icon

Môj syn nechce ísť študovať do zahraničia

30. aug 2025

Prajem peknú sobotu.
Mám syna po maturite na gymnáziu. Je šikovný, ľahko sa učí, vie sa "vykecať", vie zamakať nárazovo, ovláda tri jazyky, platila som výučbu jazykov mimo skoly, veľa sme cestovali, videl kus sveta. Všetko sme to robili, aby po maturite išiel študovať do zahraničia.

A on nechce. Začal robiť na stavbe, zarobí pomerne dosť peňazí a nechce ísť študovať. Neviem mu vôbec vysvetliť, že to, že teraz ako robotník zarobí dobre, v budúcnosti to tak nebude. Keby mal odbornosť v elektrike alebo by bol tesár, klampiar,inštalatér, vedel odkladať, tak v poriadku, ale on nič nevie, iba makať. Pritom učiť sa vie.
Keby sa nevedel učiť, alebo by nemal na vš, nenutim ho. Nemusí mať každý titul (my máme), ale toto mi príde mrhanie talentom a príležitosťami. Je mi to ľúto.
Boli ste v podobnej situácii?
Nútiť ho a tlačiť ho, nemá význam.
Ako to vyriešiť? Asi len sama so sebou

eva8
4. sep 2025

Ale da sa aj uskromnit. Najvyssia polozka - byvanie.
To mi pripomenulo, ked som bola Au-Pair. Sla som si tam aj zarobit, a istu Nemku rodicia este dotovali. Ciel a hospodarenie su dolezite. Niekedy je nutne polavit zo standardu pre "vyssie ciele". Da sa pri tom ostat na urovni, zdravy a dobre upraveny 🙂

eva8
4. sep 2025
@tundra

@eva8 syn skoncil ETH v Zurichu a druhy pokracuje na druhom stupni na UNI,tiez v Zurichu.
Pise o 2000€/skolnom za mesiac...
Kolko,sa kde plati,su verejne dostupne inf.na nete,tak nech nepise hluposti....

@tundra o gratulujem synom, aj rodicom. Dcera bola v Zeneve na Erazme, kedze je mimo EU, dostala trosku vyssie dotacie.
Az neskor som pochopila, co pises 🙂

petronelag
4. sep 2025

Nakoniec sa ukáže, že ísť na 8-ročné gymnázium je dosť riskantné, štúdium je tam náročné a na konci nie je ešte žiaden odborník, niektorí rodičia si myslia, že je to pre každé dieťa s dobrým prospechom, ale to sa ešte v takom nízkom veku nedá vedieť.
Ja by som sa syna spýtala na dôvod, prečo nechce pokračovať alebo či potrebuje čas a podporovala ho v jeho záujmoch, prihliadajúc na jeho možnosti. A určite by som ho neposlala do podnájmu, to si môže radšej doma našetriť na bežné auto.

autor
4. sep 2025
@petronelag

Nakoniec sa ukáže, že ísť na 8-ročné gymnázium je dosť riskantné, štúdium je tam náročné a na konci nie je ešte žiaden odborník, niektorí rodičia si myslia, že je to pre každé dieťa s dobrým prospechom, ale to sa ešte v takom nízkom veku nedá vedieť.
Ja by som sa syna spýtala na dôvod, prečo nechce pokračovať alebo či potrebuje čas a podporovala ho v jeho záujmoch, prihliadajúc na jeho možnosti. A určite by som ho neposlala do podnájmu, to si môže radšej doma našetriť na bežné auto.

@petronelag ja som bola proti. Vždy som chcela, aby mali decká odborné školy, našťastie ostatní išli smerom odborných škôl.
Auto má od 18, chce samozrejme lepšie a šetrí si, ale to zas mne príde ako blbosť, keďže jeho auto je úplne v poriadku.

kofa77
4. sep 2025
@anonym_autor

@petronelag ja som bola proti. Vždy som chcela, aby mali decká odborné školy, našťastie ostatní išli smerom odborných škôl.
Auto má od 18, chce samozrejme lepšie a šetrí si, ale to zas mne príde ako blbosť, keďže jeho auto je úplne v poriadku.

@anonym_autor mozno v tom je pes zakopany-chce lepsie auto, tak si na nho zaraba.

autor
4. sep 2025
@kofa77

@anonym_autor mozno v tom je pes zakopany-chce lepsie auto, tak si na nho zaraba.

@kofa77 to ale skôr zarobí v zahraničí ako u nas na stavbe, nie? Možno sa mýlim, ale podla mňa tu, keď má 10 eur na hodinu, inde bude mať dvojnásobok.

kofa77
4. sep 2025
@anonym_autor

@kofa77 to ale skôr zarobí v zahraničí ako u nas na stavbe, nie? Možno sa mýlim, ale podla mňa tu, keď má 10 eur na hodinu, inde bude mať dvojnásobok.

@anonym_autor tak to je pravda.
a co povie, ked sa spytas, co chce dalej robit? aspon nepripusti tu moznost, ze rok pomaka, rozmysli si, co dalej a potom da studiu sancu? ci uplne odmieta ist dalej studovat? to je take cele divne.

tundra
4. sep 2025
@eva8

@tundra o gratulujem synom, aj rodicom. Dcera bola v Zeneve na Erazme, kedze je mimo EU, dostala trosku vyssie dotacie.
Az neskor som pochopila, co pises 🙂

@eva8 dakujem🤗

anonym_87f1be
4. sep 2025
@anonym_autor

@evkatk nie je to tak finančne náročné a sme ochotní ho podporovať. V Belgicku, Dánsku, Holandsku sa to dá utiahnuť. Kamaráti mu išli študovať von. Skoro všetci. Problém je len s ubytkom, ale to by sme vyriešili.

@anonym_autor nie je v tom skôr taký pocit menejcennosti, že ostatní spolužiaci išli do zahraničia a tvoj, ktorého by ste podporili, pocestoval je dobrý žiak nechce?Že v tvojich očiach ""klesol"", že chce byť priemer?Že sa nemôžeš známym, rodine pochváliť, že ide študovať na dobrú školu?Chlapec ma asi dosť vašej starostlivosti a chce byť sám sebou.On nájde kadiaľ sa bude jeho život uberať.Ty si sa tiež hľadala 😉

autor
4. sep 2025
@kofa77

@anonym_autor tak to je pravda.
a co povie, ked sa spytas, co chce dalej robit? aspon nepripusti tu moznost, ze rok pomaka, rozmysli si, co dalej a potom da studiu sancu? ci uplne odmieta ist dalej studovat? to je take cele divne.

@kofa77 štúdium úplne odmieta. Chce robiť, nevie čo. Vymýšľa stále niečo nové, ale nič normálne.

autor
4. sep 2025
@anonym_87f1be

@anonym_autor nie je v tom skôr taký pocit menejcennosti, že ostatní spolužiaci išli do zahraničia a tvoj, ktorého by ste podporili, pocestoval je dobrý žiak nechce?Že v tvojich očiach ""klesol"", že chce byť priemer?Že sa nemôžeš známym, rodine pochváliť, že ide študovať na dobrú školu?Chlapec ma asi dosť vašej starostlivosti a chce byť sám sebou.On nájde kadiaľ sa bude jeho život uberať.Ty si sa tiež hľadala 😉

@anonym_87f1be ja na chválenie nie som. A práveže on priemer nechce byť. Pre neho je priemer vš

martinadomianova
4. sep 2025

@anonym_autor netreba mať veľké oči a nenaplnené sny. Je to jeho život. Ale podľa mám je to škoda. Keď sa ľahko učí a ovláda jazyky. Robiť na stavbe sa nedá večne. Predsa len je to namáhavé na chrbát. Ja by som ho vykopla z domu. Nech sa stará sam o seba. Možno by sa časom zbadal. Ja som tiež vymýšľala a vybrala si gympel. A potom VŠ. Spätne to ľutujem. Že som si nevybrala inú strednú, nejakú odbornú školu. A bola by som aspoň niečo vyučená. Lebo VŠ mi je fakt na dve veci 🙄

kofa77
4. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_87f1be ja na chválenie nie som. A práveže on priemer nechce byť. Pre neho je priemer vš

@anonym_autor on bol od mala taka tazsia povaha asi. vies co, suhlasim s tymi, co pisu, aby si ho nevyhadzovala. nepije, nedroguje, sice mukluje, ale on tam dlho nevydrzi, podla mna.

anonym_87f1be
4. sep 2025
@kofa77

@anonym_autor on bol od mala taka tazsia povaha asi. vies co, suhlasim s tymi, co pisu, aby si ho nevyhadzovala. nepije, nedroguje, sice mukluje, ale on tam dlho nevydrzi, podla mna.

@kofa77 mňa by ani nenapadlo ho vyhodiť, alebo posielať do podnájmu.Preco?veď to je ešte decko.Nespi celé dni, nehrá sa na PC ako jeho rovesníci, neflaka sa po baroch .Inokedy tu je téma ako podporiť dieťa v roku voľna po strednej, aby zistilo čo chce a tu chalan maka a aj tak je zle.Je to len obdobie🤣

eva8
5. sep 2025

Pozri si toto
https://www.paneurouni.com/blog/kompletna-ponuk...

Mozno by to syna oslovilo, aspon prvy rok by mohol skusit.
Ukazalo mi, ze sa da este prihlasit. Zavolala by som tam, poinformovala sa a dala vediet synovi

senta_sofia
27. dec 2025

@anonym_autor on bol na osemrocnom gymnaziu? Mozno tam pochopil, ze sa nechce stale len ucit, ze ho to ubijalo, aj napriek tomu, ze je sikovny. Nechapem teraz jedno, ty podmienujes tym, ci pojde na vysku to, ci bude u teba byvat? Ved sa nevala, podla toho, co pises, pracuje. Myslim si, ze ten problem bude u vas hlbsi ako to, co si napisala.

roberta27
27. dec 2025
@anonym_autor

@hederamonstera s týmto súhlasím. On ale nemá to remeslo v ruke, keby mal, neriešila by som.

@anonym_autor ale remeslo moze mat v ruke. Moj manzel ma tiez VS taku "onicom", aby mal, nic mu do zivota nedala. Zacal pracovat v stavebnictve, roky pracoval ako zamestnanec, vela sa naucil. Urobil si strednu skolu s vyucnym listom, aby si mohol zalozit firmu. S kolegom si zalozili firmu a su uspesni v tom co robia, vypracoval sam vlastnym presvedcenim. Trvalo to roky.
Mozno to je aj pripad tvojho syna. Ja mam tiez VS a dorabala som si ucnovku, aby som mala vyucny lisy. Kazdy sa mi cudoval.
Ako tu uz niekto pisal- remeslo ma zlate dno.

patricia2751995
Autor odpoveď zmazal
anonym_7de34f
27. dec 2025

Je to jeho život. Človek nemôže vnímať svoje dieťa ako investíciu ktorá sa mu vráti neskôr v podobe plnenia rodičovských túžob. Každý by mal padnúť na papulu sám. Moji rodičia riešia niečo podobné ale oveľa oveľa horšie. Brat má 25 rokov, doma takmer neprispieva,celé dní za PC mimo práce. Opakovane bol v zahraničí a vždy sa odtiaľ vrátil bez koruny. Samozrejme vždy k rodičom a to, že je to chorobný klamár je čerešnička. Domov mu chorí 7-8 upomienok za nezaplatenie úverov. Darmo im vravím, nech ho vyhodia z domu, že človek keď bude cítiť vždy zadné vrátka sa nikdy neosamostatní. Nuž ale oni ho budú zachraňovať až keď ich sám nestiahne. A to teraz začal hovoriť , že chce s frajerkou dieťa. Podotýkam obaja žijú doma v detskej izbe .. takže buď rada za syna akého máš

zuzana76
27. dec 2025
@roberta27

@anonym_autor ale remeslo moze mat v ruke. Moj manzel ma tiez VS taku "onicom", aby mal, nic mu do zivota nedala. Zacal pracovat v stavebnictve, roky pracoval ako zamestnanec, vela sa naucil. Urobil si strednu skolu s vyucnym listom, aby si mohol zalozit firmu. S kolegom si zalozili firmu a su uspesni v tom co robia, vypracoval sam vlastnym presvedcenim. Trvalo to roky.
Mozno to je aj pripad tvojho syna. Ja mam tiez VS a dorabala som si ucnovku, aby som mala vyucny lisy. Kazdy sa mi cudoval.

@roberta27 ja rak isto, 2x VS a potom ucnovka a vyucny list

anonym_9a8b0b
27. dec 2025

@anonym_autor máme podobný "problém".Síce sme necestovali, neplatili kazykové školy...ale jediné,čo sme chceli ,aby sa mal lepšie ako my.Vedel si zarobiť viac a mať lepší život.Výchova od začiatku založená na skromnosti,ale láske...Tiež je šikovný, hlavu má na to,aby mal nejaký odbor vyštudovaný na výške.Končí tento rok na bilingv.gympli, pracovnú budúcnosť mohol mať peknú, keďže študuje ruštinu.Ale nechce , už celý rok chodí brigádovať do obchodu.A svoju budúcnosť vidí tam🤦🏻‍♀️ Gymnazium vraj nejako skončí, o vš už od 3. r nechcel ani počuť. Prve dva roky bol výborný študent, potom sa na to vykašlal.Ani po dobrom,ani po zlom nepomohlo, ani moje slzy ,ani snaha sa rozprávať. A tak sme si povedali,že už nemá zmysel niečo hovoriť, moj manžel má na to slogan,"musí padnúť na hubu", a potom snáď pochopí..Aby bolo jasné, nehaním ani jedno povolanie, rovnako si vážim upratovačku či kuchárku..,len náš syn si sám vybral gym,,bol prijatý na 3 odbory ,ale zvyšné dva mu neučarovali, a s gymnaziom..akoby nemal nič vyštudované.No on sa cíti víťazom ako vykladac tovaru v kaufe..
Týmto dlhým výlevom len chhcem povedať,že asi ani vášho syna nepresvedčíte o vašom dobrom úmysle- momentálne, asi ho len nechať v tom ,čom sa vidí sám.A časom ho drina prestane baviť a využije svoj potenciál .Čím viac totiž chceme zrealizovať naše predstavy, aj keďdobre mienené, ide to ako bumerang opačne.Držím palce💚

anonym_e4ade2
27. dec 2025
@anonym_autor

@april171 pred ním som ticho, ale zožiera ma to. Keby cestoval s batohom, bez peňazí, nevadilo by mi to. Naopak, asi by ma to tešilo.

@anonym_autor
Náš syn bol rebel po strednej mu doporučili aby išiel robiť vykladať balíky pre Fedex, nastastie mal bohatých kamarátov, precestoval svet , v skratke vyštudoval ekonómiu v anglictine plus registraciu, a teraz rozhoduje zo Svajciarska o živote a smrti korporatov po svete.

autor
27. dec 2025
@senta_sofia

@anonym_autor on bol na osemrocnom gymnaziu? Mozno tam pochopil, ze sa nechce stale len ucit, ze ho to ubijalo, aj napriek tomu, ze je sikovny. Nechapem teraz jedno, ty podmienujes tym, ci pojde na vysku to, ci bude u teba byvat? Ved sa nevala, podla toho, co pises, pracuje. Myslim si, ze ten problem bude u vas hlbsi ako to, co si napisala.

@senta_sofia nie, nepodmienujem bývanie výškou. Len sme mu povedali, že ho budeme finančne podporovať na výške, aby nemusel robiť, len brigádovať.

margotka17
27. dec 2025
@prasiatko30

@anonym_autor a ked robi na stavbe tak z tych penazi musi aj vyzit na mesiac? Osamostatnil sa? Ci vy mu poskytujete byvanie/ stravu/dovolenky a on krasne vyzije zo svojho platu?
Vsak treba ho nechat ale chlapec nech sa osamostatni a po roku mozno bude tuzit vratit sa do skoly

@prasiatko30 tiež ma to napadlo, že aj musí pridspievat na nájom, jedlo, neupratuje, tak mu jeho plat stačí.

autor
27. dec 2025
@roberta27

@roberta27 tomu verim, ale on nie je šikovný, nemá v rukách také to technické a manuálne, on vie robiť aj ťažko, ale len hrubou silou, nemá šikovné ruky. Preto si myslím, že vš by bola pre neho.

autor
27. dec 2025
@margotka17

@prasiatko30 tiež ma to napadlo, že aj musí pridspievat na nájom, jedlo, neupratuje, tak mu jeho plat stačí.

@margotka17 neprispieva nič

judar
27. dec 2025

To ste zrejme vy urobili chybu ked ste ho dali na gymnazium a mali velke ocakavania…teraz mozes akurat len banovat …uprimne…nech si externe robi ucnovku na nejaky odbor elektrikar, murar hoc co ked ho to bavi, studium mu uz automaticky upravia aj skratia o niektore predmety, ktore uz absolvoval a ked sa vie ucit bude to pren malina …remeselnici su teraz dost potreba takze bola by to prenho dobra cesta

zuzana76
27. dec 2025
@judar

To ste zrejme vy urobili chybu ked ste ho dali na gymnazium a mali velke ocakavania…teraz mozes akurat len banovat …uprimne…nech si externe robi ucnovku na nejaky odbor elektrikar, murar hoc co ked ho to bavi, studium mu uz automaticky upravia aj skratia o niektore predmety, ktore uz absolvoval a ked sa vie ucit bude to pren malina …remeselnici su teraz dost potreba takze bola by to prenho dobra cesta

@judar ale vraj nie je manualne zrucny. Cize remeslom by si asi nezarobil. On ma len tu hrubu silu. Jemu by praveze bolo treba VS ako soli.

margotka17
27. dec 2025
@anonym_autor

@margotka17 neprispieva nič

@anonym_autor prečo? Veď pracuje. Ak pracuje nech si platí elektrinu, vodu, plyn. Aj jesť sa mu chce však? Čiže aj na stravuusiprispievat. Prečo ho tak uvidíte doma? Snáď nežijete bezplatna a pečené holuby vám padajú do úst same. Možno by si hneď štúdium rozmyslel a išiel študovať.

hanahsuza
27. dec 2025
@elzu

Jako ja úplně chápu, jak se cítíš. Fakt.
Cela rodina široko daleko mame akademické vzdělání.
Clovek ma pocit, ze studiem dite “zabezpečí” do budoucna. Ale tu se nahle dostavame do filozofické roviny smyslu zivota a stesti. Protoze proc vlastně studovat a k cemu? Jaka je motivace? Co to ma prinest? Detem samotnym, nam, spolecnosti?

Tento rok mi ukázal, že jediné, na čem fakt zaleží, je, ze je moje děcko zdravé. Protože když najednou není, je ti jedno, jestli je a bude studované nebo ne. A tak ma moje jedničkářka z gymplu řezy na předloktích a nevidí smysl svého života…jsme radi, ze vstane z postele, umyje si zuby a do te skoly najednou vubec dojde.

Pokud tvuj syn dělá zodpovědně něco smysluplného, tak je to skvělé. Neválí se na gauči a nedrti hry na kompu, pracuje.

Dej mu čas, nemusí nikam spěchat, studovat může kdykoli. Nechala bych ho podílet se na “chodu” domácnosti, přispívat z platu, hradit si své “naklady a potreby”. Zivot mu ukaze, jestli mu to takto staci nebo ne.

Jsou lide, kteri potrebuji nejaky vyssi smysl pro sve konani, lide, kteri v praci vidi svuj smysl zivota, lide, kteri drou pro lepsi zivotni standart, lide, kteri jsou spokojeni s tim, co maji, nemaji potrebu dosahovat nekam vyse, vidi napln zivota nekde jinde nez v praci. U vetsiny lidi, se pak vyse zminene micha v různém pomeru. Stastny, spokojeny a naplneny zivot znamena pro kazdeho neco jineho. A my rodice musime duverovat nasim detem, ze si tu cestu ke stastnemu, naplněnému zivotu sami najdou. Udelali jste pro syna vse, co jste mohli, ted si musi proslapat svou cestu sam. Budte pobliz, kdyz si rekne o pomoc…a dokud se chova zodpovědně a neskodi sobe nebo rodine, respektujte jeho rozhodnutí.

@elzu ❤️