icon

Koľko peňazí dávať 15-ročnej dcére na knihy?

Včera o 19:54

Má 15, dostáva vreckové 70€ mesačne. Plus predáva na Vintede. Časť z toho míňa na kozmetiku. Oblečenie platíme my, na to míňať nemusí. No a zhruba tých 50€ dáva na knihy. A okrem toho jej niečo platíme aj my. Nakupuje na Martinuse a na Vintede. Skoro denne nám chodia balíky s knihami. Ja som rada, že sú to knihy a nie nedajbože alkohol alebo cigarety, ale tie výdavky sú strašné. Áno beriem, že aj knihy sú v dnešnej dobe drahé, ale ona si je schopná kúpiť mesačne 10 kníh. Ale zase je pravda, že všetky prečíta. Na Vianoce dostale 5 kníh a všetky prečítala do nového roka. Tak nevieme teda. Či jej okrem vreckového dávať ešte dávať ďalšie peniaze, alebo nechať nech si to platí sama.

Strana
z2
eeffka
Včera o 19:55

@anonym_autor 8e rocne, clenstvo v kniznici a to hovorim ako knihomol co ma knihu precitanu za par hodin

mane01
Včera o 19:56

@anonym_autor nech skúsi knihobot alebo knižnicu, neviem, kde bývate, ale naša je dosť dobre vybavená. Alebo ešte je možnosť čítačka, tam to vyjde o niečo lacnejšie.

anonym_000ea8
Včera o 19:58

@anonym_autor ako pisu, radsej clenske a kniznica, a 50 eur nech si dava na setrenie alebo do fondov. nech si setri

andrejka1974
Včera o 19:58

@anonym_autor odporučila by som knižnicu je tam vždy veľký výber

sisska96
Včera o 19:59

Prečo nechodí do knižnice ?

anonym_6160de
Včera o 20:01

@anonym_autor mozem ti nejake knizky nove poslat,resp raz precitane,

barka1
Včera o 20:01

70Eur je velmi pekne vreckove pre 15 rocnu. Zmenšila by som ho na polovicu. A poslala ju do kniznice.

anonym_1b24b3
Včera o 20:02

Navrhnúť knižnicu. Knihy predávať ďalej, aspoň čosi sa jej vráti. Inak je to pekné, že číta.

marca12
Včera o 20:04

@anonym_autor Nech chodi do kniznice. Aj ja som maniak na knihy a prave kvoli tomu,ze mi to ruinovalo rozpocet,zacala som chodit do kniznice. Obcas si kupim,ale uz len minimalne. Nove knihy si kupujem len ozaj hodnotne a ktore sa mi velmi pacia ostatne riesim cez bazos,knihobot a podobne.

euka210
Včera o 20:05

@anonym_autor pri takom vreckovom by som jej oblecko neplatila.
Ja by som pri mojich knihomoloch skrachovala, preto sme zacali chodit do kniznice. Aj tak kopu knih mame doma, co dostali na narodky, Vianoce...

belllinka
Včera o 20:07

Preco preboha nakupuje na Martinuse, ked to je najdrahsi eshop? Niektore knihy aj o tretinu drahsie, ako inde.

minenkaa
Včera o 20:14

E knihy ,knižnica ,teda takto vyhadzovať peniaze

lucik194
Včera o 20:15

v prvom rade dostava vela penazi, ktorých hodnotu nepozna a nevazi si ich. znizila by som jej vreckove. na 50 eur

jaska nech nakupuje aj od certa diabla, ale nie za "Vase". problem je, ze ked knihu kupi za 15e nikdy ju za tolko uz nepreda. detto zabera to miesto.

takze za mňa za kazde dve kupene knihy musi jednu predať. normalne urobi zoznam kazdy mesiac co a za kolko kupila a k tomu, co predala. .....

ak nepreda, nemoze kupovat .....

ak kupuje na vinted, moze tam aj predavat. pises, ze tam predava, predáva tam aj knihy????
.
plus do toho kniznica, lebo hold aj tak nie kazda knizka je super.

logf
Včera o 20:27

V Martinuse funguje aj služba,kde môže tie knihy,ktoré už prečítala vrátiť a oni jej dajú za ne peniaze(nemám osobnú skúsenosť,takže neviem akú čiastku dávajú )

klotildabazarik
Včera o 20:31

@anonym_autor treba ju poslať do knižnice, tie knihy. Predsa nemusi skladovat

lucik194
Včera o 20:31
@logf

V Martinuse funguje aj služba,kde môže tie knihy,ktoré už prečítala vrátiť a oni jej dajú za ne peniaze(nemám osobnú skúsenosť,takže neviem akú čiastku dávajú )

@logf minimalnu, martinus sa neoplati vracat knihy.

cimage
Včera o 20:44

Ja vyuzivam knihobudky, precitam a vratim. Su rozne stranky kde predavaju pouzite knihy za min ceny.

marci9
Včera o 20:45

Ja knihy kupujem zásadne z druhej ruky a ešte ich po prečítaní aj predám, takže napriek tomu, že mesačne prečítam cca 4 knihy, náklady za ne mám 0.

anonym_c7c2b4
Včera o 20:46

@anonym_autor ja neuznávam dávať dieťaťu vreckové za takýmto účelom. A 70 eur mesačne je strašne moc .... Má 15, môže brigádovať a takéto veci si platiť sama. Je iné niekedy peňažne prispieť, keď chce ísť napr. sama do mesta, do kina alebo tak ... A dostane iba toľko peňazí, koľko na daný výjazd potrebuje, resp. je prijateľné. Samozrejme klasické výdavky by mal rodič platiť.

modrahruska
Včera o 20:48
@lucik194

@logf minimalnu, martinus sa neoplati vracat knihy.

Urcite by som nedavala vyssie vreckove, skor aj nizsie, ma uz nadstandardne podla mna. Nech sa prihlasi do kniznice. A tiez moze skusit knizne burzy, knizne budky…Je super, ze si kupuje knihy, ale zase aj tam treba minat s mierou. Co tak brigada?

@lucik194 ako ktore, dobre je ze cenu vies vopred, tak sa mozes rozhodnut ci sa ti oplati, ale ja som raz dostala celkom slusnu sumu za novinku, co sa rychlo vypredala.

janinah
Včera o 20:54

Do 18r mi syn ukazoval kazdu vec,najcastejsie knihu,čo si chcel kupiť a ci môze. Takto ju nenaučite gazdovat s peniazmi,ma ich priveľa.

anonym_c0636a
Včera o 21:20

Mám 17 R, tiež knihomol, ale ani náhodou nemá vreckové 70€, od mala chodí do knižnice, acíta aj e knihy,. Väčšinou kupujeme knihy z druhej ruky a niektoré knihy prečíta aj 3x. Časom az na pár obľúbených sa všetko predá.

anonym_25f1f9
Včera o 21:26

toto je chyba tvoja, teda rodicov, ze davaju tolko penazi, a neukazali dievcatu kniznicu, ale poznam aj pripad, kedy tolko penazi na mesiac dostava 11 rocne dieta

anonym_c5a194
Včera o 21:39

Ak za 50€ kúpi 10 kníh, tak myslím, že ich kupuje dosť s rozumom a keď aj nejaké popredá, tak potom, tak vlastne super... ja by som ju nechala, nech si za tie peniaze, ktoré ste jej vyčlenili ako vreckové, čiže vám asi v rozpočte nechýbajú a je to pre vás v poriadku suma, minie úplne načo chce... neprídavala by som jej a ani nezakazovala kupovať knihy, učí sa tým hospodáriť, rozhoduje sa na čo to minie... môžete skúsiť usmerniť, poradiť tú knižnicu, ale nechajte to na nej... určite som v 15 nerozmýšľala nad nejakými fondami a špeciálnym sporením a myslím, že zo mňa vyrástol finančne gramotný človek aj tak...

majka2959
Včera o 21:40

@anonym_autor To je fajn, že veľa číta, ale nech radšej chodí do knižnice, knihy popredá na V..d a bazároch a oblečenie nech si kupuje z vreckového.

troskustratena
Včera o 21:45

No a ja si zase myslim, ze by ludom nemalo nikdy byt luto "vyhodit" peniaze za knihu... je mi velmi sympaticke, ze neda peniaze za alkohol, automaty, somariny, ale za knihy - obzvlast, ked ich aj precita... akonahle bude mat problem s miestom, ze ich uz nebude kde davat, tak tie, co jej stacilo precitat raz preda... ale momentalne si buduje svoju vlastnu kniznicu a to je u 15 rocneho dievcata super... a navyse, kazda jedna kniha, ktoru precita, je na jej obohatenie - to jej uz nikdy nikto nevezme... takze jednak uklada do fyzickych knih peniaze ako investiciu (😅), ale to, co jej to dava, je omnoho viac... Druha vec je, ak ti vadi, ze mina peniaze, tak jej asi treba davat menej, ale nevycitat to, ze si za peniaze, ktore jej dobrovolne davate, kupi knihy...

simona20201309
Včera o 22:01
@troskustratena

No a ja si zase myslim, ze by ludom nemalo nikdy byt luto "vyhodit" peniaze za knihu... je mi velmi sympaticke, ze neda peniaze za alkohol, automaty, somariny, ale za knihy - obzvlast, ked ich aj precita... akonahle bude mat problem s miestom, ze ich uz nebude kde davat, tak tie, co jej stacilo precitat raz preda... ale momentalne si buduje svoju vlastnu kniznicu a to je u 15 rocneho dievcata super... a navyse, kazda jedna kniha, ktoru precita, je na jej obohatenie - to jej uz nikdy nikto nevezme... takze jednak uklada do fyzickych knih peniaze ako investiciu (😅), ale to, co jej to dava, je omnoho viac... Druha vec je, ak ti vadi, ze mina peniaze, tak jej asi treba davat menej, ale nevycitat to, ze si za peniaze, ktore jej dobrovolne davate, kupi knihy...

@troskustratena presne. A pri cene knih si za tých 50e kúpi 2? Maximálne 3 knihy. Takže tvrdiť ze chodia takmer denne balíky s knihami?
Vymyslená téma, niekto chcel byť zaujímavý.
Ale v každom prípade- dcére by som dala aj 2x viac ak by chcela míňať na knihy. Rozumná investícia.

biba_18
Včera o 23:04

ja som za kombináciu knižnica + kúpa knihy. ja som to predtým robila tak - kúpila som si až tú knihu, o ktorej som vedela že ju chcem mať doma keď ju budem chcieť druhý raz prečítať…
teraz už do knižnice nechodím - knihy už len kupujem - buď na základe recenzií alebo odporúčaní priateľov alebo že mi ju dokonca požičajú - ale už ich ani nečítam toľko ako kedysi. proste kupujem veľa kníh, ale nie každú 😏

anonym_3c6da0
Dnes o 00:31

Všetko má svoje limity. Aj keď je činnosť, ktorej sa venuje, chvályhodná, nemôže byť bezhraničná. Ani zarábajúci dospelí si na svoje koníčky zväčša nemôžu dovoliť míňať bezbreho, ale len vo výške nejakého konkrétneho rozpočtu. Treba sa naučiť aj odoprieť si, pokým na to nemám. Alebo potom hľadať spôsoby, ako na to mať. Ako spomínali baby vyššie, v dcérinom prípade by určite pomohla návšteva knižnice, hľadanie lacnejšieho eshopu, viac nákupov z druhej ruky... Také niečo ako požičiavanie si knižiek s kamoškami asi nehrozí, že? Prípadne zvýšiť si nejakým spôsobom príjem?

anonym_f54997
Dnes o 05:13

Aka krasna zaluba na to, ze uz ma 15 a mohla by s nou plieskat puberta a mohla by tie peniaze minat na uplne ine veci… a super, ze nakupuje aj na vintede, nie vsetko len nove.
Nechapem co ti tu pisu ze znizit vreckove?? Preto ze ho mina na knihy?? Ak by autorka pisala, ze maju doma financne problemy a nevedia vyjst tak jasne, vreckove znizit, ale aby ho znizila len tak lebo mlada slecna si ho minie na knihy a niekomu sa to zda vela?🤣tak to sa mi zda uplne mimo
Pokial si financne z hladiska rodinneho rozpoctu ok s tou sumou 70€ tak neviem co riesis, nechala by som to tak. Ak chce knih viac nech sa obzrie po kniznici, vymene s kamoskami a pod. Mne by prislo nefer vreckove znizit s tym, ze ho mina na knihy - co za signal jej tym das?
Napriklad ja ked som bola este teen tak knihy boli praveze mimo vreckoveho-akonahle som chcela knihu to mi platili nasi lebo to povazovali za super zalubu, ktoru chceli vomne podporit za kazdu cenu.

Strana
z2