera v zivotopise. 🙂

Strana
z3