Dovoliť 16-ročnej dcére ostať týždeň doma samej?
Moja mama mi dovolila napísať diskusiu z jej účtu, lebo sa doma nevieme dohodnúť.
Rodičia s bratom idú na SK (bývame v Nemecku) a ja na SK ísť nechcem. Už sme tam na začiatku augusta boli 9 dní. Teraz chcú ísť znovu na 9 dní. Naši mi ale nechcú dovoliť, aby som ostala doma sama. Že vraj sa môže hocičo stať. Čo si o tom myslíte? Nechali by ste ma doma samu? Môžem poprosiť argumenty pre a proti? Ja si myslím, že by som to v pohode zvládla.
Najviac ma štve, že keď by sme sa vrátili z SK, tak väčšina ostatných kamošov práve odchádza niekde na dovolenku mimo DE.
Mám 16 a pol roka. Každé prázdniny, ktoré mám, chodíme na SK. Nikoho tam v mojom veku nepoznám a nemám ani ako spoznať. Bývame tam u starého otca a navštevujeme rodinu, ale nemám žiadnych bratrancov, ani sesternice, nikoho v mojom veku. Tým, že bývame u starého otca, musí byť všetko podľa neho a ak nespravíme tak, ako povie on, tak sme za to zglbaní. Taktiež mám pocit, že málokoho tam veľmi zaujímam.
Bývame v Nemecku, tu som sa narodila, tu mám všetkých kamarátov. Dobre sa učím a som spoľahlivá. Vo svojom voľnom čase doučujem, hlavne matematiku a francúzštinu a pár dní v mesiaci robím „družinu“. V DE je to iné ako na SK, tu nie sú klasické družinárky. Pravidelne chodím do fitka a behať.
Tieto prázdniny sú posledné letné prázdniny pred maturitou (tiež trošku iný systém ako na SK). Tým pádom som si chcela tieto prázdniny užiť s kamošmi, miesto toho, ako sedieť na zadku na Slovensku. Je mi jasné, že aj tam môžem robiť nejaké aktivity, hobby, čo aj robím, ale pod pojmom „užiť si prázdniny“ považujem skôr sociálny kontakt s mojimi rovesníkmi. Jasné, že behať a do fitka chodím aj na SK. Čítam, kreslím… a nudím sa.
A tie mamičky čo píšete že by ste nechali, uvedomujete si že su za ňu rodičia zodpovední? neviem aké sú zákony v Nemecku, ale na Sk ak by to niekto posunul na úrad, tak nabehne sociálka. Nemá 18!!!
Nechala.moje deti ano..Ale teba poznaju tvoji rodicia nie ja.a oni vedia posudit ako sa v tomto zachovat.
Jasne že áno, 16 ročné "dieťaťa" by sa malo úplne bezproblémovo vedieť o seba postarať týždeň. Stačí poprosiť kamarátku, kolegyňu, susedu či by bola v prípade potreby ochotná pomôcť. Bežne som ako 15-16 ročná ostávala sama doma na týždeň a nikdy nebol žiaden problém.
A tie mamičky čo píšete že by ste nechali, uvedomujete si že su za ňu rodičia zodpovední? neviem aké sú zákony v Nemecku, ale na Sk ak by to niekto posunul na úrad, tak nabehne sociálka. Nemá 18!!!
@robodracica v nemecku je od 16 dospela...takze absolutne ziadna socialka....
A tvoja matka sa nevie sama rozhodnúť spolu s tvojim otcom? Ja by som na takúto vec názor iných ľudí nepotrebovala.
Nechali sme syna na tyzden doma sameho + mal na starosti aj psa. Nebolo mi to uplne jedno, ale chapala som, ze to je lepsie riesenie ako nasraty teenager na dovolenke, ktoru si potom neuzije nikto. Syn je zodpovedny, mali sme nastavene pravidla a "kontakt", ktory bol nablizku v pripade cohokolvek. Dostal aj ulohy - pred nasim prichodom upratat dom a pokosit zahradu. Fungovalo to, ziadny problem nenastal. Tento rok isiel na dovolenku s nami - povedal, ze byt sam doma je makacka (starat sa o psa, jedlo pre seba, povinnosti okolo domu) 🙂
Nechala v pohode tiez som nechcela ist v 16tke uz s nimi k moru tak ma nechali doma 🙂 mala som navarene a obcas mi zavolala babka či som v pohode vsetci sme to prežili bez ujmy 🙂 nechali mi peniaze ked som zjedla co mi nechali tak som si sla dat pizzu nedalo do reštaurácie a podobne nikto sme nijako neutrpeli a mali vo mne dôveru : )
Tým že ja som s snúbencom od 16 tak rodičia ma nechávali samú keď niekde išli a ja som nechcela ísť. Alebo sme boli s partnerom spolu doma a strážili. Takže ja by som určite nechala. Pokiaľ máte nejakú dospelú kamarátku maminu ktorá by na teba sa prišla raz za 2 dni pozrieť. A pokiaľ viem že by nerobila doma si párty🤷🏼♀️
16 ročný človek už nie je dieťa. Jasne že 13 ročnú by som nenechala. Každý si pozná svoje dieťa a vie či je alebo nie je zodpovedné. Hlásiť sa treba rodičom atd.
Nechala. Mám dve deti, už sú dospelé, ale akonáhle staršia nechcela ísť niekde s nami, či už na dovolenku do zahraničia alebo s nami rodine na dlhší čas, ostávala sama doma týždeň aj viac. Bez problémov, viem a verím jej že sa na to vždy tešila a bola to fajn príprava na budúci život po škole alebo na intraku. Keď dcéra odišla študovať do zahraničia, a mladší syn mal okolo tých 15/16/17, tiež ostával takto sám. Samotnzrejme ide o dieťa a ako samostatné je; ale.v Tom veku by to už nemal byť problém.
@anonym_autor nenechala, nenechám ani 15r syna na noc samého keď chcem ísť s mužom posedieť do podniku a to je cca 1km od domu. Keď budeš mat vlastne deti pochopíš teraz sa možno budeš cítiť ukrivdene keď dobrovoľne na silu budeš musieť ísť s vašimi
@anonym_autor nenechala, nenechám ani 15r syna na noc samého keď chcem ísť s mužom posedieť do podniku a to je cca 1km od domu. Keď budeš mat vlastne deti pochopíš teraz sa možno budeš cítiť ukrivdene keď dobrovoľne na silu budeš musieť ísť s vašimi
@lenvam tak ale nenechat 15rocneho na par hodin sameho je uz zvlastne.
@anonym_autor "Bývame v Nemecku, tu som sa narodila, tu mám všetkých kamarátov. Dobre sa učím a som spoľahlivá. Vo svojom voľnom čase doučujem, hlavne matematiku a francúzštinu a pár dní v mesiaci robím „družinu“. V DE je to iné ako na SK, tu nie sú klasické družinárky. Pravidelne chodím do fitka a behať."
no a teraz daj inú rozprávku, prosím ťa. od narodenia žiješ v Nemecku, ale máš prakticky bezchybnú slovenskú gramatiku. toto ti môže zožrať iba idiot.
@anonym_70fa4a presne trefa, prvé čo mi napadlo, že ak tam bývajú pár mesiacov tak môžu mať rodičia obavy. Takže troll.
@anonym_autor nie. A vôbec by som s tebou o tom ani nediskutovala.
Normálne som bývala doma sama, mama išla na dovolenku so segrou a ja som nechcela ísť tak som bola doma. Od 17 som bola viac u frajera ako doma 🤷🏼♀️ Ak ti to nechce dovoliť tak asi neverí, že to zvládneš, poprípade si sama asi doteraz nebola, takže ja by som asi tiež váhala na takú dlhu dobu. Nemas nejakú kamošku, ktorej rodičia by mohli sem tam dohliadnuť a podať mame info?
@robodracica to máš odkiaľ takéto blbosti? 😄
Nenechala
A tvoja mama nechce,tak treba ju respektovat a sa s tym zmieriť
Tebe môže byt jedno,kto ako to má
Pre teba je alfa a omega tvoja mama
My niesme za teba zodpovedne ani ta nevychovavame
Takže čím skôr vo výlete najdes pozitiva, tým lepšie pre teba
@tilly Kamarátov syn mal pokiaľ viem 17, keď ho pustili do Kórei
@sweaaa aj môj bol v čerstvých 17 v korei, cestoval sám, potom už sa v Soule stretol s tímom, ale oni prileteli trošku neskôr. Od 16 lietal holandsko, belgicko, francuzsko, španielsko sám. Niekedy pre neho prišli, ale niekedy pekne po prílete jeden vlak, druhý vlak, autobus, aby sa dostal do miesta určenia. A to mal dve nadrozmerné batožiny, jednu športovú tašku a ruksak. A zvládol to. Musel, Niekedy z tých detí robíme neschopákov.
Nechala som 16,5ročnú 16 dní doma na SVK( v Nemecku si doma ty) a ja som odcestovala.
Mala však po ruke otca, ktorý býva v rovnakom meste a babku.. tí ale nevedeli že som preč(nechcela takú kontrolu)
Mala za úlohu každý večer napísať slohovú prácu čo robila.
Keď som sa vrátila čakal ma uprataný byt, cestoviny a bábovka.
Dodnes z nej vychádza ako prišla klopkať suseda koli hudbe, kto u nás všetko bol😂
Za mňa to bolo naj rozhodnutie, odvtedy sa z princeznej čo si nevedela posteľ ustlať stalo zodpovedné žieňa, ktoré navarí, operie a chápe ako funguje domácnosť..
Držím palce, nech dostaneš šancu ukázať že ti možu rodičia doverovať..
Ja si myslím, že ak bolo dievča doteraz rozumné a rodičia sú uzkostní, táto dovolenka je dobrá príležitosť pre obe strany začať s osamostatňovaním, preberaním zodpovednosti a odstrihávaním, samozrejme treba nastaviť pravidlá.
@sweaaa predpokladám, že niečo naplánované, organizované. Zavádzaš.
@mirage Áno, dobre predpokladáš, sama organizovala, sama bookovala, aj pre ostatných. A nebolo jednoduché nájsť miesta, kde ubytujú deti po 18. Veľmi veľa detí cestuje v tomto veku, teda aspoň okolo mňa. Ja som skôr domased, ale podporujem mladých v cestovaní. Už sa nečerti.
My mame doma 17a 19r a tie su rady, ze mozu ist s nami na dovolenku. Aj teraz ideme vsetci spolu. Pred 2r nemohla ist starsia lebo musela nastupit na intrak a bola nestastna 😂😂😂takze taka option, zeby chceli ostat doma ked ostatni idu na dovolenku taky problem sme v 16r nemali
My mame doma 17a 19r a tie su rady, ze mozu ist s nami na dovolenku. Aj teraz ideme vsetci spolu. Pred 2r nemohla ist starsia lebo musela nastupit na intrak a bola nestastna 😂😂😂takze taka option, zeby chceli ostat doma ked ostatni idu na dovolenku taky problem sme v 16r nemali
@anonym_11afcb Lenze oni nejdu na dovolenku. Ale na SK, kdw boli x-krat a bude ich tam buzerovat stary dedko. To fakt dovolenka nie je.
@anonym_11afcb Lenze oni nejdu na dovolenku. Ale na SK, kdw boli x-krat a bude ich tam buzerovat stary dedko. To fakt dovolenka nie je.
@anonym_21f396 lebyze im zahlasim, ze ideme na sk tiez by boli nadsene. Tiez je pravda, ze my nesedime doma ked sme na sk a snazime sa behat po sk a spoznavat
Uz ste niektoré z toho trollingu paranoidne. Áno, nájdu sa tu vyslovene vymyslené témy založené s úmyslom rozpútať flamewar, ale trochu súdnosti. Cui bono? A v dnešnej dobe AI vám napíšem čokoľvek aj v perfektnej kantonskej čínštine.
K téme: my sme vtedy 16 ročnú dceru pustili samu na pol roka do USA. Áno, mala tam hostitelsku rodinu, ale let s prestupom tam aj spať absolvovala úplne sama a v USA mala samostatný vstup do domu, nik ju nekontroloval a počas toho pobytu šla úplne sama lietadlom v rámci USA navštíviť vzdialenú rodinu na opačnom konci.
Asi je to o dôvere, skús to takto rodičom predostrieť - že to bude taká prvá skúška dôvery. Dohodnite si na každý deň telefonát a nejakých susedov alebo známych, ktorý o tom budú vedieť a budeš ich môcť v prípade niečoho urgentného kontaktovať.

V tomto veku moja dcéra cestovala po Európe bez rodičov.
@sweaaa napis nam o tom viac. Sama letela kam? Alebo sla sama busom kam? Na ako dlho?