Nekonvenčné odovzdávanie vysvedčenia: Dobrý nápad alebo trauma?
Ahojte, čo si myslíte o tom, keď triedna dávala druháčikom vysvedčenie nie podľa abecedného poradia, ale podľa dosiahnutých výsledkov. Posledné dieťa, teda to s najhoršími výsledkami, si vysvedčenie ani nechcelo zobrať a podať ruku 😔 V dobe, kedy všade hovoria, že je to z psychologického hľadiska škodlivé - dávať napr. zmrzlinu zadarmo za čisté jednotky a pod. Za mňa totálne nepedagogické a trauma nadlho.
To je určite traumatizujúce a neprofesionálne. Bez váhania by som preložila dieťa na inú školu.
Toto by som riesila s riaditelom skoly, je ta ucitelka normalna... mohla (a aj to neni dobre" vyzdvihnut troch najjlepsich ziakov a zvysku to porozdavat normalne, nie toto... boze druhaci 😖
@misa1988 drbnuta krava, ine pomenovanie pre tu ucitelku nemam a to sa este krotim
no, zalezi preco je to dieta najhorsie.. ak je proste hlupucky a nema na to, tak to bolo extra neprofesionalne a ponizujuce, ak je to maly hazlik, ktoremu to pali ale ma na salame a je to grazel co len vyrusuje .. tak mu to patri .. okolnosti su dolezite
no, zalezi preco je to dieta najhorsie.. ak je proste hlupucky a nema na to, tak to bolo extra neprofesionalne a ponizujuce, ak je to maly hazlik, ktoremu to pali ale ma na salame a je to grazel co len vyrusuje .. tak mu to patri .. okolnosti su dolezite
@anonym_735d43 ten druhák, ktorý mal možno jednu dvojku, alebo dve na vysvedčení? Určite to neznamená že je “ hlupucky “
@anonym_735d43 bože, aj keby bol neciem aký hajzlik, tak toto neurobím. Si myslíš, že bude mensi hajzkik z neho po takomto ponížení? Asi sotva
Ak to dieťa nechcelo ani ruku podať a ani vysvedčenie si zobrať tak si to
Poníženie plne uvedomovalo. Toto mu nepomôže ani v štúdiu ani v postoji mat rad pani učiteľku
Keď nie je mudry tak proste neni. Nech sa učí a nebude posledný
@anonym_735d43 ten druhák, ktorý mal možno jednu dvojku, alebo dve na vysvedčení? Určite to neznamená že je “ hlupucky “
@simik22 keď autorka píše, že učitelka nešla podla abecedy, ale podľa výsledkov, a posledný šiel s najhoršími výsledkami, iste nemal len jednu alebo dve dvojky.
Samozrejme prístup pani učitelky neschvaľujem, nepedagogické.
nemyslím si, že učiteľka podľa posledneho zostavila celý tento plan rozdávania vysvedčení
Posledný kľudne môže byt aj dvojkar
Takže tie reči na deti, že hlúpy alebo hajzlik od niektorých je fakt mimo
Tiež sa mi taký postup nepozdáva od učiteľky
@misa1988 A co vravis na to ked dcera ma milion jednotiek zo sjl a dostane teda jednotku automaticky na vysvedcku a do toho spoluziacka s priemerom 1,8 !!! tu stvorka, tam dvojka, tu jendotka tu jednotka atd. a ...potom ku koncu roka urobi na ucitela psie oci, pofnuka, poplacka a... tiez dostane jendotku na vysvedcku. Si myslis, ze ako sa citi dcera ked vidi tuto nespravodlivost ? A v konecnom dosledku aj jedna aj druha maju na vysvedceni jednotku. Parada. Takze to mas tak. Preco by sa nemohli naozaj vynikajuci excelentní ziaci citit vynimocne ? Len aby sa slabí ziaci necitili zle ?
Samozrejme u mensich deti na prvom stupni urobit tak ako vravi anjelicek, to je jasne. Co sa tyka dcery, to boli teraz 8aci. To uz su prespekulovaní herci
Nie je to vymyslená téma, žiaľ. Ja som tiež nič podobné ako dieťa nezažila a tiež mi to prišlo absurdné. Píšem o zlyhaní jednotlivca (je tam viacero pochybení, toto bola "čerešnicka" na záver roka), negeneralizujem a nepíšem nič proti učiteľom vo všeobecnosti. Myslím, že existuje dosť nástrojov, aby sa excelentní žiaci cítili výnimočne a zároveň, aby sa iné deti necítili ponížené.
nechce sa mi verit ze si učiteľka na konci roka v tom zhode dala tu namahu aby si ulozila vysvecka podla hodnotenia....
@misa1988 myslim, ze je to vysmyslena tema na rozprudenie debaty proti ucitelom. Ziadny ucitel toto nerobil ani po socializme v 90tych r., nieto este v dnesnej dobe.
@euka210 no ja tomu verím...su rôzne pribrzdene p.ucitelky...jedna p.ucitelka objima pred všetkými žiakmi jednu ziacku a ostatným len poda ruku mi tiež nepríde vhodné...rozlúčka deviataci
Tak ja si pamätám že sme u nás v triede aj tak vždy vedeli kto ma najhoršie známky a aj pri odovzdávaní vysvedčenia to vždy učiteľka nejako poznamenala krátkou poznámkou aj keď si ho nepreberal posledný
@misa1988 myslim, ze je to vysmyslena tema na rozprudenie debaty proti ucitelom. Ziadny ucitel toto nerobil ani po socializme v 90tych r., nieto este v dnesnej dobe.
@euka210 to si len myslíš. videla som ešte v 80tych rokoch na stene triedy zoznam žiakov. Od najlepších po najhoršieho. Pekne postupne aj s priemerom - asi z prech. vysvedčenia. mohla to byť 4-5 trieda zš.
@euka210 no ja tomu verím...su rôzne pribrzdene p.ucitelky...jedna p.ucitelka objima pred všetkými žiakmi jednu ziacku a ostatným len poda ruku mi tiež nepríde vhodné...rozlúčka deviataci
@anonym_6b9ddd aspoň to ostatní mali jednoduchšie. Pomysleli si svoje a išli domov.
Dodnes sa používajú všelijaké hodnotenia plusových bodíkov napr. za správanie umiestnené na nástenkach v triedach s menami deti a na konci sk roka sa vyhodnocuje od najlepsieho po najhorsieho. Keď som bola na druhom stupni, tak sme celý rok mali na nástenke menný zoznam a výsledky zo vsetkych matematických písomnek (triedna matikarka). Pamatam sa, ako som sa hanbila, ked mi raz vobec nevyšiel test, lebo inak som mala prevažne jednotky.
Je to zvláštne, keď som ja chodila do školy vždy sa išlo podľa abecedy. Nestretla som sa s tým žeby sa išlo podľa výsledkov.
Nie je to profesionálne. Ja by som sa porozprávala s učiteľkou, nie útočne ale kľudne.
Koncom 80-tych rokoch natocili serial My všichni školou povinní. Kto to videl, tak mu urcite utkvela v pamäti pani ucitelka Hajská, ktora mala triedu prvacikov. Na nastenke bol menny zoznam a tam za kazdu blbost, nielen nevedomost, zaznacovala cervene a cierne puntiky, A chudak maly Jirko tam mal tych ciernych tolko ze sa mu ani nezmestili do riadku. Tak si zvolil teoriu, ze ked nemoze byt dobry, bude aspon najlepsi z najhorsich. A myslim si, ze taketo Hajske sa najdu aj dnes. Bohuzial.
@misa1988 otras. Nemám slov. Zoraďovanie na nástupe na telesnej podľa výšky bol tiež pre niektorých ponižujúci.
@slovakboy presne a pri tom taká sprostosť... Doteraz si pamätám ako som konečne začala rásť... A dostala som sa z toho konca radu skoro dopredu 😂...najprv ma to tešilo...potom mi začali byť všetky rifle od vietnamcov kratke a bolo po radosti lebo anši na značkové nemali.
@anonym_735d43 a logicky, niekto je vzdy na poslednom mieste, nie? To je logicke rak trochu, nemyslis? Nebude tento, bude to iny ziak. Ci to uz je jedno? 🫣
Keď nie je mudry tak proste neni. Nech sa učí a nebude posledný
@anonym_1677b1 ale NIEKTO posledny logicky bude. Ty si asi tiez "hlupucka". Ci ked to nie je koje dieta, tak mi to ma byt jedno? Krasa toto, este to schvalujte, taketo metody jak za sociku.
navrhujem rozšíriť to virálne online na FB v rôznych skupinách (napadlo mi niekoľko) nech učka okúsi vlastnú medicínku 🙈 ale niektoré pitche sú tak pribrzdené že by nepomohlo ani keby jej tam 1000 ľudí napíše že je yeblina 🤷
@misa1988 toto by som urcite riesila. je to uplne chore. ak chcela nekonvencne poradie, mohla ist rad radom podla toho ako sedeli alebo im dat si losovat poradove cisla, aj ked teda zmysel v tom nevidim.
koniec-koncov, to "posledne" dieta v realite na svoje znamky mozno vynalozilo viac usilia a namahy ako to "prve". takymto sposobom mu akurat tak dala najavo "na Tvojej snahe nezalezi. nie si dost dobry/a, lebo je pred Tebou prilis vela deti, ktorych konecne vysledky su lepsie."
normalne ma to vytočilo a pani ucitelke by som napisala "par teplych slov"... skoda ze za taketo "ucitelovanie" nie je mozne zadrzat diplom ako vodicak za hrube porusenie. by potrebovala zopakovat zaklady psychologie a pedagogiky.
Si si ista,ze to tak bolo? Predpokladam,ze to posledne dieta je tvoje. No ja by som chcela vediet aj verziu ucitelky. Ja som zs skoncila v roku 2003,a tiez sme nie vzdy dostali vysvedcenie podla abecedy.

Ak bolo cieľom súdružky učiteľky podporiť sebavedomie všetkých detí, niekde sa stala drobná chyba.“
Toto bolo poníženie toho dieťaťa v priamom prenose, už viac mu nemohla povedať, že je tupelo malé sprosté
Snáď budúci rok bude mat už inú pani učiteľku a tá pôjde podľa abecedy alwbo ako deti sedia v laviciach