Matematika - prosím o kontrolu
Ahojte, prosím o kontrolu príkladov:
1. Koľko je všetkých 4-ciferných čísel zložených z číslic: 0,1,2,3,4,5,6?
výsledok: 6x6x5x4=720
2. Koľko z nich je deliteľných 2?
výsledok: 5x5x4x4=400
3. Koľko je deliteľných 5?
výsledok: 5x5x4x2=200
4. Koľko z nich je deliteľných 4?
čísla deliteľné 4: 04, 24, 64, 20, 40, 60, 12, 32, 52, 16, 36, 56, spolu je to 12
výsledok: 4x3x1x2
5. mám 8 ruží, 10 karafiátov (a tu si nie som vôbec istá, či idem na to dobre)
a) koľko kytíc s 5 kvetmi môžem urobiť? 18x17x16x15x14= 1 028 160
b) koľko z toho takých, v ktorých sú len karafiáty? 10x9x8x7x6= 30 240
c) koľko takých, ktoré majú aspoň 1 ružu?
d) koľko takých ktoré majú 2 ruže a 3 karafiáty? 8x7 + 10x9x8 = 776
úloha 5a, a 5b sa mi vôbec nezdá. ale zadanie nekonkretizuje, či sú ruže rovnaké a karafiáty tiež alebo sú rôznofarebné :(
vie mi niekto poradiť, ako na to?
no a 5c už vôbec netuším. akosi sa mi parí z mozgu 😀
@aurelia2000 áno, stačí. chýbam. je mi to jedno. chcem to pochopiť. budem rada, ak pošleš.
ževraj z toho boli dosť zlé známky mi povedali spolužiačky

Ak si siedmacka, tak ste nemohli brat kombinácie, kombinačne čísla... Všetky tieto príklady musíte riešiť len pomocou kombinatorickeho pravidlá súčinu a súčtu. Myslela som, že si stredoškoláčka. Prispôsobím ti výpočty na tvoj vek.
No asi vám to nevie vysvetliť učiteľka... dcéra teraz toto mala v 6tom a jednotky mali aj keď teda kreslila o dušu. Pozri si matykara a pod na nete, pripadne iné ak sú. A potom sa treba nad tým naučiť rozmýšľať. Vzorce ešte neberiete aj keď pomôžu🙂) čiže idet3 na to tým násobenim
@aurelia2000 budem rada. áno. pravidlá súčinu a súčtu sme preberali. ale tie konkrétne príklady sú mi neznáme. nerozumiem, ako mám uplatniť tie pravidlá, keď každý príklad je dosť jedinečný.
@simca06022011 no neviem. najprv si písala, že ste to dcéru učili. asi mama a otec. teraz zas píšeš, že dcéra kreslila o dušu. a že ja mám zlú matikárku. no budem musieť sa na to pozrieť,lebo vážne nerozumiem. ak teda ale dcéra vie alebo ty vedela by si mi poradiť, ako riešiť 2, 3 a 4?
@aurelia2000 môžeš tom potom sem zavesiť? Ja som to dcéru.ucila cez tie vzorce s faktorialmi... lebo to som mala nabiflovane. A potom sme.prichadzali na to, ako logicky dôjsť iba k násobeniu.
Autorka, precitaj si tie moje navody, tam to mas bez vzorcov a v podstate ak to pochopis, tak nebudes mat problem s kombinatorikou. Ak niecomu nerozumies, tak sa opytaj, skusim vysvetlit inak.
Ešte som chcela podotknúť, že je dôležité, ako je sformulovana úloha. "Koľko druhov kytíc vieme vytvoriť " je iné ako "koľkými spôsobmi ich môžeme vytvoriť". Tieto dnešné výpočty sa týkajú "koľkými spôsobmi môžeme vytvoriť kytice, ..." Počet druhov kytíc je iba 6 a vieš si ich vypísať.

@simca06022011 siedmy ZŠ